För ovanlighetens skull lagade jag en ordentligt lunch till mig själv idag. Oftast äter jag rester eller tar bara en macka. Två dagar efter varann läste jag ett liknande recept, spagetti med räkor, på två olika ställen, i en tidning och i en blogg. Det måste ju ha varit ett tecken på att jag måste prova det. Eftersom min man inte är så förtjust i varma räkor blir det att vi äter dem kalla, som de är eller i t.ex. skagenröra. Det här blev riktigt gott så jag ska nog göra det någon mer gång och bjuda övriga familjen på det också.
Spagetti med räkor
spagetti
500 g räkor med skal
1 dl matlagningsvin
2 dl vatten
1 lök
1 dl matlagningsgrädde
färsk babypenat
färska champinjoner
torkad basilika
salt o peppar
parmesanost
Rensa räkorna. Stek skalen tillsammans med löken.
Tillsätt vin och vatten. Salta och peppra. Koka ihop till en god fond.
Sila fonden.
Koka fonden tillsammans med grädde till en god och lagom konsistens.
Krydda med basilika. Smaka av.
Stek champinjonerna i skivor.
Tillsätt champinjonerna, babyspenaten och räkorna. Låt det bli varmt, inte koka.
Häll det över den kokta spagettin och rör om.
Servera med riven parmesanost.
onsdag 14 januari 2009
tisdag 13 januari 2009
Pizza
Idag fortsatte vi att göra slut på skinkan. Det blev nämligen pizza till middag. Jag gjorde dubbel sats pizzadeg så andra halvan gjorde jag pizzabullar av som jag fryser ner och sedan kan Olivia och Ida äta det till mellanmål. Eftersom de innehåller ost kan inte Isak äta dem. Jag har gjort en ostfri variant en gång, men han var inte så förtjust i dem så den här gången gjorde jag alla med ost.
Pizzadeg (4 portionspizzor eller 1 långpanna)
25 g jäst
2 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk olja
5 dl mjöl
Värm vattnet till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke. Häll över vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser.
Knåda degen mjuk.
Låt jäsa i portionsbitar eller i bunken i ca 30 min.
Kavla ut degen.
Lägg på valfritt tillbehör
Grädda i 250 grader i 7-9 min.
Jag använde en hemmakokt tomatsås som jag hade kvar i frysen sedan ett tag. Jätteenkelt att göra en stor sats egen tomatsås som man sedan fryser ner i lämplig mängd. Sedan kan det användas till pastasåser eller till pizza t.ex.
Vi gjorde portionspizzor som var och en fick fylla med sina favoriter. Barnen hade skinka och banan. Olivia och Ida hade dessutom ost på sina, men Isaks allergi gör att han får äta pizzor utan ost. Jag hade pesto, soltorkade och färska tomater, mozarella och riven ost på min. Leif hade skinka, lök, soltorkade och färska tomater, mozarella och riven stark ost på sin.
Pizzadeg (4 portionspizzor eller 1 långpanna)
25 g jäst
2 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk olja
5 dl mjöl
Värm vattnet till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke. Häll över vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser.
Knåda degen mjuk.
Låt jäsa i portionsbitar eller i bunken i ca 30 min.
Kavla ut degen.
Lägg på valfritt tillbehör
Grädda i 250 grader i 7-9 min.
Jag använde en hemmakokt tomatsås som jag hade kvar i frysen sedan ett tag. Jätteenkelt att göra en stor sats egen tomatsås som man sedan fryser ner i lämplig mängd. Sedan kan det användas till pastasåser eller till pizza t.ex.
Vi gjorde portionspizzor som var och en fick fylla med sina favoriter. Barnen hade skinka och banan. Olivia och Ida hade dessutom ost på sina, men Isaks allergi gör att han får äta pizzor utan ost. Jag hade pesto, soltorkade och färska tomater, mozarella och riven ost på min. Leif hade skinka, lök, soltorkade och färska tomater, mozarella och riven stark ost på sin.
måndag 12 januari 2009
Pasta med ärt- och skinksås
Nu har julskinkan gjort sitt som pålägg. Eftersom vi inte var hemma över jul, fixade vi den till Trettonhelgen, men nu har vi skurit ner det som var kvar i småstrimlor. Det var även kvar lite soyaost så jag gjorde en pastasås idag.
Pasta med ärt- och skinksås
150 g rökt- eller kokt skinka, t.ex. rester av julskinka
2 dl gröna ärtor
2 msk olja
100 g mild färskost, t. ex philadelphiaost
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk basilika
Salt
Peppar
Skär skinkan i strimlor.
