fredag 8 februari 2013

Skinkröra med pesto och oliver

Fredag igen! Har precis avslutat lunchen och ska snart hämta Ida så att fredagsmyset kan börja. Jag har ingen speciell fredagskänsla än, men den kommer nog om ett tag. Idag blir barnen glada för vi ska göra som så många andra svenska barnfamiljer - vi ska äta tacos till middag. Måste bara röja i köket så jag tar mig fram till spisen :)

Jag har börjat sortera mina mat- och baktidningar så nu är det tidningshögar i hela köket. Jag försöker sortera lite efter innehåll så att det blir lättare att hitta bra recept när jag vill, dvs ska vi äta fisk så tar jag fram tidningarna med mycket fiskrecept, när det är dags för kyckling tar jag fram kyckling-tidningarna osv. Men det var lättare sagt än gjort för alla tidningar innehåller ju mer än ett ämne och när jag bläddrar igenom för att se i vilken hög tidningen passar bäst då blir jag ju fast bland alla recept.

I början av veckan när de övriga åt pizza blandade jag snabbt ihop en röra som jag åt istället - allt för att undvika kolhydrater på vardagarna. Krångligare än så här behöver det inte bli!
Skinkröra med pesto och oliver
2 dl crème fraiche
2 msk pesto
5 soltorkade tomater
1 hg skinka
10 svarta oliver
salt o svartpeppar

Skär skinka och tomater i mindre bitar. Halvera ev. oliverna.
Blanda ihop alla ingredienser till en god blandning. 


En smakrik röra som man kan variera efter eget tycke och smak. Tycker du om pesto - ta mer av det, tycker du inte om oliver - strunta i  dem. Jag serverade röran till kokta ägg och grönsaker - en snabbfixad god måltid minimalt med kolhydrater. Men röran fungerar även till bakad potatis t.ex.

torsdag 7 februari 2013

Mellomiddagsplanering

Nu är det inte länge kvar till nästa delfinal i Melodifestivalen. Har ni menyn klar? Själv håller jag på att planera för en plockmiddag, är inte helt klar med vad som ska finnas med men här är några maträtter som jag har bestämt mig för som jag bl.a. hittade på Coops melodifestivalsida.


Kycklingspett med bulgursallad, ev gör jag våra vanliga kycklingspett istället 



Morot- och gurkstavar
Dip
Risoni

Och sen måste man ju avsluta med nå sött och gott och då ska jag prova göra daimcupcakes.

Kort lånade i samarbete med Coop.se

Grönsaksröra med Ajvar

Solen skiner och snön gnistrar! Det ser helt underbart ut ute och jag skulle verkligen vilja och behöva gå på en lunchpromenad men tyvärr måste jag prioritera glasögonprovning. Usch så tråkigt det är, men det är inte speciellt kul att inte kunna se ordentligt heller.

Till gårdagens laxmiddag gjorde jag en smakrik grönsaksröra med Ajvar relish, som även blir dagens lunch.
Grönsaksröra med Ajvar
1 zucchini
1 gul lök
1 morot
olivolja
1 msk kycklingfond
2 dl mild ajvar relish
2 dl vatten
salt o peppar

Skölj och tärna zucchini. Skala och hacka löken. Skala och riv moroten grovt.
Fräs zucchinin och lök i oljan ca 3 minuter. Tillsätt moroten och fräs en minut till.
Blanda i fond, ajvar och vatten. 
Koka upp såsen under omrörning. Smaka av med salt och peppar.


God grönsaksröra med mycket ajvar som passar perfekt till ugnsstekt lax och ris. Fungerar nog även bra till kyckling, eller som en vegetarisk rätt tillsammans med god pasta. Man skulle kunna kalla det för en variant på ratatouille.

Nu ska jag springa över gatan till glasögonaffären och se om de har tid att hjälpa mig hitta ett par snygga bågar. Vi hörs senare!

onsdag 6 februari 2013

Fisk- och näthat

I dag var det dags för fisk till middag igen. Isak, som protesterar mest och högst när det är fisk, var på hockeyträning när vi åt och han hade sån tur att vi andra tyckte det var så god mat så allt tog slut. Så han var tvungen att äta korv istället. Gissa om det var en lycklig kille!


