lördag 12 september 2020

Fredagskänslan

Jag sa att jag skulle njuta hela da'n av fredagskänslan igår och det gjorde jag. Jag hade en supermysig dag. Hade världens flow på jobbet och hann jobba undan en massa tråkigt som legat o stressat mig och jag fick äntligen vara med på fredagsfikat igen. Slutade hyfsat tidigt eftersom solen sken så jag ville skynda mig hem till altanen. Vilken värme det var! Jag var tvungen att sätta mig där det fläktade lite för det var alldeles för varmt i vårt solhörn.

Jag bjöd över mamma på en liten snacktallrik och ett glas bubbel i solen. 
En perfekt start på helgen.


Vår nya fredagstradition är att äta nå fredagsmys-gott till middag framför tv:n efter Idas basketträning. Gärna lite lättare och plockmat-aktigt. Så efter 19 igår dukade jag upp ingredienser till Club Sandwich så fick var o en plocka ihop sin egen kycklingmacka. Till efterrätt blev det lite frukt- och grönsakssnacks (melon, kiwi, morötter och salladsärter).


Nu skiner solen igen så jag ska ta en kopp te och gå ut o sätta mig. Det gäller att passa på alla soliga o fina dagar nu. I övrigt har jag inga planer för dagen. Jag trodde jag skulle få ett dygn helt ensam utan måsten, dvs hur mycket serietittande o soffhäng jag ville och typ te o mackor till middag. Men så blev det visst inte. Helt plötsligt är hela (hemmaboende) familjen hemma. 
Men det är mysigt det också 💕

torsdag 10 september 2020

Krämig räkpasta

I tisdags kändes det som att veckan hade pågått hur länge som helst och jag var helt klart redo för helg. Jag förstod inte hur jag skulle klara tre dagar till för jag var så trött och slut på energi. Men nu helt plötsligt är det torsdag och snart är det helg. Skönt att jag fick tillbaka lite energi och nu äntligen ska jag även vara på jobbet en fredag och jag ska se till att njuta av fredagskänslan hela dagen. 

Jag tänkte dela med mig av ett riktigt gott recept som jag tycker att ni ska prova i helgen. Jag menar - Vad kan gå fel med krämig pasta, basilika och räkor? Inte mycket!


Krämig räkpasta

ca 500 gram spagetti
1 kg räkor med skal
1 ask babytomater

2 stora vitlöksklyftor
1 chili (eller lite chiliflakes)
0,5 dl creme fraiche
1 dl grädde
0,5-1 dl pastavatten
0,5 kruka färsk basilika
0,5 dl vitt vin 
olivolja
salt och svartpeppar

Skala räkorna
Koka spagettin enligt förpackningens anvisningar.
Skär vitlök och chili i små bitar och fräs i olivolja.
Häll i crème fraiche, grädde, vitt vin, salt och peppar. 
Koka ihop på svag värme. 
Hacka basilikan, häll ner i såsen. 
När spagettin nästan är klar, ta ca 1 dl pastavatten och häll i såsen.
Dela tomater och tillsätt till såsen.
Vänd ner den kokta spagettin, rör runt och smaka av.
Rör ner räkorna och smaka av.

onsdag 9 september 2020

Säkert, eller

Är ni försiktiga att klicka på länkar när ni surfar runt? Eller är ni rädda för att hamna på konstiga/farliga sidor och att er dator ska bli full med virus. Jag är inte rädd för att klicka runt, men jag klickar ju inte på vad som helst. Man har ju lite koll på vad som kan vara risky (peppar, peppar....)

Det gäller att vara uppmärksam men inte rädd och lämna aldrig ut några personuppgifter eller lösenord!

Många företag har nog jobbat rätt hårt med datasäkerhet den här våren då så många har jobbat hemma pga pandemin. Det är så mycket enklare för IT-avdelningar att upprätthålla säkerheten när alla är på plats innanför brandväggar. En annan säkerhetsrisk är när folk drar viktiga papper mellan hemmet och jobbet. Tänk om de kommer bort! 

Jag tycker det är rätt intressant att höra hur olika företag har löst säkerheten på så olika sätt. Vad får man och vad får man inte göra vid hemarbete? Vilket nätverk får användas? Vilka program kan användas? Vilka inloggningsrutiner finns? Var ska och får man spara dokument?

IT-avdelningar och olika datacenter har definitivt även fått mer att göra med olika supportfrågor gällande distansarbete. Saker som krånglar hemifrån, man kommer inte åt vissa grejer och man använder kanske annan utrustning än på jobbet. 

tisdag 8 september 2020

Visst orkar ni ännu en gång?

Nu är hösten här och det innebär att det åter igen är dags för Matbloggspriset och åter igen behöver jag er hjälp med att nominera mig och Matro. 
Orkar ni ett år till? 
Ni har ju varit så snälla tidigare år och jag är så glad och tacksam över er alla som har orkat nominera mig till Folkets Val.

För att nominera mig går ni in här: http://matbloggspriset.se/nominera/
Länk till bloggen (Matro) är denna: https://mat-ro.blogspot.com (kopiera med er länken)



Här kan ni läsa tidigare intervjuer med mig efter att jag har blivit nominerad två år i rad.

