onsdag 12 juni 2013

Turkiet - Testi Kebab

Solandet och badandet fortsätter för oss här i Turkiet. I dag är det en "risk-att-bränna-sig-dag" för solen skiner men det blåser så man känner inte när man blir solbränd.


I fjol försökte de flera gånger få oss att äta Testi Kebab till middag, men det blev aldrig för man var tvungen att beställa en dag i förväg och vi ville inte binda oss. Men i går provade vi äntligen denna turkiska specialitet. Det var riktigt gott, men behövde kryddas mer, tyckte både jag och Leif. Tur att de dukade fram extra kryddor, mynta, curry och chilipeppar.


Det var väldigt spektakulärt när de bar in maten på en bricka för grytan stod på ett brinnande fat - läckert! Jag förstår inte hur servitören vågade flytta tallriken med grytan från brickan till bordet. Man han har väl övat några gånger tidigare.


Som tillbehör var det bröd, bulgur och potatis. Bulguren var riktigt god så den åt jag alldeles för mycket av och struntade i potatisen. Grytan som bestod av lammkött, körsbärstomater, paprika och lite annat var godare än den såg ut för den såg riktigt grå och tråkig ut, köttet hade kokat länge och var så mört att det nästan föll isär av sig själv.


Vi beställde för två personer men det var så mycket mat så det hade räckt till hela familjen.

Tur att bulguren var röd som lyste upp tallriken lite grann.

De har roligt bröd här, när det kommer in ser det ut att vara hur mycket som helst men det är bara luft invändigt. Så det är alltså bara ett tunt skal bröd. Är det kanske det som är riktigt pitabröd?!

Stort bröd...
...med bara luft i.

Nu ska vi gå och äta lunch på samma restaurang som vi åt Testi Kebab på igår, ja där vi äter de flesta måltider faktiskt för deras mat är riktigt god. La Tasca heter den och ligger alldeles vid poolen.

måndag 10 juni 2013

Turkiet - Barnens kvällar

Nu är vi tillbaka på hotellrummet för att sova efter en dag med sol o bad, mat, shower, shopping och biljardspel.

Har ni bott på Sunwing Resort med barn nångång? I så fall vet ni hur kvällarna ser ut. Först är det show med björnarna, sen är det minidisco och sen är det kramstund med Lollo och Bernie. Och det är lika kul varje kväll.


Minidiscot är värsta aerobic-passet till barnens favoritlåtar av bl.a. Eric Saade, Danny och Sean Banan. Varje minidisco avslutas med "Lollo och Bernie"-låten och Lollo och Bernie kommer då in på scen och sen får barnen gå fram en och en och ge dem en kram var.

Macarons i tårta och som mix

Det har väl inte undgått nån bakintresserad att prinsessan Madeleines tårta bestod av macarons. Nu lär denna lilla franska sötsak få ännu ett uppsving. Eller vad tror ni? Jag älskar macarons men har inte vågat mig på att baka dem, är rädd att jag inte har det tålamod som behövs. Men nu har Kungsörnen kommit med en macarons-mix. Kanske är det då läge för mig att provbaka en av mina favoritkakor.


Mixen finns i två smaker - jordgubb och choklad. Jag fyller ju år snart, kanske jag ska bjuda på en macaron-tårta?! Nä, inget i världen skulle få mig att avstå från jordgubbstårta på min födelsedag.

Bild lånad av Aftonbladet på prinsessans Madeleines bröllopstårta.
Visst är den läcker?

söndag 9 juni 2013

Turkiet - första timmarna

Här kommer en snabb hälsning från ett soligt och skönt Turkiet. Resan igår gick riktigt bra, skönt efter fjolårets alla missöden. Vi har redan hunnit med en hel del trots sovmorgon. Vi har badat, åkt vattenrutchkana, varit på barnklubb, solat, läst och ätit en god lunch.


Det finns både för- och nackdelar med att åka tillbaka till samma ställe som förra året. En stor fördel är att barnen på en gång känner sig hemma och vågar göra det mesta omedelbart istället för att fundera och kolla ett tag först.

