Idag till lunch gjorde jag snabb-piroger m.h.a. färdig smördeg som jag kavlade ut.
4 plattor fryst smördeg
0,5 grillad kyckling
4-8 soltorkade tomater
125 g mozarella
4 tsk pesto
Rensa kycklingen och skär den i bitar. Strimla de soltorkade tomaterna. Skiva mozarellan.
Tina smördegsplattorna, men låt de vara kalla när du kavlar ut dem en och en.
Kavla ut dem på mjölat bakbord till rektanglar, ca 20x15 cm.
Bred ut pesto på halva smördegsplattan. Fördela kyckling, tomater och mozarella ovanpå. Mal lite svartpeppar över. Vik över andra halvan och tryck ihop kanterna med en gaffel.
Lägg pirogerna på bakpappersklädd plåt och gör några hål i dem på ovansidan med gaffeln.
Baka mitt i ugnen i 225 grader tills de fått fin färg, 10-12 min. Låt svalna 5-8 min innan du serverar dem med en härlig sallad till.
Till middag grillade vi hamburgare smaksatta med chilisås och basilika. Vi åt dem med chutneysåsen, bröd och grönsaker. Mums!
Grillburgare
4 portioner
400 gram köttfärs
1 dl chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk basilika
100 gram riven lagrad ost, gärna Västerbottensost
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Blanda ihop alla ingredienser.
2. Forma färsen till burgare.
3. Grilla åtta till tio minuter. Burgarna kan även grillas i ugnen på 200 grader.
Chutneysås god till grillburgarna
2 salladslökar
2 dl gräddfil
1 dl mangochutney
1 tsk färsk riven ingefära
Gör så här:
1. Hacka salladslöken fint.
2. Blanda ihop ingredienserna och rör om.
3. Smaka av med salt och peppar
söndag 22 juni 2008
fredag 20 juni 2008
Midsommar
Som vanligt for hela familjen till Hägnan för att ha picnic i gröngräset tillsammans med många andra Lulebor. Midsommarstången restes och Olivia och Isak dansade lite.
Picniclunchen bestod av pasta- och kycklingsallad, pizzabullar, tomatsnurror, kakor, jordgubbsbullar och rabarbersaft.
Pasta- och kycklingsallad
pasta
grillad kyckling
gurka
tomat
majs
äpple
basilika
olja och vinäger
Pizzabullar
Deg:
25g jäst
2 ½ dl vatten (37°)
½ dl rapsolja
½ tsk salt
½ tsk socker
1 ½ dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Fyllning:
1 burk färdig tomatsås t ex Barilla
1 pkt rökt skinka eller bacon
2 dl riven Västerbottensost
oregano
Rör ut jästen i vattnet. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 min. Dela degen i två delar och kavla ut (som bullar). Bred på tomatsås. Sprid ut tärnad skinka eller stekt bacon. Smula över oregano. Strö över osten och rulla ihop. Skär i bitar och lägg i bullformar. Jäs ytterligare 30 minuter. Strö eventuellt lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
I Isaks pizzabullar uteslöt jag osten. Detta är inte Isaks favorit, men får han doppa dem i köpt Tacosalsa, så går de ner utan problem.
Tomatsnurror 20 st
25 g jäst
2 dl passerade tomater
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk socker
3 dl vetemjöl
2,5 dl fullkornsvetemjöl
Fyllning:
1 pkt bacon
1 rödlök
8 marinerade soltorkade tomater
15 basilikablad
1 dl ajvar relish, mild
150 gr fetaost
1 krm nymald svartpeppar
& Smula jästen i en bunke. Värm tomaterna till 37°. Häll över jästen och rör tills den löst sig.
& Tillsätt olivolja, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
& Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
& Förbered fyllningen under tiden. Skär bacon i småbitar och knaperstek. Låt rinna av på papper. Skala och finhacka löken. Fräs löken i fettet efter baconet tills den mjuknat. Finstrimla tomater och basilika.
& Kavla ut degen till en rektangel, ca 25x40 cm. Bred på ajvar relish och strö över resten av fyllningen. Peppra.
& Rulla ihop degen till en fast rulle. Skär längden i ca 2 cm breda skivor lägg dem i små aluminiumsformar, ställda på en plåt.
& Jäs övertäckta ca 30 min.
& Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills snurrorna fått fin färg. Låt svalna på galler.
Jordgubbsbullar
Vetedeg med kardemumma som jag sporrar ut fyrkanter av. Fyll med smör, mandelmassa och jordgubbar. Vik ihop till runda bullar och lägg skarven nedåt.
Rabarbersaft
3 kg rabarber
3 citroner
3 l kokande vatten
1,5 kg socker
30 g vinsyra
Skär rabarbern och citronerna i bitar. Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h. Sila.
Blanda i socker och vinsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.
Till middag grillade vi hel whiskymarinerad rostbiff av älg och klyftpotatis. Till det åt vi en god sallad med bl.a. jordgubbar.
Whiskymarinad till ca 1 kg kött:
3 msk rapsolja
5 msk chilisås på tomatgrund,
2 vitlöksklyftor
1 tsk finhackad färsk chili
1 msk flytande honung
2 msk balsamvinäger
4 msk rökig whisky (eller 2 msk liquid smoke)
1 tsk salt
Blanda ihop marinaden och låt köttet marinera 1 dygn i kylskåp. Ta fram det i god tid innan grillning, så att köttet inte är för kallt. Grilla på indirekt värme i nästan 1 timme, tills köttet har en innertemperatur på ca 65 grader. Ta köttet från grillen och låt vila i ca 10 min, medans potatisen grillas.
