fredag 31 juli 2020

Roséväder

Semester, fredag och roséväder💖
Vad mer kan man begära?

Dessutom är vi bortbjudna på middag, så jag behöver inte ens ställa mig i köket i dag utan kan bara njuta av kvällen med god mat o dryck i trevligt sällskap. Bara jag orkar hålla mig vaken. Har varit sjukligt trött i veckan men idag känner jag mig äntligen lite piggare. Men det ska bli otroligt skönt att slippa stiga upp strax efter 5 i morgonbitti.

Sista dagen på jobbet innan ledigheten gick bra, men var lite seg. Jag tog dock lite flexledigt på eftermiddan. Varför sitta o kosta pengar när man inte är speciellt effektiv? Men det var faktiskt segare igår, för då var jag riktigt omotiverad, trött och seg och da'n gick sååå sakta. Jag hade så många planer för kvällen igår men jag orkade inget mer än att sitta/ligga i soffan och alla mina to-do:s är kvar. Men nu har jag flera dagar på mig att fixa dem.

torsdag 30 juli 2020

Semester på gång

Nu är det nedräkning deluxe💖
Näst sista arbetsdagen inför del två av min semester är avklarad, så nu är det endast en dag kvar att jobba och nu känns det faktiskt lite segt. Varför är sista dagen innan semestern alltid jobbigast? När det är så lite kvar borde det ju kännas riktigt bra och enkelt att jobba, men det är som att både hjärnan och kroppen redan har ställt in sig på semester. Början av veckan gick så mycket bättre, jag kände mig både pigg (trots sömnbrist) och sugen på jobb.

Trots att det inte är så kul när klockan ringer alldeles för tidigt så är det faktiskt riktigt mysigt att cykla i väg före 6 på morgonen. Det är så lugnt och tyst i hela stan och när vattnet ligger helt spegelblankt som i tisdags då är det magiskt.


Dagens lyx var inte vädret eller utsikten, utan till förmiddagsfikat då två kolleger bjöd på fika med nybakade varma scones. Hur gott och uppskattat var inte det! Det passade extra bra i dag då jag kände mig sjukt hungrig redan tidigt. Jag var så hungrig och sugen på fika så jag glömde ta kort.

Snart ska jag krypa ner i soffan med en kopp te för lite seriemaraton. Det bästa och mysigaste man kan göra en grå och regnig dag som denna. Men imorgon ska det visst vara sol och kanonväder. Just nu känns det dock svårt att tro.

onsdag 29 juli 2020

Bulgursallad med godsaker

Nu är det dags att ge er ytterligare en sallad från min salladsbuffé som jag bjöd på under min födelsedagslunch och nu ska ni få läskas av en bulgursallad med en massa gott i. Så himla smidigt - koka bulgur och blanda ner saker du tycker om och eftersom det är sommar använde jag så klart söta o fräscha nektariner. En stor sommarfavorit!

Liksom till grönkålssalladen passar det jättebra med en fräsch citrondressing (crème fraiche o citron) till den här salladen. Man kan äta den som den är med en dressing och kanske en brödbit eller som tillbehör till kött.


Bulgursallad med godsaker

2-3 portioner bulgur
1 broccoli
0,5 blomkålshuvud
2 morötter
olja
salt
1 paket fetaost
1 liten förpackning ruccola
2 nektariner

Dela broccoli, blomkål och morötter i mindre bitar.
Lägg dem på en ugnsplåt, ringla över lite olja och salta.
Ugnsstek dem i 200 grader ca 15 minuter (beroende på storleken).
Koka bulgur enligt förpackningens anvisningar.
Dela fetaosten i bitar och klyfta nektarinerna.
Blanda ihop allt och servera salladen ljummen eller kall.

*********************

Nu är det bara två arbetsdagar kvar innan del 2 av min semester tar vid. Känns faktiskt himla skönt att jag snart får slippa ställa alarmet och kan ta dagen som den kommer igen. Jag rivstartar semestern med en grillfest redan på fredagkväll. En grillfest hos grannar, så jag behöver inte ordna, fixa o dona nånting själv. Om nu nån oroade sig för det efter min 50års-fest.

