Nu är det dags att rösta på din favoritblogg. Meningen var från början att de skulle lista alla nominerade bloggar. Men i takt att antalet bloggar bara växte, så visade det sig till slut vara svårt att kunna presentera alla bloggar och låta folk rösta på ett rättvist sätt. Så nu är det bara att gå in och rösta på den blogg man vill. Det finns två kategorier, matblogg och Dessert och bak.
Fram till den 6/11 klockan 00.00 kan man rösta fram sin favoritblogg. Man kan ge en röst till den Matblogg man vill se vinna, samt en röst till den Dessert- och bakblogg man vill skall vinna.
torsdag 20 oktober 2011
onsdag 19 oktober 2011
Köttgryta med rödvin och kantareller
Igår var Isak, kanske för sista gången, till Barnmottagningen för sin allergi. Eftersom våra egna tester med mjölk och ägg går rätt bra tycker de att vi inte behöver komma på någon mer kontroll. Utan vi får höra av oss istället om vi undrar över något. Vi kan öka/snabba på äggtesterna lite mer nu tyckte dem så Isak ville att vi skulle baka sockerkaka när vi kom hem från sjukhuset, men eftersom jag då skulle till jobbet kunde vi inte göra det. Vi har bruna bananer i frukskålen så jag hoppas att vi hinner baka en banankaka ikväll så att han får prova äta en kaka med några ägg i.
I söndags åt vi en god köttgryta till middag som jag nog kommer göra fler gånger under hösten/vintern.
Köttgryta med rödvin och kantareller
500 gr grytbitar av älg
3 msk viltfond eller oxfond med rödvin
3 dl rödvin
2,5 dl vatten
1 tsk timjan
2 morötter
1 pkt bacon
1 röd paprika
kantareller
2 dl grädde
salt, peppar
Bryn köttet, krydda med salt och peppar.
Koka upp timjan, vin, fond och vatten i en kastrull.
Sätt det brynta köttet i kastrullen. Låt koka under lock tills köttet är mört ca 1 timma.
Tillsätt skivade morötter när det återstår ca 20 minuter.
Bryn bacon, kantareller och paprika i bitar.
Mot slutet av kokningen tillsätt baconfräset och grädde. Koka upp och bli varmt.
Smaksätt med salt, peppar och eventuellt mer fond, red med maizena.
Servera med potatis eller ris och grönsallad.
God gryta med många olika smaker och en underbar sås. Rödvin i gräddsåser är såå gott, den här var inget undantag. Jag tycker om att ha lite allt möjligt i grytor, då är det större chans att alla hittar något de tycker om. Olivia åt nog upp nästan alla kantareller själv och Isak ville ha mycket bacon.
I söndags åt vi en god köttgryta till middag som jag nog kommer göra fler gånger under hösten/vintern.
Köttgryta med rödvin och kantareller
500 gr grytbitar av älg
3 msk viltfond eller oxfond med rödvin
3 dl rödvin
2,5 dl vatten
1 tsk timjan
2 morötter
1 pkt bacon
1 röd paprika
kantareller
2 dl grädde
salt, peppar
Bryn köttet, krydda med salt och peppar.
Koka upp timjan, vin, fond och vatten i en kastrull.
Sätt det brynta köttet i kastrullen. Låt koka under lock tills köttet är mört ca 1 timma.
Tillsätt skivade morötter när det återstår ca 20 minuter.
Bryn bacon, kantareller och paprika i bitar.
Mot slutet av kokningen tillsätt baconfräset och grädde. Koka upp och bli varmt.
Smaksätt med salt, peppar och eventuellt mer fond, red med maizena.
Servera med potatis eller ris och grönsallad.