De som säger att älgkött blir torrt på grillen har inte provat detta. Både Isak och Olivia åt med god aptit.
Grillad klyftpotatis
Fast potatis
Grillolja
Skala eller skrubba potatisen. Skär den i klyftor. Lägg ner i kokande vatten och låt koka ca 8 min. Trä upp på spett eller lägg i halster. Pensla med grillolja. Grilla i ca 10 min.
Jag gjorde egen grillolja på olja, salt, peppar, paprikapulver, chilipeppar. Ta Din favoritkrydda!
Picniclunchen bestod av pasta- och kycklingsallad, pizzabullar, tomatsnurror, kakor, jordgubbsbullar och rabarbersaft.
Pasta- och kycklingsallad
pasta
grillad kyckling
gurka
tomat
majs
äpple
basilika
olja och vinäger
Pizzabullar
Deg:
25g jäst
2 ½ dl vatten (37°)
½ dl rapsolja
½ tsk salt
½ tsk socker
1 ½ dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Fyllning:
1 burk färdig tomatsås t ex Barilla
1 pkt rökt skinka eller bacon
2 dl riven Västerbottensost
oregano
Rör ut jästen i vattnet. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 min. Dela degen i två delar och kavla ut (som bullar). Bred på tomatsås. Sprid ut tärnad skinka eller stekt bacon. Smula över oregano. Strö över osten och rulla ihop. Skär i bitar och lägg i bullformar. Jäs ytterligare 30 minuter. Strö eventuellt lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
I Isaks pizzabullar uteslöt jag osten. Detta är inte Isaks favorit, men får han doppa dem i köpt Tacosalsa, så går de ner utan problem.
Tomatsnurror 20 st
25 g jäst
2 dl passerade tomater
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk socker
3 dl vetemjöl
2,5 dl fullkornsvetemjöl
Fyllning:
1 pkt bacon
1 rödlök
8 marinerade soltorkade tomater
15 basilikablad
1 dl ajvar relish, mild
150 gr fetaost
1 krm nymald svartpeppar
& Smula jästen i en bunke. Värm tomaterna till 37°. Häll över jästen och rör tills den löst sig.
& Tillsätt olivolja, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
& Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
& Förbered fyllningen under tiden. Skär bacon i småbitar och knaperstek. Låt rinna av på papper. Skala och finhacka löken. Fräs löken i fettet efter baconet tills den mjuknat. Finstrimla tomater och basilika.
& Kavla ut degen till en rektangel, ca 25x40 cm. Bred på ajvar relish och strö över resten av fyllningen. Peppra.
& Rulla ihop degen till en fast rulle. Skär längden i ca 2 cm breda skivor lägg dem i små aluminiumsformar, ställda på en plåt.
& Jäs övertäckta ca 30 min.
& Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills snurrorna fått fin färg. Låt svalna på galler.
Jordgubbsbullar
Vetedeg med kardemumma som jag sporrar ut fyrkanter av. Fyll med smör, mandelmassa och jordgubbar. Vik ihop till runda bullar och lägg skarven nedåt.
Rabarbersaft
3 kg rabarber
3 citroner
3 l kokande vatten
1,5 kg socker
30 g vinsyra
Skär rabarbern och citronerna i bitar. Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h. Sila.
Blanda i socker och vinsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.
Till middag grillade vi hel whiskymarinerad rostbiff av älg och klyftpotatis. Till det åt vi en god sallad med bl.a. jordgubbar.
Whiskymarinad till ca 1 kg kött:
3 msk rapsolja
5 msk chilisås på tomatgrund,
2 vitlöksklyftor
1 tsk finhackad färsk chili
1 msk flytande honung
2 msk balsamvinäger
4 msk rökig whisky (eller 2 msk liquid smoke)
1 tsk salt
Blanda ihop marinaden och låt köttet marinera 1 dygn i kylskåp. Ta fram det i god tid innan grillning, så att köttet inte är för kallt. Grilla på indirekt värme i nästan 1 timme, tills köttet har en innertemperatur på ca 65 grader. Ta köttet från grillen och låt vila i ca 10 min, medans potatisen grillas.
De som säger att älgkött blir torrt på grillen har inte provat detta. Både Isak och Olivia åt med god aptit.
Grillad klyftpotatis
Fast potatis
Grillolja
Skala eller skrubba potatisen. Skär den i klyftor. Lägg ner i kokande vatten och låt koka ca 8 min. Trä upp på spett eller lägg i halster. Pensla med grillolja. Grilla i ca 10 min.
Jag gjorde egen grillolja på olja, salt, peppar, paprikapulver, chilipeppar. Ta Din favoritkrydda!
Äntligen
Nu äntligen har jag tagit mig för att börja blogga. Jag har länge varit sugen, men hur ska tiden räcka till....
Min blogg kommer främst att handla om mat och bak. Jag kommer att skriva recept på vad vi äter och fikar under dagarna. Hoppas jag inspirerar någon.
Min blogg kommer främst att handla om mat och bak. Jag kommer att skriva recept på vad vi äter och fikar under dagarna. Hoppas jag inspirerar någon.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)