onsdag 26 december 2012

Laxrullader

Då var det Annandag jul och i dag ska jag försöka göra nå mer än att ligga i soffan hela da'n. Enda gångerna jag lämnade soffan i går var de två gångerna vi åt och jag tog fram julbordsresterna från kylskåpet. Efter en hektisk december tror jag att jag behövde vila i massor men nu känner jag mig pigg och lite rastlös o sugen på att göra saker. Få se vad vi hittar på idag. Det första som ska göras är städa efter julaftonsfirandet, det ligger presenter lite överallt.

På årets julbord hade vi laxrullader, ett recept jag provade för flera år sedan men som kommer här igen.
Laxrullader
300 g gravad lax, tunt skivad
Fyllning:
1 knippa dill
0,5-1 msk wasabi, eller riven pepparrot
200 g naturell färskost
1 krm salt
Garnering:
0,5 dl sesamfrön, skalade

Mixa dillen till fyllningen. Blanda ner wasabi/pepparrot, färskost och salt. Smaka av.
Placera laxskivorna lite omlott på en bit plastfolie.
Bred ett jämnt lager av fyllningen över laxen. Forma en rulle med hjälp av plastfolien. 
Lägg rullen i frysen 30 min.
Rosta sesamfröna i torr stekpanna under omrörning tills de fått lite färg.
Ta rullen ur frysen. Ta av plastfolien och rulla laxen i sesamfrö. 
Skär den i drygt centimetertjocka skivor.


Jag använde pepparrot och ganska mycket dessutom för jag tycker om den lite starka pepperrotssmaken. På ett buffébord är det vackert och gott att ha den här laxvarianten. I dag åt jag rullader till frukost på en hårdbrödmacka - mycket gott!

tisdag 25 december 2012

Julgodisbord 2012

Förutom all mat vi åt igår orkade vi även med lite julgodis, fast det har nog blivit mer julgodisätande i dag till alla filmer vi ser på olika håll i huset.

Både choklad och skumtomtar är ett måste till jul

Bountybollar blev en ny favorit för oss för några år sedan och sen dess är det ett stående inslag på julgodisbordet hos oss.

Även lakritskolan upptäckte vi för några år sedan och blev fast. Man smälter ner turkisk peppar i en kolasmet och sen doppar man den i choklad och garnerar med flingsalt. Det blir en perfekt smakkombination av kola, lakrits och choklad.

Rocky road är min favorit men i år gjorde jag den med saltade solrolskärnor istället för jordnötter pga Idas allergi. 

I år gjorde vi även maraboufudge som jag ser att många gör när jag surfar runt bland bloggar. Jag gjorde den även för några år sedan men den är lite väl söt för mig (kom jag på när jag smakade den). 

Av alla tryfflar vi gjorde med Astma- och allergiföreningen tyckte vi att polkatryffeln var godast så vi gjorde en egen sats såna. 


Wienernougat gör vi varje år trots Idas nötallergi, men hon är så duktig så hon tar inget från den skålen. Dessutom vet vi inte om hon egentligen är allergisk mot hasselnötter (nougat) för pricktestet visar negativt på det till skillnad mot jordnötter. 

Maraboufudge, wienernougat,
polkatryffel och skumtomtar

Vad har ni för favoriter och måsten bland julgodiset? 

Julbord 2012

Juldagsmorgon måste väl vara årets lugnaste morgon. Ingen stress, kylen full med god mat och barnen har en massa nya saker att "leka" med. Dagens lunch blir sill o lax och middagen blir det övriga från gårdagens julbord.


Julbord 2012
Grönpeppargravad lax
Gravad lax
Laxrullader
Rökt röding
Skagenröra
Räkor
Ägghalvor 
Löjrom
Västerbottensostkrustader

Julskinka
Prinskorv
Ugnsomelett 
Sparrisstuvning
Potatis

Senap
Ketchup
Rödbetssallad
Tornedalsröra
Äppelmarmelad med saffran
Glöggkryddad aprikosmarmelad


Hårdbröd
Farmors kaka
Kex
Smör
Brieost
Ädelost
Gräddost
Cheddar

Här kommer en liten bildkavalkad från julaftonkvällen med tomtebesök, julfina barn och julklappsutdelning av en massa paket.
Ida tackar tomten för paketet

Glad och lite "pirrig" Ida som hämtat ett paket till mamma från tomten. 