Till laxen gjorde jag en grönsaksröra med ajvar relish. Brukar ni äta Ajvar? Det är en paprikaröra med god smak som är gott till lite allt möjligt. Ibland smaksätter jag köttfärssåsen med det, ibland kycklinggrytan eller som nu en grönsaksröra.


Samtidigt som jag sitter här ser jag Uppdrag Granskning på tv som handlar om näthat. Intressant och aktuellt ämne! Det är så enkelt att kasta ur sig saker vid datorn och uppföra sig på ett sätt som man aldrig skulle göra i "verkliga livet".

tisdag 5 februari 2013

Snabbmiddag

I dag följde Ida en kompis hem från förskolan så då passade jag på att jobba över en timme eftersom vi har rätt mycket att göra på jobbet just nu. När vi väl kom hem var vi alla hungriga så då gäller det att få maten på bordet snabbt innan humöret tar över. Vi hade en pizzarulle i kylen som Leif gjorde i ordning till sig och barnen. Jag, som försöker undvika kolhydrater på vardagarna, åt en skinkröra, kokt ägg och grönsaker. Gott, enkelt och mättande!


Tisdag är en (för det mesta) aktivitetsfri dag så vi har inget planerat för i kväll. Inget skjutsande, inga tider att passa utan bara mysa på hemma i lugn o ro. Jag hade tre möten inbokade i dag, två på jobbet och ett på kvällen, men alla tre blev avbokade. Perfekt, för jag var inte på nå mötes-humör.

måndag 4 februari 2013

Mycket gott att inspireras av

Ni har väl inte missa att Melodifestivalen 2013 nu har intagit lördagarna några veckor framöver? Jag sitter bänkad! Gör ni? Småplock är alltid gott men passar extra bra till kvällar framför tv:n. Ni vet väl att småplock är något jag älskar och har en egen kategori med alla mina plockmatsrecept, som ni hittar om ni klickar här.

Det är alltid kul att öppna paket, tycker både stor och liten.
Lätt att inspireras av så mycket godsaker.

Coop har nu inför festivalen lagt ut en massa smarriga recept som passar perfekt att äta till Melodifestivalen. Gå in och inspireras. Jag har redan sett ut några recept som jag ska prova till helgen. De har även en app - festivalfajten- där du kan tävla i melodifestival-kunskap och få chansen att finna fina priser varje dag.

Ny vecka - nya möjligheter

God morgon! Här har vi nu vaknat upp till en ny vecka. En lite lugnare vecka för mig som bara har ett kvällsmöte (föräldraråd på förskolan) inplanerat den här veckan. Skönt!


Igår till middag åt vi en enkel skavgryta med ris. Skavet gjorde vi av en liten bit älg-rulle, som jag sen stekte och blandade med tomatpuré, kryddor och grädde. Alla åt med god aptit så varken jag eller Leif fick någon matlåda med oss till dagens lunch.

söndag 3 februari 2013

Mintchokladpannacotta

I dag var det en spännande dag för Ida som skulle iväg på första simskolelektionen. Det var en nervös tjej i morse som helst ville stanna hemma. Men väl på badhuset gick det hur bra som helst och hon längtar redan till nästa söndag då det är dags igen. Vi tänkte hårdträna hela våren så att hon kan simma i sommar när vi ska till Turkiet.

Nu ska ni få receptet på den smarriga pannacottan jag gjorde igår för att fira att Melodifestival-månaden nu äntligen har dragit i gång igen.
Mintchokladpannacotta
3 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mintkrokant
Garnering: hallon

Lägg gelatinbladen i blöt.
Hacka chokladen.
Häll grädden i en kastrull och koka upp.
Tillsätt chokladen. Tag kastrullen av plattan och rör tills chokladen har smält.
Lägg i gelatinbladen och rör tills de lösts upp.
Häll pannacottan i portionsformar och ställ i kylen minst 2 timmar.
Innan servering: Lägg hallon på pannacottan.