Nej nu kalla solstolen och boken. Återkommer!

lördag 8 juni 2013

Full bil från Ikea

Gissa om vi hade en fullastad bil när vi åkte hem från Ikea i torsdags! Tur att vi har en stor bil. Vi lyfte ut alla säten, förutom de två framsätena, i vår Chrysler och fick därmed ett stort lastutrymme - som behövdes. Fyra fulla Ikea-lastkärror med stommar, luckor, lådor, dörrar, gångjärn mm plockade vi ihop och när allt väl var inlastat fick jag "fingå" ett varv runt varuhuset och plocka ihop lite roliga saker som ljuslyktor, tallrik, kuddar och filtar. Men då hade Leif fått nog av Ikea och valde att åka till finska Alko istället.


Nu är bilen urlastad och tvättstugan är istället full med platta paket. Det lär bli en hel del skruvande när vi kommer hem från Turkiet. Det är så perfekt att huset är utlånat till en mattläggare under tiden vi är på semester, så har vi tur så har vi vår nya linoleummatta på plats när vi kommer hem. Perfekt, eller hur?!

Nej nu måste jag sätta fart för jag ska hinna handla, packa, städa.....och andas.

fredag 7 juni 2013

Skolavslutningsdag

En av årets bästa dagar håller på att lida mot sitt slut. Skolavslutningsdagen är något speciellt, eller hur? Barnen är lyckliga, vädret är oftast fint och alla är glada. Vår dag började i morse med Isaks skolavslutning som hölls i aulan. Alla sex klasser sjöng varsin sång, det var ett litet tal av rektorn och sen fick läraren en blomma innan det var dags att bege sig hem.

Åh vad jag älskar den här bilden

Olivias avslutning var först på eftermiddag så vi hann med en hel del i väntan på den. Bl.a. åkte vi runt och försökte hitta Isaks cykel som stals i går. Det enda vi hittade var ett blått lås som kan vara hans, men eftersom han inte hade med sig nyckeln kunde vi inte testa.

Mina favorittjejer

Olivias avslutning var i kyrkan, där prästen pratade lite, rektorn höll tal och några av eleverna sjöng och spelade gitarr och piano. Sen var det betygsutdelning och fotografering i gröngräset utanför kyrkan.


Olivias bästa kompis Linnea med mamma Mia och lillebror Eddie var så klart också med. Sån charmig liten kille, som jag inte har träffat så ofta men hört desto mer om eftersom Olivia i stort sett har bosatt sig hemma hos dem.


Det fotograferades, jämfördes betyg och delades ut kramar innan det var dags att bege sig hemåt.

Olivia med sin lill-favorit Eddie, som snart fyller 1 år

Tidigare år har jag alltid gjort skolavslutningsbuffér men i år med ett kök i renoveringskaos orkade jag inte påbörja nån matlagning så det blev hämtpizza på barnens begäran. Det kändes konstigt men när köket är klart får jag ta igen det med råge :)

torsdag 6 juni 2013

Fläskwok med ananas

En händelserik dag börjar lida mot sitt slut. Redan före åtta satte vi oss i bilen för att åka de ca 13 milen till Ikea, efter att ha gjort av med ett antal tusen på kök och lite annat vände vi hemåt vid tre-tiden. Väl hemma bar det direkt av på examensfest där vi först bjöds på gott vin och god smörgåstårta och sen på god pinocciotårta, småkakor och te. Vi hade en trevlig kväll i solen på altanen....tills Isak ringde och berättade att cykeln var stulen. Suck! Att det ska vara så svårt för folk att veta vad som är mitt och ditt. Så i morgon ska vi ut och leta en gul cykel. Roligare kan man ju ha på en skolavslutningsfredag.

Trots att det var fint väder igår blev det inte grillat, istället blev den en god fläskwok.

Fläskwok med ananas
500 g magert bogfläsk
2 röda paprikor
4 skivor ananas
marinad:
4 msk soja
4 msk olja
2-4 vitlöksklyftor
4 tsk tomatpuré

Blanda ihop marinaden.
Strimla köttet och lägg det i marinaden i minst en timme.
Stek köttet ca 3 minuter.
Tag upp köttet och stek paprikan ett tag.
Lägg ner köttet och ananasen och låt allt bli varmt.


