fredag 11 augusti 2023

Semester i Stockholm

Nu är semestern slut och jag har hunnit jobba två dagar men jag tänker tillbaka på vår härliga vecka i Stockholm då vi hann så himla mycket. Vi hade verkligen kanondagar. Trots att vädret inte var det bästa - men det kunde definitivt vara sämre för vi klarade oss undan regn.

Det var även lite väl mycket folk överallt. Jag föredrar nog Stockholm under andra tider än juli. Men allt sånt glömmer man lätt och kommer ihåg allt som var bra, allt roligt vi gjorde och allt gott vi åt.

Finns det något godare, mysigare och bättre än hotellfrukost? Och jag älskar Clarion Signs frukost. Förutom allt gott som de har på sin frukostbuffé så har de fixat sån bra ordning där med flera stationer med samma saker. Så det blir aldrig kö och trängsel trots mycket folk. Sånt gillar jag! Egentligen är det så lite som behövs för att få bufféer och annat att flyta smärtfritt, men många misslyckas ändå :)



Efter en försenad flygresa och Burger King-lunch åkte vi ut till Skansen, första gången Ida var där. Vi började med en rundvandring och tyvärr fick vi inte se nån björn, men däremot ett lo-djur och lite annat. Men det bästa var på kvällen då vi hade bokat biljetter till Allsång på Skansen. Kvällens artister vara Thomas Stenström, Stor, Kiana, Lancelot Hedman-Graaf och Peter Jöback. 



Men det absolut bästa var kvarten efter huvudsändningen då det var Pernilla Wahlgren som framförde fyra av sina mest kända låtar. Det var kanonbra, synd att hon sjunger så lite nuförtiden och gör så mycket annat.

Onsdag var den stora shoppingdagen och Ida hittade så mycket fint inför skolstarten. Tänk att hon börjar på gymnasiet om några veckor. Lunchpausen blev en supergod räksallad på en uteservering. Älskar upplägget och att dressingen serveras på sidan om, istället för ihopgeggat. 



Även på kvällen åt vi gott då vi åt pasta på Trattorian, där vi har ätit tidigare också och varit så nöjda. Nöjda med maten i alla fall, servitören hade nog inte sin bästa dag på jobbet.



Torsdag tog vi en båttur till Jarlaberg/Nacka för fika och husesyn hos släktingar. Jättemysigt område och hur härligt är det inte att kunna ta båt istället för buss/t-bana? Hade jag redan då vetat att gården vi var på kommer bli Olivias gård i oktober hade jag kollat runt och strosat lite mer i området. 



På kvällen hade jag och Leif date night på Boqueria i Mood galleria. Jag har hört så många som har rekommenderat och tipsat om den restaurangen och äntligen blev det av att jag också fick testa deras mat. Det var himla gott, men som så ofta är jag inte helt nöjd med servicen och logistiken. Där finns det förbättringspotential. Dessutom är jag glad att vi kunde sitta ute för inomhus var det galen ljudnivå. Men som sagt maten var utmärkt.



Sedan var den stora dagen kommen och anledningen till vår Stockholms-semester - nämligen Gyllene Tiders konsert. Men innan dess hann vi med shopping på ett varmt Mall of Scandinavia medan det regnade utanför. Det var dock så varmt inne på MoS så vi orkade inte prova kläder och shoppa och det blev inte sån långvarig vistelse där. Så osmart av dem att ha så varmt, så att alla blir så trötta och inte orkar handla. Bättre ventilation är nog något de bör tänka över.

Lördag blev en lugn dag i solen på olika uteserveringar. Jag hade så ont i vristen så jag klarade inte gå så mycket som jag hade velat. Jag älskar att strosa i Stockholm och njuta av solen. Trots den hemska värken lyckades jag få ihop 20000 steg. Men jag förstår inte hur jag lyckades med det :) 



Caesarsalladen i solen vid nybrokajen/Strandvägen var supergod, lasagnen på kvällen i Gamla stan var okej.

tisdag 8 augusti 2023

Havre- och kokoskakor med Noblesse (äggfria o glutenfria)

Man läser och hör på nyheterna om oväder, regn, åska och översvämningar runt om i Sverige och här sitter jag ute i Luleå med strålande sol och kanonvärme. Det blåser en del och det brukar jag inte tycka om, men idag behöver vi nog svalkan.

Det talades om att det eventuellt skulle vara en tropisk natt, men jag tror att temperaturen sjönk nån grad under 20 i natt. Inte ofta vi har sån här värme en vecka in i augusti. Vilken tur att min semester inte är slut än.

I dag fyller min mamma år och vi ska ha kalas. Tack vare det underbara vädret sker firandet ute på vår altan istället för inne i hennes lägenhet eller på hennes inglasade balkong.
Det lär bli en del go’fika men inte dessa kakor. Men om ni också är sugna på kakor och gärna snabbakade såna så är det här ett kanonrecept. Glutenfria blir de också.