Men sedan är det dags för rolig festplanering igen för nästa helg är det dags att fira mamma som också fyller jämnt i år. Så då önskar vi att vädret är minst lika bra som på min födelsedag. För i dessa Corona-tider är det bara utevistelser som gäller.

tisdag 28 juli 2020

Grillmiddag med grillad chokladkaka

Trots att jag jobbar försöker jag ha kvar sommar- och semesterkänslan, så då var det perfekt att jag var bortbjuden på tjej-grillmiddag igår. Vi började med alkoholfritt bubbel, perfekt med lite feststämning utan alkohol eftersom jag var tvungen att jobba en stund på kvällen. Till det serverades krustader med ädelost och hjortron. Hur gott är inte det? Jag njöt av det så mycket så jag glömde ta kort.


Se'n flyttade vi upp på altanen och bjöds på en supergod grillmiddag, och finns det något bättre än vackra och goda sallader? Från grillen fick vi kycklinglårfilé och jalapeñoost-fyllda champinjoner och till det åt vi potatissallad, sallad och en röra med soltorkade tomater. Riktigt god festmiddag på en jobb-måndag! Så här skulle alla veckor få starta.


Det roligaste fick vi dock till efterrätt då vi bjöds på chokladkaka från grillen. Så himla läckert! Jag har varit lite sugen att prova men aldrig "vågat". Men nu äntligen fick jag provsmaka! Det var en god chokladkaka med Salted Caramel Choklad-bitar i, till det åt vi jordgubbar och glass. Sommar på en tallrik! Och självklart blev det chai-te till det.

Trots att det inte var soligt var det så pass varmt att vi kunde sitta ute hela kvällen. Så mysigt! Inne hinner vi sitta hela hösten och vintern, så det gäller att passa på att vara ute nu. En supermysig och trevlig kväll och jag kom i säng alldeles för sent, men så värt att vara lite trött idag.

söndag 26 juli 2020

Grönkålsallad med kikärtor och sötpotatis

En av salladerna jag hade på min födelsedagslunch var denna grönskålssallad med en massa smarrigt. På min salladsbuffé hade jag de stekta champinjonerna på sidan om tillsammans med en massa olika tillbehör så var o en fick plocka ihop sin egna favoritsallad.

Men när jag testade den här salladen första gången så var det en ensamrätt och då ville jag ha champinjoner i salladen för att göra den lite matigare. Det är jättegott med en fräsch citrondressing till salladen som jag enkelt blandar ihop av crème fraîche, citron-skal och saft tillsammans med lite salt o peppar.


Grönkålssallad med kikärter och sötpotatis 

600 g sötpotatis
olja

230 g kikärter (avrunnen vikt)
2 tsk olja
1 tsk paprika
1 tsk chili flakes

400 g grönkål 
1 tsk olja
1 tsk pressad citron
salt

200 g champinjoner
rostade och salta pumpa-och solroskärnor

Skala sötpotatisen och skär i bitar. 
Lägg på en plåt och ringa över olja och krydda med salt och svartpeppar. 
Tillaga i ugnen i 20 minuter. 
Skölj kikärterna och blanda med olja, paprika och chili flakes. 
Ta ut sötpotatisen och häll på kikärterna. 
Krydda med salt och sätt in i ugnen 10 minuter till.
Dela champinjonerna i mindre bitar och stek dem.
Ta bort stammen från grönkålen och riv bladen i bitar och lägg i en bunke eller plastpåse. 
Tillsätt olja, pressad citron och lite salt. 
Massera ett par minuter så grönkålen blir mjuk. 
Lägg den på ett stort fat.
Lägg champinjonerna på grönkålen.
Sprid ut sötpotatis och kikärter på grönkålsbädden och champinjonerna. 
Strössla över rostade och salta pumpa-och solroskärnor, som du antingen rostat själv eller köpt färdiga.