Mint och choklad är ju en av det mest perfekta smakkombinationer som finns och det var inget undantag i pannacotta. Det var gott att bryta av med hallon mot den söta pannacottan. Det här kan man variera riktigt mycket genom att använda annan smak på chokladen nästa gång, apelsinkrokant borde också bli gott.

Visst har jag vackra glas?
Jag är så nöjd med dem.

Törstig?

Har ni sett att Ramlösa har kommit med en ny smak? Kiwi! Jag tycker det låter jättespännande. Smaksatt vatten kan bli hur gott som helst men det kan också bli lite parfym-varning. Vad har ni för favoriter? Vattenmelon, citron, grape och päron är nog mina favoriter. Snart får jag kanske utöka listan med kiwi. Vet ni att man kan äta kiwiskalet? Prova nästa gång! Det är fullt av nyttiga antioxidanter. Ida har lärt sig äta skalet av sin tremänning och vill alltid äta med skal nu för tiden.


På tal om nyheter så har även Twinings kommit med en nyhet. Earl Grey med citron! Låter jättegott för liknande te (Earl Grey med citrus av något slag) är favorit sedan länge. Måste prova snart! Hemma dricker jag mest lösviktste men på jobbet är det påse som gäller.




Kul att veta om te!
  • Det sägs att Te kan minska hungerkänslor (bra om man vill banta). 
  • Te sägs också påverka kolesterolet vilket gör att dricka te är bra för hjärtat. 
  • Irländarna är det folk som dricker mest te per capita, Kina ligger på 16 plats och Sverige på 18:e. 
  • Tepåsen ”uppfanns” på 20 talet av misstag, en liten papperspåse användes av Thomas Sullivan (USA) för att skicka teprover i, men så orkade man inte tömma ur teet utan bryggde det direkt i provpåsen - vips så var tepåsen uppfunnen. 
  • Te sägs ha en bakteriedödande effekt vilket i så fall är bra för tänderna. 
  • Te sägs förbättra immunförsvaret, viket kan vara bra att vet nu när det är vinter och förkylningstider. 
  • Man bör dricka minst 3 koppar te om dagen för att få i sig alla nyttigheterna. 

lördag 2 februari 2013

Nedräkning

Nu är det inte länge kvar tills årets Melodifestival drar igång. Är ni redo? Det är jag! 

Men det blir en lugn kväll för det är bara jag och Ida hemma. Killarna är på hockey och Olivia på kalas. Så för en gångs skulle kanske man får höra låtarna ordentligt utan allt för mycket snack.


Vi har ätit god mat, stark fylld fläskfilé med potatishalvor, gott vin, Masi, och himmelsk efterrätt, mintchokladpannacotta. Så nu blir det att vila på soffan några minuter.

Dagen har jag tillbringat framför datorn med att boka klart allt till min och Olivias Stockholmsresa. Efter mycket letande och velande har jag nu lyckats boka både hotell och flyg. Nu är det bara en liten detalj kvar - att både jag och Olivia får ledigt :)

De 7 vinnarna är....

Nu är det dags att presentera vinnarna i ostkrokstävlingen och de rätta svaren är:
1. Ostkrokar
2. Tre ostar

Nä, jag bara skojar. Det finns ju inget rätt svar på fråga 1 - om ni säger ostkrokar eller ostbågar :)

De 7 vinnarna som har 2 påsar ostbågar med cheddarost från Estrella att vänta är:

Anna 26 jan 14:16
Birgitta B 26 jan 14:36
Helen Rönnbäck 28 jan 09:08
Carina E 29 jan 17:09
Jessica Hellström 30 jan 20:00
Alexander B 31 jan 20:49
Ny vinnare när en av de ursprungliga vinnarna inte hörde av sig inom en vecka:
 Sofia B.E 30 jan 22:30

GRATTIS!

Mejla era adresser till mat-ro@hotmail.se och skriv "Vinnare" i ärenderaden.

