fredag 25 juli 2014

Semesterdags

Nu har jag jobbat färdigt för den här gången och har tre veckors semester att se fram emot innan det är dags för jobb igen. I kväll ska jag komma i säng i tid. Har jag sagt det förut?

Slutade lite tidigare från jobbet, cyklade hem, bytte om, satte mig i bilen och körde några mil söderut till min syster där hennes dotter hade kalas. Efter en trevlig kväll med god mat har jag nu sjunkit ner i tv-soffan med en kopp te och har faktiskt lite fredagskänsla.

Jag hoppas solen och värmen stannar kvar ännu ett tag för nu har vi skaffat en AC och efter flera dagar på ett kontor längtar jag nu lite till stranden där Ida är hela dagarna.

Så här lugnt och stilla brukar inte Ida sitta i vattnet.

torsdag 24 juli 2014

Whisky med karamellsmak

Den snabbast växande drycken på amerikanska whiskymarknaden är smaksatt whisky. 
Har ni provat nån sort? 


Kanadas ledande whiskymärke Black Velvet lanserar Toasted Caramel. Den doftar av smörkola och smakar toffee, sirap, peppar samt citrus. Eftersom Leif samlar på whisky var jag ju tvungen att låta honom prova denna. Men som ni förstår så är det ju inget för whiskyälskare. Han tyckte den var hyfsat god men han vill absolut inte kalla det för whisky :) 

Den smaksatta whiskyns enorma popularitet i Nordamerika delar whiskyvärlden. Vissa tycker att det urvattnar whiskyns traditionella smak, andra välkomnar att whiskyn attraherar nya grupper så kvinnor och män kan njuta av whiskyn tillsammans. Toasted Caramel är perfekt att dricka med några isbitar, eller utnyttja den trendiga kolasmaken som spännande ingrediens i lyxiga cocktails, i glass eller i bakverk. Jag tycker det låter spännande att använda den i bakning, måste bara komma på nå roligt recept där den passar.

Äppelcurrysås

Nu har jag nedräkning! 
En morgon kvar då jag måste ställa klockan, sen får jag sova tills jag vaknar. Fast i den här värmen brukar det inte bli så mycket längre, men känslan att inte behöva stiga upp är en av mina favoritkänslor :) Och ni som har följt mig ett tag vet ju hur mycket jag älskar att slöa hela morgonen, äta frukost, ta det lugnt, blogga lite, se lite morgon-tv, dricka lite mer te, duscha och sen nån gång efter lunch brukar jag vara redo att göra saker.

När jag bjöd på laxmiddag förra veckan gjorde jag en lite annorlunda fisksås, förutom den mer traditionella med örtkryddor bl.a. dill.


Äppelcurrysås
2 dl crème fraiche
1-2 äpplen
1 msk curry
salt o peppar

Skala och riv äpplet. 
Blanda äpple, curry och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera till lax och potatis.

Många tyckte om äppelcurrysåsen som nog även passar bra till en bit grillad kyckling. Kyckling och curry är ju en mer vanlig kombination. Vill man kan man även blanda i lite purjo- eller salladslök i såsen, men nu hade jag ingen av löksorterna hemma så det blev en lökfri sås - och det går ju också bra :)

Jag älskar såna här kalla såser som är så enkla att blanda ihop. Framför allt såna med vanliga ingredienser som man ofta har hemma. Strax innan det var dags att äta bestämde jag mig för att testa den här såsen och ett par minuter senare stod skålen klar.

onsdag 23 juli 2014

Härlig kväll

Härliga härliga sommar! 
Klockan är över 22 och jag sitter ute och bloggar i den varma ljusa sommarnatten. Termometern visar på över 25 grader och det är bara alldeles underbart. Dessa dagar lever vi länge på i höst och vinter.


Vi har precis kommit hem från mina föräldrar där vi bjöds på en god middag och där jag sen bjöd på en kokosbolltårta (igen). Det dukades upp rostbiff, potatishalvor, en massa olika grönsaker och sallader och framför allt mammas goda sherrysås. Jag måste göra den sherrysåsen snart, alltså den är sååå god.


