lördag 29 oktober 2011

Långfrukost innan storstädning

Lördag, härliga lördag! Efter en lång god frukost satte vi igång att storstäda så nu har vi ordentligt rent och fint i vardagsrummet åtminstone.


Eftersom jag ville städa ordentligt idag så hann vi inte så mycket mer än vardagsrummet. Tog fram en orange duk och några orange-färgade ljus också så vi har lite Halloween-fint ikväll. Vi får fortsätta städandet imorgon för nu ska vi snart på hockey-derby mot Skellefteå. Som hockeymamma får man ställa upp på lite allt möjligt, under dagens match ska jag sälja lotter och nästa lördag ska vi städa läktarna efter matchen.


På måndag är det Halloween och jag har inte tänkt ut någon Halloween-middag än. Visst vet ni att Halloween alltid är den 31 oktober och inte ska blandas ihop med allhelgonahelgen? För två år sedan gjorde jag den här Halloween-inspirerad middagen och i fjol gjorde vi en fin pumpalykta, men i år har jag inte tänkt ut något. Inte än i alla fall men jag har ju någon dag på mig.

Fladdermus-ljus i svart och orange passar till Halloween.

torsdag 27 oktober 2011

Min Norrskensmacka hos Norrmejerier

Kommer ni ihåg min Norrskensmacka som jag gjorde med bl.a. Norrgott och löjrom? Den mackan var även ett tävlingbidrag till Norrmejeriers tävling om en Norrlandssäkrad macka. Nu finns de 5 finalisterna presenterade på Norrmejeriers hemsida. Och vet ni vad, min Norrskensmacka blev en av finalisterna. Så kul!

Nu sitter jag och letar tapas-recept till morgondagens middag. Har ni några tips eller idéer?

onsdag 26 oktober 2011

Snabb pastagratäng efter kylskåpsrensning

De tre första dagarna på veckan är alltid så stressiga, men nu är det bara torsdag och fredag kvar innan helgen så nu börjar det lugna ner sig med långa jobbdagar och barnaktiviteter. Igår var jag i Skellefteå med jobbet och egentligen skulle jag ha tagit bussen hem och inte varit hemma förrän vid 19-tiden men nu hade jag sån tur att några andra jag känner som också var där hade hyrbil så jag fick åka med dem och var hemma redan före 17. Såå skönt. Efter middagen igår for vi in till stan där de har en ljusshow på en husvägg. Svårt att förklara men m.h.a. ljus ser det ut som att det händer det saker på väggen, vatten rinner, bollar ramlar ut, huset blir en borg, fönster öppnas och mycket mer. Det är så läckert! Ni som bor i Luleå måste passa på att åka och titta på det den här veckan.

När jag idag kom hem sent efter Idas dans kändes det skönt att göra en snabb pastagratäng. Ännu bättre kände det då jag använde mig av sånt som behövde ätas upp.
Snabb pastagratäng efter kylskåpsrensning
kassler
färdigkokt pasta
paprika
riven ost
Gratängsås
2 msk kycklingfond
4 dl vatten
1 tsk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
0,5 dl crème fraiche
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

Blanda ihop kassler, pasta och paprika i en smord ugnsform.
Koka ihop vatten, grädde, crème fraiche, fond, senap och tomatpuré. Låt koka ihop nån minut.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småkoka nån minut till.
Smaka av med salt och peppar.
Slå såsen över pastan och vänd runt. Strö riven osten över.
Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält ca 15 min i 225 grader.

Jag använde sånt som fanns i kylskåpet och behövde ätas upp. Det här kan varieras i det oändliga. Du kanske har korv eller kött istället för kassler, eller kanske broccoli. Jag hade både crème fraiche och grädde som behövde användas men det går lika bra att använda bara det ena till såsen.

söndag 23 oktober 2011

Moccarutor

Alla barn brukar klippa sitt eget hår nån gång. Idag var det Idas tur! När jag kom in på toaletten låg det hår på golvet och hon säger glatt "Jag klippte mig lite", tack o lov var det vekligen lite så det syns knappt. Olivia klippte också sitt eget hår en gång när hon var liten. Isak hade alltid snaggat hår så han lyckades nog inte klippa det men han "råkade" klippa sönder ett lakan istället.

Igårkväll fortsatte vi Isaks äggtest. Banankaka tyckte han ju inte om, men dessa moccarutor fick godkänt som jag trodde. Det bästa av allt - han åt en hel bit utan att det kliade. Förstår ni vilken lycka! När han var två år och de gav honom lite ägg på förskolan så svällde hela halsen igen och det kliade på hela kroppen. När han i 7-års åldern fortfarande var riktigt allergisk så ställde vi in oss på att ägg-allergin aldrig skulle växa bort. Men vi hade fel! Kokt eller stekt ägg kommer han nog aldrig kunna äta. Men vad gör det?!
Moccarutor
Kaka:
2 ägg
3 dl socker
150 g smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glasyr:
3 hg florsocker
2 msk kakao
50 g smör
5 msk kaffe eller mjölk
Garnering:
kokos

Kaka:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg & socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smöret och mjölken och rör om försiktigt.
Häll smeten i en liten långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.
Glasyr:
Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.
Strö över kokos och skär i rutor.