Värm ärtorna i oljan, tillsätt skinkan och fräs i någon minut.
Tillsätt färskosten. Värm tills osten har smält och häll över grädden.
Blanda i basilikan och smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta.
Till detta serverade jag pastapennor, grönsaker och nyriven parmesanost. Detta var ingen hit. Inget barn åt speciellt mycket, men jag tyckte att det var gott.
Pasta med ärt- och skinksås
150 g rökt- eller kokt skinka, t.ex. rester av julskinka
2 dl gröna ärtor
2 msk olja
100 g mild färskost, t. ex philadelphiaost
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk basilika
Salt
Peppar
Skär skinkan i strimlor.
Värm ärtorna i oljan, tillsätt skinkan och fräs i någon minut.
Tillsätt färskosten. Värm tills osten har smält och häll över grädden.
Blanda i basilikan och smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta.
Till detta serverade jag pastapennor, grönsaker och nyriven parmesanost. Detta var ingen hit. Inget barn åt speciellt mycket, men jag tyckte att det var gott.
söndag 11 januari 2009
Kantarellsoppa
Idag var jag sugen på soppa och vi har en del kantareller i frysen, alltså fick det bli en kantarellsoppa.
Kantarellsoppa
1 gul finhackad lök
5 dl trattkantareller (eller annan färsk svamp)
Smör
4 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
ev. persilja
Fräs löken och svampen i smöret. Svampen skall fräsas i 5 minuter.
Tillsätt buljongen och låt den koka in i 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Häll i grädden och låt koka i 5 minuter.
Smaksätt soppan med salt och peppar.
Toppa gärna med lite finhackad persilja.
Vill du ha svampbitar i soppan så är det bara att strunta i att mixa den. Eller så sparar du lite smörstekta kantareller och lägger i dem i slutet.
Kantarellsoppa
1 gul finhackad lök
5 dl trattkantareller (eller annan färsk svamp)
Smör
4 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
ev. persilja
Fräs löken och svampen i smöret. Svampen skall fräsas i 5 minuter.
Tillsätt buljongen och låt den koka in i 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Häll i grädden och låt koka i 5 minuter.
Smaksätt soppan med salt och peppar.
Toppa gärna med lite finhackad persilja.
Vill du ha svampbitar i soppan så är det bara att strunta i att mixa den. Eller så sparar du lite smörstekta kantareller och lägger i dem i slutet.
lördag 10 januari 2009
Tortillatårta
Våra fikagäster stannade över middagen också - trevligt. Jag gjorde en tortillatårta. Eftersom den innehåller mjölkprodukter gjorde jag tacos till Isak och då valde alla barnen att äta det istället.
Tortillatårta
8 tortillabröd
230 g tacosås
Köttfärsröra
400 g köttfärs
1 röd paprika
0,5 chilipeppar
1 pkt tacomix
Spenatröra
200 g hackad spenat
1-2 vitlöksklyftor
0,5-1 rödlök
2 dl keso
150 g philadelphiaost
salt o peppar
1 dl riven ost
Köttfärsröra:
Tärna paprikan och finfördela chilipepparn.
Stek köttfärsen, krydda med tacokrydda, vänd ner paprika och chilipeppar.
Spenatröra:
Låt spenaten rinna av väl. Finhacka vitlök och rödlök.
Fräs spenat, vitlök och lök. Smaka av med salt och peppar.
Ta röran från värmen. Tillsätt keso och philadelphiaost och blanda samman.
Lägg ett tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut lite av köttfärsröran på brödet och ringla lite tacosås över.
Lägg på nästa bröd, tryck till lätt. Bred ut spenatröran.
Varva sedan bröd och röror. Avsluta med spenatröra på toppen av tårtan och strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min.
Servera rikligt med sallad och grönsaker till.
Det här var jättegott och roligt alternativ till tacos som jag börjar bli lite less. Vi äter det rätt ofta eftersom det är Isaks favorit. Men på det här sättet blir alla nöjda och glada - vi får lite variation och Isak får sin favoritmat. Vi som åt tortillatårta fick blanda vår egna sallad av alla grönsaker som fanns finhackade till tacos. På så sätt slapp jag extraarbetet och alla fick välja sina grönsaksfavoriter.
Om ni förbereder tortilla-tårtan genom att steka köttfärsen i förväg måste ni värma på den innan ni bygger ihop tårtan annars kommer den inte hinna bli varm på 10 minuter i ugnen. Det går inte att öka på tiden för då riskerar ni att brödet bränns.