Vi åt woken tillsammans med capellini, dvs tunn spagetti, och det blev jättegott och jag fick tummen upp av alla. Ris passar också bra, men det var jag inte alls sugen på. Köttet hade jag förberett genom att marinera och steka för nån månad sedan när jag hade gott om tid och sen frös jag ner det (och glömde bort det). Perfekt att ta fram nu när vi hade ont om tid. Vill man så kan man tillsätta mer grönsaker i woken, t.ex. zucchini, minimajs, sockerärter eller broccoli.

onsdag 5 juni 2013

Ikeas metod

Är bara in en snabb sväng innan jag går och lägger mig som jag måste göra snart för i morgon ska vi kliva upp tidigt och åka iväg till Ikea i Haparanda. Köksinköp står på agendan. Oj vad många beslut jag  måste ta i morgon...och redan har tagit. Var ska diskmaskinen stå? Ska vi ha samma bredd på alla lådor? Hur många lådor ska vi ha? Vitt eller trä? Inte lätt med min beslutsångest!


Vi hade ju tänkt köpa nytt kök redan för någon månad sedan men eftersom Ikea skulle komma med en helt ny köksserie väntade vi in den. Metod som den heter lanserades i måndags och innan dess hade vi bara sett små smakprov. I måndags kom jag dessutom på en helt ny planlösning som vi nu kör på. Hoppas vi inte ångrar oss.


Har ni några tips vad vi bör tänka på? Vad ska vi absolut inte ha? Vad klarar vi oss inte utan?

tisdag 4 juni 2013

Lax kryddad med italiensk salladskrydda

Nu är det bara en arbetsdag kvar sen har jag semester i 1,5 vecka och då ska mycket roligt hända. Vi ska köpa kök, gå på skolavslutningar men framför allt ska vi till Turkiet. Vi åker tillbaka till Sunwing Side West Beach där vi var i fjol och var så nöjda. Hoppas det blir en lika lyckad semester i år med sol, bad, shopping, mat och mys med familjen. Ida längtar efter Lollo och Bernie, som hon snart ska få träffa igen. Trots att det bara är några dagar kvar så har vi inte börjat packa än - olikt mig. Men jag har i alla fall kollat att vi alla har giltiga pass.

Det är så enkelt att variera laxen med olika kryddningar....och det mesta blir gott. I dag provade jag italiensk salladskrydda.
Lax kryddad med italiensk salladskrydda
4 portionsbitar lax
salt
italiensk salladskrydda
100 g philadelphiaost
1-2 dl grädde

Smörj en ugnsform. Salta ena sidan på laxen och lägg den nedåt.
Salta översidan med italiensk salladskrydda.
Blanda ihop ost och grädde.
Krydda med italiensk salladskrydda och svartpeppar.
Häll/bred blandningen över laxen.
Tillaga i 200 grader i ca 15 minuter.
Servera till risoni.

Salladskrydde-kryddad lax

Lax är verkligen enkelt att tillaga. I dag blandade jag ihop skvättar av grädde och philadelphiaost, kryddade med italiensk salladskrydda, satte in i ugnen och sen hade jag en god middag att servera. Det hade fungerat lika bra med endast grädde, men "man tager vad man haver".

Rabarberkyckling

Vad förvånad jag blev i morse när inte solen sken. Vi har vaknat till strålande sol i minst tre veckors tid. Perfekt bakväder - vilken synd att jag sitter på kontoret hela dan. Och vad har man på sig för kläder när det bara är 10 grader och regnet hänger i luften?! Måste tänka bort shorts, sommarklänningar och sandaler för en dag. 