God gryta med många olika smaker och en underbar sås. Rödvin i gräddsåser är såå gott, den här var inget undantag. Jag tycker om att ha lite allt möjligt i grytor, då är det större chans att alla hittar något de tycker om. Olivia åt nog upp nästan alla kantareller själv och Isak ville ha mycket bacon.
måndag 17 oktober 2011
Julskinkmacka med rödbetstzatziki
Vilken julstämning vi hade igår till frukost. Mörkt ute, tända ljus på bordet och julskinka på mackan. NyhlénsHugosons har i år förpackningar med färdigskivad kokt julskinka. Perfekt för det lilla hushållet eller när man vill ha en liten försmak av julen. Till jul brukar vi för det mesta köpa deras kokta julskinka som vi griljerar strax innan jul. Den här färdigskivade julskinkan var minst lika god och så enkelt att den redan är skivad, det tråkigaste och jobbigaste momentet med julskinka. Barnen älskar julskinka som pålägg, så det har ätits många julskinkmackor i helgen.
Rödbetssallad är en klassiker på julbordet men jag tycker det är kul att göra om klassikerna litegrann så att det blir en ny twist på välkända smaker. I år provar jag att göra rödbetstzatziki till julskinkmackan. Våga prova du med! Det syrliga äpplet gör att det blir fräschare än den vanliga rödbetssalladen.
Julskinkmacka med rödbetstzatziki
hårdbröd (knäckebröd), gärna i fin form
smörgåsmargarin
julskinka, gärna färdigskivad
Rödbetstzatziki
1 färsk rödbeta
1 syrligt äpple
1 liten vitlöksklyfta
1,25 dl turkisk yoghurt
flingsalt
nymald svartpeppar
Rödbetstzatziki
Skala och riv rödbetan och äpplet grovt. Riv vitlöken fint.
Blanda ihop med yoghurt.
Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar.
Julskinkmacka med rödbetstzatziki
Smöra mackan. Lägg på julskinka och en klick rödbetstzatziki.
Tänd ljus, ät och njut.
Rödbetstzatzikin till julskinka vill man inte ska ha lika tydlig vitlöksmak som vanlig tzatziki, den ska mer anas. Det är viktigt att välja ett syrligt äpple eftersom det är det syrliga man vill åt, det blir inte lika gott med ett sött äpple. Smaka av så att det blir en bra kombination av alla smaker. Personligen tycker jag att julskinka är godast på hårdbröd (eller knäckebröd som vissa kallar det), men du använder ditt favoritbröd så att det blir riktigt gott enligt dig.
Rödbetssallad är en klassiker på julbordet men jag tycker det är kul att göra om klassikerna litegrann så att det blir en ny twist på välkända smaker. I år provar jag att göra rödbetstzatziki till julskinkmackan. Våga prova du med! Det syrliga äpplet gör att det blir fräschare än den vanliga rödbetssalladen.
Julskinkmacka med rödbetstzatziki
hårdbröd (knäckebröd), gärna i fin form
smörgåsmargarin
julskinka, gärna färdigskivad
Rödbetstzatziki
1 färsk rödbeta
1 syrligt äpple
1 liten vitlöksklyfta
1,25 dl turkisk yoghurt
flingsalt
nymald svartpeppar
Rödbetstzatziki
Skala och riv rödbetan och äpplet grovt. Riv vitlöken fint.
Blanda ihop med yoghurt.
Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar.
Julskinkmacka med rödbetstzatziki
Smöra mackan. Lägg på julskinka och en klick rödbetstzatziki.
Tänd ljus, ät och njut.
Rödbetstzatzikin till julskinka vill man inte ska ha lika tydlig vitlöksmak som vanlig tzatziki, den ska mer anas. Det är viktigt att välja ett syrligt äpple eftersom det är det syrliga man vill åt, det blir inte lika gott med ett sött äpple. Smaka av så att det blir en bra kombination av alla smaker. Personligen tycker jag att julskinka är godast på hårdbröd (eller knäckebröd som vissa kallar det), men du använder ditt favoritbröd så att det blir riktigt gott enligt dig.