Innan tomten gick hem fick han en stor kram

Olivia delar ut en del av alla paket som låg under granen

Isak öppnar paket

Olivia beundrar de fina örhängena

Isak är redo att spela x-box

Idas bästa julklapp var nog sminket

måndag 24 december 2012

God jul alla vänner

Hoppas ni har haft en bra julafton, för det har vi. Vi har umgåtts familjen och haft det lugnt och skönt, enda gången det blev lite stressigt var när all julmat skulle dukas fram. "När ska potatisplattan slås på? När ska omeletten in i ugn? När ska vi börja med stuvningen? Var är laxen? Vem lägger upp brödet? Är allt framdukat?" Känner ni igen er?


Lagom till Kalle var jag klar med förberedelserna i köket och vi satt hela familjen vid tv:n och fikade lussekatter, pepparkakor och julgodis. När Kalle var slut kom mormor och morfar hit och strax därefter fick vi besök av den efterlängtade tomten som hade med sig några paket, som vi öppnade innan det var dags att duka fram all julmat. Lagom till att Karl-Bertil Jonsson började, hade vi ätit klart (bra tajming) och sen fortsatte julklappsutdelningen.


Ida har somnat efter en lång och spännande dag med många paket att öppna och vi andra har sjunkit ner i tv-soffan och drömmer om en ny Turkiet-resa till sommaren.

söndag 23 december 2012

Tips vid pepparkaksbak

Det besvärligaste vid pepparkaksbak är att flytta över pepparkakorna till plåten. Det har blivit några gubbar med sneda huvuden genom åren och många bubblor under. Men för att slippa det tålamodskrävande momentet så är det bäst att kavla ut degen direkt på bakplåtspappret.

Vi kavlar ut degen tunt mellan två teflon-bakplåtspapper som ligger på en blöt handduk för att ligga stilla och inte glida omkring när man kavlar.


När man är nöjd med kavlingen drar man bort det övre pappret och börjar stansa ut figurer med hjälp av pepparkaksformar.


Sen tar man bort all deg mellan figurerna och det gör man enklast m.h.a. en plastkniv.


Sen har man fina figurer liggande på ett bakplåtspapper. Alla är raka o fina och utan bubblor under.


Efter gräddning så är det bara att njuta av tunna, goda och fina pepparkakor.

lördag 22 december 2012

Mjukpepparkaka

Da'n före da'n före Doppareda'n, ja nu är det inte länge kvar till julafton. Kylan har oss i ett järngrepp så man är inte gärna ute några längre stunder men det gör inget för vi har pysslat på inne i köket....och där är det varmt. Vi har bakat pepparkakor, doppat bountybollarna i choklad, gjort polkatryfflar o laktritskola och nu står lagen till sillen på kylning. 

I onsdags bakade jag fyra mjukpepparkakor som vi sedan hade med som present till Idas pedagoger. I går bakade jag en till oss själva också.
Mjukpepparkaka
100 g smör
2 dl farinsocker eller strösocker
2 ägg
1 dl gräddfil
0,5-1 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver


Smörj och bröa en form. 
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. 
Tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa kraftigt. 
Rör ner gräddfil och sylt. 
Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat eller bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och rör så att det blir en jämn smet. 
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°, 30-60 min beroende på form.

Enligt receptet skulle kakan gräddas i 50-60 minuter men min kaka var klar efter 30 minuter så de måste ha tänkt sig någon annan form. Jag använde, som ni ser på bilden, en rund form med hål i mitten. Till pedagogpresenten använde jag vanligt strösocker men till min kaka använde jag farinsocker men jag kände inte nån speciell smak med farinsockret så nästa gång tar jag vanligt socker istället.

