tisdag 13 januari 2015

Trötter

I dag blir det inget roligt inlägg. 
Jag har slut på energi och tänkte göra kväll tidigt och strunta i alla måsten.

Jag hittade en bild på mig själv på nätet :)
Förutom att jobba måste och vill man hinna läsa tidningar och böcker, tvätta, städa, vila, skura, se tv, diska, motionera, laga mat, handla, hjälpa barnen med läxor, stryka, uppdatera sig vid datorn, skotta snö, se till att barnen har kläder (efter väder), umgås med vänner, skjutsa, hämta, göra roliga saker med familjen och en massa annat. Hur hinner ni?

måndag 12 januari 2015

Spagetti Carbonara

Usch vad kallt vi har. Jag fryser konstant! 
Så här mycket brukar jag inte lida av kylan men nu längtar jag bara till lite värme. Kallare än 20 minusgrader är för mycket även för en Norrbottning som jag verkar det som. Jag misstänker att jag har nån förkylning i kroppen för jag är dessutom sååå trött hela tiden, längtar bara till att få gå och lägga mig med en massa täcken och filtar :) Men jag börjar nog med en varm dusch.

Dagens middag önskades av Olivia då detta är en av hennes absoluta favoriter.


Spagetti Carbonara
Spagetti
1-2 pkt bacon
3 ägg
0,5 dl grädde
2-3 dl ost, helst parmesan
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
margarin.

Koka spagettin, spara lite av pastavattnet till senare.
Stek bacon i bitar.
Blanda ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar.
Smält margarin i en kastrull. Tillsätt äggblandningen. 
Rör ordentligt hela tiden medans det värms annars är det risk att det blir äggröra istället.
När blandningen precis börjar tjockna (även här är det viktigt att inte vänta för länge så det blir äggröra istället) tar du kastrullen från plattan och blandar ner bacon och spagetti.
Är det för tjock konsistens blandar du ner lite av pastavattnet.

Det finns nog lika många recept på Carbonara som det finns på köttfärssås, ingen gör likadant som någon annan. Vi har provat några, men långt ifrån alla, varianter och tillagad på det här sättet tycker vi att Carbonaran blir godast. Hur gör du din?

söndag 11 januari 2015

Gluten- och mandelfri vegetarisk saffranspaj

Vem kunde tro att ris och kokos kan bli ett underbart pajskal? 

Jag har ju glömt ger er denna goda paj som är helt glutenfri. Mandelmjöl är ju vanligt i dessa lchf-tider att använda till pajdeg och då blir den ju även glutenfri, men pga nöt- och mandelallergi undviker jag helst mandelmjöl. Därför blev jag så glad när jag hittade det här receptet på pajskal i Janesh Vaidyas bok Maten är min medicin - Ayurveda i ditt kök. Jag har gjort vissa förändringar men jag hade aldrig kommit på att använda ris om jag inte hade blivit tipsad om detta recept av min syster. Fyllningen är min egna, det här goda pajskalet kan man ju använda till vilken fyllning man vill.


Gluten- och mandelfri vegetarisk saffranspaj
Gluten- och mandelfri pajdeg
2-3 dl kokt ris (jag använde jasminris)
1 ägg
0,5 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Fyllning
10-14 körsbärstomater
1 bit purjolök
1 zucchini
2-3 morötter
1,5 dl riven ost
Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
0,5 g saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar


Pajdeg
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. 
Skölj riset i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
Lägg 2-3 dl av det kokta riset i en bunke, tillsätt ägg, kokos och kryddor.
Rör om.
Häll smeten i en smord pajform (ca 25 cm i diameter), bred ut den med en sked.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.


Fyllning
Skär zucchini i bitar.
Strimla purjolöken.
Skala och riv morötterna.
Stek allt i lite olja.
Häll alla stekta grönsaker i pajskalet.
Halvera tomaterna och lägg längs pajkanten.
Strö över riven ost.


Äggstanning
Vispa ihop ägg och grädde.
Tillsätt saffran, salt och peppar.
Häll äggstanningen i pajformen. 
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter eller tills pajen stannat helt och fått fin färg.

Underbart gott pajskal som jag kommer använda mig av fler gånger. Först var jag lite orolig hur det skulle bli med kokos i pajen men kokossmaken kan man bara ana (om man vet att den finns där), så jag oroade mig i onödan.

Grönsaksapajer är oftast de godaste tycker jag och enkla att variera med de grönsaker man tycker om eller vad om är i säsong. Eftersom jag gjorde den här pajen till glöggminglet så smaksatte jag äggstanningen med saffran för att få lite extra julkänsla och smak.

Jag har uppdaterat mitt gamla, men populära, inlägg om olika varianter av pajskal. Det inlägget hittar ni här.

lördag 10 januari 2015

Brieost- och salamifylld fläskfilé med sås och stekta grönsaker

Lördagkväll och endast jag o Ida är hemma så nu ska det mysas. Men jag lär snart sitta ensam i soffan för det verkar vara en trött Ida, som inte riktigt har kommit i kapp med sömnen efter denna första skolvecka. Och det är hon inte ensam om. Jag hoppas det är lite sömn och mycket jobb som gör att jag känner mig så trött, så det inte är en förkylning som lurar i kroppen.

Dagens middag planerade jag genom att titta i kyl och frys vad som behövde ätas upp NU. Det jag behövde använda för att slippa slänga var fläskfilé, zucchini, morötter och brieost. Och middagen blev då en fläskfilé fylld med bl.a. brieost och till det serverade jag bl.a. stekta grönsaker.


