fredag 18 april 2014

Godishelg

God morgon alla påskfirare!

I tidningen varnar de för oväder men här lyser solen från en klarblå himmel. Men det verkar blåsa rejält (som vanligt). Jag ska ta mig ut på en långpromenad men jag håller mig nog inne bland villakvarteren för att få lite lä, istället för att gå nere vid vattnet.


Ta det lite lugnt med påskgodiset i helgen!
Jag läste nånstans att vi äter över ett kilo godis per person under påsk. Kan det verkligen stämma?

torsdag 17 april 2014

Skärtorsdagsbuffé

Glad påsk!

Har ni haft en bra skärtorsdag? Har ni jobbat eller varit lediga? Efter en kort arbetsdag promenerade jag hem, åt lunch och sen åkte jag till Kvantum där jag handlade en massa godsaker till kvällens middag. Go'middag med minimal ansträngning. Me like!


Skärtorsdagsbuffé

krustader med örtfraiche och kräftstjärtar

nudelsallad 
kycklingklubbor
köttbullar
pepparsalami
prosciutto
gravad lax

brieost
vindruvor
gurkstavar
morotsstavar
baguetter
smörgåsrån
finn crisp
dinkelknäcke
rågknäcke
honungsmelon
jordgubbar


Hela familjen älskar såna här middagar med lite smått o gott och vi hade en riktigt mysig familjemiddag. Perfekt början på påskledigheten som vi får hoppas fortsätter på samma sätt.

onsdag 16 april 2014

Chilikyckling och grönsaker

I dag provade jag en ny grönsaksblandning som jag hittade i frysdisken. Jag brukar inte vara så mycket för såna men den här var riktig god med goda grönsaker och en god kryddning av ingefära och chili. Den passade perfekt till den chilistekta kycklingen.


Chilikyckling och grönsaker
kycklingfilé
thaichilisås
grönsaksblandning, jag använde Findus Wok Shanghai

Dela kycklingen i mindre bitar.
Stek dem, salta och peppra.
Häll på thaichilisås, blanda om och håll varmt.
Stek/woka grönsakerna enligt anvisningarna. Krydda ev.

Snabblagad, god och smakrik middag. Det här var precis vad jag var sugen på i dag och det var såå gott. Barnen åt dessutom pasta medan jag tyckte det var perfekt med "bara" kyckling och grönsaker.

Påsk och kyckling på gång

Påskledigheten närmar sig


Jag har precis kommit hem från jobbet och nu är det bara en halv dags arbete kvar innan även jag får lite ledighet. Sen ska jag jobba tre dagar innan jag åter igen är ledig och då är det dags för en Stockholmsweekend. Ska bli så mysigt och jag hoppas på kanonväder så att man kan sitta på uteserveringar.

Nu ska jag sätta igång med dagens middag som blir stekt kyckling och grönsaker. Jag hittade en grönsaksblandning i frysdisken som verkade helt ok så nu blir det att testa den.

Kanel- och kardemummabiscotti

Sol, härliga sol, som gör det så mycket enklare att stiga upp när klockan ringer tidigt på morgonen. I dag blir det en långpromenad på lunchen för att hinna njuta av ljuset. Hoppas solen visar sig hela lediga påsken som snart är här. Har ni era påskplaner klara? Vi har inga planer förutom att vila, äta och ha det bra. Låter som en ganska bra plan, eller hur?

Börjar ni bli less min biscotti-tillverkning? Ni kommer få stå ut ett tag till för jag har flera smaker kvar att testa. Kardemumma är en favoritkrydda så självklart var jag tvungen att baka med den.


Kanel- och kardemummabiscotti
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk kardemummakärnor

Vispa ihop smör och socker.
Vispa ner ett ägg i taget.
Mal/mortla kardemumman.
Blanda mjöl, bakpulver, kanel och kardemumma separat och rör ner i smeten.
Knåda lätt och forma till tre längder.
Lägg dem på en plåt och platta till lätt.
Grädda i 175 grader i 15 minuter.
Skär genast i två-centimeters-bitar.
Vänd snittytan uppåt och ställ in i ugnen ytterligare ca 15 minuter
Stäng sedan av ugnsvärmen och låt plåten stå kvar i eftervärmen tills skorporna torkat helt.

En god smak men lite pepparkaksvarning. Jag har så himla kul nu när jag bakar biscotti för det är så enkelt och kul att variera i det oändliga och alla smaker verkar passa. I påsk kommer det bli några fler varianter.

Längder på väg in i ugnen

tisdag 15 april 2014

Vill ni ha chips?

Det börjar bli dags för en tävling, eller hur?
Nu har ni möjlighet att vinna Estrellas nyhet Västkustchips Mild o Krämig Lök

De är grytfriterade i jordnötsolja och jag har tidigare frågat Estrella varför de använder jordnötsolja. 
Här kan ni läsa svaret. Trots svaret från Estrella och allergisköterskan så vågar jag inte ge Ida av chipsen.
Här kan ni läsa vad jag tidigare har skrivit om Västkustchips.
********TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD********

För att vara med och tävla om chipsen 
vill jag att ni i kommentarerna ger tips på nå gott att äta till påsk. 

1:a pris 
10 påsar chips
2:a pris 
6 påsar chips
3:e pris 
2 påsar chips

Tävlingen pågår till Påskdagen, söndag 20 april, och vinnarna presenteras på måndagen.

Lycka till!

********TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD********

Fettisdag, eller?

Jag hade ett inlägg på gång till igårkväll men det blev lite ändrade planer. Istället för en lugn och skön hemmakväll med lite bloggjobb fick jag tillbringa ett par timmar på jouren. Ida hade oturligt nog fått i sig nötter och det var tyvärr den värsta av dem alla - cashewnöt. Hennes kropp reagerade som den har gjort tidigare också, den gör sig av med det farliga så fort som möjligt (hon spyr). Efter medicin och observation fick vi åka hem och än en gång pustade vi ut att det trots allt gick bra.

Men oron blir starkare för varje gång hon blir dålig. Tänk om det inte går lika bra nästa gång? När vi la oss för att sova sa Ida "Vilken tur att jag inte dog" och jag kramade om henne och höll med. Sen kom frågan som gjorde mig så ledsen för då förstod jag hur orolig även hon är, hon sa "Kan jag dö imorgon?". Jag lugnade henne och sa att faran var över.

Om ni visste hur mycket jag hatar nötter och allergi!


Eftersom jag hade tagit fel matlåda till jobbet igår blev det bara en liten yoghurt till lunch och middagen efter jour-besöket blev bara en macka så då kände jag att vi definitivt behövde semlor idag. Det är ju trots allt tisdag, inte fet-tisdag dock :)

Det är min första (och sista?) köpes-semla för i år. Några hemgjorda har jag hunnit med att äta med inte de goda köpta semlorna från gamla Holms bageri och konditori i Luleå, som har stans godaste fikabröd.