tisdag 31 mars 2015

Fredag i Kåbdalis

I torsdagskväll åkte vi till Kåbdalis, populär skidort i Norr, för en helg med Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Det är tredje året i rad vi arrangerar detta populära familjeläger för familjer med barn som har astma och/eller allergier.

Medan min familj åkte slalom roade jag mig med att packa goodie bags hela fredagförmiddagen. Älskar att bjuda våra medlemmar på fina, allergivänliga produkter och blir så glad åt alla företag som vill vara med. Det blev tunga goodie bags så jag fick rejäl motion med både styrke- och konditionsträning när alla välfyllda påsar skulle bäras upp för två branta trappor. Mer om alla fina produkter kommer i ett eget inlägg.


På kvällen var det sen dags för vårt traditionella fredagsmys där vi förutom att dela ut goodie bags även bjöd på "Fika för alla" då allt fika är mjölk-, ägg-, nöt- och glutenfritt. Fikat vi bjöd på var chokladbollar och hallonpaj med Oatlys vaniljsås.

Vi fick även möjlighet att bjuda på Oatlys nya iKaffe, en ny sorts havremjölk som passar perfekt till kaffe o te och även går att vispa. Jag provsmakade den och tyckte inte att den smakade lika mycket havre som den vanliga havremjölken och för mig som är van med vanlig mjölk är det positivt. Glömde tyvärr att be mina barn smaka på den för att kolla vad de tycker, de som dricker den vanliga havremjölken nästan dagligen. Lite roligt att även Ida som aldrig har varit mjölkallergiker föredrar havremjölk framför vanlig mjölk. Smaktest kommer snart och då ska jag även prova vispa iKaffe.


I år fick vi fika med stil tack vare Dunis fina äppelserie by Graziela, ett designsamarbete mellan Duni och Graziela Preisler. Dessa fina servetter, muggar och tallrikar är så snygga och skulle passa perfekt på alla sommarkalas som vi har framför oss.


Under kvällen fanns det även fiskdamm till alla barn med Goody Good Stuffs allergivänliga godispåsar. Ett populärt lotteri hann vi också med och även i år var det välfyllt vinstbord med några riktigt bra storvinster och även många småvinster. Vi hade alltså både kvalitet och kvantitet. 

Bland vinsterna fanns en stor korg med ägg- och mjölkfria produkter från Plamil, en fruktkorg med mjölkfri ost från Ica Sörbyhallen, korv från Nordchark, chips, ficklampor, fotboll, stekpanna, raggsockar, målarböcker, kylbagar, reflexer, kaffe, leksaker, sittunderlag, handdukar och en massa annat.

måndag 30 mars 2015

Morotssoppa med ingefära o apelsin

Efter en stressig men härlig i helg i Kåbdalis är vi nu åter hemma i vardagen igen. Borta bra men hemma bäst. Det kommer bilder från helgen så småningom, måste bara gå igenom kameran först. Jag som hade tänkt vila och hämta kraft efter min sjukvecka lyckades inte så bra med det. Hela fredagen gick åt till att bära, släpa och ställa i ordning inför kvällens fredagsmys. Lördagen blev det dock lite mer vila, innan det var full fart igen på söndagen med att packa, städa och skura ur stugan.

Inför påsk tänkte jag bjuda er på en påskgul och fin soppa gjord på morötter med smak av pressad apelsin och en av mina favoritkryddor - ingefära.


Morotssoppa med ingefära o apelsin
5 morötter 
1 gul lök
1 bit ingefära ca 10 g
1,5 msk grönsaksfond  
5 dl vatten  
0,5 apelsin, saften
salt, peppar
ev. cayennepeppar

Skala och skär morötter och lök i mindre bitar.
Riv ingefära och fräs tillsammans med morötter och lök i olja.
Tillsätt vatten och fond och låt allt koka tills morötterna är mjuka.
Mixa soppan med stavmixer. 
Pressa i apelsinen och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer ingefära.
Om man vill ha lite mer styrka pudrar man över lite cayennepeppar.