I söndags gjorde jag en gammal kycklingfavorit som passar perfekt på sommaren eftersom man använder rabarber.
Rabarberkyckling
500 g kycklingfiléer
1 tsk salt
smör
3 dl rabarber
2 dl vispgrädde
1–2 msk honung
2 msk konc kycklingfond
1/2-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad gräslök

Dela kycklingfiléerna och rabarbern i bitar.
Salta kycklingen och bryn den i smör i en stekpanna.
Lägg kyckling och rabarber i en ugnssäker form.
Vispa ihop övriga ingredienser (inte gräslök) och häll det i formen.
Tillaga i mitten av ugnen i 225° ca 15 min. Garnera med gräslök. Servera med färskpotatis eller ris.


En lite annorlunda maträtt med rabarber, men den är så god och vi kommer äta den fler gånger i sommar. En bra bjudrätt som man kan förbereda och den blir så vacker med den klippta gräslöken på toppen.

Det går bra för Isak i fotbollen just nu - i söndagens match fick han beröm av tränaren som sa att han var bäst på plan och i gårdagens match gjorde han mål. Så kul! På torsdag är det dags för match igen men då är jag och Leif på Ikea för att köpa kök. Igår satt vi och ritade o planerade köket hela kvällen därav blogg-tystnaden. Ikea släppte ju sin nya kökslösning igår - som vi har väntat! Men nu har vi nog tagit de flesta besluten och vet hur vi vill ha det.

söndag 2 juni 2013

Film- och fikamys

Det är bara jag och Ida hemma så nu har vi dukat upp med moccarutor, popcorn, te och festis och ska lägga oss i soffan och se på film. Ida har valt en gammal julkalender - Ronny och Julia. Kommer ni ihåg den?


Olivia har film-maraton hos en kompis och Leif o Isak har åkt på fotbollsmatch - 15 mil enkel resa. Lär bli en tung hemresa om det blir förlust.


Nej, nu ska jag koncentrera mig på filmen annars tycker Ida att jag är jättetråkig.

Molnmorgon

God morgon! Klockan är halv tio men det är bara jag och Ida vakna, vi har smugit upp och äter frukost framför tv:n - helgmys. Efter flera veckor med klarblå himmel och sol så vaknade vi idag upp till en molnvit himmel utan sol. Känns konstigt, men det var ju det här jag önskade eftersom jag har en del bakjobb som måste göras. Så nu ska jag bara dricka upp teet och sen sätta igång med bakandet.

Gårdagens goda grillmiddag med en ännu godare sallad

Nu när inte solen är framme ska vi nog passa på att äta nå annat än grillat till middag. Är lite sugen på förra sommarens favorit - rabarberkyckling, måste börja använda vår rabarber som håller på att ta över hela trädgårdslandet.

Vad har ni för planer idag?

lördag 1 juni 2013

Jubileumstårta

Under 2013 kommer vi bli 75 000 invånare i Luleå och det ska firas hela året. I dag var det dags för tårta i Stadsparken som Luleå kommun bjöd på. 75 meter tårta serverades och vi i Astma- och Allergiföreningen serverade 5 meter av den tårtan. 2 m hade vi bakat själv och den var utan mjölk, ägg och nötter, dessutom serverade vi 3 m bageribakad Budapestrulle som var utan laktos, nötter och gluten.


Det var väldigt uppskattat att det även fanns allergivänlig tårta, en kvinna kom fram efter tårtkalaset och frågade var vi hade köpt tårtan för den var såå god. Då var det kul att säga att vi hade bakat den själv.


Bagaren den här gången var Carina som hade bakat bottnarna, som hon sen fyllde med hallon och mjölkfri vispad grädde. Sen hjälptes vi åt att bre grädden runt hela tårtan, kavla ut och klä tårtan med hemmagjord sockerpasta, fästa oblaten och spritsa grädden.


Även i dag sken solen från en klarblå himmel och det blev en härlig folkfest med många glada lulebor som åt tårta och såg på alla uppträdanden.

fredag 31 maj 2013

Pastasallad med dressing i solen

Ja, här fortsätter rekordvärmen. Hoppas ni alla har möjlighet att njuta av solen lika mycket som vi i norra Sverige. Här uppe pratas det inte mycket annat än väder just nu. Ida tog sitt premiärdopp i älven igårkväll och det verkade inte speciellt kallt för hon höll på i och kring vattnet i flera timmar.

