onsdag 18 juni 2014

Kulturfil med Björksav

Semestern fortsätter i kylans och slöhetens tecken. 
Lunchen är precis bortplockad och vi ska åka i väg och se stans alla fotbollskolors parad. Ida har berättat att hon ska vara målad i ansiktet med gult och svart och det ska stå NIK :)


Lunchen bestod av en tallrik kulturfil med Björksav och müsli. Jag tyckte Kulturfil var ett litet lustigt namn men sen läste jag nånstans varför den hette så och namnet var ju ingen tillfällighet. Kulturfil är Norrmejeriers sätt att uppmärksamma att Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014, men det är också en lek med orden matkultur och mjölksyrakultur, som enkelt uttryckt är det som gör mjölken till fil.

Nu när jag får i mig björksav kan jag ju hoppas på att björksaven lindrar min björkpollenallergi, enligt homeopatins "lika botar lika".

tisdag 17 juni 2014

Focaccia

Vilken tröttis jag har varit i dag och i går, har nästan känt mig sjuk. Det var nog mer än välbehövligt med semester. Jag har gjort lite städ- och rensjobb på dagarna när Ida är på fotbollsskolan, men ser även till att vila ordentligt för det verkar kroppen verkligen behöva. Jag har ju hela sommaren på mig att städa klart förråden. Ida älskar fotbollsskolan och vill nu börja spela fotboll "på riktigt". Så kul!

Focaccia är ett riktigt sommarbröd för mig. Perfekt till midsommarbordet eller grillfesten.


Focaccia
25 g (0,5 pkt) jäst
6 dl ljummet vatten
1 msk honung
drygt 1 tsk salt
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl
1-2 dl hackade färska örter (timjan, mejram, basilika, oregano, persilja)
Garnering:
olivolja
flingsalt
oliver, soltorkade tomater, körsbärstomater, 
rosmarin- och timjankvistar, mozarella eller ngt annat gott.

Smula ner jästen i en bunke och slå på ljummet vatten. 
Lägg i honung, salt och olivolja. Rör om. 
Häll i vetemjöl. Blanda sist i hackade färska örter.
Arbeta ihop allt till en rätt lös deg. Låt den jäsa övertäckt i sin bunke 45-60 minuter.
Tippa sedan ut degen på välmjölat bakbord, tillsätt ev. 1-2 dl extra vetemjöl. Knåda. 
Kavla ut en stor fyrkant som täcker en plåt. 
Smörj en plåt med olivolja och lägg över degen på plåten.
Jäs det utbakade brödet i 15-25 minuter.
Tryck ner tillbehören. Pensla generöst med olivolja. Strö över flingsalt.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter i 200-225 grader. Låt svalna under handduk.

Foccacia är så gott som tillbehör till grillat eller till välkomstdrinken och det blir så vackert att det passar på vilket buffébord som helst. Vill man ha ett plattare, lite segare bröd halverar man receptet. Jag tycker båda varianterna är goda, så nästan gång blir det nog att jag halverar receptet. 

Mozzarellan smälte och gjorde små hål i focaccian, fetaost däremot smälter knappt nå. Man ska pensla med riktigt mycket olivolja, mer än vad man tror. Även flingsalt brukar jag vara dålig på att ta tillräckligt av.

Focaccian på väg in i ugnen

JO juice men ingen sol

Vi fortsätter vänta på sommaren. Snart ska jag sluta tjata om vädret men det är helt otroligt vad kallt och blåsigt vi har det. Igår kväll kom det dessutom en hagelskur så att det blev vitt på marken.


Isak fortsätter dricka juice i mängder och jag fortsätter bära hem tunga juicepaket. Gör ni likadant eller är ni smarta och bär hem småpaket som man blandar själv? Oftast bär jag hem färdigblandad juice istället för att köpa koncentrat och blanda själv. Inte så smart alltid.

På affären nu såg jag att det klassiska jo-paketet har bytt utseende, dessutom var de på extrapris så jag köpte hem tre varianter. Mycket lättare att bära och tar mindre plats att förvara och Isak blev glad att jag köpte tre på en gång.

Jag köpte två olika juicer och en nektar, jag såg även att de har lättdryck numera men det får jag prova en annan gång.