Det här räcker till ca 6-8 förrättsportioner eller 4 "vanliga" portioner i vår familj, där barnen inte är så jätteförtjusta i sån här typ av soppa. Jag tyckte det var en lite för mesig soppa så jag pudrade över lite cayennepeppar för att få lite hetta och det blev verkligen pricken över i:et.

Efter en helg med minimal vila känns det skönt med en fyradagars-vecka och barnen har det ännu bättre som bara har två dagar kvar till påsklov. Och jag har faktiskt tagit ledigt på tisdag efter påsk så jag får också lite välförtjänt och efterlängtat påsklov.

söndag 29 mars 2015

Matsedel v.14 april 2015

Jag tänkte att vi börjar söndagen med en liten veckomatsedel inför påsk. I vanliga fall brukar jag vara lite mycket sen med att publicera veckomatsedlarna men nu hinner ni inspireras av den innan ni gör er egna matsedel.

Det är skärtorsdag redan om fyra dagar och sen är det helg i flera dagar så ni får en fyradagar-matsedel inför påskbuffén, lammsteken och vad ni nu tänker äta i påsk. Berätta gärna om era påskmatsplaner, är så nyfiken vad alla ska äta för gott.

Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockan till sommartid? Och visst har ni ställt klockan åt rätt håll? Fram eller tillbaka? Denna eviga fråga :)


Matsedel v.14 april 2015
Ti: Pestokyckling i ugn och sallad
To: Ugnslax med good sås och potatis

lördag 28 mars 2015

Liten hjälpreda

När jag gjorde chokladpannacotta ville Ida hjälpa till med att hacka choklad. Inte den lättaste arbetsuppgiften för en 7-åring, chokladen är hård och kniven vass. Men jag lät ändå Ida försöka och vilken duktig chokladhackare hon visade sig vara. Hon hackade chokladen precis som man ska och det blev fina små bitar av hela stora chokladbiten. Då jag frågade var hon har lärt sig hur man gör, så svarar hon "Men mamma jag har ju sett hur du gör". Go'ungen!

Ida hackar choklad som att hon aldrig har gjort annat
Ibland är det lite hårt och tungt, men då tar man i lite extra.
Finhackad choklad.

fredag 27 mars 2015

Vaniljpannacotta

Happy friday!
Sista fredagen i mars börjar vi med ett snabbfixat efterrättstips. Det bästa med pannacotta, förutom att det är snabbfixat, är att det är så enkelt att anpassa för alla. Genom att använda rätt produkter kan man utan problem bjuda alla sorters allergiker och även vegetarianer på pannacotta. Sånt gillar vi! #ettfikaföralla

Förutom vaniljpannacotta bjöd jag även på chokladpannacotta förra fredagen.


Vaniljpannacotta
5 dl grädde
1 dl Gelésocker Multi
2,5 tsk vaniljsocker

Blanda samman gelésocker, grädde och vaniljsocker i en kastrull.
Koka upp och låt koka i en halv minut.
Häll upp i glas eller liknande och ställ kallt i några timmar.

Chokladpannacotta är min favorit, men jag vet många andra som har vanilj-varianten som favorit. Jag serverade blåbär till vaniljpannacottan, som jag tycker höjer smaken ytterligare.

Isak har alltid älskat pannacotta och tidigare gjorde vi alltid en mjölkfri variant med Oatlys iMat (havregrädde) men nu när han tål mjölk använder vi vanlig grädde. Och Isak tycker fortfarande att pannacotta är godaste efterrätten.

torsdag 26 mars 2015

Frasiga våfflor med kolsyrat vatten och utan ägg

Jag har hört från flera håll att vichyvatten ska göra underverk med våffelsmeten, så självklart var jag ju tvungen att prova. Fast jag tog vanligt kolsyrat vatten istället för vichyvatten och det blev riktigt goda våfflor som dessutom var enkla att grädda. Mitt tålamod klarar inte våffelsmet som fastnar i våffeljärnet, då blir jag tokig.


