Nu äntligen har jag lagat lite mat igen. Det blev en snabb kycklinggryta med tagliatelle. Ida har fortfarande hög feber men jag känner mig mycket bättre.
Kycklinggryta med körsbärstomater och rosmarin
400 g kycklingfilé
10 färska champinjoner, skivade
2 hackade vitlöksklyftoren
salt
vitpeppar
2 dl vitt matlagningsvin
2,5 dl Matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1 knippe salladslök (eller 1 purjolök)
2 kvistar färsk rosmarin
1 ask cocktailtomater
Strimla kycklingfiléerna. Bryn kyckling, champinjoner och vitlök i smör så de får en gyllenbrun färg. Salta och peppra.
Tillsätt vin och låt sjuda några minuter.
Tillsätt grädde och senap och låt koka upp.
Repa bladen från rosmarinkvistarna och finhacka dem. Rör ner rosmarinen och smaka av med salt och vitpeppar.
Skär salladslöken i bitar och tomaterna i halvor. Rör ner i grytan och låt bli genomvarmt. Servera med ris eller pasta.
Jag hade inga färska champinjoner hemma så jag använde hela burkchampinjoner istället och det gick så klart jättebra. Alla åt och verkade tycka om det.
söndag 10 maj 2009
Vi är sjuka
Tror ni att jag har slutat blogga? Det har jag inte men vi har varit så sjuka här hemma, i alla fall jag och Ida så jag har inte orkat laga nån mat eller bakat något.
Jag har både varit jätteförkyld och haft en ganska kraftig magsjuka, men nu börjar aptiten återvända. Värre är det med Ida som har haft feber i snart 2 veckor och hon har inte bara haft lite förhöjd temperatur utan febern har legat på över 40 grader från och till. Till slut när vi gick till läkare visade det sig att hon hade öroninflammation och fick Kåvepenin. Trots penicillinet blev hon inte bättre, snarare sämre, för då gick febern upp i 41 grader allt som oftast. Alltså hade hon både en kraftig virusinfektion och bakterier. Nu hoppas vi att hon börjar bli bättre och att hon börjar dricka för snart blir hon uttorkad.
Jag hoppas jag ska ha tid att baka något idag, så har ni tur kommer det ett recept ikväll.
Jag har både varit jätteförkyld och haft en ganska kraftig magsjuka, men nu börjar aptiten återvända. Värre är det med Ida som har haft feber i snart 2 veckor och hon har inte bara haft lite förhöjd temperatur utan febern har legat på över 40 grader från och till. Till slut när vi gick till läkare visade det sig att hon hade öroninflammation och fick Kåvepenin. Trots penicillinet blev hon inte bättre, snarare sämre, för då gick febern upp i 41 grader allt som oftast. Alltså hade hon både en kraftig virusinfektion och bakterier. Nu hoppas vi att hon börjar bli bättre och att hon börjar dricka för snart blir hon uttorkad.
Jag hoppas jag ska ha tid att baka något idag, så har ni tur kommer det ett recept ikväll.
söndag 3 maj 2009
Rabarbermarmelad
Den som spar han har! I höstas frös jag in 500 g rabarber för att kunna göra marmelad under vintern. Den har blivit bortglömd i frysen, men det kändes bra att kunna ta fram den nu när alla tidningar och program är fulla med rabarber-recept. Här uppe i norr är det ett tag kvar till man kan njuta av årets första rabarberpaj.
Rabarbermarmelad
500 g rabarber
250 g äpplen
250 g morötter
4 dl vatten
citron
500 g socker/kg fruktmassa
Ansa och skala ev rabarbern om den är grov. Skär den därefter i små bitar.
Råriv morötter och äpplen.
Lägg alltsammans i en kastrull, häll över vattnet och koka i ca 15 minuter.
Väg fruktmassan och häll i socker.
Låt marmeladen koka på svag värme ungefär 45 minuter eller tills den fått lagom konsistens.
Rör då och då i marmeladen så att den inte bränner fast.
Jag öser upp marmeladen i lagom stora plastförpackningar och fryser ner, så att jag sedan kan ta upp en förpackning i taget. På så sätt behöver jag inget konserveringsmedel.
Rabarbermarmelad
500 g rabarber
250 g äpplen
250 g morötter
4 dl vatten
citron
500 g socker/kg fruktmassa
Ansa och skala ev rabarbern om den är grov. Skär den därefter i små bitar.
Råriv morötter och äpplen.
Lägg alltsammans i en kastrull, häll över vattnet och koka i ca 15 minuter.
Väg fruktmassan och häll i socker.
Låt marmeladen koka på svag värme ungefär 45 minuter eller tills den fått lagom konsistens.
Rör då och då i marmeladen så att den inte bränner fast.