Jag föredrar lokalproducerade produkter och handlar det så ofta som möjligt, NyhlénsHugosons har en grisfarm utanför Luleå där jag var på studiebesök i somras. Det var rent o fint och grisarna verkade må bra så det känns bra att äta deras produkter.
söndag 16 oktober 2011
Fläskfilégryta med ost och senap
Vilket härligt väder det har varit i helgen, sol och riktigt varmt för att vara mitten av oktober. Den här hösten har vi inte sett solen speciellt många dagar så jag njuter för fullt de få gånger den är framme. Jag och tjejerna promenerade in till stan efter lunch och köpte lampor till hallen. De dagar det är mulet på morgonen när vi ska iväg hittar vi knappt våra skor och kläder för det är så mörkt. Men nu är det ljust och fint där. Nu saknas lister, garderober och lådfronter innan hallen är i stort sett klar. För helt klar blir man väl aldrig?!
I fredags gjorde jag en fläskfilégryta med vitt vin. Det bästa med att ha vin i maten, förutom att det är gott, är att man måste ju provsmaka vinet under tiden man lagar mat, eller hur? Och nu står en köttgryta med rödvin och puttrar på spisen. Ni förstår vad det innebär!
Fläskfilégryta med ost och senap
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt o svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven ost, gärna Prästost
Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken.
Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Bryn löksorterna så att de mjuknar men inte tar färg.
Vispa ihop grädde, vin, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under vispning.
Lägg över köttet och löken i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min.
Ta grytan från värmen. Rör i osten.
Strö gärna över hackad persilja.
Eftersom det bara är Leif som tycker om senap i vår familj tog jag bara ca 1 tsk fransk senap, för i små mängder är det trots allt en god krydda. Jag använde vispgrädde och lite vatten och struntade då i vetemjöl. Det var en enkel och god fläskfilégryta som alla tyckte om, Isak tyckte dock att det var för mycket lök i den.
I fredags gjorde jag en fläskfilégryta med vitt vin. Det bästa med att ha vin i maten, förutom att det är gott, är att man måste ju provsmaka vinet under tiden man lagar mat, eller hur? Och nu står en köttgryta med rödvin och puttrar på spisen. Ni förstår vad det innebär!
Fläskfilégryta med ost och senap
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt o svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven ost, gärna Prästost
Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken.
Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Bryn löksorterna så att de mjuknar men inte tar färg.
Vispa ihop grädde, vin, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under vispning.
Lägg över köttet och löken i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min.
Ta grytan från värmen. Rör i osten.
Strö gärna över hackad persilja.
Eftersom det bara är Leif som tycker om senap i vår familj tog jag bara ca 1 tsk fransk senap, för i små mängder är det trots allt en god krydda. Jag använde vispgrädde och lite vatten och struntade då i vetemjöl. Det var en enkel och god fläskfilégryta som alla tyckte om, Isak tyckte dock att det var för mycket lök i den.
Höstvin från Kiviks musteri
Igår på Isaks 10 årsmiddag bjöd vi på en fördrink. Det var saft till barnen och de vuxna drack ett nytt Höstvin från Kiviks musteri med smak av tranbär och blåbär. Vinet passar bra som en apertif före maten och ska serveras väl kyld. Jag serverade det med en isbit och några lingon och blåbär.
Bricka med fördrinksglasen.
Härlig färg, eller hur?
Det är ett halvtorrt vin med en alkoholhalt på 10% och kostar ca 70kr på Systembolaget. De som föredrar söta viner kanske tycker det här är för beskt eller strävt, dels är det halvtortt och dels så är tranbär inte speciellt sött. Men jag tyckte det var riktigt gott, framför allt när det är riktigt kallt.