Frasiga våfflor
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
1 dl kolsyrat vatten

Smält smöret och låt det svalna. 
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. 
Vispa ner hälften av mjölken till en jämn smet.
Vispa ner resten av mjölken och det smälta smöret.
Vispa försiktigt ner kolsyrat vatten.
Grädda i våffeljärn.

Riktigt frasiga och krispiga våfflor, så det här receptet kommer jag fortsätta att använda. Självklart är de äggfria och vill man även ha mjölkfria våfflor byter man ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot t.ex. havremjölk.

Här skiner solen och det verkar vara underbart väder ute. Tänk om vi får så här fint väder hela helgen, så underbart det skulle vara. Tyvärr ser prognosen inte så positiv ut.

Det brukar inte finnas nå internet i Kåbdalis, dit vi ska, och jag brukar inte skriva mobilinlägg. Men nångång ska ju vara den första! Jag ska i alla fall skriva i ordning några inlägg i dag som publiceras under helgen så ni inte glömmer bort mig :) Dessutom kommer ni väl ihåg att följa mig på instagram @matro_sara heter jag där.

onsdag 25 mars 2015

Våffeldagen

Ingen kan väl ha missat att det är Våffeldagen idag?
Det var enkelt att göra barnen nöjda och glada genom att erbjuda våfflor till middag. Perfekt ansträngning för en sjuk mamma. Men våfflor är ju egentligen inte mat enligt mig, så för ett tag blev jag en hemsk mamma först. Jag "tvingade" nämligen barnen att först äta lite morotssoppa innan den fick mumsa i sig våfflorna.

Morotssoppa kryddad med ingefära, cayennepeppar och apelsin
Frasig våffla med hjortonsylt
När jag var liten var nog våfflor min favorit-maträtt och jag önskade mig det alltid på mina födelsedagar. Och det är fortfarande en favorit fast nu anser jag knappt att det är en maträtt, utan mer en efterrätt.

Jag tycker det är fint att duka med muggar när det är dags för soppa. Dessutom var jag lite snäll med barnen för det ryms inte lika mycket soppa i en mugg som i en tallrik eller skål. Så de blev fortare redo för att äta våfflor.

Dukat för soppa- och våffelmiddag

Tyvärr är det bara att ge upp alla tankar på jobb den här veckan. Jag är fortfarande inte tillräckligt frisk för att orka med en hel dags jobb så jag har bestämt mig för att stanna hemma även imorgon. Och på fredag har jag tagit ledigt sen väldigt lång tid tillbaka för då är det skidhelg i Kåbdalis som gäller. Håll tummarna att jag är piggare i helgen, men frisk luft och familjemys gör nog susen :)

Bönsallad

Till lördagens goda limekyckling åt vi jag en snabbgjord bönsallad, som jag har glömt att visa er. Hemma hos oss är det bara jag och Ida som tycker om bönor och eftersom hon inte var hemma var det bara jag som smakade bönsalladen.


Bönsallad
1 burk kidneybönor
1 msk rapsolja
2 msk sweet chilisås
1 msk balsamvinäger
salt
svartpeppar

Det här var en snabbfixad bönsallad med endast en sorts böna och med ingredienser man ofta har hemma. Jag brukar göra limemarinerade bönor som också är gott. Kanske hade det passat till limekycklingen eller så hade det blivit för mycket lime. Vad tror ni?

Nu ska jag ta och vila lite igen, nästan så att jag börjar bli lite less soffan. Igår på eftermiddagen mådde jag hyfsat bra och hade bestämt mig för att gå till jobbet i dag (med lite värktabletter klarar man det mesta), men på kvällen kom både febern och värken tillbaka. Så det var bara till att fortsätta att vara hemma för att bli riktigt frisk. Och det var ett klokt val, för jag är inte så frisk som jag trodde. Och till helgen måste jag vara frisk när det är dags för Astma- och Allergiföreningens årliga slalomhelg i Kåbdalis.

tisdag 24 mars 2015

Köttfärspytt

Jag och soffan är fortfarande bästa kompisar :) Oj vad jag har vilat/sovit de tre senaste dagarna, men nu börjar jag, peppar, peppar…, känna mig lite piggare. När man inte är helt pigg är man glad att det har varit helg och man har extra mycket mat och rester i kylskåpet. Gårdagens kylskåpsrensning resulterade i en snabbfixad köttfärspytt.