De senaste åren har jag bakat mjukpepparkaka utan ägg eftersom jag har äggallergiska barn och den varianten är saftigare och minst lika god som den här äggvarianten.

Pedagogernas julklapp från Ida

Det verkar vara fler som håller på i köket i dag för min läsarstatistik har ökat med väldigt många läsare just i dag. De sökord som används flitigast är pepparkakspannacotta och Rocky road. Hoppas många nya läsare har hittat hit och att ni gillar det ni ser så ni vill stanna här hos mig.

Vit jul

Nu är det minus 26 grader ute så det lär inte komma nån snö i dag. Men vi behöver inte oroa oss för att det inte blir en vit jul för vi har gott om snö och den lär inte tina bort i den här kylan. Vår fina utegran såg man knappt under snötäcket, men Isak kämpade sig dit och tog bort lite snö så nu lyser den fint igen.


Eftersom det blåste så mycket samtidigt som det snöade så hänger det ner snö från taket. Så man får akta sig för att gå för nära husväggarna så man inte får snö och ev. is på sig.

Mittenfönstret, det smala avlånga, är vårt nya fönster 
som vi inte har hunnit måla mörkgrått runt än. 
Tidigare var det vår entre så det satt en dörr där.

Leif har inte använt sin "skrotbil" på ett tag så den har blivit nästan dubbelt så hög....och vit istället för röd.



Alla de här korten tog jag igår när det bara var minus 15 grader. Hade det inte varit så kallt nu hade jag gått ut och tagit lite nya kort för det är otroligt vackert ute med rimfrost överallt. Men nu ska vi dra igång pepparkaksbaket med alla våra 50 pepparkaksformar :)

fredag 21 december 2012

Efterlängtad macka

Äntligen! Äntligen har jag ätit julens första skinkmacka med hemlagat äppelmos. Åh så gott det var och vad jag har längtat.

Nygriljerad skinka på hårdbrödmacka och äppelmos

...och en kopp te till det. Fredagsmys i jultider!

Jag har hunnit med en hel del idag, men inte allt som jag hade hoppats. Men laxen ligger på gravning, wienernougaten står på kylning, bountybollarna är rullade och väntar på att doppas i choklad, fikonmarmeladen ska svalna innan den hälls upp på burkar och jag hann även med att baka en mjukpepparkaka enligt receptet som som vi använde till Idas pedagogers present.

Flagad mandel till wienernougaten, bountybollar i väntan på choklad, 
mjukpepparkaka och fikonmarmelad

Men nu är det mys i tv-soffan med jullovslediga barn som gäller resten av kvällen. Undra om man vågar se Svenska hjältegalan på Tv4 eller gråter man alldeles för mycket över alla otroliga historier. Hur ligger ni till i planeringen inför jul? I morgon blir det pepparkaksbak och julgodistillverkning och på söndag blir det mjukkakebak, handling och städning, så det ser bra ut.

torsdag 20 december 2012

Lammrostbiff, potatis och vitlökssmör i ugn

En dag kvar i skolan till jullovet. Det märks att barnen är ovanligt trötta och en långledighet känns välbehövlig. När jag stod och lagade mat spelade Ida spel på datorn och förmodligen gick det inte så bra för hon kom in i köket la sig på golvet och skrek att det var mitt fel för jag störde henne. Då stod jag alltså flera rum ifrån henne och lagade mat i tystnad. Stackars liten! Men efter lite mat och vila (tv-tittande) är hon återigen vanliga glada Ida, men det blir nog en tidig kväll för henne och förhoppningsvis även för mig.

