fredag 16 september 2011

Olivias tjejmiddag

Nu är Olivias tjejmiddag i full gång. Hon fyller 12 år på tisdag och har börjat firandet redan idag med sina kompisar.

Vi upprepade fjolårets succé med sockrade glas som vi serverade välkomstdrinken i när tjejerna kom.

Till middag serverade vi en av familjens stora favoriter kycklingtortilla. Eftersom en av Olivias kompisar är vegetarian gjorde jag även en vegetarisk variant där jag hade bytt ut kycklingen mot broccoli.

Till efterrätt blir det Nutella- och marängglasstårta. Men den väntar vi med ett tag. Senare blir det nog även lite chips och dip. Så jag tror att ingen behöver gå härifrån hungrig.
Nutella- och marängglasstårta innan det har varit i frysen.

Själv sitter jag i köket ser Adam Live på tv3 och äter rester. Men det är rätt mysigt det också. Längtar till efterrätten som jag aldrig har smakat men den ser god ut (och smeten var jättegod).

Olivia ville absolut inte ha några syskon hemma på sin tjejmiddag så Leif, Isak och Ida for till mormor och morfar där de skulle bli bjudna på tacos.

tisdag 13 september 2011

Köttfärsbiff med dill och basilika

Leif har varit borta rätt mycket den senaste tiden, tidigare har han jobbat i Arvidsjaur på veckorna och nu sista veckan har det varit jakt. Men igår var det ingen jakt och han jobbade i Luleå så det var så skönt att vi hjälptes åt med maten. Han stekte biffarna och jag gjorde sallad och dukade. Så mycket roligare än att ensam försöka hinna med allt när man kommer hem trött och hungrig efter fem. Jag hade förberett genom att kvällen innan blanda ihop kryddorna med potatismjöl och tagit upp köttfärs från frysen.
Köttfärsbiff med dill och basilika
Köttfärsbiff:
500 g köttfärs
1 dl mjölk
1,5 msk potatismjöl
1 msk dill
1 msk basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås
1 dl krossade eller passerade tomater
3 dl grädde
ev. vatten
kryddor

Blanda ihop alla ingredienser till köttfärsen.
Smält smör i en stekpanna.
Platta ut all köttfärs i stekpannan. Stek i ca 5 minuter.
Dela biffen i 4 delar, vänd på bitarna och stek i ytterligare 5 minuter.
Tillsätt krossade tomater och grädde i pannan. Koka upp, bli varmt och servera.

Det här är ett jättebehändigt sätt att steka biffar på istället för att stå och platta ut köttfärsen till biffar innan de steks. Kryddningen var annorlunda men jättegod och t.o.m Olivia åt och tyckte det var riktigt gott. Hon som inte brukar tycka om någonting med köttfärs, förutom lasagne. Jättekul, därför lär den här maträtten återkomma på vårt middagsbord. Vi åt pasta till biffarna den här gången.

Vår stora stekplatta är trasig så vi anväder en mellanplatta och stekpanna så vi delade köttfärsen i två delar och stekte två omgångar istället. Dessutom kokade jag såsen i en kastrull bredvid för att på så sätt kunna hålla första omgångens biffar varma. Jag använde krossade tomater med chili så jag kryddade inte så mycket extra.

måndag 12 september 2011

Köttgryta med kantareller

I helgen har Olivia känt sig bättre men i morse var hon yr igen och nu spydde hon dessutom. Undra vad det kan vara? Jag tog det lite lugnt i morse innan jag for till jobbet och sen tog jag en långlunch hemma så att hon inte behövde vara ensam så långa stunder. Känns nog lite oroligt att vara ensam hemma när hela huset snurrar.

Igår till middag gjorde jag en Norrlandsgryta med fjolårets älgkött och kantareller.
Köttgryta med kantareller
600 gram grytbitar
2 msk smör
1 gul lök
1 klyfta vitlök
salt och peppar
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1-2 tsk Dijonsenap
1 msk kinesisk soja
2 msk vinbärsgelé
1 liter kantareller
2 dl grädde
Bladpersilja att garnera med

Skala och hacka lök och vitlök.
Stek köttet i några minuter. Salta och peppra under tiden.
Tillsätt lök och vitlök och rör om. Fräs någon minut till.
Pudra över mjöl och rör om. Rör i vatten så att det täcker köttet. Rör om så att mjölet löser sig.
Koka på låg värme i ca 1 timme med lock. Eller tills köttet känns mört.
Rensa under tiden kantarellerna. Är de stora kan du dela dem.
Lägg svampen i en stekpanna på hög värme. Låt svampen tappa vätska några minuter. Häll över vätskan det sk svampspadet i köttgrytan och rör om.
Tillsätt smöret till stekpannan med svampen. Rör om och bryn svamp på högsta värme.
Sätt kantarellerna och grädden i köttgryta.
Smaka av med senap, soja, gelé och ev. mer salt och peppar.
Servera med grönsaker, potatis och gärna en klick gelé.

När man tillsätter mjölet så tidigt får man vara försiktig så att det inte bränner fast i botten under tiden det kokar. Jag använde iMat, havregrädde, för att få en mjölkfri gryta.

söndag 11 september 2011

Dammsugare

Söndagmorgon och sista dagen på helgen. På fredag ska Olivia ha tjejmiddag eftersom hon fyller 12 år snart och eftersom det är fullt upp hela veckan måste jag hinna förbereda så mycket som möjligt redan idag. Till efterrätt ska de äta en Nutella-glasstårta som jag redan hunnit göra och som nu får stå i frysen till på fredag. Eftersom Ida är nöt-allergiker så får Olivia får bjuda sina kompisar på den för då kommer inte Ida vara hemma och vi behöver inte vara oroliga att hon får i sig några nötrester.