Intervjun från 2019

Intervjun från 2018

måndag 7 september 2020

Höstgryta

I dag var jag äntligen tillbaka på jobbet efter två veckor hemma. Så kul att vara bland folk igen, men jag fick skärpa mig så att jag inte surrade sönder mina kolleger. Tyvärr är det nu Idas tur att vara förkyld och hemma, så den här hösten börjar på samma sätt som alla andra höstar - med en massa förkylningar.

I veckan startar älgjakten så nu är det dags att tömma frysen på fjolårets kött, eller i alla fall försöka få bort några till bitar för att göra plats för nytt kött. Så förra veckan lagade jag en älg-köttgryta som nog även blir min lunchlåda imorgon.


Höstgryta

700 g grytbitar (av älg)
2 msk vetemjöl
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 dl rött vin
7 dl vatten
2 msk vilt- eller kalvfond
3 lagerblad
2 msk blåbärssylt
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
4 morötter
1 stor bit kålrot
salt
svartpeppar
chilipasta

Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och chili. 
Lägg över i en gryta. Strö över vetemjölet och blanda runt med köttbitarna.
Finhacka lök och vitlök och stek mjuk. Lägg över i grytan. 
Häll i vin, vatten, fond, lagerblad, sylt, timjan och rosmarin. 
Låt puttra 1,5-2 timmar.
Skala och dela morötter och kålrot i mindre bitar.
Lägg ner i grytan och låt koka tills rotsakerna är mjuka och köttet är mört, ca en halvtimme.
Servera till potatis, ris eller bulgur.

söndag 6 september 2020

Matsedel v.37 september 2020

God morgon, jag har varit vaken ett tag och sitter nu vid köksbordet med min tekopp medan övriga familjen fortfarande sover. Vi satte in en älgstek i ugnen i gårkväll som snart är klar och ska ner i en saltlag i några timmar. Sedan hoppas vi att vi har en god Tjälknöl till middag. 

Innan dess har jag tänkt vila en del, det känns som jag gjorde lite för mycket igår nu när jag äntligen känner mig frisk. Så typiskt mig, men i dag ska jag försöka vila lite och ta det lugnt. En promenad ska jag i alla fall se till att det blir för det verkar kunna bli en fin dag. Just nu skiner solen från en klarblå himmel och jag ser inte ett enda moln.

Nu när det är första söndagen i september tänkte jag återinföra veckans matsedel på bloggen. Hoppas ni hänger med och hittar inspiration till veckans middagar.

Matsedel v.37 september 2020

vegetarisk måndag
Vi börjar med en vegetarisk smakrik rätt. Pasta är ju så gott i sig så man behöver inte krångla till det så mycket. Spagetti, vitlök, chili och tomat blir tillsammans en Spaghetti al Pomodoro


tisdag
Lax är ju så himla gott och jag skulle kunna äta det flera gånger i veckan, men då blir det så mycket gnäll från familjen så jag äter det mer sällan. Här en krämig variant med smak av lime Limegratinerad lax


onsdag
Kantarellsoppa passar att göra nu i höst, antingen av nyplockade kantareller eller för att tömma frysen på fjolårets. 


torsdag
En höstköttfärssås blir det om man tillsammans med köttfärsen blandar ner en massa morötter, kålrot och rotselleri. Jag brukar ta ungefär lika mycket rotsaker som köttfärs och det blir en jättegod och nyttig köttfärssås av det.


mysfredag
Än är det inte för sent att grilla, så då tycker jag att ni ska passa på att göra den här grillade kycklingsallad med en massa godsaker.


veckans godsak
Hjortronpaj får avsluta veckan, en krispig paj med detta vackra goda bär. Istället för en bild på en paj som ser ut som vilken paj som helst eftersom bären är täckta, visar jag er den här bilden på endast hjortron. Visst är de vackra?

fredag 4 september 2020

Fredagsmys i soffan

Äntligen lite positiva nyheter💖 
Fast jag vågar knappt prata om det högt, är rädd att det blir bakslag. Men jag känner mig frisk! Hade nästan glömt bort hur det känns att känna så här. Förra helgen trodde jag att jag var frisk för jag kände mig bättre, men nu inser jag att jag verkligen inte var frisk då. Det är ju så här det ska kännas! Vilken lycka och lagom till helgen också🙏

Inte ens det gråa och regniga vädret kan få mig på dåligt humör idag. Istället för fredagsmys på altanen blev det soffhäng och tända ljus. Inte helt fel det heller.

Efter Idas basketträning dukade vi upp lite smått o gott framför tv:n och hyrde Min pappa Marianne, som vi såg medan vi mumsade på allt gott. En bättre fredag, helt enkelt.


Fredagsmys i soffan

lufttorkad skinka
brieost
hjortron- och blåbärssylt
2 sorters ölkorv
quesadillas
Finn crisp snacks med smak av SourCream & onion
hallon och blåbär
halvor av kiwi och passionsfrukt
apelsin- och plommonklyftor
salladsärter och snackmorötter