lördag 16 september 2017

Bloppis - Billiga leksaker, pussel, spel och böcker

Vi städar och röjer för fullt i källaren och inser då att vi har alldeles för mycket leksaker som ingen leker med numera. Jag har lagt ut dem på en köp-och-sälj-sida på Facebook men tänkte lägga upp här också för har jag tur så är nån av mina läsare intresserad.

Bud från 20 kr på de olika sakerna! Hämtas hemma hos mig eller så står köparen för frakten.

Är du intresserad? 
Mejla mig på mat-ro@hotmail.se och skriv Bloppis i ämnesraden.

SÅLD Ett litet hus som man kan öppna och där döljer sig.....
...en lekplats för små bebisar och små ponnys.

SÅLD Ett My little Pony-café...
...som man kan öppna upp. Hästarna är dock inte äkta My Little Pony

Två hus/askar med varsin tjejdocka, om man öppnar husen så...
...blir det ett badrum och en bil i djungeln.

Massa små hundar och katter med ställning.

Äkta och oäkta Littlest Pet Shop

Zelfs

SÅLD Lego-pirater....
....jag tror o hoppas att de flesta bitarna är med.

Kassaapparat och mobiltelefon

Byggdelar från Ikea

GoGo. Lekar nån med dem nu?

Ungdomsböcker 

Spel

Pussel

fredag 15 september 2017

Jag klarade det

Det har verkligen varit en fullproppad vecka med mycket att göra både på jobbet och på kvällstid.
Men jag klarade det! 
Nu är det fredag och helgen väntar om några timmar.

Jag vill inte ha många såna här veckor, det klarar inte mitt humör 😀 
Det viktigaste för mig är att få äta ordentlig middag och sen ta en kopp te i lugn o ro. OM jag väl hinner med det då får jag energi och blir effektiv och kan göra en massa saker på kvällstid. Men den här veckan har det blivit lite si o så med middagarna och något te i lugn o ro har det inte varit tal om. Det har snarare varit en (lchf)macka i farten tillsammans med en termosmugg te.


Jag har inga stora planer för helgen utan ska bara försöka vara hemma så mycket som möjligt. Sova och äta ikapp det jag har missat under veckan 😀 Det verkar som att det mest blir jag och Ida som är hemma i helgen, så i morgon ska en kompis till Ida sova över och då har jag planerat en taco-kväll. Går alltid hem hos alla!

Nu ska jag åka till jobbet och "göra bort" den här arbetsdagen så att helgen kan starta!

Happy Friday!

onsdag 13 september 2017

Sötpotatispommes

Har ni provat fritera sötpotatis i en fritös? Det är så himla gott och blir mycket godare än om man ugnssteker den. Fast det blir ju även vanlig potatis, så det är kanske inte så konstigt 😀


Sötpotatispommes

Skär sötpotatisen i stavar.
Fritera i 12-14 minuter, lite beroende på storleken på stavarna.
När de är gyllenbruna ta upp, rinn av och salta.

Det här är ju såå gott. Jag älskar sötpotatis i alla former men pommes är nog favoriten ändå. Det viktigaste är att den friteras ordentligt så att den inte är mjuk och tråkig inuti.

Fritösen använder vi mest på sommaren eftersom jag helst vill ha den utomhus, både för all lukt men även för att vi får fritera i så många omgångar och då är det mysigare att sitta ute och njuta av sommaren samtidigt som man väntar på en ny omgång nyfriterat.


Nu har hösten rivstartat och det är inte många minuter jag får vara hemma den här veckan. Jag som älskar att vara hemma. Igår var det en massa skjutsningar och även ett föräldramöte för Isak på gymnasiet. Det var inte så mycket ny info men riktigt kul att se deras lokaler som är superfina. Där kommer han nog trivas de kommande 3 (eller 4) åren.