Jag hittade en lammrostbiff i frysen i helgen som jag tog upp och stekte på för någon dag sedan sen har den fått vila i kylskåpet tills idag och när jag kom hem från jobbet gick det riktigt fort att få in maten i ugnen.
Lammrostbiff, potatis och vitlökssmör i ugn
lammrostbiff
800 g potatis, skalad, skivad
olja
2 krm rosmarin
1 krm timjan
Vitlökssmör
3 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl finhackad persilja
100 g mjukt smör
flingsalt
svarpeppar

Salta och peppra köttet och bryn det i smör runt om. 
Skiva potatisen. Blanda med olja, salt, rosmarin och timjan. 
Lägg köttbiten i mitten i en långpanna. Bred ut potatisen runt om.
Stek i 175 grader i ca 20-30 minuter tills potatisen är klar och köttet är så genomstekt som du vill. 
Använd ev. en stektermometer - lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader.
Gör vitlökssmöret under tiden. 
Blanda smör, vitlök och persilja med lite flingsalt och peppar.
Ta ut och låt köttet vila övertäckt på potatisen i 5 minuter.
Skär upp köttet i skivor på en skärbräda, lägg tillbaka det på potatisen och klicka vitlökssmör över köttet, höj värmen i ugnen något och ställ in plåten tills smöret nästan smält.
Lägg upp på ett fat och servera.

Tänk på att ta ut köttet i tid eftersom det steks några minuter i skivor också. Vi tog ut köttet när det var 58 grader, sen steg det till 60 när det vilade och sen stektes de i skivor i ugnen några minuter och blev perfekt. Det här blev verkligen gott och potatisen blev jättebra men tänk på att ta mer potatis än vad ni tror går åt för man äter mer än man tror. Men nu luktar nog hela familjen rejält av vitlök.


Nu har jag jullov, jippi! Det firar jag med te i min julmugg och en saffransbulle. Eftersom jag har vetat ett tag att jag ska vara ledig i morgon har jag skjutit upp det mesta och tänkt att det gör jag på fredag. Jag tänkte inte på att dygnet inte har mer än 24 timmar trots att det är före jul och man är ledig.

onsdag 19 december 2012

Pedagog-julklapp

Snart är det jullov för Ida och det innebär julklapp till pedagogerna så i kväll har jag bakat mjukpepparkakor i parti och minut. Det blev lite sent för det var så mycket annat som behövde fixas innan jag kunde börja med bakningen. När de väl hade svalnat plastade vi in dem och satte dem i en jul-brödkorg, för att sen paketeras med cellofan (som tog slut, liksom batteriet till kameran) och snören. Nu måste vi bara komma ihåg dem i morgonbitti så Ida får överlämna dem till sina "fröknar" och önska dem God Jul.


Jag använde inte mitt vanliga recept på mjukpepparkaka (som är äggfri) utan jag modifierade ett recept jag hittade på Arla.se. Så jag hoppas den är god och smakar mycket jul. Får baka en till oss själv nån annan dag för jag måste ju testa om det är ett lyckat recept. Pinsamt om den inte är god. Fast det är väl tanken som räknas!


Nu är det nedräkning på allvar till jullovet! Jag har en dag kvar och barnen har två dagar kvar. Fast det är ju inte mycket till skola för dem just nu, det är filmvisning, julpyssel, innebandyturnering, sovmorgon, sluta tidigt osv. Det bästa med jullovet och all ledighet det är att få ta det lugnt på morgon, jag älskar att få gå i pyjamas till lunch, äta frukost länge och bara mysa på utan tider att passa.

tisdag 18 december 2012

Earl Grey muffins med frosting

Nu är det två dagar kvar innan det är jullov för mig, sen är jag ledig i sex dagar, jobbar i två dagar för att sen vara ledig i nio dagar. Det är inte många dagar kvar av 2012 nu! Precis när man har lärt sig att skriva 2012 så är det dags att börja skriva 2013 :) 2013 innebär lite förändringar på bloggen, men förhoppningsvis blir det bara positiva förändringar. Men mer om det sen nu ska vi njuta av slutet på 2012 först.

