Det har inte blivit myckte bloggande den här veckan. Den här veckan har jag städat, städat och städat. Vi har nog aldrig haft så välstädad övervåning som ikväll. Nu kan vi ägna hela helgen åt att pynta, baka och mysa. Så underbart! Tänkte hinna med att baka lussekatter och göra nå julgodis i helgen. Har inte bestämt mig för vilket godis jag ska göra. Har ni några bra förslag?
Idag hade vi besök av en Feng Shui konsulent (Eller vad kallar du dig, Jenny?). Jag kan inte mycket om Feng Shui men det är kanske bra för jag har inga speciella förväntningar eller förutfattade meningar inför detta. Det kommer bli så spännande att se vad hon kommer fram till.
Kvällens middag hade barnen stora förväntningar på eftersom det var Coca Cola i maten. Jag tror inte de blev besvikna.
CocaCola-gryta
500 gr grytbitar
1 stor lök i klyftor
2,5 dl coca cola
2,5 msk koncentrerad apelsinjuice
2,5 msk soja
4-6 enbär
1 krm grovmalen svartpeppar
1 buljongtärning
5 msk grädde
2 msk mjöl
1 dl vatten
Blanda alla ingredienserna, utom grädde, mjöl och vatten i en gryta (utan att steka köttet).
Koka i ca 1 timme, tills köttet är mört.
Gör en redning av mjöl och vatten. Tillsätt till den kokande grytan.
Tillsätt grädden och ev. mer kryddor.
Låt koka i ca 5 minuter.
Servera med t.ex ris och grönsaker.
Känns lite tjatig att ge utlåtande om köttgrytor eftersom köttgrytor nästan alltid äts med god aptit hos oss. Som ni förstår får den här grytan en lite sötaktig smak av cocacolan.
fredag 26 november 2010
måndag 22 november 2010
Matsedel v.47 nov 2010
Nu är det mindre än en vecka till advent och jag längtar. Jag har sagt till barnen att vi ska städa ett rum per dag den här veckan så att vi kan göra roliga saker till helgen, såsom att pynta och baka lussekatter. Jag hoppas vi klarar av det, tyvärr vet jag ju hur stressigt vi brukar ha det på kvällarna utan att vi ska försöka hinna städa också.
Matsedel v.47 nov 2010
Må: Korv och makaroner
Ti: Fiskpinnar och potatis
On: Palt
To: Pytt i panna
Fr: CocaCola-gryta
Lö: Planksteksgratäng
Sö: Julmustkyckling
Matsedel v.47 nov 2010
Må: Korv och makaroner
Ti: Fiskpinnar och potatis
On: Palt
To: Pytt i panna
Fr: CocaCola-gryta
Lö: Planksteksgratäng
Sö: Julmustkyckling
söndag 21 november 2010
Kassler- och broccolisås
I dag var det snabba ryck till middagen och inget var framtaget eller planerat. När jag kom hem från ännu en homeopati-kursdag i Piteå var Leif på ishallen med alla barnen eftersom Isak hade matcher där. Jag satte igång med maten och efter ett tag skjutsade Leif hem tjejerna. Vi hade kassler i kylskåpet, broccoli i frysen och pasta i skåpet så med hjälp av det så blev det en riktigt god och snabb pasta med kassler- och broccolisås.
Kassler- och broccolisås
kassler
200 g broccoli
1 msk grönsaksfond
2 dl grädde
1 dl vatten
örtkryddor
salt och peppar
Koka broccolin mjuk. Häll bort lite vatten (spara ca 1 dl) och mixa sedan broccolin slät.
Tillsätt grädde, fond och kryddor.
Koka upp. Tillsätt kasslern och låt koka några minuter.
Servera till pasta.
Vi åt avokado och tomat till pastan och såsen så det blev en väldigt grön och rosaröd middag. Ida åt inte speciellt mycket men jag och Olivia tyckte att det var gott. Det hade varit roligt att prova ge mina icke-broccoli-ätande pojkar det här när det inte syns att det är broccoli. Vill man servera en vegetarisk rätt blir det lika gott utan kassler.
Kassler- och broccolisås
kassler
200 g broccoli
1 msk grönsaksfond
2 dl grädde
1 dl vatten
örtkryddor
salt och peppar
Koka broccolin mjuk. Häll bort lite vatten (spara ca 1 dl) och mixa sedan broccolin slät.
Tillsätt grädde, fond och kryddor.
Koka upp. Tillsätt kasslern och låt koka några minuter.
Servera till pasta.
Vi åt avokado och tomat till pastan och såsen så det blev en väldigt grön och rosaröd middag. Ida åt inte speciellt mycket men jag och Olivia tyckte att det var gott. Det hade varit roligt att prova ge mina icke-broccoli-ätande pojkar det här när det inte syns att det är broccoli. Vill man servera en vegetarisk rätt blir det lika gott utan kassler.
lördag 20 november 2010
Bygget fortskrider
Nu har snickarna varit här i två veckor och nu börjar det mesta blir klart utvändigt, det saknas bl.a. 3 stora fönster och entre-dörren. Invändigt ska vi fixa själva med hjälp av nära och kära.