I dag får vi föräldrar vara med o titta på Idas dans, så det blir till att åka direkt dit från jobbet. Det är alltid kul att se hur en lektion går till och se hur duktiga de har blivit. Dessa lektionspass som vi får titta på är nästan mer värt och roligare än att se själva uppvisningen.

måndag 11 september 2017

Tacosåskyckling

I dag bjuder jag på en barnvänlig kycklinggryta med goda milda men ändå smakrika smaker. Jag åt den lchf-vänligt tillsammans med sallad och barnen åt den tillsammans med pasta. Vi blev alla nöjda 😀


Tacosåskyckling

1 pkt bacon
1 kg kycklingfiléer
1 liten burk champinjoner
1 liten burk taco sås medium
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
Salt o peppar

Stek bacon krispigt, antingen i panna eller ugn. Spara till garnering.
Dela kycklingen i mindre bitar och stek dem, krydda med salt och peppar.
Tillsätt tacosås, crème fraîche och grädde. 
Låt puttra tills kycklingen är genomstekt och såsen tagit smak ordentligt. 
Smaka av.
Garnera med baconbitarna.
Servera till pasta, ris eller bara en stor o god sallad.

Det här var verkligen en barnvänlig variant av kycklinggryta. De flesta barn gillar taco-smaker och mina barn gillar burk-champinjoner bättre än färska så jag använde det den här gången. Vill man ha mer styrka väljer man en het tacosås istället.

Varken jag eller barnen tycker så mycket om bacon i grytor då de blir mjuka, bacon är ju så mycket godare när det är krispigt. Därför garnerar jag med bacon istället för att blanda ner det i grytan.


Nu ska jag snart gå ner i källaren o fortsätta att städa, röja och organisera. Vi får så fint! Prio 1 i dag är att kolla igenom alla våra höst- och vinterkläder och skor för att se vad vi ska använda och vad vi kan skänka bort till de som behöver det bättre än vi. Känns så bra att få ge vidare!

söndag 10 september 2017

Matsedel v.37 september 2017

Usch vilket väder, kraftig blåst och värsta regnandet. Som min morfar sa "Mitt i det det regnar kommer det en skur". Har ni samma oväder hos er? Men behöver man inte ut så är det ju faktiskt ganska mysigt också, just nu sitter jag vid köksbordet med tända ljus och skriver till dig.

Sitter här och planerar en varierande veckomatsedel till dig samtidigt som jag funderar vad vi ska äta hemma hos oss. Jag måste ju hitta på lite nya recept som jag kan dela med mig av.


Matsedel v.37 september 2017

måndag
Vi börjar med en köttfri måndag och äter en spenatpaj, med eller pajdeg. Här har jag en massa olika varianter på pajdeg.

tisdag
En av mina favoritlax-recept, så fräsch o så god.

onsdag
Älskar när man kan tillaga allt i en o samma form som dessutom tillagas i ugnen. Perfekt vardagsmat.

torsdag
Det finns många goda varianter på lasagne och det här receptet kommer från Per Morberg.

fredag
Allt blir lite festligare med räkor och på fredagar vill man väl ha det lite festligare, eller hur?

veckans godsak
Oreo-kex i botten på din muffins/cupcake och se'n oreo-smulor i frostingen. Kan det bli bättre?

fredag 8 september 2017

Kyckling- och broccoligratäng

Nu ska ni få ett riktigt kanonrecept!
Det här är det godaste jag har ätit på länge, ni måste prova. Det går ju knappt att misslyckas med broccoli, kyckling och parmesanost, eller hur? Jag tycker ni ska planera in det här redan i morgon för det är en perfekt lördagsmiddag.


Kyckling- och broccoligratäng

Broccoli och kyckling

1 kg färsk broccoli  (eller samma mängd fryst)
1 kg kycklingfilé
salt, peppar

Rensa broccolin. Skär loss buketterna och dela de som är stora. 
Putsa broccolistammen och skär i mindre bitar men låt även den koka med.
Koka broccolin i saltat vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet och broccolin i durkslag och låt ånga av.
Om du använder fryst tinar du den enligt förpackningens instruktioner.

Skär kycklingfiléerna i bitar (liknande storlek som broccolin). 
Stek tills de fått färg, salta o peppra.