I dag var det så varmt så vi inte ens orkade grilla utan vi gjorde en pastasallad med köttbullar. Barnens favorit. Alla barnen var hos kompisar men kom hem och åt när de hörde vad vi skulle äta. Kul att man ibland lyckas med maten.
Barnens pastasallad
Blandat i en stor skål
pasta
köttbullar
isbergssallad
gurka
paprika
tomat
I egna små skålar
oliver
hela champinjoner
ananas
majs

Eftersom inte alla tycker om allt blandar jag det alla tycker om i en stor skål, sen serverar jag resten i småskålar på sidan om så får var och en fylla på sin sallad med vad man vill. I dag tog jag det vi hade hemma för ingen var speciellt sugen på att åka o handla. Sån här sallad kommer ni få se oss äta många gånger i sommar. Enkelt, gott och barnen blir glada :)

Till salladen gjorde jag en enkel och god dressing som även är perfekt som dip till chips:

Chilisåsdressing
Blanda ihop crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande med chilisås och grillkrydda. Ev. kan man ta lite extra salt, svartpeppar eller nån starkare peppar.


En av kakorna som ska bakas i morgon

Jag vågar inte önska sämre väder för det är ju underbart med sol, värme och klarblå himmel men med tanke på att jag måste baka sju långpannekakor, tio glutenfria kakor och två sorters småkakor snarast vore det inte helt fel med lite regn nån dag.

torsdag 30 maj 2013

Veckan som aldrig tar slut

Det här måste vara längsta veckan någonsin, det känns som den aldrig tar slut. Redan på tisdag kändes det som fredag, då tyckte jag att jag hade hunnit med en hel veckas jobb. Långa arbetsdagar, mycket blogg-jobb och sena kvällar börjar nu att ta ut sin rätt. Jag är såå trött. Men imorgon är det äntligen fredag och då ska jag njuta för en kväll i alla fall för sen är hela helgen är inbokad. Jag ska egentligen inte klaga för mycket av det som gör mig trött och ger sena kvällar är roliga saker.


Nästa vecka är dock en kortvecka på jobbet - bara 3 dagar. De övriga två dagarna ska vi hinna med en ikeaköksresa, en examensfest, två skolavslutningar och att packa för fem personer. Sen får jag vila i en vecka! Då ska jag inte göra mycket annat än att sola, bada, äta och mysa med familjen.

onsdag 29 maj 2013

Värmebölja

Svårt att tro att det fortfarande bara är maj. Vi har en ordentlig värmebölja med 25-30 grader, så det känns mer som juli än maj. Tänk om det fortsätter så här hela sommaren, vad underbart det skulle vara. Som sommaren 2011 som var helt underbar här i norr.

Ni har väl inte missat SMHIs viktiga meddelande?!

Trots att det bara är onsdag och det är flera arbetsdagar kvar så var jag tvungen att ta ett glas rosévin på altan. Dels är rosévin och sol riktig vardagslyx och dels hade jag lite att fira. Jag får så många roliga erbjudanden och uppdrag just nu. Gäller att njuta mellan all stress också.

Gott rosévin som blir ännu godare när det dricks i strålande sol på altanen.

Vi är fortfarande utan spis så det är perfekt med grillväder och i dag hittade jag riktigt billigt grillkött. Vi bestämde rätt sent att vi skulle grilla så på väg hem från jobbet åkte jag förbi Kvantum för att köpa nå kött. Då hade de karré med kort datum för 19 kr/kg. Vilket fynd! Karré är ju dessutom bland det godaste fläskköttet att grilla. Serverad med lite sallad och sås så blir det en god middag efter minimalt med ansträngning.

tisdag 28 maj 2013

Idas förskole-utspark

Nu har vi haft sommarfest på förskolan och det innebar utspark för Ida...och för oss. Sista barnet är nu redo för skolan.

Efter lång väntan var det äntligen dags för fest!

Det var knytkalas där varje familj tog med ett bidrag till ett gemensamt buffébord. Det blev inte lika varierat som i fjol, i år var det mest plättar, sylt och grädde kändes det som. Men vädret var såå mycket bättre än i fjol, riktig sommarvärme hela kvällen. Precis som det ska vara på en sommarfest.