Lördagsgodis? Nej tack!

God morgon! Här sitter/halvligger jag och Leif vid varsin dator och iPad i ett tyst hus. De stora barnen sover fortfarande och Ida har sovit borta. Vi har redan ätit frukost, så inte blev det nån sovmorgon för oss nu när vi äntligen hade chansen.


Har ni börjat fundera på lördagsgodis än? Vi har bestämt hela familjen att vi inte ska äta nå godis förrän till sommaren då vi åker till Turkiet. Få se om vi klarar det. Det svåra är att veta var gränsen går mellan godis, kakor och efterrätt? Ibland är det svårt att veta skillnaden.

Nu ska jag hoppa in i duschen och sen lägga mig och läsa lite i en bok innan lill-pluttis kommer hem. (Ett tag funderade jag på att vara duktig och städa när huset ändå var tyst och tomt, men jag tog mitt förnuft till fånga och prioriterade en bok istället).

Återkommer snart med vinnarna i ostkroks-/ostbågstävlingen, men måste vänta in barnen som brukar tycka att det är kul att dra vinnarlappar.

fredag 1 februari 2013

Eftertraktad biljett

I dag har jag lyckats bli "världens bästa mamma"! Det gäller att njuta så länge det varar :)

I morse klockan 10 släpptes eftertraktade biljetter till Justin Biebers tredje konsert i Sverige och jag satt klistrad vid datorn på jobbet. Och helt plötsligt kom jag in på ticket.se och kunde boka biljetter, oj vad mitt hjärta slog och händerna darrade. Jag var såå rädd att göra nå fel eller att internetanslutningen skulle krascha så att jag skulle bli av med biljetterna. Efter lite strul med betalningen så var biljetterna äntligen mina.


Tack vare biljetterna fick jag världens lyckligaste dotter som knappt vågade tro att det var sant. Men det är sant! I april åker vi på en tjejresa till Stockholm med shopping, cafébesök och Justin Bieber.


Detta biljettinköp var vi ju tvungna att fira så innan jag hämtade Ida åkte jag förbi och köpte med mig semlor hem som vi även bjöd mormor och morfar på eftersom de hjälpte mig när betalningen strulade.


Till Isak som inte tycker om mandelmassa köpte jag en vaniljsemla där de har bytt ut mandelmassan mot vaniljkräm. Eftersom han inte tycker om grädde heller så skrapade han av all grädde och åt sen med god aptit.

torsdag 31 januari 2013

Ugnsstekt falukorv o broccoli i chiligräddsås - lchf

Om vi nu ska fortsätta den här väderbloggen kan jag meddela att vädret i dag inte har varit lika dåligt som i går men inte heller lika fint som i förrgår. Ny rapport i morgon :) Jag ska snart i väg på ett möte med Astma- och allergiföreningen i Luleå (vi har mycket roligt att planera) men tänkte först ge er receptet på den ugnsstekta korven som vi åt i måndags.

Jag tänkte göra mig till och göra nå annat än korv och markaroner av korven. Men den tanken behöver jag aldrig mer ha.
Ugnsstekt falukorv o broccoli i chiligräddsås - lchf
falukorv
broccoli
1 röd lök
1 tomat
1,5 dl grädde
100 g Philadelphiaost
0,5 dl creme fraiche
Knappt 1 tsk dijonsenap
0,5 dl chilisås

1 krm chilipeppar
salt o peppar
riven ost

Skala löken, skär den och tomaten i smala klyftor.
Drag av skinnet på falukorven och skär skåror med ca 3 cm mellanrum. 

Lägg falukorven i en ugnsform och tryck ner löken samt tomaterna i skårorna.
Lägg broccoli runt om.
Blanda grädde, philadelphiaost, creme fraiche, senap, chilisås och kryddor i en bunke. 
Rör runt tills det blir slätt. Häll blandningen över falukorven.
Strö över riven osten.
Grädda 25 minuter i mitten av ugnen i 200 grader.

