fredag 1 oktober 2021

Löjrom och chips

Fredag och helg igen. Som jag ska njuta av några timmars ledighet. Det har varit en hektisk vecka och jag gjorde misstaget att kolla nästa veckas kalender och det lugnar inte ner sig. Till veckan ska jag även tillbaka till kontoret, kommer kännas så konstigt och ovanligt. Men kul att få träffa kollegerna igen.

I lördags hade vi finbesök av Leifs syster och hennes man som hade vägarna förbi och stannade över en natt. Så trevligt! Innan middagen bjöd vi på lite ost och en lyxtallrik tillsammans med min höstfavorit-drink, nämligen Applepie Martini. Jättegod drink men den passade inte så bra till osten märkte jag 

Till löjrom funkade dock drinken bra. Men vad passar inte till löjrom?

Löjrom och chips

Chips
Löjrom
Crème fraiche
Rödlök
Dill

Strö ut chips på ett fint fat.
Klicka ut löjrom och crème fraiche över chipsen.
Strö över finhackad rödlök och dill.
Servera och njut.

Jag använde de lite krispigare lantchipsen så att de inte skulle bli så blöta och tråkiga för snabbt. Men det hade jag nog inte behövt oroa mig för eftersom det gick fort innan tallriken var rensad. De som inte gillar löjrom såg till att ta chips underifrån utan löjrom.

Jag valde vanliga saltade chips, men nästa gång väljer jag kanske en med smak. Gräddfil och dill borde ju funka kanon till detta.

 

onsdag 29 september 2021

Chokladtårta

När vi skulle fira Olivia hade hon inga speciella önskningar på tårta eller efterrätt, bara det var choklad. Så då blev det en chokladbomb – chokladbottnar med chokladfrosting. Det kan aldrig bli för mycket choklad.

Bottnarna ser nästan ut att vara kladdkakor, men det är det inte. Lika bra att jag skriver det så att ni inte blir besvikna för jag vet ju hur populärt det är med kladdkakor. Men de här bottnarna är mer likt sockerkaka än kladdkaka, dvs som vanliga tårtbottnar brukar vara.

Chokladtårta

2,5 dl vaniljyoghurt
1,25 dl rapsolja
3 ägg
5 dl vetemjöl
3,75 dl strösocker
2 dl kakao
4 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
2 tsk salt

Vispa ihop yoghurt, olja och ägg lite lätt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål, rör sedan ner dem till en jämn smet.
Fördela smeten i två smorda formar, 24 cm i diameter. Jag tog en stor slev smet i taget i varje form tills smeten var slut. Då vet jag att det blir lika mycket i båda formarna.
Grädda längst ner i ugnen i 180 grader ca 30 minuter. Kontrollera att de är klara med en provsticka mot slutet av gräddningstiden, stickan ska vara torr när du tar upp den.
Låt bottnarna svalna lite och ta sedan ut dem ur formarna.

Chokladfrosting

300 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
300 g smör, mjukt och rumstempererat smör
600 g färskost
2 dl florsocker

Grovhacka den mörka chokladen och smält över vattenbad.
Låt sedan chokladen svalna helt.

Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en annan bunke.
Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa lite till.
Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med hjälp av en slickepott.

Bred ut över tårtan. Garnera eventuellt.

måndag 2 augusti 2021

Pasta al limone – Citronpasta

Jag älskar pasta! Den här citronpastan är min senaste favorit, så fräsch och god. Den passar dessutom till lite allt möjligt. Jag har provat den både till kyckling och räkor och båda rätterna blev kanongoda.

Bilderna är från när jag blandade ner räkor i pastan och sedan serverade tomat, mozzarella och basilika på sidan om så var o en fick toppa sin egna tallrik med det. Tycker det oftast är godare att servera det kallt istället för att blanda ner i pastan och värma tomater och mozzarella. Men det är en smaksak.

Pasta al limone – Citronpasta

lite smör
1 vitlöksklyfta, riven
1,5 dl vispgrädde
2 msk finrivet citronskal (+ ev extra till servering)
1 msk färskpressad citronjuice

1 dl pastavatten

salt
400 g pasta (gärna nån spagetti-typ)
1 dl riven parmesanost (+ mer till servering)
svartpeppar 

Bryn smöret i en stekpanna. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut.
Häll ner grädden, citronskal och juice och låt koka upp.
Smaka av med salt.
Koka pastan al dente.
Häll av vattnet men spara ca 1 dl av pastavattnet.
Vänd ner pastan, pastavattnet och parmesanen i såsen och rör till en krämig pasta på medelvärme.
Lägg upp och toppa med mer parmesan, svartpeppar och gärna extra citronskal.
 Jag blandade även ner räkor (kom ihåg att räkor inte ska koka för då blir det sega och tråkiga)

 

fredag 19 mars 2021

Bloggen har flyttat

Idag är jag så stolt och glad att hälsa er välkomna till min nya blogg matro.blog 💖

Från o med 1 december lämnar jag blogspot och börjar blogga på en egen domän, så kom ihåg att ändra eventuella bokmärken och genvägar som ni har. Nu är det matro.blog som gäller.



Jag jobbar fortfarande med layouten, det är svårt att få den exakt som jag vill. Men nu är jag tillräckligt nöjd för att kunna köra igång.

Jag har lyckats få över alla tusentals gamla inlägg så ni borde hitta alla era gamla favoritrecept. Sök-funktionen på nya bloggen verkar mycket bättre, har testat den och jag är riktigt nöjd.

