Till julbordet vill jag alltid prova lite nya saker. I år provar jag bl.a. laxrulader. I originalreceptet ska det vara rökt lax, men eftersom jag inte är så förtjust i rökt lax använde jag gravad istället. Det fanns inga sesamfrön här så det struntade jag i, men ruladerna blev jättegoda ändå.
Laxrulader
300 g gravad lax, tunt skivad
Fyllning:
1 knippa dill
2 tsk olja
0,5-1 msk wasabi, eller riven pepparrot
200 g naturell färskost
1 krm salt
Garnering:
0,5 dl sesamfrön, skalade
1. Mixa dillen till fyllningen. Tillsätt oljan och kör så slätt som möjligt. Blanda ner wasabi, färskost och salt. Smaka av.
2. Placera laxskivorna lite omlott på en bit plastfolie.
3. Bred ett jämnt lager av fyllningen över laxen. Forma en rulle med hjälp av plastfolien. Lägg rullen i frysen 30 min.
4. Rosta sesamfröna i torr stekpanna under omrörning tills de fått lite färg.
5. Ta rullen ur frysen. Ta av plastfolien och rulla laxen i sesamfrö. Skär den i drygt centimetertjocka skivor.
tisdag 23 december 2008
söndag 21 december 2008
Wienernougat
Igår när vi gjorde två sorters julgodis gjorde vi vår julfavorit som vi alltid gör, nämligen wienernougat. Den är så god och så enkel att göra.
Wienernougat
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g mandelspån
Rosta mandeln i en torr stekpanna.
Dela chokladen i mindre bitar och smält sedan över vattenbad.
Bryt nougaten i bitar och låt den smälta med chokladen.
Blanda i mandelspån. Rör om.
Häll i en 1,5l bakform klädd med bakplåtspapper.
Låt stå kallt och stelna. Skär i bitar.
Wienernougat
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g mandelspån
Rosta mandeln i en torr stekpanna.
Dela chokladen i mindre bitar och smält sedan över vattenbad.
Bryt nougaten i bitar och låt den smälta med chokladen.
Blanda i mandelspån. Rör om.
Häll i en 1,5l bakform klädd med bakplåtspapper.
Låt stå kallt och stelna. Skär i bitar.
Maraboufudge
Igår gjorde vi 2 sorters julgodis,vi provade bl.a. Maraboufudge. Vi hällde upp smeten i knäckformar istället för att hälla ut den i en form och sedan skära bitar.
Maraboufudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g Marabou choklad (mörk, ljus eller blandat)
Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Låt koka tills temperaturen är 120 grader.
Rör i smör och honung. låt koka ytterligare 2 minuter.
Finhacka chokladen. Ta grytan från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den har smält.
Klä en halv långpanna eller en annan form med smörpapper. Häll i smeten och skär i bitar när den svalnat.
Maraboufudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g Marabou choklad (mörk, ljus eller blandat)
Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Låt koka tills temperaturen är 120 grader.
Rör i smör och honung. låt koka ytterligare 2 minuter.
Finhacka chokladen. Ta grytan från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den har smält.
Klä en halv långpanna eller en annan form med smörpapper. Häll i smeten och skär i bitar när den svalnat.
Pepparkakspaj med äpplen och fikon
Till efterrätt på vår lilla julafton åt vi en pepparkakspaj med äpplen och fikon. Om man har bråttom kan man köpa färdig pepparkaksdeg istället för att göra egen.
Pepparkakspaj med äpplen och fikon
Pepparkaksdeg:
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vatten
100 g smör
1 1/2 msk pepparkakskrydda eller motsvarande mängd malen ingefära, kanel, pomeransskal och nejlika
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
eller 700 g köpt pepparkaksdeg
Fyllning:
3 medelstora äpplen (500 g)
6 torkade fikon (125 g)
Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Dra kastrullen från värmen.
Dela smöret i mindre bitar och lägg i bunke tillsammans med pepparkakskryddorna.
Slå sockerblandningen över smöret och rör tills det smält.
Mät upp mjölet tillsammans med bakpulvret och rör ner i sockerblandningen.
Arbeta ihop till en kletig deg, och låt gärna degen stå och svälla i några timmar.
Smula degen och strö ut hälften i botten av en pajform, ca 26 cm i diameter.
Dela och kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Skär fikonen i mindre bitar och fördela frukten över smulorna i pajformen.
Avsluta med resten av pepparkaksdegen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-45 minuter.
Låt svalna lite och servera med vaniljglass.
Jag gjorde egen pepparkaksdeg (så klart). Jag tyckte det blev lite för mycket deg i förhållande till fyllning, så nästa gång ökar jag på fyllningen eller minskar på degen. Det var en rolig och "julig" variant på smulpaj.
Pepparkakspaj med äpplen och fikon
Pepparkaksdeg:
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vatten
100 g smör
1 1/2 msk pepparkakskrydda eller motsvarande mängd malen ingefära, kanel, pomeransskal och nejlika
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
eller 700 g köpt pepparkaksdeg
Fyllning:
3 medelstora äpplen (500 g)
6 torkade fikon (125 g)
Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Dra kastrullen från värmen.