Jag tyckte det här var gott och ett enkelt o annorlunda sätt att tillaga korven på. Jag börjar bli en aning less korv och makaroner. Men inte barnen - de hade mycket hellre velat ha det än den här korvrätten som ingen av dem tyckte speciellt mycket om.

onsdag 30 januari 2013

Inne är det varmt och skönt

Här sitter vi inne med tända ljus och myser medan snön yr utanför, på ena sidan av huset ser man knappt ut genom fönstren för det har snöat på dem. Mysigt, så länge man får vara inne. Jag hoppas det har lugnat ner sig tills imorgon, annars blir det en väääldigt stressig morgon att hinna i tid till jobbet.


Dagens middag blev citronpepparkryddad lax med blomkålsmos. Godaste kombon just nu. Ni måste prova blomkålsmos nästa gång ni ska äta lax.

Glöm inte att ta chansen att vinna ostkrokar/ostbågar. Hela sju vinnare utses på lördag så skynda in o tävla.

Lchf-pizzabotten

Redan halvvägs in i arbetsveckan och nu är det snöstorm igen. Måndag snöstorm, tisdag vindstilla och vackert, onsdag snöstorm, betyder det att det är vindstilla och vackert imorgon? Bilen var på verkstad så jag var tvungen att promenera i morse i rak motvind. Jag kom fram till jobbet men det kändes som att det tog en evighet, dessutom fick jag nån typ av ansiktsbehandling/peeling på vägen av alla iskristaller som flög i luften :)

Här kommer receptet på gårdagens lyckade pizzabotten utan mjöl, dvs en lchf-variant. Åt resterna till lunch i dag och den var lika god när den var micro-uppvärmd.
Lchf-pizzabotten
4 ägg
0,75 dl vispgrädde
1 msk fiberhusk
0,5 dl mandelmjöl
0,25 dl sesamfrön

100 g riven västerbottensost eller liknande
lite salt

Vispa ägg, grädde, fiberhusk, mandelmjöl och sesamfrön med elvisp.
Blanda sist ner osten. 
Låt stå ca 5 minuter. 
Fördela degen på en plåt. Grädda i ugn ca 15 minuter i 175 grader.
Fördela sedan önskat pålägg på bottnarna och grädda i 200-225 grader i ca 15 min tills osten smält och allt fått fin färg.


Oj så gott det här var. Jag kände ingen större skillnad mot för "vanlig" pizzabotten och det är ett gott betyg. Leif tyckte det smakade lite som omelett men det håller jag inte med om.

Den här pizzabotten är mycket enklare att göra än den vanliga eftersom man slipper vänta på att den ska jäsa och man behöver inte kavla ut den utan stryker bara ut smeten med en slickepott.


Den högra halvan är min med champinjoner, lök, mozarella och pesto. Jag passade på att använda grön pesto (med nötter) eftersom nötallergikern Ida åt middag hos en kompis. Jag var så hungrig så jag glömde ta en bild på bara botten men här ser man lite av den i alla fall.


Sen täcktes allt med riven ost innan det var dags att gräddas i ugnen och bli en smarrig pizza. Sen när jag har skurit en bit och lagt på min tallrik toppar jag med ruccola och färsk tomat. Jag tycker det är godare när tomaten är kall än har varit i ugnen därför sätter jag den inte på pizzan innan den har varit i ugnen.

Olivia är hemma även i dag men i natt tror jag inte hon har hostat lika mycket för jag har i alla fall inte vaknat en endaste gång. Nu hoppas vi att hon är redo för skolan i morgon. En skola som har blivit känd den senaste veckan pga en väggmålning som niorna ifjol gjorde. Vissa tycker att den är sexistisk och kränkande. Men jag förstår inte det?

