Eftersom vi fick kvar en hel del vin sedan vi gjorde Paolos lasagne, så har jag tänkt göra en vinmarinerad köttgryta idag.
Vinmarinerad köttgryta 6 pers
ca 1 kg grytbitar av älg eller kött
marinad
3 dl rödvin (ej sött)
0,5 tsk krossad vitpeppar
1-2 tsk krossad enbär
1 st krossat lagerblad
1 st finhackad lök
1-2 tsk salt
sås
1-2 msk vetemjöl
4 dl köttbuljong
1 dl grädde
2 msk creme fraiche
salt
Blanda marinaden och lägg ner köttet och låt stå i kylen en halv dag.
Sila bort marinader ordentligt och bryn köttet.
Tillsätt vetemjöl och späd med buljong så att det täcker köttet.
Låt puttra på svag värme ca 1 timme.
Låt grädde och creme fraiche puttra med de sista 10 minuterna. Smaka av.
Jag använder den mjölkfria iMat och struntar i creme fraiche när jag lagar den här köttgrytan.
Vi blev bjudna på glöggfest ikväll med många goda tillbehör, småplock som jag älskar så köttgrytan äter vi imorgon istället.
lördag 6 december 2008
onsdag 3 december 2008
Lasagne på Paolos vis
Idag provade vi göra Lasagne, så som Paolo Roberto och hans pappa gjorde på TV förra veckan. I en icke vin-drickande familj smakade det kanske lite väl mycket vin om köttfärsen, men i övrigt var lasagnen god, lagom saftig och med god ost. Isak som är mjölk- och äggallergisk får äta sin favoriträtt spagetti och köttfärssås när vi äter lasagne. Idag blev han mycket besviken för han tyckte inte om köttfärssåsen.
Lasagne på Paolos vis
12 st lasagneplattor, färska eller torkade
Köttfärssås:
500 g köttfärs
3 st bladselleristjälkar
2 st morötter
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 tub tomatpuré (200 g)
0.5 dl persilja, hackad
2.5 dl rödvin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g smör
2 msk olivolja
Béchamelsås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0.5 tsk muskotnöt, mald
125 g mozzarella, skuren i små bitar
1.5 dl parmesanost
1. Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka grönsakerna, lök och vitlök (kan hackas genom att köra dem ett par varv i matberedare).
2. Smält smör i en stor stekpanna eller i en kastrull. Häll i olivolja, grönsaker och lök, låt dem fräsa långsamt i ca 5 minuter.
3. Lägg köttfärs i pannan, smula sönder den med en gaffel och bryn den lite lätt.
4. Tillsätt tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt såsen koka i 45 minuter.
5. Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning.
6. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk under oavbruten vispning. Tillsätt salt, peppar och muskot. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Smaka av med salt, peppar och muskot.
7. Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Färska lasagneplattor ska kokas i 2 minuter, de torkade lite längre.
8. Häll av vattnet och låt lasagneplattorna rinna av. Om plattorna förkokas drar de åt sig såserna på ett sätt som ger en smakrik och god lasagne.
9. Häll lite tomatsås och lite béchamelsås i botten på en ugnssäker form.
10. Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesan, avsluta med ett lager sås.
11. Strö över lite parmesan.
12. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 30-40 minuter.
Lasagne på Paolos vis
12 st lasagneplattor, färska eller torkade
Köttfärssås:
500 g köttfärs
3 st bladselleristjälkar
2 st morötter
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 tub tomatpuré (200 g)
0.5 dl persilja, hackad
2.5 dl rödvin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g smör
2 msk olivolja
Béchamelsås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0.5 tsk muskotnöt, mald
125 g mozzarella, skuren i små bitar
1.5 dl parmesanost
1. Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka grönsakerna, lök och vitlök (kan hackas genom att köra dem ett par varv i matberedare).
2. Smält smör i en stor stekpanna eller i en kastrull. Häll i olivolja, grönsaker och lök, låt dem fräsa långsamt i ca 5 minuter.
3. Lägg köttfärs i pannan, smula sönder den med en gaffel och bryn den lite lätt.
4. Tillsätt tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt såsen koka i 45 minuter.
5. Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning.
6. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk under oavbruten vispning. Tillsätt salt, peppar och muskot. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Smaka av med salt, peppar och muskot.
7. Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Färska lasagneplattor ska kokas i 2 minuter, de torkade lite längre.
8. Häll av vattnet och låt lasagneplattorna rinna av. Om plattorna förkokas drar de åt sig såserna på ett sätt som ger en smakrik och god lasagne.
