torsdag 6 september 2018

Lingonsylt

Har ni plockat nya färska lingon eller har ni kvar i frysen från tidigare år? Det spelar ingen roll vad, för den här lingonsylten blir lika god med vilket som. Jag använder alltid det här receptet för jag tycker det är bäst.


Lingonsylt

1 kg lingon
3 dl vatten
7 dl socker

Koka lingon och vatten i en kastrull under lock i 5-10 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt sockret lite i taget. Rör tills allt socker löst sig.
Låt stå över natten för att stelna till något.
Häll upp i burkar och frys ner lite för bättre hållbarhet.


Vad använder ni lingonsylt till? Här kommer lite goda tips!

Blanda lingonsylt lite slarvigt med vispad grädde och servera till den supergoda saffranskladdkakan (nu börjar jag längta till jul och allt gott med saffran)



Den äggfria(om man vill) och goda lingonkakan var det himla länge sedan jag gjorde. 
Kanske dags igen?!



Och det godaste av allt. Palt med stekt fläsk, smör och lingonsylt.

tisdag 4 september 2018

Kyckling Teriyaki med minimajs

Vi fortsätter att ha matkasse tre gånger i veckan och det fungerar riktigt bra. Vissa maträtter är så klart godare än andra och vissa skippar vi helt o hållet och använder ingredienserna till annat istället.

Den här kycklingen med teriyakisås modifierade jag en aning bl.a. att den får gå klart i ugnen istället för i stekpanna på spisen.


Kyckling Teriyaki med minimajs

1 kg kycklingfilé
salt, peppar
1 burk minimajs (à 425 g)
150 ml teriyakisås
sesamfrön

Skär kycklingen i 3 bitar på längden.
Stek kycklingen runt om i oljan i en stekpanna. Salta och peppra.
Lägg i en ugnsform.
Stek klart i ugnen 175 grader ca 8 minuter. Skär och kolla att kycklingen är genomstekt.
Låt majsen rinna av.
Häll minimajs och teriyakisås över kycklingen i formen.
Ställ in i ugnen tills allt blir varmt och det bubblar lite i teriyakisåsen.
Häll sesamfrön över och servera till t.ex. nudlar och broccoli.

Jag serverade broccoli och nudlar till kycklingen och båda tillbehören passade riktigt bra. Hade fler i min familj tyckt om broccoli hade jag lagt den i ugnsformen och låtit den bli varm i ugnen.

Om man har tinat kycklingen så går det jättefort och enkelt att fixa den här maträtten direkt efter jobbet. Och medan kycklingen är i ugnen så hinner man duka och fixa tillbehör. Me like! Man kan aldrig få för många goda vardagsrecept, eller hur?


Mycket på jobbet, mycket hemma och en förkylning på det var ingen rolig början på veckan. Men nu kan det bara bli bättre hoppas jag. Ska försöka komma i säng tidigt ikväll för "sova är bästa medicinen" enligt mig och något som jag tjatar om till mina barn. De blir en aning less mig ibland.

Våra nya rutiner som vi har börjat med i höst för att få en fungerande vardag har faktiskt fungerat över för väntan. Att ha matkasse är en sådan sak. Vi har justerat vissa grejer och lär göra fler justeringar framöver för vi lever ju i en föränderlig värld och inget kan ristas i sten.

söndag 2 september 2018

Idas kalasfrukost

Sitter kvar vid frukostbordet med morgonens andra kopp te och tänker tillbaka på gårdagens frukost då Idas kompiskalas fortsatte med frukost för alla övernattande gäster.


Idas kalasfrukost

mjölk/o'boy (lättmjölk, havremjölk, laktosfri)
te
festis
hallon- och blåbärssmoothie
små-yoghurt
apelsinklyftor

finn crisp
hönökaka
rostbröd
smör
ost
skinka
kokt medvurst
ägg
gurkskivor


Vilket härligt tjejgäng - de satt länge o åt, drack, surrade och skrattade högt. När de väl var klara så var det dags för musik och spabad igen. Fredagskvällens succé fortsatte men nu var det sol och sommarvärme istället för en mörk och mysig kväll.

Därefter blev det matmarknad i sta'n och Max-lunch för några av tjejerna medan jag och Oliva åkte på ostprovning. Så många goda ostar vi fick smaka och så många härliga historier om ostarna, men allt det kommer i ett eget inlägg. Måste gå igenom kameran först.

Ha en underbar söndag!

lördag 1 september 2018

Idas enkla och populära kalasmiddag

Igår var det då äntligen dags för Idas kompiskalas, nästan två månader efter hennes födelsedag. Men den som väntar på nå gott.....

Vi började med middag och tjejerna fick göra sin egen tortillapizza med olika topping som vi hade dukat fram. Det är så perfekt med tortillapizza eftersom de bara behöver gräddas i 5 minuter, dvs ingen lång väntan.


Tortillapizza

mjuka tortillas
tomatsås
skinka
ananas
champinjoner
banan
paprika
riven ost

Till pizzorna serverade vi

gurkstavar

Enklaste efterrätt, men såå uppskattad

Vi gjorde det enkelt för oss och bjöd bara på glass med tillbehör till efterrätt. Superenkelt och alla verkade nöjda. Och eftersom Ida förmodligen är Sveriges största glassälskare känns det som en klockren efterrätt på hennes kalas.