Olivia skrev en bra och tänkvärd sak:
"Enligt mig så är det egentligen inge fel på väggmålningen på Tunaskolan (min skola). Målningen kan man ta på helt olika sätt, 1. Att han är inlåst och frågar tjejen om hjälp som står på den andra sidan. 2. Är att han tittar in på tjejen som STÅR upp med kläder på. Så egentligen är det ju inge fel på målningen utan det är samhällets hjärnor som direkt tänker på att det är något sexuellt med bilden."
Den omtalade bilden

tisdag 29 januari 2013

Hemmapizzamiddag

Är bara in här en snabb sväng för att berätta vilken god middag vi åt i dag. Jag gjorde en lchf-variant på pizzabotten och den blev såå god så den kommer jag göra fler gånger. Som pålägg hade jag svamp, mozzarella, pesto, lök och riven ost. Sen när pizzan är uttagen ur ugn lägger jag på ruccola och tomat (jag tycker att tomat är godare kall än varm).


Eftersom det är en massa ägg i lchf-varianten så gjorde vi även en "vanlig" pizza till äggallergikern Isak och andra som hellre ville äta av den.

Oj, nu börjar hockeyn igen. Måste sluta!

LCHF-formbröd

Snöstormen har dragit förbi och nu är det underbart vitt och vacker ute igen. Lunchen tillbringade jag promenerandes på isvägen - så underbart eftersom det dessutom var vindstilla. De vindstilla dagarna i Luleå är inte många. Olivia, stackarn, är hemma med en fruktansvärd hosta som t.o.m väcker många av oss andra på nätterna. Tur att hon tillbringar större delen av tiden i sängen inne i sitt egna rum så slipper kanske vi andra att blir smittade.

I söndagskväll provade jag ett nytt lchf-bröd-recept. Som blev lyckat så nu tar jag en brödskiva med ost och skinka till 10-fikat på jobbet varje dag. Mums!
LCHF-formbröd
0,5 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
2 dl mandelmjöl
1 msk Fiberhusk
0,5 dl kruskakli (kruskakli är kolhydrater som kroppen inte kan ta upp, men bra kostfibrer och fullt av mineraler)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl kesella
200 g keso
4 ägg
50 g smör

Mixa solroskärnor och sesamfrön till mjöl med t.ex en stavmixer.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en bunke.
Vispa ner ägg, keso, kesella med elvisp. Smält smöret och vispa ner i en stråle.
Häll upp degen i smord avlång form och grädda i 80 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader.
Titta till det emellanåt ifall det behöver läggas över ett bakplåtspapper för att inte bli för bränt.


Mums vad smarrigt bröd! Det här kommer jag göra fler gånger med en del variationer. Jag ska bl.a. minska ner på mandelmjölet eftersom jag är lite känslig mot mandel och det här blev lite väl mycket tror jag (eller så beror "halskliet" på att jag håller på att bli sjuk).


Nu är lunchrasten slut och jag ska tillbaka i arbete som i dag går ut på att skriva en funktionsduglig och lättförståelig användarhandledning. Det är inte lätt att få den på rätt nivå eftersom användarna är alltifrån nybörjare till vana användare.

måndag 28 januari 2013

Stark och mör skinkstek

Vilket oväder! Har ni samma snöstorm som här? Skönt att jag handlade igår och att Leif tar hand om skjutsningen till och från hockeyn så jag får hålla mig inne resten av kvällen. I helgen pratade vi om att det för ovanlighetens skull inte har snöat nå på hela januari. Men vädergudarna tog igen det med råge i natt och i dag.

Igår fick min älskade Crock Pot jobba igen och som alltid blir resultatet sååå gott. Leif ville ha lite styrka i maten så han köpte en habanero som vi använde dels att gnida in köttet med och dels hackade vi ner den till marinaden.
Stark och mör skinkstek
Kvällen före:
drygt 1 kg benfri stek av gris, t.ex skinkstek eller karré
3 vitlöksklyftor
1 färsk habanero
4-5 cm färsk ingefära
2 msk soja
Morgonen efter:
0,5 dl vatten
Strax innan servering:
2 dl teriyakisås