Parmesanostsås

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl vispgrädde
125 g naturell färskost
1 tsk italiensk salladskrydda
salt, svartpeppar
3 dl riven parmesan

Finhacka lök och vitlök och fräs i smör en stund. 
Vispa ner grädde, färskost och kryddor och låt sjuda en stund. 
Dra kastrullen från värmen och rör ner den rivna parmesanosten  
Smaka av med ev lite mer salt och peppar

Gratäng

kyckling (enligt ovan)
broccoli (enligt ovan)
sås (enligt ovan)
riven ost

Lägg broccolin i botten på en ugnsform. 
Lägg kycklingen ovanpå och häll såsen ovanpå.
Strö riven ost överst. 
Grädda i ca 25-30 minuter

Jag åt bara en sallad till gratängen men om man vill så kan man servera den till pasta som borde bli riktigt gott (men inte lika kolhydratfattigt). Medan gratängen står i ugnen kan du fixa en god sallad och duka. I love it!

Inspiration hittade jag hos bästa inspiratören Åse som har bloggen 56kilo som är full med goda lågkolhydratrecept.

Mums! Gratäng och sallad.
Supersmarrig gratäng redo att serveras.
Efter en lugn hemmadag börjar jag känna mig lite rastlös nu och det är ju ett gott tecken för det måste betyda att jag är på väg att bli frisk. Just nu är det nästan lite fööör lugnt för jag är alldeles ensam hemma och det är såå tyst. Det hör verkligen inte till vanligheterna att jag är ensam hemma så det känns bara konstigt och jag kan knappt njuta av det.

Men snart kommer nog Ida hem från sitt fredagsmys och vi kan mysa ner oss i soffan.

Ta-hand-om-mig-själv-dag

Härligt att få vakna upp till fredag och känna sig hyfsat bra, det kan nog blir lite fredagsmys ändå. 
Igår när jag vaknade med feber var jag inte lika munter, men nu är febern borta och det är "bara" de övriga förkylningssymptom som är kvar. 



I dag ska jag ta hand om mig själv och började redan till frukost. 

Istället för en kopp te framför datorn vid barbordet dukade jag fram 
ingefärashot
röd grape
rostat lc-bröd (nya favoritbrödet) med ägg
stor kopp te 
som jag satt o åt i lugn o ro. 

Härlig start på denna ta-hand-om-mig-själv-dag som jag nu ska fortsätta i soffan med att slumra lite samtidigt som Nyhetsmorgon står på med låg ljudnivå, innan jag ska fundera på kvällens fredagsmys. En förkylning ska inte få sätta stopp för att få njuta av veckans bästa kväll - fredagskvällen. Jag skulle ha varit på After Work med jobbet i kväll men förkylningen satte stopp för det, så nu blir det en skön hemmakväll förhoppningsvis med något gott att äta. Har ni några tips på något gott och enkelt?

torsdag 7 september 2017

Marinerade räkor till tacos

Är det dags att variera fredagstacon? Då tycker jag att ni ska prova räktacos med dessa marinerad räkor. Perfekt fredagsmat! Tycker ni inte om koriander kan ni byta det mot persilja.


Marinerade räkor till tacos

1 kilo räkor med skal eller 3-4 hg färdigskalade
1 liten rödlök
1 röd chilifrukt
0,5 kruka med koriander
2 msk olivolja
pressad citron
flingsalt

Skala räkorna. 
Finhacka rödlök, chilifrukt och koriander och rör ihop med olivolja och citronsaft.
Häll marinaden över räkorna och rör om.
Smaka av med flingsalt och ev. mer citron.
Låt stå i kylen nån timme och dra åt sig av alla smaker.
Servera med taco-tillbehör.

Jag tog genvägen med färdigskalade räkor och det var ändå gott men om man skalar räkorna själv är jag övertygad om att det blir dubbelt så gott. Det är sällan jag använder färdigskalade räkor just för att det är så stor smakskillnad men ibland räcker inte tiden till (trots att jag har en egen räkskalare här hemma).

Goda tillbehör är t.ex. mjuka tortillabröd, sallad, gurka, paprika och en kall sås med citron och/eller chili.


Hoppas ni har en bra torsdag, själv ligger jag nerbäddad i soffan då en höstförkylning har slagit till med full kraft med halsont och feber. Feber är verkligen såå jobbigt, man känner sig konstig i hela kroppen, det är svårt att sova och kroppen värker. Så mina planer idag är att ligga i soffan och bli frisk för jag hatar verkligen att vara sjuk.

