Just nu luktar det underbart i köket för jag håller på att grädda blåbärsbullar. Det gick så bra förra veckan att baka kanelbullar med en 1-åring, så idag bakade jag blåbärsbullar. Det gick ännu bättre idag, för nu sov hon hela tiden. Jag gör vanlig vetedeg som jag sedan fyller med margarin, mandelmassa, blåbär, kardemumma, socker och maizena. Mums!
Blåbärsbullar
Deg:
50 g jäst
125 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
2 dl vatten
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
75 g mjölkfritt margarin
100 g riven mandelmassa
2 dl blåbär
2-3 msk maizena
2 msk strösocker
1 tsk malen kardemumma
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Blanda ihop fyllningen och bred på den på degen, rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Den här gången blandade jag ihop alla ingredienser till fyllningen i samma bunke. Tidigare har jag blandat margarin och mandelmassa i en bunke och sedan smörat ut det på degen. Därefter har jag strött ut blåbär, socker och maizena som jag blandat i en annan bunke. Det spelar ingen roll hur man gör. Maizena används för att bullarna inte ska bli så blöta pga blåbären, det går lika bra med potatismjöl. Jag har kardemumma både i degen och i blåbärssmeten. För det kan inte bli för mycket kardemumma. Eller hur Maria?
torsdag 13 november 2008
Blåbärsbullar
onsdag 12 november 2008
Gratinerad tortellini
Idag gjorde jag en gratinerad tortellini och till det stekte jag kycklingfiléer som jag kryddade med salt och peppar, sedan hällde jag på balsamvinäger och lite vatten, dessutom pressade jag över lite mandarinsaft. Sedan på med locket och låt kycklingen koka klart. En god tomatsallad var gott till.
Gratinerad tortellini
Tortellini med ostfyllning
Sås:
100 g ädelost
1 dl matlagningsgrädde
0,5 dl creme fraiche
Till gratinering:
1-2 dl riven ost
Koka tortellinin enligt anvisning på förpackningen. Lägg den väl avrunnen i en smord gratängform.
Skär osten i mindre bitar. Blanda med grädden i en kastrull och värm. Rör i creme fraiche.
Häll såsen över tortellinin, strö över riven ost och gratinera i 250 grader i 10 minuter.
Gratinerad tortellini
Tortellini med ostfyllning
Sås:
100 g ädelost
1 dl matlagningsgrädde
0,5 dl creme fraiche
Till gratinering:
1-2 dl riven ost
Koka tortellinin enligt anvisning på förpackningen. Lägg den väl avrunnen i en smord gratängform.
Skär osten i mindre bitar. Blanda med grädden i en kastrull och värm. Rör i creme fraiche.
Häll såsen över tortellinin, strö över riven ost och gratinera i 250 grader i 10 minuter.
måndag 10 november 2008
Kanel- och lingonkaka
Idag har vi haft ett litet kalas. Till middag bjöd vi på kycklingtortilla och god sallad. Till efterrätt var det äppelpaj (mormor hade med rester från farsdagsfirandet), dajmtårta och kanel- och lingonkaka.
Kanel- och lingonkaka
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
Fyllning:
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Garnering:
lingon
florsocker
1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen.
4. Häll den i pajformen.
5. Grädda på nedersta falsen i 200° ca 40 min. Låt kakan kallna.
6. Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.
Det här var en annorlunda och god kaka/paj som jag förmodligen kommer göra fler gånger, framför allt under advent och jul.
Kanel- och lingonkaka
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
Fyllning:
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Garnering:
lingon
florsocker
1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen.
4. Häll den i pajformen.
5. Grädda på nedersta falsen i 200° ca 40 min. Låt kakan kallna.
6. Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.
Det här var en annorlunda och god kaka/paj som jag förmodligen kommer göra fler gånger, framför allt under advent och jul.
Ingefärssnittar
Igår var det farsdag och jag brukar inte köpa något till min far denna köp-dag. I år bakade jag istället kakor till honom.
Ingefärssnittar
200 g rumsvarmt smör eller margarin, jag använde så klart mjölkfritt margarin
1 3/4 dl socker
2 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
Rör smör, socker och sirap poröst i en bunke.
Blanda ihop de torra ingredienserna med smörsmeten.
Knåda ihop degen noga på bakbord och rulla till fyra längder, ca 40 cm långa.
Om degen är svår att få ihop går det lättare om man tillsätter några droppar vatten och delar degen i två innan den knådas.
Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper.
Grädda på mellersta falsen i 175°C ca 20 minuter.
Låt svalna något på plåten och skär dem i sneda snittar.
Jag tyckte att de smakade för lite ingefära och för mycket kolakakor, så nästa gång provar jag med 2 tsk ingefära.
Ingefärssnittar
200 g rumsvarmt smör eller margarin, jag använde så klart mjölkfritt margarin
1 3/4 dl socker
2 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
Rör smör, socker och sirap poröst i en bunke.
Blanda ihop de torra ingredienserna med smörsmeten.
Knåda ihop degen noga på bakbord och rulla till fyra längder, ca 40 cm långa.
Om degen är svår att få ihop går det lättare om man tillsätter några droppar vatten och delar degen i två innan den knådas.
Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper.
Grädda på mellersta falsen i 175°C ca 20 minuter.
Låt svalna något på plåten och skär dem i sneda snittar.
Jag tyckte att de smakade för lite ingefära och för mycket kolakakor, så nästa gång provar jag med 2 tsk ingefära.
fredag 7 november 2008
Kanelbullar
Nu har jag varit sugen på kanelbullar alldeles för länge, så idag var det dags. Trots att jag hade en aktiv 1-åring vid min sida lyckades jag baka dubbel sats. Så nu luktar det ljuvligt i huset. Eftersom det snart är dags för saffransbullar kunde jag inte skjuta upp mitt bullbak nå mer.
När jag bakar mjölkfria jäsdegar byter jag ut mjölk mot ungefär hälften havremjölk och hälften vatten. Om jag bara använder havremjölk tycker jag att de blir lite kompakta.
Mjölk- och äggfria kanelbullar
Deg:
50 g jäst
125 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
2 dl vatten
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
100 g mjölkfritt margarin
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering:
pärlsocker
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Blanda ihop fyllningen och bred på den på degen, rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
När jag bakar mjölkfria jäsdegar byter jag ut mjölk mot ungefär hälften havremjölk och hälften vatten. Om jag bara använder havremjölk tycker jag att de blir lite kompakta.
Mjölk- och äggfria kanelbullar
Deg:
50 g jäst
125 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
2 dl vatten
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
100 g mjölkfritt margarin
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering:
pärlsocker
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Blanda ihop fyllningen och bred på den på degen, rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
onsdag 5 november 2008
Pasta Carbonara
Idag gjorde jag en pasta carbonara som inte alls var lika god som den vanliga jag brukar göra, så jag orkar inte ens skriva receptet. Nu dröjer det nog ett tag tills jag carbonara-experimenterar igen. Dumt att ändra på ett vinnande koncept! Men jag gjorde i alla fall en god tomat- och mozarella-sallad på körsbärstomater.
Pepparrotsås
Ytterligare en enkel kall sås.
Pepparrotsås
creme fraiche
pepparrot
salt
citronpeppar
Blanda creme fraiche och pepparrot. Smaka av hela tiden så att det inte blir för starkt.
Krydda med salt och citronpeppar.
Pepparrotsås
creme fraiche
pepparrot
salt
citronpeppar
Blanda creme fraiche och pepparrot. Smaka av hela tiden så att det inte blir för starkt.
Krydda med salt och citronpeppar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)