Jag hade kvar några köpta chokladkakor sen bakning i somras och en halv äggfri kokoskaka i frysen som behövdes ätas upp. Eftersom jag misstänkte att ingen av sorterna var riktigt god nå mer så använde jag dem till dammsugare. Eftersom man tillsätter en massa andra godsaker behöver det inte vara dagsfärskt bröd man använder till att göra kaksmulor av. Eftersom jag använde äggfria kakor så blev även slutresultatet, dvs dammsugarna äggfria.
Dammsugare
50 g mjukt smör
5 dl sockerkaks- eller småkakssmulor
2 tsk kakao av god kvalitet
1-2 tsk arraksarom eller punsch, ta lite i taget och smaka av eftersom
200 g marsipan
ev. florsocker till utkavling
100 g mörk choklad

Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.
Tillsätt arrak efter smak.
Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.
Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) ta av skålen från värmen så fort den har smält.
Hacka resterande choklad fint och rör ner den så att den smälter. Låt svalna.
Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.

Rullat in kaksmulsmeten i marsipan.
Nu är de redo för att doppas i choklad.

Riktiga dammsugare har grön marsipan men eftersom jag och tjejerna i min familj tycker att rosa är finare än grönt så valde vi rosa marsipan till våra dammsugare. Jag tycker inte om att doppa saker i choklad, det är för petigt för mig och mitt tålamod. Men den här gången gick det ganska bra, de blev ju inte så jättefina men helt ok. Tack o lov så smakade de godare än de såg ut.

lördag 10 september 2011

Twixkakor

Det var twixkakor som jag bakade igår. Fast det känns mer som godis än kakor, de var riktigt smarriga. Receptet hittade jag på Jennys matblogg, där hon skrev att hon ofta bakar dessa till kalas och eftersom vi snart ska ha kalas så provar jag också dem. Tänk att Olivia snart fyller 12 år, det var ju nyss hon föddes.
Twixkakor
Botten:
4 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
125 gram rumstempererat smör
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Blanda ihop samtliga ingredienser till botten.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20x30cm och grädda i 175 grader ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka till kola har en temperatur på ca 124 grader, ca 40- 50 minuter, på låg värme.
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad och bred sedan ut detta över den kalla kolafyllningen.
Gör ett mönster i chokladen med en gaffel.
Låt stå svalt.
Kolan kokar

Oj så gott det här var, riktiga godiskakor. Botten blev lite för smulig, nästa gång testar jag med lite mindre mjöl.

Har gjort ett mönster i chokladen med en gaffel

fredag 9 september 2011

Ugnsbakad lax, potatis, morötter och rödbetor med fetaostkräm

Vi har precis avslutat en mysig och god fredagsmiddag bestående av lax, rotsaker och fetaostkräm. Det är så enkelt att göra allt i ugnen men eftersom rödbetor färgar av sig så mycket använde jag tre olika formar, en till laxen, en till rödbetorna och en till resten. Har ni provat ugnsbaka rödbetor? Om inte, så gör det! Det är jättegott och enkelt.

Nu ska jag gå och slutföra kakorna jag har börjat baka. De ser riktigt smarriga ut. Recept kommer under helgen men jag kan avslöja att det innehåller kola och choklad.
Ugnsbakad lax, potatis, morötter och rödbetor med fetaostkräm
potatis
morötter
rödbetor
lax
fetaostkräm
100 g fetaost
2 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 tsk flytande honung
flingsalt
peppar

Skala och dela potatis, morötter och rödbetor i mindre bitar. Rödbetor tar längst tid så gör de bitarna minst.
Olja formarna och häll i rotsakerna. Salta.
Ungsbaka i 200 grader i 30-60 minuter beroende på hur stora bitar du har.
Salta och peppra laxen, lägg i en smord ugnsform.
Ställ in i ugnen när det återstår ca 20 minuter av rotsakerna så blir det klart samtidigt.
Fetaostkräm
Mosa fetaosten med en gaffel.
Blanda med crème fraiche eller turkisk yoghurt.
Smaka av med honung, salt och peppar.
Servera allt tillsammans.

Ljusblåa runda formar

Igår gick jag på stan en vända på lunchen och som vanligt har jag svårt att motstå fina köksgrejer, framför allt blåa sådana. Hittade ljusblå bullformar med vita prickar som nog kommer bli jättebra att baka i till Isaks kalas om en månad. Dessutom hittade jag ljusblå små runda formar i samma färg och serie som min stora kvadratiska form som jag älskar att använda.

Idag blev det bara drygt två timmars jobb för mig sen var jag tvungen att följa Olivia till vårdcentralen för hon har huvudvärk och yrsel. Hon var hemma från skolan igår också men i dag blev det värre så jag ville träffa en läkare. Förmodligen är det "bara" ett virus och förhoppningsvis är hon bra om någon dag.

Till middag i dag blir det nog potatis, morötter och rödbetor i ugn tillsammans med ugnsbakad lax och fetaostkräm. Vad äter ni för gott den här fredagen?