Brieost- och salamifylld fläskfilé
fläskfilé
brieost
salami

Putsa fläskfilén och bryn den runt om i en stekpanna, salta o peppra.
Skär ca två-centimetersskivor men skär inte igenom.
Skär bort kanterna från brieosten.
Fyll alla fickor med brieost och salami.
Ugnstek i 200 grader i ca 20 minuter.
Kontrollera att köttet är genomstekt innan du tar ut det.


Brieostsås
brieost
matlagningsgrädde

Skär bort kanterna på brieosten.
Smält osten tillsammans med grädde på låg värme.
Smaka av med salt o peppar.
Späd med mjölk om såsen blir för tjock.


Stekta grönsaker
zucchini
broccoli
morötter
olivolja
örtsalt

Skölj och skiva zucchinin
Tina broccolin (om den är fryst, annars koka lätt)
Riv morötterna
Stek zucchinin i olivolja tills den har mjuknat.
Tillsätt broccolin stek några minuter.
Tillsätt de rivna morötterna.
Krydda med örtsalt.

Tänk vilken festmiddag man kan få till med lite kyl- och frysrensning. Stekta grönsaker är såå himla gott och jag älskar det tillbehöret. Dessa tre grönsaker är nog mina favoriter dessutom.

Kanterna på brieosten smälter inte därför tar jag bort den innan jag använder den, både i fläskfilén och i såsen. Såsen blev väldigt tjock tack vare brieosten så det räcker gott o väl att använda matlagningsgrädde.

Fylld fläskfilé före och efter den har varit i ugnen

fredag 9 januari 2015

Fredagsrätt

F-R-E-D-A-G
Trots att det har varit en kortvecka är det en efterlängtad fredag för det har varit en vecka med mycket jobb och lite sömn. Dessutom blev det två övertidstimmar i dag och det är inte kul att jobba över just på fredagar. Då vill man ju hem och mysa o njuta av fredagskänslan.

Men fördelen med att jobba över just en fredag är att man kan unna sig lite god köpt mat som fredagsmys - Beacause I'm worth it! Så i dag åkte jag förbi Kvantum på vägen hem och köpte en Laxstubbe, dvs en bit smörgåstårta. Och det var precis vad jag var sugen på denna fredagkväll. Det bästa av allt - det är kvar en bit till i morgon.


Det hände en rolig grej i kväll när vi satt i soffan och såg På spåret, då kom Ida in i rummet för att hämta en sak. I förbi-farten hör hon 8 poängs-ledtråden och säger "Gävle" som att det var självklart och jätteenkelt...och självklart hade hon rätt. Fler som klarade det på 8 p? Inte de tävlande i alla fall! De hade visst sagt nå om svärord och då hade hon förstått/gissat att det var Gävle. Vår älskade lilla Ida är One of a kind…igen :)

torsdag 8 januari 2015

Idas muffins

Sådan mor sådan dotter eller sådana döttrar rättare sagt. 
Jag är inte så mycket för pyssel med papper, pennor och lim och sånt. Men pyssla med bakning det tycker jag om och det verkar ha gått i arv till Olivia och Ida. I söndags ville Ida så gärna baka för hon hade hittat en massa smarriga recept på svt.se som hon ville provbaka. Till slut föll valet på muffins, som Olivia var snäll och hjälpte till att baka. Än dröjer det nog några år innan Ida klarar av det själv.

När muffinsarna var färdigbakade var det en lång väntan för Ida innan de kallnade så pass mycket att det var dags att dekorera dem - det roligaste med att baka enligt Ida. Förutom att Ida hittade receptet, bakade (lite i alla fall) och dekorerade så är det också hon som har tagit korten. Hon vet hur viktigt det är att fotografera allt man bakar :)


Idas muffins
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Garnering
Philadelphia Marabou
strössel
bär

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader cirka 15 minuter. 
Låt svalna.
Garnera efter eget tycke och smak

En lättbakad kaka/muffins utan mycket smak som passar perfekt till att ösa på med garnering och pynt i en massa olika färger, former och smaker.

onsdag 7 januari 2015

Räksalsa med avokado och mango

Jippie, både jag och Ida orkade oss upp i tid trots att vi båda hade svårt att somna i går kväll. Jag satt o jobbade vid datorn och det är det absolut sämsta man kan göra innan läggdags om man vill somna fort. Men vi tog oss upp och är nu redo att åka i väg till jobb och skola, eller fritids rättare sagt för det är lovdag även i dag. Storbarnen har jullov veckan ut pga vattenskada på skolan och börjar först på måndag. Vissa har tur!

Eftersom receptet på måndagens varmrätt, Delizie, efterfrågades gav jag er det receptet först. Men trettondagsafton började med en förrätt - en räksalsa.


Räksalsa med avokado och mango
500 gram räkor med skal
1 paket fryst mango
1-2 avokado
0,5 rödlök
1 lime
1 röd chilifrukt
salt o peppar
ev. 0,5 kruka färsk koriander

Skala räkorna.
Finhacka lök och chili.
Skär avokado i bitar. 
Tina mango.
Blanda mango, avokado, lök, chili och räkor i en skål.
Pressa i lime.
Rör runt och smaka av med salt o peppar.
Vill man kan man även tillsätta en halv kruka hackad färsk koriander.

Så mycket gott i ett och samma glas. Söt mango, sur lime, småstark chili och krämig avokado blir en perfekt kombination till skaldjur. Jag vet att många inte tycker om koriander och eftersom jag inte riktigt hade koll på vad mina gäster tyckte så struntade jag i koriander och det var tur visade det sig. Jag serverade smörstekt bröd till salsan men det var helt onödigt för den var så god i sig själv så inget bröd behövdes.

Jag tycker att Icas mango är bäst, ordentligt mogen och bra storlek på bitarna. Jag har nästan helt slutat använda färsk mango för jag har köpt alltför många som inte har varit bra. Med frysta bitar blir jag aldrig besviken.