Man blir så glad över alla vackra färger som samsas på tallriken, för att inte tala om alla goda smaker. Ni måste testa! Inspiration från Sandra Callermo


Nu är min första semesterperiod slut, snyft, och i morgon är det dags för första arbetsdagen av fem innan det är dags för ytterligare semester. Det känns ganska bra trots allt, det jobbiga blir att jag måste ställa klockan och även gå o lägga mig i tid. Jag älskar semesterlunken utan tider att passa och att vara vaken sent.

Men jag kan inte ljuga om att det känns otroligt bra att jag har semesterdagar kvar, för jag är inte helt klar med sommar o semester än. Men jag har inte bestämt hur länge jag tänker ha semester i augusti. Planen från början var ju att vi skulle till Spanien så jag har semester till den 19:e men med tanke på att vi skippar Spanien-resan börjar jag nog jobba lite tidigare och sparar några semesterdagar. Men vi får se hur jag känner och när jag känner mig redo för att starta hösten.

Nu ska jag kolla vad jag ska ha för kläder imorgon, att matlådorna är klar och att jobb-datorn är nerpackad.

Njut av söndagkvällen!

lördag 25 juli 2020

Kalasen fortsätter

Sommaren brukar betyda kalas efter kalas för vår släkt och i sommar är det inget undantag, vi har hunnit med en massa kalas redan och än är det inte slut. Idag fyller min systers dotter 18 år och igår firade vi henne och hade sån tur med vädret så vi kunde sitta ute hela kvällen. Det blev lite småkyligt men inte värre än att en filt värmde oss. På sommarkalas vill man ju sitta ute.

Jag återanvände alla ballonger från mitt kalas i söndags och använde dem till paketpyntning. Det blev väldigt läckert. Så bra att kunna använda ballonger till flera saker och inte bara några timmar på ett kalas.


Vi började kvällen med lite gott småplock till förrätt - caprese (tomat, mozzarella, basilika) på pinne, rågskålar med skagenröra, morot- och gurkstavar, tacochips och dip med crème fraîche o thaichilisås.

Sedan dukades det upp en grillmiddag deluxe med kött, lax, majskolvar, blandade grillade grönsaker, pommes, klyftpotatis, två sorters salsa, flera såser, sallad, vattenmelon, bröd och smör.


Efter den supergoda middagen var nog de flesta riktigt mätta och då dukades det upp en fikabuffé med såå mycket gott. Vilken tur att man alltid rymmer fika, hur mätt man än är.

Det fanns Pavlova, morotskaka, vinbärskaka, sommarkaka, drömmar, chokladbollar och bullar. Jag smakade inte av allt, men det var nog inte långt ifrån.


Idag vräker regnet ner igen och det blir ännu en innedag med städning. Igår när det var uppehåll passade vi på att städa och röja ett förråd ute på tomten. Känns skönt att ha det gjort innan vintern då vi ska in med en massa sommargrejer. Idag ska jag försöka ta tag i garderoberna och rensa ut lite kläder så vi får plats med nya inför hösten.

Ha en bra lördag!

torsdag 23 juli 2020

Chokladlakrits-snittar

Nu börjar det bli dags för ett recept igen. Känns som det var länge sedan jag delade med mig av recept och nu har jag en hel del recept från min födelsedag som jag måste ge er. Jag börjar med dessa snittar med smak av kola, choklad och lakrits. Superenkla att baka, blir många och är riktigt goda. Vad mer kan man begära?


Chokladlakrits-snittar


100 gram smör
1 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
100 gram mjölkchoklad med saltlakrits-smak

Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap.
Blanda mjölet med bakpulvret. Blanda ner i smörblandningen.
Blanda snabbt ihop till en deg, tillsätt mer vetemjöl om degen känns för kletig.
Hacka chokladen och blanda ner den i degen.
Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder, lägg på plåt med bakplåtspapper. 
Platta till längderna lite.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 min i 175 grader.
Skär kakorna på snedden innan de kallnar.

Rulla till 3 längder, platta till något.
Färdiggräddade.
Skär i sneda bitar innan de svalnat.