Jag tog en paus i alla traditionella julkakor och bakade muffins med Earl Grey-smak i söndags. Det förstår ni väl att en som dricker alltför många koppar te per dag inte kan låta ett sådant recept passera oprövat.
Earl Grey muffins
3 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4 st tepåsar Earl Grey
1 tsk strösocker (att mortla med)
2 dl mjölk


Vispa smör och socker poröst, vispa ner ett ägg i taget.
Mortla téet från tepåsarna med 1 tsk socker.
Blanda ihop mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker, salt och det mortlade téet i en bunke.
Sikta ner blandningen till äggsmeten.
Rör ner mjölken och rör till en jämn smet.
Häll upp i muffinsformar och grädda i 175 grader i 10-18 min beroende på storlek. Mina minimuffins gräddade jag 12 minuter och de i vanlig storlek gräddade jag i 15 minuter.

Minimuffins nyss uttagna ur ugnen.

Cream cheese frosting
1 st tepåse med Earl Grey
1 tsk strösocker (att mortla med)
150 g Philadelphiaost
30 g mjukt smör
1,5-2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Mortla téet från påsen med strösockret (precis som tidigare).
Vispa alla ingredienser till en jämn smet.
Spritsa på muffinsen när de svalnat


Av en sats blev det 24 minimuffins och 8 vanliga muffins. Det smakade faktiskt te om dessa muffins, jag var lite osäker om det verkligen skulle göra det. Det svartprickiga både i kakan och i frostingen är alltså te. Rätt coolt! Nu blir jag ju sugen att fixa Afternoon Tea och bjuda på dessa muffins som faktiskt var riktigt goda, inte bara roliga.

Muffinssmet med svarta prickar som är te!

Hur ligger ni till i julplaneringen? Vi ligger lite efter med julgodiset, för vi har bara gjort en sort än så länge men det går rätt fort att få ihop några sorter när vi väl börjar med julgodispysslet. Inga pepparkakor har vi heller och det tar ju lite längre tid att fixa än julgodis, men degen står redo i kylen så på lördag hoppas jag vi tar fram alla våra pepparkaksformar. Nu blev jag ju nästan lite stressad när jag börjar tänka på allt som inte är gjort :)

måndag 17 december 2012

Kyckling i stark apelsinsås

Kan ni tänka er att efter flera dagars snöande så är det nu uppehåll, men prognosen säger att det börjar snöa i morgon igen. När det stod som mest i tidningarna om snökaoset i södra Sverige hade vi knappt fått snö här i Luleå, men det har vi nu tagit igen med råge. Kommer det slås snörekord i år? Den här helgen har vi fått jättemycket snö och än är det länge kvar på vintern.

Medan Leif steker raggmunkar till dagens middag ger jag er receptet på gårdagens kycklingmiddag.
Kyckling i stark apelsinsås
4 kycklingfiléer
salt o peppar
Sås:
1 apelsin
1 lime
2 dl crème fraiche
1 msk konc kycklingfond
1 tsk soja
1 msk honung
1-2 tsk sambal oelek

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek i smör och krydda med salt o peppar.
Tvätta och riv skalet från apelsin och lime. Pressa ur saften. 

Koka upp skal, saft, crème fraiche, kycklingfond, soja, honung och sambal oelek i en panna. 
Lägg ner den stekta kycklingen i såsen. Låt koka på svag värme ca 5 min.


Det här blev en god sötstark sås som passar perfekt till kyckling. Ida tyckte inte såsen var nå god men jag tror det kan bero på att den blev lite väl stark för hennes smak, trots att hon är van vid stark mat. Vi åt ugnsstekt potatis till kycklingen och det passade riktigt bra. Jag tycker det är gott med citrus i mat och kryddar gärna med apelsin, mandarin, lime eller citron.

På kvällens jul-agenda står äppelmos-kokning...om inte alla äpplen har hunnit bli uppätna. Åh vad jag längtar till att äta en god skinkmacka, på lördag tror hoppas jag det är dags. I kväll ska jag dessutom planera hur sillarna ska läggas in. Vilka sill-favoriter har ni?