Till vänster ett halvsött Päronvin. Till höger Höstvinet med den fina höstfärgen.
lördag 15 oktober 2011
Stark tacopaj
Idag var det släktens tur att fira Isak, vår nyblivna 10-åring. Isak ville bjuda på tacobuffé så då gjorde vi det så klart, perfekt eftersom de flesta tycker tacos är bland de godaste de vet. Vi hade köttfärs, salsor, gurka, tomat, majs, sallad, rödlök, vitlöksdressing, turkisk yoghurt, guacamole, ananas, banan, smältost, riven ost, mjuka tortillas, tacochips och tacoskal. Själv är jag lite småless tacos så jag gjorde en god stark tacopaj också. Isak är inte så mycket för sötsaker men äppelpaj brukar han tycka om, så till efterrätt gjorde jag två olika varianter, dels en vanlig smulpaj och dels en knäckig äppelpaj.
Stark tacopaj
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
Fyllning:
500 g köttfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl lätt crème fraiche paprika chili
2 dl lätt crème fraiche
250 g körsbärstomater
1 dl yellow chili eller green jalapeño
150 g riven ost
1 tsk paprikapulver
Till servering:
sallad
3 dl gräddfil, yoghurt eller crème fraiche
tacochips
Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter.
Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225° ca 12 min.
Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min.
Blanda lätt crème fraiche paprika&chili med lätt crème fraiche i en skål.
Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche-blandningen.
Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.
Servera med sallad, gräddfil och tacochips.
Det var en riktigt god och stark paj som var väldigt populär idag. Den här kommer jag göra fler gånger. Jag åt guacamole för att lindra hettan något. Vill man ha en mildare paj kan man minska mängden paprika-chili crème fraiche lite och ta mer naturell crème fraiche istället.
Stark tacopaj
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
Fyllning:
500 g köttfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl lätt crème fraiche paprika chili
2 dl lätt crème fraiche
250 g körsbärstomater
1 dl yellow chili eller green jalapeño
150 g riven ost
1 tsk paprikapulver
Till servering:
sallad
3 dl gräddfil, yoghurt eller crème fraiche
tacochips
Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter.
Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225° ca 12 min.
Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min.
Blanda lätt crème fraiche paprika&chili med lätt crème fraiche i en skål.
Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche-blandningen.
Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.
Servera med sallad, gräddfil och tacochips.
Det var en riktigt god och stark paj som var väldigt populär idag. Den här kommer jag göra fler gånger. Jag åt guacamole för att lindra hettan något. Vill man ha en mildare paj kan man minska mängden paprika-chili crème fraiche lite och ta mer naturell crème fraiche istället.
fredag 14 oktober 2011
Isak 10 år
Igår fyllde Isak 2-siffrigt, dvs 10 år. Födelsedagen började med sedvanlig frukost på sängen och två paket, bl.a. ett par sprillans nya skridskor. Efter mysig frukost blev det vanlig morgonrusch då alla ska hinna bli klara i tid för skola, förskola och jobb. Vi lyckades även den här morgonen!
Efter skolan var Isak lite ledsen eftersom de hade glömt att sjunga för honom i klassrummet som de har gjort för alla andra som har fyllt år. Det behövs så lite engagemang från en lärare för att göra ett barn så mycket lyckligare. Är lite besviken! Idag sjöng de däremot för honom men det är ju inte riktigt samma sak.
Innan middagen fick han öppna några fler paket som Olivia och hennes kompisar hade gömt och gett honom ledtrådar till. Till middag hade han önskat kycklingklubbor och pommes frites, en av Isaks favoriträtter. En annan favorit är tacos och det ska vi äta på släktkalaset på lördag.
På kvällen när vi såg hockey på tv överraskade jag Isak med en bricka full med glass och tillbehör. Det blev uppskattat.
Frukostbricka och morgonpaket
Innan middagen fick han öppna några fler paket som Olivia och hennes kompisar hade gömt och gett honom ledtrådar till. Till middag hade han önskat kycklingklubbor och pommes frites, en av Isaks favoriträtter. En annan favorit är tacos och det ska vi äta på släktkalaset på lördag.
Ledtrådarna
Ledtråd nr 1 gjorde att han gick till whiskyskåpet.
Glass, banan, såser och strössel i olika smaker
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)