Lite senare i dag kommer jag lägga upp en tävling på Instagram - Missa inte det!

tisdag 5 september 2017

Grillade lövbiffspett

På fredagens grillfest hade vi med oss lövbiffspett som vi grillade några minuter och det blev verkligen supergott. Har ni grillat lövbiff nångång? Om inte, så har ni fortfarande tid för grillsäsongen är inte över än.


Grillade lövbiffspett

800 g lövbiff
4 msk japansk soja
4 msk sweet chilisås
2 msk olja
1 tsk sesamolja
salt och svartpeppar

Skär varje lövbiff i långa strimlor på längden, ca 2-3 per skiva. 
Blanda samman marinaden och lägg ner köttet. 
Marinera minst 30 min (men gärna några timmar). 
Trä sedan upp köttet som ett dragspel på blötlagda spett.
Grilla dem 2-3 min per sida. 

Mört, gott och snabbgrillat. När man är många som ska samsas om grillen är det skönt att ha med sig något snabbgrillat så man inte behöver ockupera grillen hela kvällen.

Trots ganska vanliga ingredienser i marinaden så blev det lite extra gott. Konstigt det där men rätt kombination kan göra en helt ny rätt.

Receptet hittade jag hos Matplatsen som hade hittat det hos Allt om Mat och det är verkligen värt att spridas för det är så gott.

Det blir många spett...
Dragspels-lövbiff på spett
Formen är kvar även när spetten tas bort :) 

I dag slutade jag lite tidigare och köpte med mig hämtmat hem allt bara för att få vara hemma utan måsten och njuta av kvällen lite extra länge och mycket. Precis vad jag behövde idag. Nu blir det lite Idol och Svenska Hollywoodfruar i soffan med en massa te och sen blir det en tidig kväll (för ovanlighetens skull).

måndag 4 september 2017

Matsedel v.36 september 2017

Bättre sent än aldrig kommer här veckans middagstips. Mitt mål är att publicera veckans matsedel på söndagarna men igår hade jag fullt upp med källarrenoveringen, eller inte själva renoveringen utan städandet och röjandet som följer med renoveringen så jag skippade datortiden.

Men nu har jag knåpat ihop en matsedel till er som jag hoppas kan inspirera er till veckans matlagning. Den är ganska lik hur vår egna matsedel ser ut, men inte riktigt...


Matsedel v.36 september 2017

Måndag
Kebab, pitabröd och dressing

Tisdag
Thaichililax med pressad potatis

Onsdag

Torsdag

Fredag

Veckans godsak

lördag 2 september 2017

Förlänger helgen

Man blir lite gladare när man får vakna till sol, eller hur? 
Känns som att det kan bli en bra lördag det här.

I går var vi bortbjudna på grillknytis till några grannar och fick en trevlig kväll med god mat o dryck. Det var lite småstressigt att hinna i tid (och det gjorde vi inte heller) då vi jobbade hyfsat sent, behövde fixa lite hemma, packa ner vår mat och gå iväg. Tur att det var nära! När vi väl kom på plats och jag sjönk ner i ute-soffan med en drink i handen - då kunde jag börja njuta av kvällen.

Fördrinken kunde vi dricka utomhus och det var faktiskt riktigt skönt.
Grillade lövbiffspett, ugnsstekt blomkål, sallad och chili-bearnaise.
Vaniljglass och varma hallon avslutade kvällen.

Ofta är man lite extra trött på fredagkväll och det kan vara småstressigt och kännas jobbigt att göra något annat än att småslumra hemma i soffan. Men om man väl tar sig för att göra något på fredagkväll så känns det som man förlänger helgen en aning och så himla skönt att vakna upp nästa morgon och hela helgen är kvar.

fredag 1 september 2017

Life is good...

Nu är det inte många timmar kvar på jobbet innan det är h-e-l-g!
Fredagskänsla! Så underbart.


Den här helgen ska jag försöka tillbringa så många timmar som möjligt hemma 
utan rännande på affärer och aktiviteter. Få se om jag lyckas!
Fast jag ska inte sitta i soffan utan jag hoppas att renoveringen är så pass färdig så att jag kan börja rensa, möblera om och organisera upp i källaren. Som jag har längtat!
Vad har ni för planer? Berätta gärna.