Jag har även bytt ut en massa länkar så att de pekar rätt mot matro.blog men självklart har jag inte hittat och bytt ut alla. Så om ni klickar på nån länk som inte stämmer får ni gärna meddela mig via pm, dm, mejl eller kommentarer så att jag kan fixa till även den länken. Alla gamla inlägg har inte fått rätt kategori än, men det kommer.....

Jag är rätt säker på att det nu kommer bli lättare att kommentera för er så nu ser jag fram emot en massa kommentarer och att få höra vad ni tycker om mina inlägg och recept. 

Nu hoppas jag att ni hänger med och sprider matro.blog till alla ni känner (och inte känner)

Varmt välkomna 💖

måndag 8 mars 2021

Familjemiddag

 I lördags fick jag äntligen ha hela familjen samlad igen på familjemiddag. Lovely! Så nu längtar jag så otroligt mycket till sommaren då det blir ännu lättare att umgås med alla man tycker om.

Ja idag längtar jag extra mycket efter sol, sommar och semester. Kanske beror det på väderbakslaget i helgen och att det nu ska blir kallare igen efter veckor med plusgrader och drömmar av vår o värme. Eller kanske beror det på att jag älskar sol, sommar och semester 🙂

I lördags sken solen ett tag, men det var också värsta ovädret. Från ingenstans drog helt plötsligt värsta snö- och hagelstormen. Men lika fort som det drog in drog det vidare och solen kom fram igen och jag passade på att ta lite kort på min citronmarinerade broccoli för att få med lite fina solstrålar.

Man kan nästan tro att kortet är taget en fin sommardag.

Åter till familjemiddagen. Vi gjorde det enkelt för oss eftersom det var mycket sport på tv hela dagen som vi inte ville missa för mycket av. När vi gör det enkelt för oss så blir det ofta att vi kör rostbiff på låg temperatur i ugnen i flera timmar. Det blir så otroligt gott och det är så otroligt enkelt.

Till det serverade vi goda såser och sallader och enklaste goda potatis-tillbehöret. Ingen tid behöver läggas på att skala potatisen och inte speciellt mycket tid på att skära den heller. Sånt gillar jag!

Familjemiddag

rostbiff, tillagad på låg temperatur
potatishalvor
citronmarinerad broccoli
sallad med bl.a sparris, morötter, fetaost och granatäppelkärnor
vitlök- och dragonsås
balsamicosås
kantarellsås
pepparsås

hjortronglass
fryst cheesecake

söndag 7 mars 2021

Matsedel v.10 mars 2021

 Vilken tv-söndag det kommer bli. Passar perfekt med en lugn o skön innedag när det vekar vara blåsigt, grått och tråkigt ute. Innan middan kommer vi hinna se Vasaloppet, VM-femmilen, två skidskytte-jaktstarter och en hockeymatch. Har jag missat nå?

Om ni också kommer sitta i tv-soffan stora delar av dagen kan ni samtidigt spana in min matsedel och se om något kan falla er i smaken. Kanske provar ni någon av dessa maträtter redan i veckan, eller?

Matsedel v.10 mars 2021

Köttfri måndag
Kantarellpaj med Västerbottensost

Tisdag
Italiensk lax med fetaostkräm

Onsdag
Ajvar-gryta

Torsdag
Indisk kycklinggryta

Mysfredag
Köttfärs- och grönsaksfylld varm smörgåstårta – stor varm macka

Veckans godsak
Cookies&Cream – Oreoglass

lördag 6 mars 2021

Fläsk- och grönsakswok

 Lördag, härliga lördag. Jag vaknade med huvudvärk men den försvann riktigt snabbt tack o lov. Jag sov kanske bara på något konstigt sätt. Den här lördagen blir det kökstjänst och Vinterstudion mest hela dagen. En dag i min smak, helt enkelt. Först ska köket storstädas och sedan ska det stökas ner 🙂

Men innan jag sätter igång med dagens sysslor ska jag ger er receptet från gårdagens goda wok-middag. När jag gör wok blir det alltid olika från gång till gång. Jag använder de grönsaker jag har hemma och kryddar med lite olika saker varje gång. Dessutom varvar jag mellan kyckling eller fläskkött och ibland äter vi nudlar och ibland ris till.

Oavsett hur jag gör så blir det alltid himla gott i alla fall och är Idas favoritmat. En av dem i alla fall, för hon har ganska många favoriter.

Fläsk- och grönsakswok

ca 7 hg skinkstek eller liknande
en bit vitkål
3 morötter
1 rödlök

1 röd paprika
1 broccoli
salt o peppar
150-200 g nudlar

2 msk tomatpuré
2 msk ketjap manis
2 msk soja
1 msk kycklingfond
sriracha
2 dl vatten

Strimla skinksteken och vitkålen.
Skala morötter och rödlök och dela i mindre bitar.
Dela paprika och broccoli i mindre bitar.
Stek allt i omgångar i stek- eller wokpanna eller i ugnen.

Salta o peppra
När allt är färdigstekt blandas allt ihop i en stor panna.
Rör ner tomatpuré, ketjap manis, soja, fond, lite Sriracha och vatten.
Koka ihop några minuter.
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och häll ner nudlarna i woken.
Rör om, smaka av med salt o peppar.

För att förenkla och snabba på matlagningen stekte jag broccoli och morötter i ugnen först, i 225 grader ca 15 minuter, innan jag blandade ner det med allt det andra.