Dela smöret i mindre bitar och lägg i bunke tillsammans med pepparkakskryddorna.
Slå sockerblandningen över smöret och rör tills det smält.
Mät upp mjölet tillsammans med bakpulvret och rör ner i sockerblandningen.
Arbeta ihop till en kletig deg, och låt gärna degen stå och svälla i några timmar.
Smula degen och strö ut hälften i botten av en pajform, ca 26 cm i diameter.
Dela och kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Skär fikonen i mindre bitar och fördela frukten över smulorna i pajformen.
Avsluta med resten av pepparkaksdegen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-45 minuter.
Låt svalna lite och servera med vaniljglass.
Jag gjorde egen pepparkaksdeg (så klart). Jag tyckte det blev lite för mycket deg i förhållande till fyllning, så nästa gång ökar jag på fyllningen eller minskar på degen. Det var en rolig och "julig" variant på smulpaj.
Etiketter:
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
jul,
julbak,
äggfritt bak
lördag 20 december 2008
Kryddiga mandlar
Ytterligare ett gott drinktilltugg. Har hört så många som gör brända mandlar som julgodis, men jag var sugen på en saltare variant. De här mandlarna blev väldigt uppskattade.
Kryddiga mandlar
100 g mandel
1 tsk salt
1 tsk chilipeppar
Spola mandeln med vatten. Låt rinna av.
Sprid ut på bakpappersklädd plåt.
Krydda.
Rosta mitt i ugnen i 225 grader i 5-10 minuter.
Kryddiga mandlar
100 g mandel
1 tsk salt
1 tsk chilipeppar
Spola mandeln med vatten. Låt rinna av.
Sprid ut på bakpappersklädd plåt.
Krydda.
Rosta mitt i ugnen i 225 grader i 5-10 minuter.
Fetaostsnurror
Ett enkelt drinktilltugg eller på ett buffébord. Jätteenkelt eftersom man använder färdigkavlad smördeg, som man rullar ut, fyller med god fyllning, rullar ihop.
Fetaostsnurror
275 g smördeg, färsk, kavlad
200 g grekisk fårost, eller fetaost (150 g)
4 soltorkade tomater
1 st persilja, i kruka
1 krm svartpeppar, några varv med kvarnen
1. Rulla ut smördegen. Riv osten grovt över den, strö över finhackade tomater och persilja och peppra.
2. Rulla ihop en rulle från långsidan, rulla in den i pappret och lägg den svalt.
- Hit kan förberedas flera dagar före -
3. Skär cm-tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda inför serveringen ca 10 min i 220°.
Fetaostsnurror
275 g smördeg, färsk, kavlad
200 g grekisk fårost, eller fetaost (150 g)
4 soltorkade tomater
1 st persilja, i kruka
1 krm svartpeppar, några varv med kvarnen
1. Rulla ut smördegen. Riv osten grovt över den, strö över finhackade tomater och persilja och peppra.
2. Rulla ihop en rulle från långsidan, rulla in den i pappret och lägg den svalt.
- Hit kan förberedas flera dagar före -
3. Skär cm-tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda inför serveringen ca 10 min i 220°.
Vintersallad
Vintersallad(saffransbulgursallad) Sallad i julens färger, servera den ljummen.
2 dl bulgur
1/2 pkt saffran,
0,25 g smör
4 dl hönsbuljong
400 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 avokado
1 granatäpple
150 g fetaost
5 dl grönsallad
2 dl lätt crème fraiche tomat&basilika-smak
Fräs bulgur och saffran i smör i en kastrull. Häll på buljong och koka under lock enligt förpackningen.
Skär kycklingen i bitar. Stek den i smör i en stekpanna ca 7 min. Salta och peppra.
Dela, kärna ur och skala avokadorna. Skär dem i bitar.
Dela granatäpplet i klyftor och peta ur kärnorna.
Lägg salladen på ett fat och varva bulgur, kyckling, avokado, granatäpple och smulad ost. Servera med bröd och crème fraiche.
Jag använde kycklingfilé istället för lårfilé. Jag blandade isbergs- och ruccolasallad med basilikablad i botten.
2 dl bulgur
1/2 pkt saffran,
0,25 g smör
4 dl hönsbuljong
400 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 avokado
1 granatäpple
150 g fetaost
5 dl grönsallad
2 dl lätt crème fraiche tomat&basilika-smak
Fräs bulgur och saffran i smör i en kastrull. Häll på buljong och koka under lock enligt förpackningen.
Skär kycklingen i bitar. Stek den i smör i en stekpanna ca 7 min. Salta och peppra.
Dela, kärna ur och skala avokadorna. Skär dem i bitar.
Dela granatäpplet i klyftor och peta ur kärnorna.
Lägg salladen på ett fat och varva bulgur, kyckling, avokado, granatäpple och smulad ost. Servera med bröd och crème fraiche.
Jag använde kycklingfilé istället för lårfilé. Jag blandade isbergs- och ruccolasallad med basilikablad i botten.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)