Havre- och kokoskakor med Noblesse


2 dl havregryn ev. glutenfria/rena
2 dl kokos
1 dl socker
175 gr smör
noblesse

Smält smöret. 
Blanda havregryn, kokos och socker. 
Rör ner smöret och blanda ihop.
Häll smeten i ca 20 folieformar. 
Sätt in i mitten av ugnen i 175 grader ca 10-12 minuter.
Ta ut plåten och lägg en noblesse i varje form.

Havregryn är egentligen glutenfritt men pga hanteringen kan de få gluten på sig. Så för de som inte är jätte-känsliga och inte har en riktig intolerans kan det fungera alldeles utmärkt med vanliga havregryn. Vill man ha garanterat glutenfritt så finns det olika alternativ man kan köpa.

lördag 5 augusti 2023

Gyllene Tider




Tänk att det redan har gått lite drygt en vecka sedan jag såg Gyllene Tider på Stockholm Stadion. Det var sån himla bra konsert med alla gamla storfavoriter blandade med nya favoriter 🙂 Jag tycker ju att låtarna från 80-talet är bäst och jag tror jag fick höra alla bra låtar från då. Så jag var mer än nöjd.

Jag var lite orolig att det skulle regna och förstöra konserten, men det var en skön kväll utan regn. Och när man som mig är van med ljusa sommarnätter så är det himla mysigt med mörka nätter som omväxling och ljus-showen syns så mycket bättre.





Jag har sett Gyllene Tider 5 olika gånger under 5 olika årtionden och på 5 olika ställen.

1981-06-20 
Brännaberget, Överkalix

1996-07-09
Borgholm slottsruin, Öland

2004-08-14
Skellefteå

2019-07-24
Pite havsbad

2023-07-28
Stockholm Stadion

1981 när hela familjen åkte och såg dem kunde jag två låter (När vi två blir en och Det hjärta som brinner) men det räckte och jag blev fast. Sedan var jag ett stort Gyllene-fans under många (alla) år.

1996 på Öland spöregnade det och man stod i en stor gyttjepöl. Men jag kommer ihåg hur jag bestämde mig för att ändå njuta av konserten. Så jag hoppade och sjöng med utan tanke på vädret och underlaget. Oj, så blöt jag var.

2019 trodde jag att det var sista gången jag såg dem eftersom de var ute på sin avskedsturné. Men Hux Flux var de tillbaka och jag fick ytterligare en chans att se dem. Sån tur!

måndag 17 juli 2023

Fizzy Pop – alkoholfri drink


Sedan några dagar tillbaka har jag semester på riktigt. Jag har ju haft några strödagar ledigt och även en hel vecka men eftersom jag jobbade två dagar förra veckan känns det som att semestern börjar först nu med många långa och lediga dagar.

Jag älskar vetskapen om att jag inte behöver stiga upp på morgonen och kan vara uppe hur länge jag vill utan att bekymra mig om hur trött jag kommer vara nästkommande dag. Underbar känsla.

På sommaren och semestern dricker nog många lite mer alkohol än vanligt. Så är det då för mig och i värmen dricker jag helst rosé eller Cava, men en o annan drink kan jag också sippa på. Helst då en Aperol Spritz. Just den är lite svår att göra alkoholfri (tror jag), men annars gillar jag alkoholfria drinkar och beställer nästan alltid det när jag är ute. Jag tycker de flesta drinkar annars är för spritstarka och riktigt duktiga bartenders är suveräna på att göra goda alkoholfria drinkar. Tips!

Den här alkoholfria godisdrinken blev nog den mest populära av de drinkar jag bjöd Ida och hennes kompisar på inför balen.

Fizzy Pop Alkoholfri drink



1 förp fizzy pop godis (à 80 g)
8 dl (sockerfri) läsk med smak av citron och/eller lime
1 lime
is


Skär eller klipp godisbitarna i små bitar.
Häll 1 dl läsk i en kastrull och värm. 
Lägg i godisarna och rör tills de har smält. 
Låt blandningen svalna (stelnar den är det bara att värma på den igen).
Pressa saften ur limen och fördela i 4 glas tillsammans med godislagen. 
Tillsätt is. 
Häll försiktigt i läsken så att det inte skummar över.
Servera gärna med några extra godisbitar.


Jag gjorde 5 drinkar av 1 förpackning godis, men jag la till lite mer läsk och lime.

torsdag 13 juli 2023

16års-kalas

 

Då var det första av familjens sommarkalas avklarat och det var Ida som fyllde 16 år. Det var extra kul för henne att fylla 16 då hon är tokig i Formel1 och favorit-förarens nummer är 16. Så himla passande.