Vinn en resa till Kanarieöarna
Har ni börjat leta soppor än? Om inte så klicka på bilden här ovanför så kommer du till Keldas sida och kan registrera dig. Sedan är det bara att börja leta sopporna. För att hitta min soppa är det bra att veta att jag älskar julen.
Idag har jag varit på homeopati-kurs i Piteå hela dagen och den fortsätter i morgon. Det är intressant och kul att lära sig lite om homeopati för att kanske kunna bota och lindra vissa besvär som jag och familjen har. Men trots att det är intressant saknar jag att få ta det lugnt och mysa på morgonen. Lördag- och söndagmorgon i lugn takt med långfrukost är bland det bästa jag vet och det är då jag samlar energi efter en hektisk vecka. Nu är det ytterligare en vecka tills jag får en mysmorgon tyvärr. Nu ska jag duka fram ost och kex och ta en myskväll istället.
Fyllda frallor
Igår kväll var det bara jag och barnen som åt middag hemma så då fick de bestämma vad vi skulle äta. De valde varma mackor. Jag är lite less vanliga varma mackor så jag gjorde en ny variant till mig och Olivia. Eftersom de innehöll ägg fick Ida och Isak äta vanliga varma mackor.
Fyllda frallor
4 frallor
rökt skinka i bitar eller strimlor
riven ost
2 ägg
2 dl grädde
örtsalt
svartpeppar
Skär av locket på frallorna. Gröp ur brödet och fyll med skinka och ost.
Blanda ihop ägg, grädde och kryddor. Häll det över skinkan och osten.
Strö lite mer ost över och sätt på locket.
Linda in dem var för sig i folie.
Grädda dem i 200 grader i ca 30 min.
Fyllda frallor
4 frallor
rökt skinka i bitar eller strimlor
riven ost
2 ägg
2 dl grädde
örtsalt
svartpeppar
Skär av locket på frallorna. Gröp ur brödet och fyll med skinka och ost.
Blanda ihop ägg, grädde och kryddor. Häll det över skinkan och osten.
Strö lite mer ost över och sätt på locket.
Linda in dem var för sig i folie.
Grädda dem i 200 grader i ca 30 min.
Dags att hälla i ägg- och gräddblandningen.
Det här var en god variant på varma mackor, de hade ett väldigt gott och krämigt inre. De var mäktiga så om man äter en härlig sallad till så tycker jag gott och väl att det räcker med en fralla. När jag gröpte ur frallorna kändes det som att det var semlor jag höll på med.
fredag 19 november 2010
Mörk chokladkaka
Idag har Idas förskola varit stängt för personalen har planeringsdag. Ida var hos mormor och morfar på förmiddagen så att jag kunde jobba några timmar i alla fall.
För någon dag sedan bakade jag en mörk chokladkaka enligt ett gammalt recept som jag har haft i evigheter. Mina gamla recept har jag samlade i en pärm, som låg framme efter att jag hade bakat klart. När Ida gick och la sig ville Ida att pappa skulle läsa för henne. Istället för en bok valde hon då min receptpärm och bad Leif läsa ett av recepten. Det är min tjej det! Hon har redan förstått att bland det roligaste att läsa är recept.
Mörk chokladkaka
1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g margarin
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Vispa ihop kakao, 1 dl socker och mjölken i en liten kastrull. Koka upp och låt blandningen kallna.
Vispa 1 dl socker och margarinet poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt chokladmjölken och mjölblandningen växelvis till smeten. Blanda tills smeten är jämn och slät.
Häll smeten i smord och bröad from på 1,5 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50-60 minuter.
Det här är en god sockerkaka med kraftig chokladsmak. Jag brukar oftast göra dubbel sats i två avlånga sockerkaksformar.
För någon dag sedan bakade jag en mörk chokladkaka enligt ett gammalt recept som jag har haft i evigheter. Mina gamla recept har jag samlade i en pärm, som låg framme efter att jag hade bakat klart. När Ida gick och la sig ville Ida att pappa skulle läsa för henne. Istället för en bok valde hon då min receptpärm och bad Leif läsa ett av recepten. Det är min tjej det! Hon har redan förstått att bland det roligaste att läsa är recept.
Mörk chokladkaka
1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g margarin
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Vispa ihop kakao, 1 dl socker och mjölken i en liten kastrull. Koka upp och låt blandningen kallna.
Vispa 1 dl socker och margarinet poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt chokladmjölken och mjölblandningen växelvis till smeten. Blanda tills smeten är jämn och slät.
Häll smeten i smord och bröad from på 1,5 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50-60 minuter.
Det här är en god sockerkaka med kraftig chokladsmak. Jag brukar oftast göra dubbel sats i två avlånga sockerkaksformar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)