Köttfärspytt
köttfärs
kokt potatis
salt
peppar
paprikapulver

Bryn köttfärsen, krydda med salt och peppar.
Dela potatisen i småbitar och stek tillsammans med köttfärsen.
Pudra över lite paprikapulver.
Servera med rödbetor och sallad.

Det var bara Ida och Isak som åt middag i går och de åt flera portioner så det verkade ha varit en helt ok middag trots att det "bara" var rester. Har man inte kokt potatis kan man råsteka potatis men då tar det betydligt längre tid. Paprikapulvret tillsatte jag bara för att det skulle bli lite roligare färg.

Nu ska jag ta och vila lite till innan jag väntar hem Ida som ska gå hem själv från skolan. Skönt att barnen börjar bli stora och klarar sig rätt bra själva när jag inte orkar så mycket. (Ja, jag vet att hon alltid går själv, dvs ingen bär henne, men det låter så konstigt att säga att hon går hem ensam. Är det ett tal- o skrivfel som har blivit rätt?! På samma sätt som att folk säger "Vi syns" istället för "Vi ses"? Vi är väl aldrig osynliga, så vi syns väl alltid)

måndag 23 mars 2015

Mugcake - kladdkaka i mikro mjölk- och äggfri

Efter middagen igår blev jag så sötsugen (som alltid när jag är sjuk och tycker synd om mig själv) men pga febern orkade jag inte börja baka nå avancerat. Istället gjorde jag en snabb-bakad kladdkaka i mikron (mugcake). Farligt enkelt! Jag har gjort mugcake tidigare men den innehöll ägg och då kunde inte Isak smaka.

Nu var det dags att testa ett äggfritt recept och det blev minst lika gott som varianten med ägg.


Mugcake - kladdkaka i mikro mjölk- och äggfri 1portion
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
2-2,5 msk kakao
2 msk rapsolja
3 msk vatten

Blanda alla torra ingredienser i en mugg.
Rör ner olja och vatten.
Rör till en jämn smet.
Grädda på full effekt i mikron i 1-2 minuter.

Håll koll på tiden, för det varierar mellan olika mikrovågsugnar, vilken typ av mugg man använder och hur kladdig man vill ha kakan. Det här blir en ganska stor portion, jag gjorde dubbel sats som jag istället delade upp i tre muggar. Det blev perfekt på söndagkvällen till hockeyn. Vi åt den precis som den var ur muggen, vill man kan man garnera med grädde och bär. Eller så kan man piffa till den genom att finhacka choklad och tillsätta till smeten.

Den fick toppbetyg av både Ida och Isak. Jag blir så glad när jag bakar äggfritt och det blir lika bra som när jag använder ägg.

Kladdkakesmet på väg in i mikron.
Kladdkaka färdig på nån minut.

söndag 22 mars 2015

Potatismos och röding

Morgonen (förmidda'n) började med kalas för Ida, och eftersom kalaset var på andra sidan stan stannade jag kvar på skateboardhallen där kalaset hölls. Jag satt o frös i två timmar men tänkte inte så mycket på det för det brukar vara kallt i den lokalen. Men när de andra började säga att det var ovanligt varmt där misstänkte jag att febern hade kommit tillbaka. Väl hemma duschade jag varmt och sen somnade jag i soffan.

Vilken tur att vi hade tagit upp röding från frysen för röding-middag innebär att det är Leif som lagar mat. Och gör det riktigt bra dessutom :) Det passade perfekt idag då jag knappt orkade sätta mig o äta. Leif steker fisken på hög värme så de blir krispiga och goda. Istället för kokt potatis och en kall sås, som vi oftast gör till röding, åt vi potatismos till fisken idag. Riktigt, riktigt gott. Jag blir mer o mer förtjust i potatismos.