Därför hade vi även lite Formel 1-tema på kalaset med svartvit-rutig duk likt målflaggan, Ferrari-kakor och bubbel, chokladbollar som fick representera bildäck och en av tårtorna/kakorna såg ut som en racing-bana. Eftersom F1 tävlade på Silverstone samma helg som Ida fyllde år försökte jag efterlikna den banformen. Vissa tyckte att jag lyckades bra, andra inte 🙂

Vi började firandet med en tårtbuffé och lite kakor innan vi gick över till middagens hamburgerbuffé. Perfekt mat till många och även en massa specialkost att ta hänsyn till. 

Tårtbuffé

himmelsk jordgubbstårta
marängtårta med grädde, choklad, banan och blåbär
Silverstones F1-bana, även känt som mockarutor/kärleksmums
kolakakor med Ferrari-bilar 
bildäck, även känt som chokladbollar

Hamburgerbuffé

smashed burgers med och utan ost
ost, bröd, pommes frites
dressing, ketchup, senap, majonnäs
coleslaw
saltgurka

gul, röd och rostad lök
salladsblad, gurk-, tomat- och äppelskivor

Dryck

bål, saft, läsk, Loka Crush
bubbel (Ferrari så klart), öl
vatten med och utan bubblor
kaffe, te

torsdag 6 juli 2023

Crostini med ruccolapestoost, basilika och lufttorkad skinka



Nu har även jag fått semester och efter flera veckor med kanonväder så vräkte regnet ner min första semesterdag. Så typiskt hade kanske de flesta tyckt. Men för mig gjorde det inte så mycket eftersom vi har två kalas på gång. Nu kunde jag baka, städa och förbereda inomhus i lugn och ro, utan att längta ut.

I dag däremot lyser solen och jag kan njuta utomhus och känna mig lugn med alla förberedelser inför morgondagens kalas. Det blir nog inga snittar imorgon, men det hade vi på midsommarafton, då vi hade det så mysigt på mammas balkong.

Färdiga Crostinis är så himla goda och perfekta att göra nå gott drink-tilltugg av. Den här gången använde jag smaksatt ost, lufttorkad skinka och basilika. Superenkelt och supergott.

Crostini med ruccolapestoost, basilika och lufttorkad skinka


Crostini (jag använde färdiga)
Arlas färskost med smak av Rucolapesto
Lufttorkad skinka
Basilikablad

Dela skinkskivorna i mindre bitar. Jag delade varje skiva i 4 delar, men beror lite på storlek.
Bred en klick ost på varje crostini.
Toppa med ett basilikablad och ihopsnurrad skinkskiva.
Servera genast



Tänk att imorgon fyller vår yngsta 16. Varje år (flera gånger per år rättare sagt) måste jag nämna att hon är född 070707. Hur läckert är inte det? I vår familj där vi är lite siffertokiga är det extra kul och fascinerande. Min syster poängterade dessutom att i år (2023) blir ju även siffersumman av året 7 (2+0+2+3) och hon fyller 16, dvs även det blir 7.


Talet 7 har alltid betraktats som speciellt. Veckans sju dagar, världens sju underverk, regnbågens sju färger, de sju dödssynderna, osv. Det sägs till och med att Newton lade till färgen indigo till sin beskrivning av spektrumet för att få det till just sju färger. Även inom skönlitteraturen har talet 7 haft en speciell roll. Snövits sju dvärgar, de sju horrokruxerna i Harry Potter, osv.

Wikipedia

söndag 2 juli 2023

Köttfärsrulle fylld med ost, skinka och paprika


De hotar/varnar för regn så då gäller det att komma på goda maträtter som man lagar inomhus. För på sommaren är det inte ofta vi lagar mat inomhus, det blir grillat nästan varje dag med uppehållsväder…och ibland även regniga dagar.

Den här köttfärsrullen åt vi för ganska länge sedan men eftersom jag har varit så dålig på att blogga har jag glömt bort att ge er receptet. Men nu hittade jag recept-utkastet och bilderna.


Köttfärsrulle fylld med ost, skinka och paprika


Köttfärsen
750 g köttfärs 
1 tsk margarin flytande
2 msk potatismjöl
1 ägg
0,5 dl mjölk
2 tsk basilika
1,5 tsk salt
svartpeppar 

Fyllning
smaksatt ost, jag valde en med paprikasmak
skinka
paprika
soja

Blanda färs med margarin, potatismjöl, ägg, mjölk, basilika, salt och peppar. 
Platta/kavla ut till en fyrkant på ett bakplåtspapper. 
Bred ut osten, lägg ut ett lager skinka, strö över paprika i småbitar.
Rulla ihop som en rulltårta. 
Lägg i en smord eldfast form. Pensla med soja. 
Sätt in i ugn 200° ca 40 minuter. 
Servera med kokt potatis och sås.
Basilikagräddsås

3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk kalvfond
0,5 msk soja
1 msk torkad basilika
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.Smaksatt ost, skinka och paprika på köttfärsenIhoprullad och redo för ugnen
Dags att äta