Ida och hennes kompisar Anna och Emma som går samma dansgrupp visade sin dans från dansuppvisningen. Modigt inför så många barn och föräldrar!

Spännande början på hund-dansen.

De barn som ska sluta förskolan och börja skolan till hösten fick åka rutchkana ut (och vidare till skolan) till allas jubel och fick sen motta en fin ros. Vilken lycka och glädje man såg i allas ögon.

Ser ni vilken glad och lycklig tjej som var först ut av alla!

En vacker ros till en vacker tjej

Sist men inte minst.
Gulliga och alltid glada Marie som har följt Ida under hela förskoletiden 
(förutom nån månad i början)
Vi kommer sakna dig!

Grönt är skönt

Vilken sommardag! Det måste vara varmaste dagen hittills, 25 grader, vindstilla och inte ett moln på himlen. Synd att jobba såna dagar. Vi har haft planeringsdag i dag men blev klar redan före tre och slutade då. Lyx och perfekt just idag då vi ska på avslutningsfest på förskolan redan kl. 17, nu hann vi hem och vila lite grann innan festligheterna drar igång.

Värmen de senaste dagarna (kommer faktiskt inte ihåg när det senast var lite svalt) har gjort att allt grönt har exploderat i trädgården. Så härligt! Man får passa på att njuta mellan nysningarna om man som jag är pollenallergisk.
Körsbärsträdet är på gång!

Snart kommer det kanske någon fin blomma i körsbärsträdet också.

Vi har en enorm röda-vinbärsbuske som verkar ge mycket bär även i år.

Hela busken är full med såna här klasars om till slut blir röda fina stora vinbär.

måndag 27 maj 2013

Kakaokakor utan gluten, mjölk och ägg

Då har vi vaknat upp till en ny arbetsvecka och för ovanlighetens skull är det en hel vecka. Men nu är det bara åtta arbetsdagar kvar tills vi åker till Turkiet igen. Gissa om vi längtar! Ska bli så skönt med sol o bad och inga måsten eller tider att passa. Fast där sa jag nog fel, det är en hel del tider att passa...för Ida. Det är barnklubb, after beach, show och minidisco nästan varje dag och Ida vill vara med på allt. Men innan vi åker till Turkiet har vi mycket att hinna med här hemma så nu är det nästan två veckor med fullspäckat schema från tidiga morgon till sena kväll.

Till min beställning i förra veckan bakade jag, förutom de glutenfria dubbelkakorna med smörkräm, även glutenfria kakor med chokladsmak.
 
Kakaokakor utan gluten, mjölk och ägg
100 gr mjölkfritt margarin
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
0,25 dl kakao
1,25 dl Lailas gula mjölmix
0,75 dl potatismjöl

Vispa matfett, florsocker o vaniljsocker mycket pösigt.
Tillsätt mjölsorterna lite i sänder och vispa under tiden.
Rulla ca 16 bollar, lägg på plåt, platta till något.
Grädda i 175 grader ca 12 minuter.
Låt svalna på plåten

Vill man så kan man fylla dem med smörkräm och då skulle jag välja att smaksätta även smörkrämen med kakao. Mina kakaokakor blev dock för möra och gick sönder så fort jag skulle försöka bre lite smörkräm på dem. Kanske blev det för mycket torra ingredienser? Är så ovan att baka utan gluten så jag har inte riktig koll på hur mjölmixen fungerar. Men de var goda i alla fall. Jag som är en riktig chokladtjej tycker att dessa kakor med kakao var godare än de med (bara) vanilj. De köpta glutenfria kakorna jag har provat har varit jättehårda, men dessa är så porösa och smälter i munnen. Ska ni baka utan gluten måste ni prova dessa!

Smörkräm
50 g margarin
0,75-1 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Vispa smöret länge så det blir luftigt.
Tillsätt socker och fortsätt vispa.

Montering
Bred smörkräm på en kaka och tryck sedan fast en till kaka på andra sidan.
Klart!