Potatismos
potatis
mjölk
smör
salt 
vitpeppar

Koka potatisen mjuk. Häll bort vattnet.
Tillsätt en riktigt stor klick smör och mjölk.
Mosa potatisen med en potatisstöt till moskonsistens.
Späd ev. med mer mjölk till bra konsistens.
Krydda med salt och vitpeppar.

Röding
röding
salt
citronpeppar

Filea rödingen.
Stek filéerna krispiga i smör på hög värme.
Krydda med salt och citronpeppar.




Hur gör ni potatismos? 
Jag använder aldrig grädde, men jag hör fler och fler som blandar grädde i sin mos. Jag tycker det räcker med mjölk, det blir tillräckligt gott ändå. Fast jag tar en stor klick smör, de som använder grädde kanske inte använder smör, eller? Sen ska det vara vitpeppar i mos, oftast föredrar jag svartpeppar i matlagning men till potatismos måste det vara vitpeppar.

Nu är hockeyn slut för i dag och tyvärr blir det en ny match på tisdag. Då måste Luleå vinna! Nu ska jag och febern gå o lägga oss. Sen hoppas jag att en massa sömn gör mig frisk tills i morgon.

Limekyckling

För ca en månad sedan publicerade jag receptet på Astrids ugnskyckling Ketjap Manis. Ett recept jag älskar eftersom man slipper steka kycklingen, kycklingen tillagas i en god sås i ugnen istället. Superenkelt o supergott!

Efter det inlägget fick jag ett annat recepttips på en god kycklingrätt där man inte heller behöver steka kycklingen först. Ett recept som innehåller mina favoriter - ingefära och lime. Igår var det äntligen dags att prova receptet och vi blev inte besvikna. Tack Ann för receptet!


Limekyckling
1 kg kycklingfiléer
Marinad
2 klyftor vitlök
2,5 cm ingefära
2 lime
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung
1 msk soja
Salt och peppar

Skala och finhacka eller riv vitlöken och ingefäran.
Riv skalet från limefrukterna och pressa juicen från dem.
Blanda alla ingredienserna i en liten skål eller plastpåse.
Skär kycklingen i bitar och lägg den i marinaden. Marinera minst 1 timme (gärna över natten).
Häll kycklingen och marinaden i en ugnssäker form. 
Gratinera i ugn ca 20 min på 225°C.
Servera med ris, förvälld broccoli och bönsallad.

Den här kycklingen kommer definitivt dyka upp fler gånger hemma hos oss. Jag älskar ju mat man kan förbereda och/eller tillaga i ugnen, och här kan man göra både ock. Att marinaden sen innehåller såna smaskiga ingredienser som vitlök, ingefära och lime är bara bonus.

Perfekt att lägga kycklingen i marinad på kvällen och sen när man kommer hem trött o hungrig från jobbet är det bara att hälla upp allt i en ugnsform och ställa in i ugnen. Under tiden kycklingen tillagas i ugnen kokar man ris, fixar grönsaker och dukar och mindre än 30 minuter senare har man en god middag på bordet.

Marinerad kyckling på väg in i ugnen

lördag 21 mars 2015

Soppkalas

Jag lovade er ju bilder från gårdagens kalas. Eftersom jag var så otroligt trött i gårkväll orkade jag inte göra ett kalasinlägg då, utan min plan var att göra det i morse efter frukost. Lördagar efter frukost brukar innebära blogginlägg, datorsurfande eller tv-tittande i soffan drickandes flera koppar te.

Men i morse satte jag igång att städa direkt efter frukost och efter det åkte jag till stan två gånger, först en snabb sväng med Isak och sen en lång sväng med Olivia. Efter en isvägspromenad hem hamnade vi  på fika hos grannarna, sen var det dags att sätta igång med midda'n (och äta), så nu först sitter jag ner vid datorn för första gången idag. Därav det sena blogginlägget.



I går lyckades jag för första gången på länge att sluta tidigt, en hel timme tidigare än ordinarie schemaslut. Skyndade mig hem, hastade förbi Blomsterlandet och sen iväg på kalas hos syrran. Eftersom hon är lika kvällstrött som jag så ville starta kalaset i tid innan vi somnar :) och vi lyckades vara där innan fem. Bra jobbat!