Efterrätt

glass
strössel
chokladsås
kolasås


Vi hade värmt upp spabadet så se'n var det dags för bad för alla tjejerna och de hade så himla kul när de badade, lyssnade på musik och dansade på altanen. Det var ljust när de började bada men de hann bli mörkt innan de var klara. Jag tror faktisk att de badade i närmare två timmar. Underbart!

Det blev så mysigt när det blev mörkt. Två tjejer hade gett upp och gått in, medan fyra badade vidare.

Efter att de duschat av sig tog de på sig nattkläder och vi dukade fram lite snacks och slog på en film i källaren där vi hade fixat en massa sovplatser till de som vill sova över. Är ganska imponerad att vi lyckades fixa fem riktigt bra sovplatser så jag tror och hoppas att alla har sovit gott.

Filmsnacks

chips
morotsstavar
gurkstavar
dipp



Nu sitter fem tjejer och äter frukost i köket och de verkar nöjda med kvällen, natten och morgonen och gladast av dem alla tror jag att Ida är 💖 Mer från frukosten kommer i ett eget inlägg.

fredag 31 augusti 2018

Tjoho

Vissa veckor är mer hektiska än andra!

Den här veckan var en sådan då jag hade så mycket annat än jobb inplanerat och jag var lite extra trött i morse. Fredagar på såna veckor brukar innebära att jag hamnar i tv-soffan väldigt tidigt och där blir jag kvar hela kvällen. 

Men i dag blir det inget soffhäng för ikväll har Ida kalas för sina kompisar och det ska bjudas på middag, efterrätt och snacks och sedan ska tjejerna sova över också innan frukost ska serveras. Så jag lär ha en hel del att göra....


Augustis sista dag verkar bli solig och fin, men helt otroligt att det är september redan i morgon. Och på måndag är det första måndagen i september och det innebär att älgjakten startar. Men Leif ska i väg först i slutet av veckan, hoppas att finvädret håller i sig så de slipper regn.

Men nu kör vi den här fredagen först och jag ska alldeles strax cykla iväg till jobbet. Jobba några timmar innan jag sedan ska hem och fixa kalas.
Vad har ni för fredagsplaner?

onsdag 29 augusti 2018

Att städa eller inte städa

Efter en sommar med kanonväder då vi mest har varit ute dygnet runt har huset förfallit och behövde en storstädning. Jag har påbörjat den men det tar sin tid för jag passar på att rensa, slänga och ge bort saker när jag ändå går igenom rummen ordentligt. 

Det blir ju så mycket enklare att dammtorka, dammsuga och skura om man inte har så mycket saker. Hade kanske varit bra att beställa hem en container så vi hade slängt riktigt mycket av allt skrot vi har samlat på oss. Vi har alltför många "samlare" i familjen som alltför ofta tänker "Det kan vara bra att ha".

Jag är i valet o kvalet om vi ska ha städhjälp i höst eller om vi ska försöka klara det själva. Det är himla skönt att komma hem till ett välstädat hem, men det kostar en del och de veckor det strular tar det mer energi än det är värt. Jag tror vi börjar hösten utan hjälp men se'n när det närmar sig jul och jag vill pyssla på i köket då lär det blir städhjälp om vi inte har fått till en bra rutin när det gäller städning. 

Tänk att det ska vara så svårt att alla hjälps åt på torsdag och sen har man fint under helgen då man är ledig. Drömmen!


Men det är inte ofta vi är hemma hela familjen tillsammans på kvällarna, det jobbas över, det är möten och det är idrottsaktiviteter. Mitt mål är att vi ska ha fått till bra rutiner till jul trots att alla är väldigt upptagna. Har ni några tips för att få städningen att fungera - varje vecka?

tisdag 28 augusti 2018

Kycklingpaj Lchf

Vilken feel-good-dag!

Jag har varit på två inspirerande föreläsningar på arbetstid, slutade lite tidigare så jag orkade städa lite  inför fredagens kalas och avslutade dagen med en kvällspromenad. Nu ska jag snart krypa ner i sängen med en bra bok och försöka hinna läsa några sidor innan jag somnar. Känns nästan som att det är torsdag eller fredag, för då brukar jag ha liknande känsla i kroppen.

Men innan jag går o lägger mig tänkte jag tipsa om den här supergoda kycklingpajen som Olivia bjöd mig på för ett tag sedan, men som jag har glömt att tipsa om.


Kycklingpaj Lchf

Lchf-pajdeg

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg.
Lägg gärna degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 8-10 min i 175 grader.

Kycklingröra

2-3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 paprika
1 jalapeno eller annan chili
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
salt
chilipeppar
riven ost

Strimla kyckling, purjolök, chili och paprika.
Fräs kycklingen några minuter.
Blanda ner purjolök, paprika och chili, låt fräsa med.
Rör ner chilisås, tomatpuré och crème fraiche och koka ihop några minuter.
Smaka av, det ska vara lite hetta så krydda med mer chili eller chilipeppar om det behövs.
Häll röran i pajskalet, strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.


Eftersom jag försöker dra ner på kolhydrater använder jag ett lågkolhydrat-pajskal, vill ni ha en annan variant funkar det jättebra och här har jag en massa alternativ.

Själva kycklingröran är så himla god och jag skulle kunna äta den som den är - direkt ur grytan 😀