Nu kallar både disk- och tvättmaskinen på mig, samtidigt som Ida ropar att hon vill mysa med mamma. Inget svårt val att välja mellan de tre :)

måndag 16 juni 2014

Änglamark

I samarbete med Loppi blogbag har jag haft möjlighet att prova några produkter från Änglamark, Coops ekologiska sortiment. Och som ni ser på bilden var det en av mina favoritsmaker dessutom - mörk choklad med mintsmak. Spännande att få smaka Änglamarks variant på den perfekta smakkombinationen.


Coops har Sveriges största ekologiska sortiment och sänker varje vecka priset rejält på flera ekologiska varor. Ekologisk mat har ett rykte om sig att vara mycket dyrare än andra alternativ, men jag har vid ett flertal tillfällen den senaste tiden märkt att det inte stämmer nå mer.

Köper ni medvetet ekologiska produkter?

Lunchrester

Är ni många som har påbörjat sista arbetsveckan i dag? 
Bland mina bekanta verkar det som att de flesta börjar sin semester till midsommar. Svårt, i den här kylan, att förstå att det är midsommarafton om några dagar.

Nu har jag precis ätit en lunchtallrik bestående av rester från i fredags, ska ta en värmande kopp te och sen är det dags att hämta Ida från fotbollsskolan. Spännande att höra hur hon har haft det.


Det blev ingen cykeltur till fotbollsskolan i morse som vi hade tänkt oss. Himlen var alldeles svart så vi skyndade oss till mormor o morfar istället och lånade deras bil (eftersom vi är utan för tillfället) och det var tur för från att vi satte oss i bilen och hela vägen till fotbollsplan regnade det. Men lagom till vi klev ur bilen slutade det regna. Sen har det nog bara småskvätt lite grann så jag tror fotbollsskolebarnen har klarat sig från att bli alltför blöta.

Rabarberdjungeln

God morgon första semesterdagen! 
Så skönt med en liten sovmorgon, men det blir inte den vanliga gå-runt-i-pyjamasbyxor-halva-dagen utan nu ska jag och Ida snart cykla i väg till fotbollsskolan. Jag hoppas hon tycker det är roligt och känner sig trygg där så hon släpper i väg mig ganska snabbt. För jag har en hel del på agendan i dag.

Förutom att fortsätta med förrådsrensningen måste hitta på nå med all vår rabarber. Jag börjar nog med att göra rabarbermarmelad och rabarberchutney. Och Ida har önskat rabarberkräm, så det ska jag se till att fixa åt henne.

Men eftersom vi har snabbväxande tjocka rabarber kommer det knappt märkas att jag har tagit rabarber så det blir nog lite saft också för då går det åtminstone åt 3 kg rabarber. Har ni fler rabarbertips?

Det räckte med en stjälk i går när jag gjorde paj :)

söndag 15 juni 2014

Jordgubb- och rabarbersmulpaj med havregryn

Nu börjar helgen lida mot sitt slut, men för ovanlighetens skulle innebär det inte jobb för mig imorgon. Skönt :) Det innebär inte vanlig skola för Ida heller, utan nu är det dags för fotbollsskola för första gången för henne. Ifjol var vi i Turkiet och hon gick miste om det som brukar vara en av sommarens roligaste veckor. Hoppas hon tycker det är lika kul som Olivia och Isak har tyckt att det har varit. Mycket bus, lek och gemenskap och lite fotboll brukar de hinna med under veckan.

Eftersom söta jordgubbar och sura rabarber är en perfekt smakkombination och blir så vackert ihop gjorde jag en smulpaj med både jordgubbar och rabarber. Och godaste smulpajen är den med havregryn.


Jordgubb- och rabarbersmulpaj med havregryn
400 g rabarber
0,5 l jordgubbar
1 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl
Smuldeg
150 g smör
4 msk strösocker
2,25 dl vetemjöl
2,25 dl havregryn

Skiva rabarbern och jordgubbarna, blanda ihop med socker och potatismjöl.
Bred ut i en pajform.
Smält smöret i en kastrull. 
Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
Strö smuldegen över fyllningen
Grädda pajen i 225° i ca 15-20 minuter.
Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.

Mmm vad jag njöt när jag och Olivia satt ute i solen och åt årets första rabarberpaj. Då äntligen fick jag lite sommarkänsla.