Kvällen började vi i deras nya härliga uterum med en av de godaste Prosecco som finns. Bra sätt att avsluta en hektisk arbetsvecka!

Till middag bjöds vi på en god och stark linssoppa som jag har tiggt till mig receptet på. Soppan serverades med olika tillbehör i småskålar och nybakat bröd. Det fanns även en korvsoppa som gick åt i ett rasande tempo men linssoppan var alldeles för god för att överge.

En stor skål med linssoppa
Flera skålar med tillbehör
Egenfixad god sopptallrik

Efterrätten hade jag med mig. Perfekt när födelsedagsbarnet ber om mat-, bak- eller efterrättshjälp i present. Eftersom tiden är en bristvara för mig numera (som jag tjatar om hela tiden) var jag tvungen att göra en snabbfixad efterrätt. Jag hade stora planer på en moussetårta i flera lager, men det får bli en annan gång.

Det finns inte många efterrätter som är mer snabbfixade än pannacotta. Så på torsdagkväll gjorde en omgång vaniljpannacotta och en omgång chokladpannacotta. Sen tog jag med mig en burk med blåbär också. Snabbt och gott!

fredag 20 mars 2015

Gilla olika

#rockasockorna
Ni har väl inte missat att man ska bära olika sockar i dag för att uppmärksamma alla som är annorlunda? Så härligt att läsa om den 10-åriga tjejen som har startat detta för att visa att man inte behöver vara som alla andra. Vi gillar olika! Underbart, är det enda jag behöver säga.


På dagens kalas var det några duktiga som verkligen hade hängt på trenden och körde med olika strumpor. Så kul att se vilken genomslagskraft detta fina budskap har fått.

I morgon kommer fler bilder från kalaset, men då blir det mat- och dryckes-bilder på mousserande vin, soppor med tillbehör och pannacotta. Om en halvtimme är det dags för veckans bästa stund - Jag får gå och lägga mig och har en hel helg framför mig med två mornar utan väckarklocka. Den känslan jag har när jag kryper ner i sängen på fredagkväll är underbar...ledig, sova, lugn, inga måsten, inga tider, ta dagen som den kommer. Lovely!

onsdag 18 mars 2015

Pasta- och tacogratäng

Gårdagens pastagratäng med tacoköttfärs blev populär och den var väldigt enkel att fixa. Det bästa var nog dock att den kunde förberedas. Resterna åkte ner i matlådor och en av dessa åt jag till lunch i dag och då kunde jag konstatera att det var en perfekt lunchlådemat för gratängen var lika god i dag som i går. Det gäller verkligen inte alla mat.


Pasta- och tacogratäng
500 gram köttfärs
tacokrydda (hemmagjord eller köpt)
liten burk majs
500 gram krossade tomater
1 dl vatten
300 gram pasta
riven ost

Koka pastan enligt anvisning på paketet, men med ca 2 minuter kortare koktid än anvisningarna.
Stek köttfärsen, krydda med tacokrydda.
Tillsätt krossade tomater, majskorn och vatten, låt puttra ihop 2-3 minuter.
Blanda köttfärsen och pastan i en ugnsfast form. 
Strö över ost och sätt in i 200 grader ca 10 min eller tills osten har fått fin gyllenbrun färg.

Ofta använder jag överbliven pasta till pastagratänger, men de gånger jag vet att pastan ska användas till gratäng så ser jag till att koka den ett par minuter kortare tid än vad som står på paketet. Eftersom den ska tillagas i ugn ett tag också, så slipper man överkokt pasta utan tuggmotstånd om man gör så.

Eftersom det blev en stor gratäng som hade stått i kylskåpet hela dan så behövdes det ca 30 minuter i ugnen för att bli genomvarm.