Tortillatårta
8 tortillabröd
230 g tacosås
Köttfärsröra
400 g köttfärs
1 röd paprika
0,5 chilipeppar
1 pkt tacomix
Spenatröra
200 g hackad spenat
1-2 vitlöksklyftor
0,5-1 rödlök
2 dl keso
150 g philadelphiaost
salt o peppar
1 dl riven ost
Köttfärsröra:
Tärna paprikan och finfördela chilipepparn.
Stek köttfärsen, krydda med tacokrydda, vänd ner paprika och chilipeppar.
Spenatröra:
Låt spenaten rinna av väl. Finhacka vitlök och rödlök.
Fräs spenat, vitlök och lök. Smaka av med salt och peppar.
Ta röran från värmen. Tillsätt keso och philadelphiaost och blanda samman.
Lägg ett tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut lite av köttfärsröran på brödet och ringla lite tacosås över.
Lägg på nästa bröd, tryck till lätt. Bred ut spenatröran.
Varva sedan bröd och röror. Avsluta med spenatröra på toppen av tårtan och strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min.
Servera rikligt med sallad och grönsaker till.
Det här var jättegott och roligt alternativ till tacos som jag börjar bli lite less. Vi äter det rätt ofta eftersom det är Isaks favorit. Men på det här sättet blir alla nöjda och glada - vi får lite variation och Isak får sin favoritmat. Vi som åt tortillatårta fick blanda vår egna sallad av alla grönsaker som fanns finhackade till tacos. På så sätt slapp jag extraarbetet och alla fick välja sina grönsaksfavoriter.
Om ni förbereder tortilla-tårtan genom att steka köttfärsen i förväg måste ni värma på den innan ni bygger ihop tårtan annars kommer den inte hinna bli varm på 10 minuter i ugnen. Det går inte att öka på tiden för då riskerar ni att brödet bränns.
Saffranskaka
Vi ska få fika-gäster i dag och eftersom jag har kvar några paket saffran passade jag på att baka en saffranskaka, dvs en sockerkaka med saffransmak.
Saffranskaka
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (á 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker till servering
1. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Smält matfettet, låt svalna.
3. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
4. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min.
7. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.
Saffranskaka
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (á 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker till servering
1. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Smält matfettet, låt svalna.
3. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
4. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min.
7. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.
fredag 9 januari 2009
Ägg- och mjölkfri kladdkaka
Idag lagade jag ingen "ny" mat. Vi hade så mycket rester i kylen som jag bara värmde. Däremot bakade jag en ägg- och mjölkfri kladdkaka tidigare idag. Det roligaste av allt var att Isak tyckte det var jättegod. Jag kämpar ofta med att hitta goda recept som även han kan äta, men eftersom han inte är van vid mjuka kakor så är det sällan något som faller honom i smaken.
Ägg- och mjölkfri kladdkaka
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
1 1/2 dl havremjölk
2 msk smält smör el margarin (mjölkfritt)
Att strö över smeten:
2 msk kakao
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 dl kokande vatten (till sist)
Blanda samman de torra ingredienserna till smeten.
Häll över mjölk och margarin och rör om ordentligt.
Häll smeten i en smord men ej bröad form. Använd inte en form med löstagbara kanter, ta istället en pajform eller liknande med hög kant.
Blanda samman i en skål kakao, strösocker och farinsocker. Strö detta över smeten i formen.
Häll försiktigt över det kokande vattnet så det täcker överallt.
Grädda 175 grader i ca 45 min.
Servera med glass eller grädde!
Ägg- och mjölkfri kladdkaka
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
1 1/2 dl havremjölk
2 msk smält smör el margarin (mjölkfritt)
Att strö över smeten:
2 msk kakao
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 dl kokande vatten (till sist)
Blanda samman de torra ingredienserna till smeten.
Häll över mjölk och margarin och rör om ordentligt.
Häll smeten i en smord men ej bröad form. Använd inte en form med löstagbara kanter, ta istället en pajform eller liknande med hög kant.
Blanda samman i en skål kakao, strösocker och farinsocker. Strö detta över smeten i formen.
Häll försiktigt över det kokande vattnet så det täcker överallt.
Grädda 175 grader i ca 45 min.
Servera med glass eller grädde!
Etiketter:
choklad,
fikabröd,
kladdkaka,
mjuka kakor,
äggfritt bak
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)