9. Häll lite tomatsås och lite béchamelsås i botten på en ugnssäker form.
10. Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesan, avsluta med ett lager sås.
11. Strö över lite parmesan.
12. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 30-40 minuter.
måndag 1 december 2008
Skavgryta
Älgskavgryta
ca 600 gr älgkött tex innanlår, ytterlår el fransyska
1 st gul lök
3-4 msk tomatpure
3 dl grädde
1 dl vatten
Salt o svartpeppar
Köttet skall vara halvtinat så att du kan skära det i mycket tunna skivor, om skivorna blir för stora klipp el skär dom i lämplig storlek.
Stek kött och hackad lök, tillsätt tomatpure, grädde och vatten. Krydda
Låt puttra under lock några minuter.
Du kan ev också steka med gula kantareller.
Servera med pressad potatis och en god sallad.
Jag använde mig av älg-innanlår. Till skavgrytan serverade jag kokt potatis, stekta kantareller, rödavinbärsgelé och grönsaker. Jag kryddade dessutom med cayennepeppar och paprikapulver.
ca 600 gr älgkött tex innanlår, ytterlår el fransyska
1 st gul lök
3-4 msk tomatpure
3 dl grädde
1 dl vatten
Salt o svartpeppar
Köttet skall vara halvtinat så att du kan skära det i mycket tunna skivor, om skivorna blir för stora klipp el skär dom i lämplig storlek.
Stek kött och hackad lök, tillsätt tomatpure, grädde och vatten. Krydda
Låt puttra under lock några minuter.
Du kan ev också steka med gula kantareller.
Servera med pressad potatis och en god sallad.
Jag använde mig av älg-innanlår. Till skavgrytan serverade jag kokt potatis, stekta kantareller, rödavinbärsgelé och grönsaker. Jag kryddade dessutom med cayennepeppar och paprikapulver.
söndag 30 november 2008
Laxlasagne med mozzarella
Nu står dagens middag i ugnen, vi provar en laxlasagne med tomat- och grönsaksröra och mozarella.
Laxlasagne med mozzarella
400 g färsk lax
2 förpackningar mozzarella
Lasagneplattor
4-5 mogna tomater
1 gul lök
1 zucchini
2 bladselleristjälkar
½ färsk fänkål
1 röd paprika
500 g passerade tomater
1 msk koncentrerad kycklingfond
Salt
Vitpeppar
Smör
Ansa och skär lök, zucchini, blekselleri, fänkål och paprika i mindre bitar.Fräs grönsakerna med smör i kastrull.
Tillsätt passerade tomater och smaka av med kycklingfond, salt och peppar. Låt sjuda några min.
Ta bort skinn och ben från laxen. Skär den sedan i tunna skivor.
Skär mozzarella i så tunna skivor som möjligt.
Skiva även de färska tomaterna.
Smöra en ugnsäker form.
Varva lasagneplattor med skivad tomat, tomat- och grönsaksröra, lax och mozzarella. Minst tre varv bör det vara. Avsluta med lasagneplatta, tomat- och grönsaksröra och mozzarella.
Grädda 40 min i 175 g. Täck gärna över lasagnen under 15 min för att inte lasagneplattorna ska bli för hårda i kanterna.
Lasagnen serveras med citron och grönsallad.
Jag använde ingen fänkål. Till Isaks mjölkfria variant använde jag havregrädde istället för mozarella. Dessutom använde jag inte så mycket av grönsaksröran till honom eftersom det inte innehöll så mycket av hans favoriter.
Laxlasagne med mozzarella
400 g färsk lax
2 förpackningar mozzarella
Lasagneplattor
4-5 mogna tomater
1 gul lök
1 zucchini
2 bladselleristjälkar
½ färsk fänkål
1 röd paprika
500 g passerade tomater
1 msk koncentrerad kycklingfond
Salt
Vitpeppar
Smör
Ansa och skär lök, zucchini, blekselleri, fänkål och paprika i mindre bitar.Fräs grönsakerna med smör i kastrull.
Tillsätt passerade tomater och smaka av med kycklingfond, salt och peppar. Låt sjuda några min.
Ta bort skinn och ben från laxen. Skär den sedan i tunna skivor.
Skär mozzarella i så tunna skivor som möjligt.
Skiva även de färska tomaterna.
Smöra en ugnsäker form.
Varva lasagneplattor med skivad tomat, tomat- och grönsaksröra, lax och mozzarella. Minst tre varv bör det vara. Avsluta med lasagneplatta, tomat- och grönsaksröra och mozzarella.
Grädda 40 min i 175 g. Täck gärna över lasagnen under 15 min för att inte lasagneplattorna ska bli för hårda i kanterna.