Nu måste jag återgå till hockeyn, som Luleå leder med 3-2. Spännande, spännande…. Och nu blev det periodpaus, vilket betyder te-dags.

tisdag 17 mars 2015

Slut

Oj, vilken dag. Jag började med vab åt en astmasjuk Ida, eller rättare sagt var det vobb (vab + jobb). Vid lunch skjutsade jag henne dock till mormor o morfar medan jag själv åkte till jobbet och kom hem för ca en timme sedan. Halv nio kom jag hem! Usch inte kul att jobba så mycket och hinna så lite på hemmaplan med familjen.

Jag tror att nån lånade min kamera i morse när vi var hemma. Eller vad tror ni?

Medan jag var hemma på förmiddan hann jag fixa i ordning en pasta- och tacogratäng till övriga familjen som de bara behövde ställa in i ugnen när de kom hem. Alltså det är ju så himla smidigt med gratänger som man kan förbereda. Måste bli bättre på att komma på bra och goda gratänger som jag kan fixa i ordning kvällen före.


Nu är det i alla fall sängen som gäller för att orka upp till en ny arbetsdag i morgon. Vilken tur att vi har Olivia, nu när både jag o Leif har fullt upp på jobbet. Ida ska till skolan imorgon men tack vare Olivia behöver hon inte ha en lång dag, utan får gå hem direkt efter skolan och behöver inte vara på fritids.

måndag 16 mars 2015

Älg och whisky

Älgstek tillagad på låg värme i ugnen är så himla gott och hela familjen älskar det. I går gjorde vi det enkelt för oss och brynte bara på köttet lite innan vi sen lät den stå i 150 graders ugnsvärme tills köttet nådde en innertemperatur på 70 grader.

När köttet var klart fick det vila i folie och under tiden tillagade vi potatisklyftor i ugnen. Till det åt vi whiskysås och kokt broccoli och morötter. Det blev en riktigt god söndagsmiddag...och måndagslunch. Enkel mat att göra, enda problemet är att man måste komma ihåg i tid att ta fram köttet från frysen. Men i helgen kom vi ihåg att ta fram en stor köttbit redan på lördag som fick tina i kylskåpet fram till tillagning.

söndag 15 mars 2015

Bananbröd

Jag hade lovat er ett nytt recept i dag och här kommer det till slut. 
Vi har ofta bruna bananer i fruktskålen och oftast bakar jag banankakor av dem, antingen med choklad eller utan. Jag hoppas att ni alla har provat något av de recepten så mycket som jag har tjatat om hur goda de är. Eftersom det nu bara var nån vecka sedan jag bakade banankaka ville jag prova något nytt i dag, så jag satte mig och googla. På facebook hittade jag då ett recept på bananbröd som nån tipsade om.

Det var ett bikarbonat-bröd och enklare bröd får man leta efter. Jag brukar baka en fillimpa med bikarbonat och ganska mycket sirap så det blir lite väl sött (men gott) så jag blev lite nyfiken på det här brödet som får sin sötma från bananer istället för sirap.


Bananbröd
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 mogna bananer
2 dl filmjölk

Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en skål.
Mosa bananerna.
Blanda ner de mosade bananerna och filen och rör ihop till en smet.
Fördela smeten i en smord och bröad eller bakplåtspappersklädd form.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen  i 200 grader i ca 45-50 minuter

Det var gott, men lite annorlunda - var både mitt och Olivias omdöme. Smakade lite banankaka men är ändå en macka. Ni måste prova och som jag sa, enklare bröd är svårt att hitta.

Nygräddad limpa
Mosade bananer, fil, mjöl, havregryn, bikarbonat och salt.
Men framför allt solen som skiner in. Så underbart!
Ihopblandat och på väg in i ugnen.

Grillade mackor

Det blev grillade varma mackor till lunch trots allt!


Vi struntade dock i isen och grillade dem hemma på gården istället. Sjuklingen Ida kunde ligga inne i sängen, jag fick njuta av sol ute och alla fick njuta av nygjorda goda grillade mackor. Det gäller att göra det bästa av situationen.

Vilket underbart väder vi har och det verkar vara samma härliga värme i hela Sverige, eller hur? Det är sån underbar tid här uppe nu med Luleås härliga isväg, sol o värme. Men det får gärna vara kallare på nätterna så inte isvägen tinar bort för tidigt för den vill vi ha kvar ett tag till.