Kvällen innan:
Dela habaneron och gnid den runt om hela köttet. Hacka sedan habaneron i småbitar.
Pressa vitlöken och riv ingefäran, sätt i en plastpåse tillsammans med habaneron och soja.
Stoppa i köttbiten i påsen. Vänd runt och marinera i kylen över natten.
Morgonen efter:
Bryn köttet i olja och placerar den i din Crock-Pot.
Häll på vattnet och sätt på locket.
Ställ vredet på låg och tillaga i 5-8 timmar beroende på köttbit. (Jag tillagade en skinkstek i 7 timmar och det blev så mört så att det var svårt att få till fina skivor).
En kvart innan servering:
Rör ner teriyakisåsen i buljongen. Ev. avlägsnar du lite fett från ytan med en sked först. 
Låt koka ihop ca en kvart.
Skär upp köttet och servera.
Sila skyn.
Servera kött och sky till jasminris, kokta grönsaker och sallad.

Det blev en god ganska stark sky som var god att hälla över köttskivorna för att få extra smak. Köttet blev så mört så mört. En riktigt bra söndagsstekmiddag med minimal arbetsinsats. Sånt gillar vi! Har man ingen crock pot kan man tillaga steken i ugnen på låg värme (ca 100 grader) till innertemperaturen på köttet är minst 75 grader.

söndag 27 januari 2013

Matsedel v.5 jan 2013

Oj, vad snabbt den här helgen tog slut. Trots att jag fick en extra ledig dag eftersom jag var hemma med  en småkrasslig Ida i fredags så har helgen försvunnit i ett rasande tempo. Men vardagarna brukar gå lika fort så snart är det helg igen. Kommande vecka är lite lugnare än den som precis har passerat, i alla fall som det verkar nu.

Väskor är packade, kläder framtagna, kylen fylld och matsedeln skriven...nu är vi redo för kommande vecka.
I lördags åt vi en enkel kycklinggryta, 
på söndag blir det kanske nå liknande.
Matsedel v.5 jan 2013
Må: Ugnsstekt korv och broccoli i chiligräddsås
Ti: Pizza
On: Lax
To: Potatisbullar
Fr: TexMex-gratäng
Lö: Fläskfilé
Sö: Kycklinggryta

Vi steg upp tidigt i morse eftersom Isak hade hockey så nu ska jag skynda mig i säng så jag får sova de timmar jag behöver för att inte vara "griniga Sara" i morgon. Ni har några goda recept att vänta på bl.a. lagade vi en god och stark skinkstek i crock-pot till middag i dag dessutom har jag bakat ett smarrigt lchf-formbröd, men nu är jag för trött för att lägga upp recepten. De kommer imorgon!

Äggparisare

God morgon! Har precis ätit klart frukosten och ska snart i väg på Isaks hockeymatch, han och Leif har redan åkt till ishallen för att se den första matchen. Jag nöjer mig dock med att se de matcher som Isak spelar. I dag kommer jag nog missa lite av matchen eftersom jag måste stå i fika-försäljningen, men jag behövde faktiskt inte baka nå det var det andra som fixade.

Som jag skrev tidigare så är parisare, här i Luleå, stekt korvskiva med bröd. Som hamburgare men med korv istället. Vill man undvika kolhydrater kan man steka ägg och använda istället för bröd.
Äggparisare 1 portion
2 ägg
korvskivor
tomat
gurka

Stek korvskivorna.
Stek äggen på båda sidorna och krossa gulan (så det blir lite torrare och mer likt bröd).
Skiva valfria grönsaker.
Varva alla ingredienser.

Ägg och korv är en gammal välkänd kombination så det här är riktigt gott och perfekt snabbmat, tar inte många minuter att fixa i ordning det här. Och perfekt lchf-mat (om det är hög kötthalt på korven). Prova redan nu till lunch!

Nä nu måste jag sätta fart, för innan jag åker till ishallen måste jag hinna fixa en del här hemma. Bland annat ska jag fylla min crock pot med lite smått o gott som ska tillagas hela da'n så att det är klart lagom till middagen. Perfekt en dag som den här när vi är borta större delen av da'n. Vi hörs senare, förhoppningsvis med nästa veckas matsedel som jag så smått har börjat planera.

lördag 26 januari 2013

Chipsvinnare

Av de som svarade rätt på frågan har jag dragit 7 personer
som vinner 2 påsar var av
Estrellas Popped chips med salt.