Jag öser upp marmeladen i lagom stora plastförpackningar och fryser ner, så att jag sedan kan ta upp en förpackning i taget. På så sätt behöver jag inget konserveringsmedel.
lördag 2 maj 2009
Avokado- och mangosallad
Åh vad jag gillar grillsäsongen, det finns så många roliga och goda tillbehör till grillat. Hela vintern har jag samlat på mig recept som ska provas nu. Leif sköter grillningen och jag gör tillbehören. Idag bakade jag Focaccia med svarta oliver, fetaost, körsbärstomater och färska kryddor. Dessutom gjorde jag vår favoritdressing - turkisk yogurt med thaichilisås, tomat- och mozzarellasallad och en avokado- och mangosallad.
Avokado- och mangosallad
2 avokado
1 mango
0,5 pressad citron
svartpeppar
Dela, skala och skär avokado och mango i mindre bitar.
Lägg det i en skål, pressa över citronsaft, krydda med lite svartpeppar. Blanda.
Jag och Olivia som älskar avokado tyckte så klart att det här var en jättegod sallad som vi kommer göra fler gånger.
Avokado- och mangosallad
2 avokado
1 mango
0,5 pressad citron
svartpeppar
Dela, skala och skär avokado och mango i mindre bitar.
Lägg det i en skål, pressa över citronsaft, krydda med lite svartpeppar. Blanda.
Jag och Olivia som älskar avokado tyckte så klart att det här var en jättegod sallad som vi kommer göra fler gånger.
fredag 1 maj 2009
Kolakakor
Imorgon fyller min pappa år och i present har han önskat sig att vi döttrar bakar åt honom, så att inte mamma behöver baka så mycket. Sådana önskningar tycker jag om. Barnen tyckte att vi skulle baka kolakakor åt honom för de vet att det är en av hans favoritkakor.
Kolakakor
100 g margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg.
Rulla ut degen till 3 drygt fingertjocka längder och lägg dem på smord plåt. Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen 1o-12 minuter i 175 grader.
Skär längderna varma i sneda bitar.
Kolakakor
100 g margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg.
Rulla ut degen till 3 drygt fingertjocka längder och lägg dem på smord plåt. Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen 1o-12 minuter i 175 grader.
Skär längderna varma i sneda bitar.
torsdag 30 april 2009
Quesadilla
Idag på Valborgsmässoafton grillade vi så klart. Vi grillade kyckling och till det åt vi bulgursallad. Igår hade vi mexikansk afton:) Vi hade majssoppa i frysen som jag tog upp och värmde. I skafferiet låg några tortillas som behövde ätas upp. Av tortilla gjorde jag quesadillas, det blev jättegott med den smälta osten mellan stekta tortillas. Vi hade skinka dessutom, men det skulle nog vara lika gott utan, för det är den smälta osten man vill åt.
Quesadilla
mjuka vetetortillas
skinka av valfri sort
riven ost
olivolja
1. Lägg ut tortillabröd. Fördela skinkan på dessa. Strö över rikligt med ost.
2. Lägg på tortillabröd som lock.
3. Pensla över- och undersida med lite olja. Stek/rosta i stekpanna i ca 1 minut på varje sida.
4. Skär upp i halvor eller i tårtbitar. Servera genast.
Quesadilla
mjuka vetetortillas
skinka av valfri sort
riven ost
olivolja
1. Lägg ut tortillabröd. Fördela skinkan på dessa. Strö över rikligt med ost.
2. Lägg på tortillabröd som lock.
3. Pensla över- och undersida med lite olja. Stek/rosta i stekpanna i ca 1 minut på varje sida.
4. Skär upp i halvor eller i tårtbitar. Servera genast.
onsdag 29 april 2009
Kanelbullesockerkaka
Idag har jag varit hemma med Ida som har feber. En vecka och en dag hann hon gå på förskolan innan hon blev sjuk. När jag var hemma passade jag på att baka. Idag blev det en sockerkaka med mycket kanelsmak. Det är en av mina favorit-sockerkakor.
Kanelbullesockerkaka
175 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Fyllning:
1 dl strösocker
3 msk kanel
2 msk smör
Blanda samman socker och kanel till fyllningen.
Rör smör och socker mjukt och luftigt.
Blanda ner äggen ett och ett, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda sedan med resten av smeten.
Häll i hälften av smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker.
Dutta till sist över 2 msk smör.
Grädda kakan i 175 grader i 45-60 min.
Kanelbullesockerkaka
175 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Fyllning:
1 dl strösocker
3 msk kanel
2 msk smör
Blanda samman socker och kanel till fyllningen.
Rör smör och socker mjukt och luftigt.
Blanda ner äggen ett och ett, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda sedan med resten av smeten.
Häll i hälften av smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker.
Dutta till sist över 2 msk smör.
Grädda kakan i 175 grader i 45-60 min.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)