Lasagnen serveras med citron och grönsallad.
Jag använde ingen fänkål. Till Isaks mjölkfria variant använde jag havregrädde istället för mozarella. Dessutom använde jag inte så mycket av grönsaksröran till honom eftersom det inte innehöll så mycket av hans favoriter.
lördag 29 november 2008
Nattjästa källarfranskor
I morse till frukost åt vi nygräddade källarfranskor som hade fått jäsa i kylskåpet under natten. Finns det nå godare än nybakat bröd? Nej! Därför har jag precis ställt i ordning en till deg som vi gräddar i morgonbitti.
Nattjästa källarfranskor
1/4 pkt jäst
5 dl kallt vatten
1-2 tsk salt
2 dl havregryn
6 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Rör ut den i hälften av vattnet. Häll sedan i resten av vattnet, salt, havregryn och mjöl.
Rör till en mycket lös deg.
Plasta in bunken och ställ den i kylskåp över natten. Nästa morgon har degen jäst ungefär till det dubbla.
Dag 2:
Klicka ut degen i en muffinsplåt.
Grädda i 225 grader ca 20 minuter tills frallorna börjar få färg.
Nattjästa källarfranskor
1/4 pkt jäst
5 dl kallt vatten
1-2 tsk salt
2 dl havregryn
6 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Rör ut den i hälften av vattnet. Häll sedan i resten av vattnet, salt, havregryn och mjöl.
Rör till en mycket lös deg.
Plasta in bunken och ställ den i kylskåp över natten. Nästa morgon har degen jäst ungefär till det dubbla.
Dag 2:
Klicka ut degen i en muffinsplåt.
Grädda i 225 grader ca 20 minuter tills frallorna börjar få färg.
Julmustkyckling
Nu börjar vi få ordentligt med julstämning. Huset är storstädat och adventpyntat. Pepparkakor och saffransbullar är bakade. Vad passar då bättre än att äta julmustkyckling till middag.
Julmustkyckling
4 kycklingfiléer, ca 500 g
smör
2 dl minifraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja
Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.
Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna.
Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.
Garnera ev med färsk rosmarin.
Servera med ris eller potatis.
Jag använde havregrädde istället för minifraiche för att få den mjölkfri.
Julmustkyckling
4 kycklingfiléer, ca 500 g
smör
2 dl minifraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja
Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.
Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna.
Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.
Garnera ev med färsk rosmarin.
Servera med ris eller potatis.
Jag använde havregrädde istället för minifraiche för att få den mjölkfri.
Saffransbullar
Idag var det dags att baka saffransbullar. Jag har provat ett recept som innehöll lite allt möjligt, de ska inte bli torra så fort som andra saffransdegar. Värt ett försök! Receptet innehöll mycket mjölkprodukter. Men som vanligt bakar jag mjölkfritt, det mjölkfria alternativet står i kursiv text brevid. Eftersom jag vill ha äggfria bullar, så struntar jag i att pensla dem.
Halva degen gjorde jag lussekatter av och andra halvan bakade jag ut som "vanliga" bullar med smör, kanel och socker.
Saffransbullar
75 g jäst, 1,5 paket
100 g smör mjölkfritt margarin
4 dl mjölk 2,5 dl havremjölk
1 dl vispgrädde 2,5 dl havregrädde
1 dl vit sirap
0,5 dl strösocker
250 g lätt kesella sojayogurt
1,5 g saffran + sockerbit, 1 sockerbit/1,5 g saffran
200 g mandelmassa
17 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 st ägg, till pensling
russin
Finfördela jästen i en bunke.
Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella.
Stöt saffran i mortel med en sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan.
Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning.
Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk.
Låt degen jäsa 35 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle.
Låt jäsa under bakduk ca 35 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Halva degen gjorde jag lussekatter av och andra halvan bakade jag ut som "vanliga" bullar med smör, kanel och socker.
Saffransbullar
75 g jäst, 1,5 paket
100 g smör mjölkfritt margarin
4 dl mjölk 2,5 dl havremjölk
1 dl vispgrädde 2,5 dl havregrädde
1 dl vit sirap
0,5 dl strösocker
250 g lätt kesella sojayogurt
1,5 g saffran + sockerbit, 1 sockerbit/1,5 g saffran
200 g mandelmassa
17 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 st ägg, till pensling
russin
Finfördela jästen i en bunke.
Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella.
Stöt saffran i mortel med en sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan.
Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning.
Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk.
Låt degen jäsa 35 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle.
Låt jäsa under bakduk ca 35 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)