fredag 19 juni 2009

Midsommar

Vilken kall midsommarafton vi haft - men mysig.

Som vanligt packade vi picnic-korgen och åkte till Hägnan för lunch. Efter några timmar där med mat, fika, resning av majstång och häst- och vagnåkning åkte vi hem och förberedde middagen. Till middagen var vi endast familjen. Efter en stressig vecka med jobb, förskola, fotbollskola och dansläger var det såå mysigt att bara vara familjen som satt och surrade och åt gott tillsammans. Vi åt grillad citruskyckling, grillade fetapaprikor, grillad halloumi, bulgur och en stor härlig sallad med bladspenat, vita bönor, tomat, purjolök, sockerärtor, fetaost och avokado. Till efterrätt åt vi mjölk- och äggfri kladdkaka med jordgubbar, grädde och glass. Mums!

onsdag 17 juni 2009

Apelsinlax

Leif har fortsatt rivandet i källaren, nu är det sovrummets tur. Så idag åt jag och barnen hos mormor och morfar för att slippa oljudet. Snart är det midsommar! Vad ska man äta för gott då? Och när ska man hinna tillaga det? Igår hann jag göra apelsinlax och potatis till middag, det var riktigt gott.

Apelsinlax
4 laxfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rosmarin
2 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad apelsinjuice eller 1 färskpressad apelsin och rivet skal
½ fiskbuljongtärning
några stänk Tabasco

1) Lägg fisken i en smord ugnsform.
2) Krydda med salt, peppar och rosmarin.
3) Blanda grädde, apelsin, fiskbuljongtärning och några stänk Tabasco i en skål och häll över laxen.
4) Stek i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.

tisdag 16 juni 2009

Parmalindade kycklingfiléer med ost

Nu är det arbetsvecka igen och man hinner inte med så mycket god matlagning som man vill. Framför allt Ida är så hungrig och grinig redan vid fyra så det gäller att snabbt få nå ätbart på bordet. I söndags åt vi dock en god kycklingrätt med parmaskinka och fetaost. Dessutom använde jag lite av färskoströran som jag hade inuti mina parmaknyten.

Parmalindade kycklingfiléer med ost
4 kycklingfiléer
150 g fetaost
6 stora skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
soltorkade tomater, finhackade
oliver, finhackade
lite grädde
salt och peppar

Mosa osten med lite grädde så att den blir krämig. Krydda med soltorkade tomater, oliver, salt och peppar.
Skär en ficka i kycklingfiléerna fyll med oströran, ca två tsk i varje.
Sätt in en ugnsfast form i ugnen så att den blir varm.
Linda in kycklingfiléerna i skinkan.
Ta ut formen och smörj med lite olivolja och lägg i kycklingfiléerna.
Sätt in kycklingfiléerna i 175 grader i ca 20-30 minuter.
Kolla med stektermometer att kycklingen har kommit upp i 60 grader eller skär i en och se om kycklingen är klar.

Får du över av oströran kan du göra en sås av den. Antingen en varm sås där du blandar osten med grädde och kokar upp. Krydda ev. mer. Eller så kan du göra en kall sås och blanda oströran med crème fraiche eller yougurt och ev. krydda mer.

söndag 14 juni 2009

Chilimarinerad potatis

Vilken regntråkig dag det har varit idag. Det har regnat nästan hela tiden. Isak har jag inte sett mycket av idag heller, först var han på kalas sedan kom han bara hem för att byta kläder och sen direkt iväg på fotbollsträning. Nu håller jag på att förbereda dagens middag - parmalindade kycklingfiléer fyllda med ost. Men först måste jag ge er sista rätten på fredagens buffébord - chilimarinerad potatis.

Chilimarinerad potatis
400 g varm färskpotatis
chilimarinad
1 färsk chilifrukt, finhackad
1 citron, rivet skal
0,5 tsk finhackad färsk rosmarin
1 krm sambal oelek
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
salt o peppar

Blanda samman alla ingredienser till marinaden.
Vänd försiktigt ner de nykokta varma potatisarna.

Det blir jättegott att använda den här potatisen till en potatissallad. Blanda i så fall en god sallad med t.ex. ruccola, tomat, lök och fetaost på ett stort fat. Fördela sedan den varma chilimarinerade potatisen ovanpå.

lördag 13 juni 2009

Dubbelmarinerad fläskfilé

Igår åt jag så mycket gott till middag, t.ex. dubbelmarinerad fläskfilé, och idag blev det bara en tråkig filtallrik. Så olika det kan vara. Isak har varit med en kompis hela da'n, Olivia for till en kompis vid tre och Leif var på firmafest, så till middag var det bara jag och Ida. Ida fick stekt potatis och korv, men jag hade ingen lust att laga mat till mig så därför blev det bara fil. Får se till att göra nå gott i morgon istället.

Dubbelmarinerad fläskfilé
ca 500 g fläsk- eller oxfilé
marinad 1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
0,5 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
marinad 2:
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
0,5 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad persilja
2 msk avrunnen kapris

Blanda marinad 1. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden.
Marinera i minst 3 timmar, vänd då och då.
Lägg filén på galler i en långpanna, stick i en köttermometer och stek köttet i 175 grader tills termometern visa 65 grader, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.
Svep in filén i folie och låt den kallna.
Blanda marinad 2.
När filén kallnat skivas den i 0,5-1 centimeter tjocka skivor.
Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2.
Ställ kallt. Marinera filén i 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.
Det går utmärkt att frysa filén i marinad 2.
Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.

Det här är en klassiker som nog de flesta har smakat i nån variant. Praktiskt att göra till många eftersom köttet ska serveras kallt.

Parmaknyten

Det blev en god lunch idag med rester från igår. Jag åt parmaknyten med sallad och en stor kopp te.

Fr v är det parmaskinka, parmaknyten, laxrulader, salamirullar

Parmaknyten
15 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad
15 st urkärnade svarta oliver
8 st soltorkade tomater
225 g färskost eller philadelphiaost
15 st gräslöksstrån

1. Finhacka oliver och soltorkade tomater. Blanda med osten. Smaka av med örtsalt.
2. Fördela en klick i mitten på varje skiva parmaskinka.
3. Vik upp kanterna och knyt ihop till ett paket med hjälp av ett strå gräslök.

Det här var jättegott och det blev fina små paket. Se till att skinkan inte är för tunn för då är det svårt att göra paketen. Oströran var jättegod och den kommer jag nog använda till någon ostbricka i framtiden.

Gräddstuvade kronärtskocksbottnar

Ett gott tillbehör eller komplement till kött är kronärtskockor, här har jag gräddstuvat dem.

Gräddstuvade kronärtskocksbottnar
1 burk kronärtskocksbottnar eller hjärtan, 400 g
2 dl vispgrädde
0,5 tsk salt

Koka ihop grädden några minuter så att den blir aningen simmig.
Häll bort spadet från kronärtskockorna och skölj dem.
Blanda kronärtskockorna i grädden, salta varligt och koka upp.