Nu måste jag försöka slita mig från detta underbara. Det är ju faktiskt en jobb-dag för mig i morgon och det börjar kännas att det har blivit alldeles för många sena kvälla och tidiga morgnar. Jag måste stå ut i två dagar till sen blir det sovmorgon och slöa slappa dagar igen.

Sött och salt

Värmen fortsätter och tyvärr även mitt jobb. Men nästa vecka har jag semester igen. Det känns svårt att motivera sig på ett jobb som man har sagt upp sig ifrån så dagarna går ovanligt långsamt. Det är väldigt lugnt på sommaren och jag känner ju inte för att dra igång nå nya stora grejer då jag efter den här veckan endast ska jobba 3 dagar till i augusti innan jag slutar och börjar på ett nytt spännande jobb.

Det går åt mycket vattenmelon i den här värmen, det är så läskande och gott. Men man får inte glömma att få i sig salt också när det är varmt. Och då är detta tilltugg perfekt! Vackert blir det också.


Skär vattenmelon och fetaost i kuber och trä på en tandpetare.
Klart!

Gör nu i ordning några spett och ta med till stranden eller ta några i kväll till ett glas rosévin :)

tisdag 22 juli 2014

Godaste glassen?

Hur har ni det i Supervärmen (som denna värme visst kallas)?

Vad har ni för knep för att kyla ner er när det är 30 grader? Ida badar mest hela dagarna. Ett annat bra sätt är att äta glass, eller hur? Glass är egentligen ingen storfavorit hos mig. Det finns många sötsaker som är så mycket godare och som jag oftast väljer före glass. Men i denna värme så kan även jag äta glass lite då och då.

Och nu har jag dessutom hittat en ny favorit. GBs Gräddglass Sandwich - Vaniljglass med sega kakbitar. Smakar nästan som Häagen Dazs Cookies & Cream, men betydligt billigare. Den passar perfekt till jordgubbar också.

måndag 21 juli 2014

Trädgårdskalas

Som ni redan vet så var vi till min kusin igår och firade hennes 50årsdag några veckor för tidigt. Mysigare att ha ett sommarkalas än ett höstkalas. Och vilket sommarkalas det blev! Medelhavsvärme hela dagen och kvällen, trevliga människor, mysig trädgård, gott fika, god mat o dryck. Vad mer kan man begära!?

Jo, en till sak kan man begära som allergimamma. Och det är att man tar hänsyn till allergier. I går hade de gjort mer än så. Vid allt ätbart de dukade fram så la de också fram en meny med innehållsförteckning. Så underbart! Jag blev rörd då när jag såg det och jag blir rörd nu när jag tänker på det. Jag slapp för en gångs skull stå där som en tråkig person och fråga vad allt innehåller. Så lite som betyder så mycket. Jag tror det bara är andra allergiföräldrar som kan förstå glädjen i det. Dessutom hade de "sanerat" huset så det har varit nötfritt i flera veckor.

Vi började med gott fika!
Sen dukades det fram en matig buffé med mycket gott
Och kvällen avslutades med ost och kex. (Oj fel lapp, det där är ju efterrättslappen :) )

Partytjejen Ida hade så kul så det var svårt att få hem henne. Det spelades mycket badminton, vissa var bättre än andra. Det gällde även tipsrundan :) där Ida hade tur att bilda lag med jubilarens syster så de vann och priset var en stor Pommac-flaska. 

På tal om flaskor så stod det en hel del sådana på presentbordet, bl.a tre flaskor champagne (skulle inte vara helt fel :) ). Av oss fick hon Caravan Durif ett gott rödvin som vi har druckit många gånger. Det passar extra bra till en älgstek med gräddsås, gärna med lite sötma t.ex. gelé. Tips, tips! Första gången vi blev tipsade om vinet var det med orden "Sjukt mycket vin för pengarna" och det håller jag med om.