torsdag 6 januari 2011

Honungsgriljerade tunna revbensspjäll

Nu är jag redan inne på andra frukost-sittningen. Det blev ingen längre sovmorgon idag för Isak skulle i väg på hockeyträning. Det är ute-träning i dag så jag hoppas han har rätt kläder på sig. Det är så svårt att veta hur mycket man ska klä på honom för han blir ju jättevarm när de väl sätter igång. Det är minus 12 ute nu och de har en köldgräns på -15.

Vi har köpt lamm av en bonde i närheten och i går premiäråt vi av det. Vi stekte revbensspjällen i ugnen och det blev himla gott. Till påsk brukar mamma bjuda på lammstek men jag har aldrig någonsin tillagat lamm själv, inte ens lammstek. Så det blir spännande nu att leta fram en massa spännande recept. Jag har redan hittat recept på grekisk lammstek och lammtagine som jag ska prova.
Honungsgriljerade tunna revbensspjäll
1 kg tunna revbensspjäll
1 msk kinesisk soya
1 msk olivolja
1 msk chilisås
0,5-1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk flytande honung
salt
svartpeppar, grovmalen

Blanda alla ingredienserna och pensla på revbensspjället.
Stek spjället i ugnen i 175 grader ca 1 tim.
Höj ugnsvärmen till 250 grader.
Pensla spjället med resterande marinad och grilla spjället ca 10 minuter tills de får fin färg.
Skär upp i "ribbor".

Honungsgriljeringen blev jättegod, lite sötstark. Olivia tyckte också det blev jättegott, Isak tyckte inte om det och Ida tyckte att det var ok, men åt hellre köttbullar.

onsdag 5 januari 2011

Tekakor med linfrö

Då var det helg igen! I dag var det halvdag på jobbet, imorgon är det helgdag, dvs ledigt och på fredag har jag tagit ledigt. Så nu är jag ledig 4 dagar innan allvaret drar igång på riktigt, med jobb, dagis och skola. Så söndagen lär gå åt till att plocka i ordning alla vantar, mössor, halskragar, tjocksockar, overaller, täckbyxor, täckjackor, skor osv.

I söndags hjälpte Ida mig att baka tekakor medans Isak var på hockeyträning och Olivia och Leif åkte längdskidor. Hon var jätteduktig att platta ut tekakorna, sedan naggade jag dem innan de jäste och gräddades.
Tekakor med linfrö
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 jäst
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
3 msk brödsirap
0,5-1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, gröt, crème fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Dela degen i ca 20 bitar, platta till dem till tekakor och lägg på bakpappersklädda plåtar.
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

Jag tycker att det blir så gott med linfrö i bröd, så de här blev en favorit. Även Olivia tyckte att de blev jättegoda, i vanliga fall tycker hon oftast bättre om köpe-bröd. Vilka barn jag har, eller hur? Som oftast föredrar köpta kakor och mackor framför hembakade. Ida finns det hopp om, hon väljer oftast hembakat.

tisdag 4 januari 2011

Gratinerade svampfyllda tomater

Nu är det snart ny helg då det är läge för nya festmåltider och jag som inte har hunnit lägga ut alla recept från nyårsafton än. Äter ni extra gott till Trettondagshelgen eller ser ni det bara som någon extra dag ledigt och äter det som finns hemma? Jag försöker utnyttja varje tillfälle till fest. Även barnen tycker det mysigt om vi äter något extra gott och sitter i vardagsrummet och äter.
Gratinerade svampfyllda tomater
4 fina tomater i samma storlek
1 dl konserverade champinjoner
0,5 rödlök eller 1 schalottenlök
0,5 dl riven ost
0,5 dl smulat bröd
Salt och peppar

Skär av ett lock överst på tomaterna. Finhacka "locket". Gröp ur inkråmet och kasta.
Finhacka champinjoner och lök. Blanda allt med smulat bröd och den riven osten. Salta och peppra.
Fyll tomaterna med blandningen. Ställ på ugnsfast fat och gratinera i 225 grader i 15min.

Det här var ett riktigt gott tillbehör till kött. Jag var rädd att tomaterna skulle bli för mjuka men de hade kvar lite tuggmotstånd.

måndag 3 januari 2011

Balsamicosås

Idag har vi varit på en retur-resa, dvs varit runt på olika affärer och lämnat tillbaka grejer. Det känns nästan som att vi har gått plus den här julen när jag fick igen så mycket pengar i dag. Vi lämnade igen två väggfästen till barnens ny tv-apparater eftersom det fungerade bra att de stod på de gamla hyllorna och där fick jag igen över 1500 kr. Lämnade dessutom igen en dvd-film som vi hade lyckats köpa två ex av och på den affären hade de mellandagsrea på OBH Nordicas brödrost för 4 skivor så då behövde jag bara betala 50 kr i mellanskillnad för den. Känns som värsta fyndet!

På nyårsafton åt vi en balsamicosås till potatisstubbarna och älg-entrecoten.
Balsamicosås
0,5 st gul lök, finhackad
1 msk smör
2 msk tomatpuré
0,5 dl brun farin
1 dl balsamvinäger
3 dl rödvin
3 dl vatten
4 msk kalvfond
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk maizena, majsstärkelse
ev. 1 tsk honung
ev. 1-2 tsk smör

Fräs lök i smör. Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg.
Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften.
Rör ner kalvfond, salt och peppar.
Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen.
Red med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
Tillsätt eventuellt lite honung och smör innan servering.

