söndag 21 december 2008

Pepparkakspaj med äpplen och fikon

Till efterrätt på vår lilla julafton åt vi en pepparkakspaj med äpplen och fikon. Om man har bråttom kan man köpa färdig pepparkaksdeg istället för att göra egen.

Pepparkakspaj med äpplen och fikon
Pepparkaksdeg:
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vatten
100 g smör
1 1/2 msk pepparkakskrydda eller motsvarande mängd malen ingefära, kanel, pomeransskal och nejlika
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
eller 700 g köpt pepparkaksdeg
Fyllning:
3 medelstora äpplen (500 g)
6 torkade fikon (125 g)

Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Dra kastrullen från värmen.
Dela smöret i mindre bitar och lägg i bunke tillsammans med pepparkakskryddorna.
Slå sockerblandningen över smöret och rör tills det smält.
Mät upp mjölet tillsammans med bakpulvret och rör ner i sockerblandningen.
Arbeta ihop till en kletig deg, och låt gärna degen stå och svälla i några timmar.
Smula degen och strö ut hälften i botten av en pajform, ca 26 cm i diameter.
Dela och kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Skär fikonen i mindre bitar och fördela frukten över smulorna i pajformen.
Avsluta med resten av pepparkaksdegen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-45 minuter.
Låt svalna lite och servera med vaniljglass.

Jag gjorde egen pepparkaksdeg (så klart). Jag tyckte det blev lite för mycket deg i förhållande till fyllning, så nästa gång ökar jag på fyllningen eller minskar på degen. Det var en rolig och "julig" variant på smulpaj.

lördag 20 december 2008

Kryddiga mandlar

Ytterligare ett gott drinktilltugg. Har hört så många som gör brända mandlar som julgodis, men jag var sugen på en saltare variant. De här mandlarna blev väldigt uppskattade.

Kryddiga mandlar
100 g mandel
1 tsk salt
1 tsk chilipeppar

Spola mandeln med vatten. Låt rinna av.
Sprid ut på bakpappersklädd plåt.
Krydda.
Rosta mitt i ugnen i 225 grader i 5-10 minuter.

Fetaostsnurror

Ett enkelt drinktilltugg eller på ett buffébord. Jätteenkelt eftersom man använder färdigkavlad smördeg, som man rullar ut, fyller med god fyllning, rullar ihop.

Fetaostsnurror
275 g smördeg, färsk, kavlad
200 g grekisk fårost, eller fetaost (150 g)
4 soltorkade tomater
1 st persilja, i kruka
1 krm svartpeppar, några varv med kvarnen

1. Rulla ut smördegen. Riv osten grovt över den, strö över finhackade tomater och persilja och peppra.
2. Rulla ihop en rulle från långsidan, rulla in den i pappret och lägg den svalt.
- Hit kan förberedas flera dagar före -
3. Skär cm-tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda inför serveringen ca 10 min i 220°.

Vintersallad

Vintersallad(saffransbulgursallad) Sallad i julens färger, servera den ljummen.
2 dl bulgur
1/2 pkt saffran,
0,25 g smör
4 dl hönsbuljong
400 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 avokado
1 granatäpple
150 g fetaost
5 dl grönsallad
2 dl lätt crème fraiche tomat&basilika-smak

Fräs bulgur och saffran i smör i en kastrull. Häll på buljong och koka under lock enligt förpackningen.
Skär kycklingen i bitar. Stek den i smör i en stekpanna ca 7 min. Salta och peppra.
Dela, kärna ur och skala avokadorna. Skär dem i bitar.
Dela granatäpplet i klyftor och peta ur kärnorna.
Lägg salladen på ett fat och varva bulgur, kyckling, avokado, granatäpple och smulad ost. Servera med bröd och crème fraiche.

Jag använde kycklingfilé istället för lårfilé. Jag blandade isbergs- och ruccolasallad med basilikablad i botten.

fredag 19 december 2008

Lilla julafton

Eftersom vi åker till kusinerna och farmor och farfar i Jämtland under jul, firade vi lilla julafton med Norrfjärden-kusinerna och mormor och morfar redan idag. Vi åt gott och mycket och sen kom tomten på besök med en massa julklappar.

Vi, framför allt barnen, åt tacos med alla tillbehör, Nina hade gjort en räkpaj och mormor hade bakat ett bröd. Jag hade gjort fetaostsnurror, vintersallad och kryddiga mandlar. Till efterrätt hade jag gjort en pepparkakspaj med äpplen och fikon.

torsdag 18 december 2008

Fisksås med tacosmak

Till den muscovadogratinerade laxen gjorde jag en enkel varm sås som jag kryddade på liknande sätt som laxen.

Fisksås med tacosmak
2 dl iMat (eller matlagningsgrädde)
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
spiskummin
chilipeppar
maizena

Koka upp grädde och vatten.
Smula ner buljongtärningen. Låt koka ett tag.
Krydda. Smaka av.
Red ev. med maizena.

Den här enkla fisksåsen kan man variera i det oändliga. Byt ut spiskummin och chilipeppar mot det du är sugen på. Oftast använder jag pressade citron.

Muscovadogratinerad lax (taco-lax)

När jag bakade Leilas choklad- och ingefärakakor köpte jag ett paket mörkt muscovadosocker. Efter det har jag letat efter recept så att jag kan använda upp mitt paket innan sockret stelnar ihop. Idag hittade jag ett lax-recept som vi provade till middag.

Muscovadogratinerad lax
4 portionsbitar lax
2 1/2 msk mörkt muscovadosocker (eller brun farin)
1 msk flingsalt
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 krm malen chilipeppar
1 krm nymalen svartpeppar

Blanda socker, salt och kryddor. Klappa in blandningen på ovansidan av laxbitarna.
Sätt in i 200° varm ugn i ca 12-15 minuter.

Eftersom kryddblandningen innehåller både spiskummin och chilipeppar smakade det lite tacos och det är ju aldrig fel för barnen. Till laxen åt vi potatis och en varm sås kryddad med chilipeppar och spiskummin.