1:a - 7:e pris
Emelie 20 jan 04:13
Sara M 21 jan 10:31
Erik B 21 jan 10:57
Philip Kling 24 jan 09:56
Daniel Sandin 24 jan 11:34
Eddie E 25 jan 10:59
Nanna Englund 25 jan 19:32

GRATTIS!

Mejla era adresser till mat-ro@hotmail.se och skriv "chipsvinnare" i ärenderaden, 
så har ni chips att vänta om någon vecka.

Ni har väl inte missat den nya tävlingen där ni kan vinna ostkrokar/ostbågar? 
In och vinn!

Fredagsmysmiddag

I går hade Isak träning 18.15-19.15, dvs precis under vår vanliga fredagsmiddagstid. Så nu var den stora frågan "Äta före eller efter?" Det blev efter och rejält efter och så sent är jag inte speciellt sugen på alltför kraftig mat därför gjorde jag en varm smörgåstårta. Perfekt fredagsmysmiddag!


Har ni provat varm smörgåstårta än? Jag har ju några varianter här på bloggen under smörgåstårts-kategorin. Man kan kalla det för stor varm macka också. Den här gången gjorde jag en variant med tre polarkakor och en fyllning på skinka, zucchini och crème fraiche mexicansk chili med en topping av tomater, paprika och riven ost.


Isak ville hellre ha en "vanlig" varm macka så till honom tog jag bara en polarkaka med ketchup, rökt skinka och ost.

Nu ska det städas! Återkommer senare med vinnarna i chipstävlingen.

fredag 25 januari 2013

Korvlunch

I dag fick jag och Ida en mysig hemmadag, men den blev inte så lugn och skön som hemmadagar brukar vara. Vi har hunnit med både läkar- och Apoteksbesök och snart ska jag på utvecklingssamtal med Isak medan Ida är med mormor och morfar.


På Idas begäran blev det en korv-lunch i dag. Inte mig emot - enkelt o gott!


Vad äter ni på varm korv? Idas favoritkorv har ketchup, dressing och rostad lök.


Jag sitter och letar recept inför helgens bakning till hockeyn. Jag funderar på att baka våra favoritbullar som passande nog heter hockeybullar. Om jag bakar det så vet jag många i den här familjen som hoppas att försäljningen går dåligt så det blir över en massa bullar som måste ätas upp :)

Vinn ostkrokar/ostbågar

***** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD *****

Helg igen...eller snart i alla fall! Och jag tycker vi gör som förra helgen. Att vi firar den med en tävling i samarbete med Estrella. Hoppas ni håller med! Den här gången kan ni vinna ostkrokar eller heter det ostbågar!? Jag säger ostkrokar!

Chips är jag inte så jätteförtjust i och kan tacka nej till om jag bjuds, men ostkrokar det är, och har alltid varit, en favorit. De är riktigt farliga och har man väl börjat äta så är det svårt att sluta innan påsen är tom...eller nån tar fram choklad :)


Med smakerna Cheddar- och Prästost ska Estrella slå sig in på ostbågemarknaden som idag domineras av en aktör. Ostbågarna smaksätts med engelsk cheddar respektive svensk prästost och innehåller endast naturliga ingredienser. "Genom att använda smakrik ost behöver vi inte tillsätta några smakämnen, smakförstärkare eller jästextrakt. Inga konstigheter, bara äkta vara."

***** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD *****

För att vara med och tävla vill jag att du svarar på två frågor
1. Säger du Ostkrokar eller Ostbågar?
2. Hur många typer av ostar använder Estrella i sina Ostbågar Cheddar?


Som vanligt är det bra att gilla Få lite matro på Facebook
där ledtrådar och extra vinstchans kommer att finnas.

Tävlingen pågår till fredag 1 februari kl. 24.00. 
På lördag drar jag, även den här gången, hela sju vinnare.

Lycka till!