En barnkalasfavorit som vi aldrig har haft på ett barnkalas pga äggallergi, men nu kan även vi börja göra moccarutor. Alla barn verkar tycka om dem, fast det är ingen favorit för mig jag tycker glasyren mest smakar socker. Chokladkolarutorna som är samma kaka men med en mycket godare glasyr är däremot en höjdare.

Till en stor långpanna dubblar du receptet, men det räcker nog med 1,5 sats av glasyren.

Buljong-fondue

Igår städade vi gården, ställde bort cyklar och leksaker, slängde byggskräp, tog bort överblivna rabarber osv. Jag ville ju göra det i solsken och innan snön kom, men det blev att vi gjorde det i snöblandat regn så det var jättekallt och blött. Men nu är vi en bit på väg i alla fall, men det är fortfarande lite kvar att göra innan trädgården är helt redo för vintern.

Till middag gjorde vi en gammal klassiker som jag nog inte har ätit på 30 år - Fondue. Vi använde buljong istället för olja, känns både nyttigare och säkrare.
Buljong-fondue
1 l vatten
4 msk fond, t.ex. kalv
nymald svartpeppar
ev. lite salt
övriga kryddor

tunnskivat kött
broccoli
färska champinjoner
paprika

Koka upp en kraftig buljong som du kryddar lite extra.
Skär kött och grönsaker i lagom stora bitar, köttet ska vara tunnskivat.
Ställ fram buljongrytan på bordet och håll varmt.
Var och en tillagar sin egen kombination av kött och grönsaker i buljongen.
Servera till ugnsrostade rotsaker och olika såser.

Vi använde oss av älginnanlår och fläskytterfilé, men tyvärr blev fläskytterfiléskivorna något för tjocka så det tog så lång tid att få dem klara. De ska vara tunna som lövbiff brukar vara. Det är mycket pyssel att få sin mat klar men det är ju det som är själva tjusningen, att sitta länge vid bordet. Barnen tyckte det var kul så det här lär vi göra fler gånger. Fast med en familj på fem stycken behöver man nästan två kastruller för att inte buljongen ska kylas ner så mycket när alla sätter ner sina spett.

fredag 21 oktober 2011

Ajvarbiffar med paprika- och löksås

Vad har ni för planer för helgen? Jag ska ta det rätt lugnt och bara småplocka, städa och tvätta det nödvändigaste. Om solen skiner nån av dagarna tänkte jag städa i ordning gården så den är redo för snön som kanske kommer när som helst. Igår bakade jag och Ida en banankaka så att hon och Isak skulle få äta lite ägg, men Isak tyckte inte om den så det blev inget äggtest för honom. Så jag ska försöka hitta nån kaka som han tycker om. Mockarutor brukar ju vara populärt hos barn, kanske provar det i helgen. Det är ingen storfavorit hos mig, tror inte ens jag har bakat det sen jag startade med bloggen. Det kanske är dags att baka det så jag får ett mockarute-inlägg.

Dagens middag blev köttfärsbiffar smaksatt med Ajvar Relish som är en paprikapasta. Såsen gjorde jag därför med paprika och det blev lyckat.
Ajvarbiffar med paprika- och löksås
Ajvarbiffar
1 dl havregryn
1 dl mjölk
500 g köttfärs
2 dl mild ajvar relish
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Paprika- och löksås
1 st gul lök
1-2 st paprikor i olika färger
2 msk tomatpuré
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk persilja

Ajvarbiffar
Låt havregrynen svälla i mjölken.
Tillsätt det övriga.
Forma till biffar.
Stek på plattan eller i 200 grader 20-30 minuter.
Paprika- och löksås
Strimla och fräs lök och paprika.
Blanda ner tomatpurén och låt fräsa med ett tag.
Häll i grädde och vatten.
Låt koka i ca 5 min.
Smaka av med salt.
Strö över persilja.
Lägg sedan biffarna i paprika- och löksåsen.
Servera med pasta eller klyftpotatis.

Olivia som aldrig har tyckt om köttfärs-mat tycker numera om alla olika köttfärsbiffar jag gjort på senare tid. Kul! Men Isak och Ida har inte tyckt om någon variant av köttfärsbiffar. Undra hur jag ska lura i dem det? Ajvar relish brukar de tycka om. Får nog göra vanliga biffar med salt och peppar och säga att det är hamburgare.

Häagen-Dazs Baileys

Snart dags för fredagsmys i tv-soffan. Följer ni Idol? Det gör vi än så länge i alla fall. Ikväll börjar ett av mina favoritprogram - Hellenius Hörna. Jag tycker att han är så himla rolig dessutom brukar han ha bra gäster.

Nu kommer ett glädjande besked till alla glassälskare i Sverige: favoritsmaken Häagen-Dazs Baileys® är äntligen tillbaka i sortiment. Relanseringen kommer efter att trogna kunder efterfrågat den krämiga lyxglassen med sammetslen smak av The Original Irish Cream. Precis som företagets andra produkter innehåller Häagen-Dazs Baileys® ingredienser av högsta kvalitet för den riktiga livsnjutaren.
Har ni smakat den? Vad har ni för glassfavoriter?