Ikväll ska vi bort på middag och det är nog lika bra det för annars hade risken varit stor att jag hade somnat tidigt i soffan. Vi förlänger helgen lite med en fredagsgrillmiddag hos grannarna.

Smakbox

I samarbete med Smakbox

Nu har augustis Smakbox kommit fullproppad med produkter. 
En del nyheter blandat med en del gamla bekantingar. En nyhet ska jag testa direkt jag kommer till jobbet - Te med ingefära och citron. Låter ju hur gott som helst en mulen dag som denna.


Om ni också vill börja prenumerera måste ni komma ihåg min rabattkod 
MATRO som ger er 15% rabatt 
på er första box. Här kan du läsa mer om Smakbox och börja din prenumeration.

Vilken är din favorit?

torsdag 31 augusti 2017

Amazin' kväll

I går var det en bättre onsdag!

Det var äntligen dags för en tjejsnackskväll med god mat o vin och en massa surr. Vardagslyx deluxe! Vi jobbade hyfsat sent allihop så när vi träffades hjälptes vi åt att slutföra maten för att se'n sätta oss o njuta av en trerättersmiddag. Så gott, så mysigt och så energipåfyllande. Laga mat tillsammans är så underskattat.

Zinfandel är alltid lättdrucket och gott, ett bra "laga-mat-vin", dvs smutta på lite vin samtidigt som man lagar mat. Det är bland det bästa jag vet och det är då vinet är som godast.


Vi började med en supergod räkpaj där pajskalet är fullt med Västerbottensost så det blir krispigt med så god smak. När pajskalet har svalnat fyller man det med en crème-fraiche-röra, räkor och gurka. Jag har gjort något liknande för flera flera år sedan och tyckte det var supergott redan då. Känner att det är dags att göra om det snart. Ska nog prova göra en lchf-modifierad variant.


Varmrätten var fylld fläskfilé som hade fått koka, se'n har den legat till sig i kylskåp och i går stekte vi bara på den, skar upp och serverade. Älskar saker som går att förbereda! Tyvärr fick jag inte helt koll på receptet, vad den var fylld med och hur länge den kokat för det var redan gjort av värdinnans nya dejt som visst är otroligt matintresserad. (Det måste vara en trevlig karl 😊)

Till det åt vi ugnsrostad sötpotatis och potatis, sallad och en sås som jag lyckades få till riktigt bra på det jag hittade i kylskåpet. Alltid svårt att laga mat hos andra, men himla roligt.

God mat o dryck, tända ljus och trevligt sällskap. Kan inte bli bättre!
Enkelt med mat man kan förbereda.
Jag tycker också om att fylla t.ex. fläskfilé, det blir både vackert och smakrikt.
En tallrik full med godsaker.

Till efterrätt bjöds vi på något jag inte kunde motstå - mörk choklad med mint. Alltså helt ärligt - finns det något godare?! Självklart drack jag även te till chokladen, ingen middag är fullständig utan te. Det serverades även glass men det var inte lika viktigt som chokladen, enligt mig. Jag blir lycklig bara av att titta på bilden med choklad. Smart (o gott) att ha skålar med olika chokladsorter, alla hittar nån smak de gillar.

Det bästa med hösten är att man nu börjar tända ljus igen. Myyyys!

I dag blir det en vanlig torsdag hemma men imorgon är det dags för fest igen då vi ska ha grillkväll hos grannar. Imorgon slutar jag fem och festen börjar halv sex så det blir småstressigt och det gäller att tänka till redan i kväll vad jag ska ha med mig. Note to myself: Får inte glömma att lägga köttet i marinad ikväll.

Men nu kör vi denna jobb-torsdag först!

tisdag 29 augusti 2017

Jobbiga höst

Det är mycket nu!
Det är alltid så mycket och så stressigt när skolorna drar igång så jag borde ha lärt mig och vara mer förberedd. Men icke!

Förutom att allt drar igång på jobb och i skolor så drar även alla kvällsaktiviteter igång och det är möten var o varannan kväll. Dessutom ska man försöka slutföra alla projekt som man dragit igång under sommarledigheten, i år är det en bauta-renovering i källaren som vi kämpar med ska bli klar.

