onsdag 3 juni 2009

Tigerkaka med mintsmak

I måndags pratade vi på jobbet om ett recept vi hade sett i tidningen under helgen. Det var en tigerkaka, men i choklad-delen använder man After Eight istället för kakao. Eftersom de jag jobbar med vet att jag bakar mycket sa en (på skämt) "Jag såg det där receptet och tänkte att Sara kan ju prova det". Så idag överraskade jag mina arbetskamrater med tigerkaka till fikat. Det var uppskattat.

Tigerkaka med mintsmak
50 g smör
3 dl (180 g) vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
150 g mintchoklad, t.ex. After Eight

Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1,5 liter.
Smält smöret. Blanda mjöl och bakpulver.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Sikta ner mjölblandningen i äggvispet tillsammans med mjölken och smöret.
Rör ihop till en jämn smet.
Smält mintchokladen i microvågsugnen eller över vattenbad.
Häll hälften av smeten i formen.
Rör ner den smälta mintchokladen i resten av smeten.
Häll över mintchokladsmeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter för en något kladdig kaka och 5-10 minuter längre om du vill ha den genomgräddad.
Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen.

Jag som älskar blandningen choklad och mint tyckte förstås att den här kakan var jättegod.

måndag 1 juni 2009

Rabarberpaj med saft

Istället för morsdagstårta bakade jag en rabarberpaj på kvällen, som vi åt med vaniljsås.

Rabarberpaj med saft
3 stjälkar rabarber
0,5 dl koncentrerad rabarbersaft
1 msk potatismjöl
0,5 dl muscovadosocker
0,5 tsk ingefära
175 g smör
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,75 dl råsocker
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt

Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en pajform.
Blanda saft, potatismjöl, muscovadosocker och ingefära. Droppa/häll över rabarberbitarna.
Smält smöret.
Blanda vetemjöl, havregryn, socker, bakpulver och salt i en bunke.
Slå över det smälta smöret och arbeta snabbt samman.
Smula degblandningen över rabarbern i formen och grädda i 200 grader i 20-25 min.
Servera med vaniljsås.

Det var en god smulpaj men smakade som "vanlig" smulpaj. Jag tror inte jag kommer använda det här receptet nå mer eftersom det är snäppet enklare att göra en vanlig smulpaj då man slipper momentet med saft m.m.

Marinad med balsamvinäger till fläskfilé

Till morsdagsmiddag åt vi helgrillad fläskfilé som hade marinerats med bl.a. balsamvinäger. Balsamvinäger är en storfavorit hos mig, det är gott till det mesta.

Marinad med balsamvinäger till fläskfilé
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl olja
0,5 dl soja
2 krossade vitlökar
1 tsk sambal oelek

Blanda ihop alla ingredienser. Lägg i köttet.
Låt marinera minst 1 timme.
Grilla!

Fransk potatissallad

Både till lunch och middag åt vi fransk potatissallad. En god och enkel potatissallad som vi ofta äter på sommaren.
Fransk potatissallad
700 g potatis
3 schalottenlökar eller 1 rödlök
1 msk vinäger
2 tsk fransk senap
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm socker
3 msk olja
1 msk vatten
0.5 dl hackad dill
2 msk kapris

Skrapa eller skala potatisen. Koka den i lättsaltat vatten. Skala och skiva schalottenlökar.
Rör samman vinäger, fransk senap, salt, svartpeppar, socker, olja och vatten till en sås.
Skiva den varma potatisen och lägg i skål varvad med lök och dill.
Häll över salladssåsen. Skaka skålen lite så att såsen når all potatis.
Ställ salladen att ta smak i ca 30 minuter i kyl. Strö över kapris.

Jag brukar dela potatisen i lagom stora bitar innan jag kokar den så slipper jag hålla på så mycket med varm potatis. Jag brukar dessutom alltid tillsätta ruccolasallad när potatisen svalnat något, det blir jättegott. Om man vill kan man tillsätta hur mycket grönsaker som helst; brytbönor, paprika, tomat, nästan allt blir gott i. Oftast har jag dock grönsaker på sidan om istället.

Frukostbullar

Mors dag började jag med att äta nygräddade frallor som hade kalljäst hela natten. Dvs kvällen före hade jag gjort degen, rullat frallor och satt på en plåt för att jäsa hela natten. Sedan på morgon var det bara att slå på ugnen och ta ut plåten från kylen och sätta in i ugnen. Så härligt med varma nygräddade frallor.

Frukostbullar
25 g jäst (0,5 pkt)
4 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
0,5-1 msk salt
1 dl vetekli
ca 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
Slå på resten av vattnet och rör i olja, honung och salt.
Tillsätt vetekli och nästan allt mjöl.
Arbeta till en smidig deg som släpper degbunkens kanter, degen ska bli ganska fast.
Knåda in resten av mjölet på bakbordet.
Dela degen i 14 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Lägg en handduk över och låt jäsa i kylskåp över natten.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 10 minuter.

söndag 31 maj 2009

Mors dag

Idag är det mors dag och vi har haft en mysig dag. Till frukost åt vi nygräddade frallor som hade kalljäst under natten. Det är sån lyx att äta nybakat redan på morgonen. Sedan packade vi picnic-korgen och åkte till Selets bruk med mormor och morfar. Vi kastade frisbee och boll och Ida kunde springa hur mycket som helst på de stora ytorna. I picnic-korgen hade vi packat ner potatissallad, kycklingklubbor, mackor, varm korv med bröd, brieost, jordgubbar, grönsaker, saft, kolsyrat vatten, bullar och kex.

Efter lunch åkte vi hem så Ida fick sova hemma i sängen, under tiden njöt vi andra av solen och städade till lite ute. Till middag grillade vi en hel fläskfilé som vi hade marinerat i en god marinad med bl.a. balsamvinäger. Till det åt vi potatissallad eller risonisallad, tomat- och mozzarellasallad och thaichili-dressing. Till efterrätt hade jag gjort en rabarberpaj, som vi åt tillsammans med vaniljsås.

lördag 30 maj 2009

Nillas hallonpaj

I dag var jag och Olivia på "tjej-musikal" med Åsa och Maja. Vi såg Tjejer typ tolv, en jättebra musikal som handlar om 12-åriga tjejers liv, alla tjejer som medverkade var i typ 12-årsåldern. Idag var det riktigt sommarvarmt så det passade perfekt att äta surströmming. När man äter surströmming vill man ha gäster, därför bjöd vi hit Helen och Magnus och barnen. Vi åt en underbart god surströmmingsmiddag och till efterrätt blev det hallonpaj och vaniljglass.
Nillas hallonpaj
120 g smör
1 ägg
2½ dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1 paket frysta hallon
Ev kokos till att strö i formen

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägget och sockret pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Blanda ner smöret.
Smöra en form och ta gärna kokos istället för ströbröd, (det blir en smarrig blandning till hallonen).
Bre ut smeten i formen och strö över hallonen.
Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader 50-60 min.
Servera pajen ljummen med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.

En god surströmmingsmacka