Älskar vårt grill-mackjärn
Funkar bra att grilla hemma på gården också.

Sol, snö o sjuk

Solen skiner ute från en klarblå himmel och jag är ledig.
Så underbart….om det inte hade varit för att Ida är sjuk och vi måste hålla oss inne. Astman har slagit till igen och vi har haft en vaken-natt, Ida o jag. Så istället för att njuta av grillade varma mackor ute på isen blir det en dag inne.

Kommer ni ihåg när snön vräkte ner över Luleå och vi nästan blev insnöade? Här kan ni se de bilderna. Vi har fortfarande stora snöhögar kvar på gården, men de har sjunkit undan rätt bra. Fast det lär dröja innan vår altan har tinat fram och ännu längre tills vi har gröna gräsmattor. Asfalten har dock kommit fram på gatan som ni ser på den nedre bilden.


När planerna nu ändrades och det blir en inne-dag tror jag att jag ska passa på att baka ett bananbröd, för vi har återigen bruna bananer i fruktskålen. Så i dag kan ni se fram emot nytt recept lite senare…om jag lyckas med bakningen.

lördag 14 mars 2015

Mellomeny

Och vinnaren blev….

...Måns Zelmerlöv med Heroes.
Vad tyckte ni om den? Det var min favorit medan Ida höll på Isa, vars dans hon redan har lärt sig. Samir och Victor var också en favorit hos Ida och den låten lär ju bli en sommarplåga, som alla nynnar med i. Magnus Carlsson har sedan Barbados-tiden varit en liten småfavorit så självklart höll jag lite på honom med, men förstod att han inte skulle räcka till. 


Jag började TV-kvällen med att se Luleå hockey vinna andra kvartsfinalen mot Frölunda i en bråkig match, så ett tag var jag osäker på om den skulle hinna sluta i tid. Men det hann den och jag hann även se några intervjuer innan det var dags att byta kanal.

Melodifestival-final innebär fest med glitter och glamour och kan inte gå obemärkt förbi. I år dukade jag upp lite smått och gott som vi avnjöt med ett glas cava (spanskt mousserande vin).

Mellomeny
Serranoskinka
Salami Milano
rökt skinka
vitlöksbröd
krämig pestopasta
Tuc-minikex
melon, gurka, päron, passionsfrukt
sallad med babyspenat, körsbärstomater och mini-mozzarella.


Stackars Ida som är förkyld och somnade i soffan och missade vem som vann. Vilken tur att SVT-play finns. Vi vill inte vara sjuka nu så jag hoppas att en hel natt med mycket sömn gör henne frisk. Och eftersom det är astman som är det största problemet hoppas jag extra mycket på en hel natts sömn. Det brukar ju vara lite si o så med det för Ida och mig när astman spökar.

fredag 13 mars 2015

18 år sedan

18 år sedan, ja tänk att det är 18 år sedan jag och Leif träffades. 
Då som nu var det hockeyslutspel, då som nu möttes Lule och Frölunda i kvartsfinalen, då som nu gick Lule vidare till semifinal…


Planen för dagen/kvällen var att vi skulle gå på restaurang på tu man hand. Men det satte en hemsk huvudvärk stopp för. Jag vaknade redan strax efter fyra i morse med en huvudvärk som gjorde det omöjligt att somna om. (Gissa om jag är trött nu) Efter några tabletter blev det något bättre men inte helt bra och hela dagen har jag känt av spänningshuvudvärken som blev värre framåt kvällen igen. Så jag var inte upplagd för att tillbringa kvällen på stan.


Istället åkte vi till vår lokala slaktare och köpte varsin skiva fin hängmörad entrecôte som vi tillagade hemma och åt med goda tillbehör - på tu man hand. Så mysigt och så gott. Och nu har vi ju dessutom kvar ett restaurangbesök….

Mysig middag på tu man hand, hemma i köket.
Titta vilka fina köttbitar. Inte undra på att det blir gott.
Lite vin blev det till maten trots huvudvärken