I går hade jag ingen minut för mig själv hemma med en god kopp te så jag kompenserar det i dag med gott te och en lyxmacka med massa gott - gravad lax, ägg och räkor. Mums, bara lite löjrom som saknas. Får ta igen det till helgen.


Skönt med en liten paus på hemmaplan i några minuter, men snart ska jag ta tag i tvättberget som växt sig så stort se'n vi kom hem från Stockholm. Men tvättandet är nog den hushållssyssla jag tycker bäst om, kanske för jag har så fin tvättstuga som jag tycker om att "hänga i". Det värsta jag vet är att dammsuga, det lever om, jag har fel arbetsställning och det är bara allmänt skittråkigt. Vilken syssla tycker ni bäst respektive sämst om?

Nu är teet uppdrucket och jag ska göra lite nytta innan jag sjunker ner i tv-soffan!

söndag 27 augusti 2017

Matsedel sista aug-veckan 2017

Tänk, på fredag är det redan 1 september. Jag som fortfarande väntar på sommaren och värmen...

Efter ett långt uppehåll är jag nu tillbaka med veckomatsedlar. Det är ganska mycket jobb, mer än man kan tro, med dessa veckomatsedlar för jag vill ju att de ska vara varierande och bra. Men nu kör vi på ett tag igen, så länge jag orkar och tycker det är kul. Hoppas ni uppskattar dem och får inspiration till era middagar.


Matsedel sista aug-veckan 2017

måndag

chiliburgare

Än behöver inte grillsäsongen vara över så vi grillar lite enkla och snabba burgare. Det här receptet är vår storfavorit för det är så enkelt men blir så smakrikt. Ibland kryddar vi lite annorlunda men använder ofta det här som ett basrecept.

En enkel och god vardagsfavorit men som inte alla i familjen tycker om, men det fixar jag genom att ta undan lite stekt korv innan jag blandar ner övriga ingredienser.

Den här barn-varianten på sallad är mina barns storfavorit och det säger bara slurp så är hela skålen tom, hur mycket jag än gör.

torsdag

limekyckling

Marinera kyckling under natten och släng se'n marinad och kyckling i en ugnsform och tillaga i ugn, utan stekning eller annat extraarbete. Kan det bli bättre?

Zucchini är så gott och nu på hösten är den extra god (och billig), passar perfekt till lax. Perfekt som lchf-rätt eller komplettera med t.ex. potatis.

Nu lyser vår stora vinbärsbuske röd av alla stora vinbär och då måste man passa på att använda dem så mycket som möjligt för de är ju godast direkt från busken.

lördag 26 augusti 2017

Nytt och fräscht

Äntligen är den här efterlängtade helgen här. Första veckan med jobb och skola startade med en rivstart så några timmars vila är så efterlängtat och välbehövligt. Nu när vardagen är igång på allvar är vi även på allvar igång med att äta nyttigare igen. På sommaren när man är långledig är det lätt att det blir fest mest varje dag med god mat, goda efterrätter och gott vin lite nu o då.

Så nu är jag så sugen på att äta goda fräscha rätter med mycket sallad och grönsaker och jag tror inte jag är ensam om det. Visst är ni fler där ute som är redo för en nystart?

Tänkte inspirera med några goda och enkla sallader.


Täck ett fat med sallad, fyll på med körsbärstomater, paprikabitar, nektariner och rödlök 
så har du en färgglad och supergod sallad att ställa på bordet.



Blanda babyspenat, basilika, gurka, salladslök, tomater och mozzarella på ett fat, toppa eventuellt med balsamico-kräm. Underbara smaker!



Lite mer matigt och höstinspirerat är klyftade kokta rödbetor och fetaost. För mer färg och smak kan man lägga lite babyspenat i botten och sen lägga rödbetor och ost ovanpå.


Förutom att äta nyttigare ska jag även fokusera på att tömma frysarna, att hitta mat där och inte åka på affären och köpa nytt. Snart drar älgjakten igång och förhoppningsvis kommer Leif hem med en massa älgkött så då gäller det att det finns plats i våra frysar.

Nu inspirerade jag mig själv så mycket när jag skrev det här inlägget så jag ska skriva veckomatsedel på en gång medan jag känner att jag har inspiration och lust.

Ha en underbar lördag!