Jag kokade såsen dagen innan och det luktade inte speciellt gott av allt vin och balsamvinäger så jag var säker på att jag hade misslyckats. Men den var riktigt god till köttet så den här kommer jag göra fler gånger. Innan servering kokade jag upp såsen och tillsatte lite honung och lite smör.

söndag 2 januari 2011

Potatisstubbar

Nu är det en dag kvar innan jag ska börja jobba, fast då jobbar jag bara en och en halv dag innan det är trettondagen och jag åter är ledig. Leif fick tre julskinkor i julklapp och eftersom vi inte var hemma på julafton har vi kvar alla tre. Jag förmodar att det kommer bli några middagar med skinka framöver. Jag började redan idag med att göra skinksås till pasta. Eftersom Isak i stort sett bara äter skinka som pålägg på sina frukost-mackor lär det inte vara några större problem med att bli av med några kilo skinka.

När vi kom hem från Jämtland bjöd mamma på lammstek och potatisstubbar. Eftersom de var så goda och enkla att fixa gjorde jag dem till älg-entrecoten som jag helstekte på nyårsafton.
Potatisstubbar
750 g skalad, mjölig potatis, i bitar
1 msk blandade, hackade färska örter, t ex mynta, dragon, persilja eller basilika
2 msk smör
3 krm salt
1 krm vitpeppar

Koka potatisbitarna mjuka i vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen.
Hacka örtkryddorna fint för hand eller i mixer. Blanda ner dem och smöret i potatisen. Smaka av med salt och peppar.
Låt svalna lite och forma en rulle av potatisen.
Slå in den i plastfolie och förvara i kylen tills servering.
Skär rullen i 4-5 cm långa "stubbar" och värm dem under folie i mitten av ugnen ca 25 minuter i 225 grader.

Jag använde frysta örter, eftersom de redan är färdighackade slapp jag hack-momentet. Eftersom jag hade potatisstubbarna och de svampfyllda tomaterna samtidigt i ugnen anpassade jag ugnsvärmen till tomaterna som skulle gratineras. På slutet tog jag bort folien. Det här var en jättegod potatisrätt som var enkel att tillaga. Det bästa är ju att man gör det mesta dagen innan och bara värmen potatisstubbarna strax innan det är dags att äta. Framför allt när man helsteker kött kan det vara svårt att veta hur lång tid det tar och då är det nästan hopplöst att få potatis och kött klart samtidigt. Trots att det här var jättegott tillsätter jag nog lite riven ost till potatismoset nästa gång så att det blir lite krämigare.

lördag 1 januari 2011

Helstekt älg-entrecote med bacon och örter

Jag läste att det är tradition att äta pizza på nyårsdagen och att de flesta gör det. Det har jag helt missat, jag har aldrig ätit pizza på nyårsdan. Hade jag känt till den traditionen hade vi nog köpt pizza idag, hela familjen är trötta och ingen är speciellt sugen på att laga mat. Längst ner i frysen hittade jag två paket röding som det är hög tid att äta upp, så det blir dagens middag.
Helstekt älg-entrecote med bacon och örter
1 bit entrecote (ca 1 kg)
1 pkt bacon
3 msk färska kryddor, t.ex persilja och basilika
3 msk olivolja
1 msk smör
4-5 vitlöksklyftor
Salt
Grovmalen svartpeppar

Stek bacon i småbitar. Tillsätt kryddor och vitlök.
Gnid in köttet med olivolja, salt och peppar.
Bryn köttet runt omkring, så att det får stekyta.
Gör flera ganska djupa snitt i köttet eller gör en skåra längs med hela köttbiten. Fyll med baconröran.
Ställ in i ugnen på ca 125 grader tills innetemperaturen är 62 grader, då är köttet lite rosa.
Ta ut och låt köttet vila i ca 10 minuter.
Detta serverades till potatisstubbar, sallad och balsamicosås.

Entrecote är en fin köttbit så det går knappast att misslyckas med det tror jag, om man inte steker det för länge så det blir torrt förstås. Även den här varianten blev väldigt god och smakrik, bacon passar mycket bra till älgkött som är ett magert kött.

Gratinerad hummer

Vi fick lite sovmorgon i morse, Ida sov till strax efter åtta och det var så skönt. Det kommer nog vara många trötta och sega personer i vår familj idag för det var bara Ida som la sig före tolvslaget. Jag, Olivia, Isak och Susanne gick in mot stan för att se det stora och vackra fyrverkeriet som är nere på isen vid Norra hamn varje år på tolvslaget. Det är så otroligt mycket folk i farten på väg till fyrverkeriet så det känns som man är ute och går mitt på dan.
Gratinerad hummer
2 kokta humrar
1 burk crème fraiche
0,5 dl dill
1 krm salt
peppar
1 dl riven ost
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta

Dela humrarna, ta ut köttet och rengör skalen. Dela köttet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser, fyll i de rengjorda skalen.
Gratinera i 225 grader i 10 min.
Servera med vtlöksbröd.

Perfekt förrätt till nyår. Gott, lite lyxigt och vackert upplagt med det fyllda hummerskalet. Jag använde ingen äggula i röran och det gick bra i alla fall. Använd inte för stark ost så att den tar över för mycket smak av hummern.