tisdag 1 maj 2018

Grillad flankstek

Flankstek var fjolårets stora grillfavorit och favoritskapet kvarstår även i år. Om ni inte har provat så måste ni göra det i sommar för det är så himla gott och snabbt går det att grilla också.


Grillad flankstek

flankstek
rub eller grillkrydda

Ta fram köttet och låt det ligga i rumstemperatur 20-30 min.
Klappa in kryddorna i köttet.
Grilla några minuter på varje sida.
Låt köttet vila några minuter.
Skär upp och servera till goda tillbehör.

Eftersom det är en ganska tunn köttbit man grillar så går det fort trots att man grillar den i hel bit. Se'n när den är färdiggrillad skivar men upp den och serverar.

Grillad flankstek tillsammans med grillade grönsaker, sallad och sötpotatis är en riktig drömtallrik
Så här hoppas jag att många tallrikar kommer se ut i sommar

Valborgsmässoafton brukar ofta innebära grillmiddag  men vi åt på restaurang i går och det var så himla skönt. Efter en heldag på jobbet då jag dessutom började före 7 så var det skönt att slippa fixa med maten. Vi var tre familjer som var i väg, barnen fick bowla lite innan vi åt och sedan tog vi efterrätten hemma. Lugnt o skönt och alla verkade nöjda.

Jag är väldigt nöjd att valborg är över och att det är ett helt år till nästa gång. Med två tonåringar och en orolig hönsmamma i familjen är såna här "festar-helger" jobbiga. Trots att barnen inte har gett mig skäl till oro så kan jag inte sova när jag vet att de är ute med kompisar halva natten. Jag kan med hjälp av mobilen se var de är och jag hör av dem hela kvällen via sms eller telefonsamtal men ändå kan jag inte somna förrän hela familjen är hemma.

Så det blev inte många timmars sömn för mig i natt och nu när jag slappnar av i soffan känner jag av sömnbristen. Synd att det inte är ledig dag i morgon, men tur att det bara är tre arbetsdagar kvar till helgen.

måndag 30 april 2018

Zucchiniröra

Glad Valborg, på er. Är ni lediga idag? Det är inte jag! Har jag tur kan jag åka hem lite tidigare eftersom jag tänker börja tidigt och cykla hemifrån redan före sju. Men det är sånt som man sällan vet, rätt vad det är så händer det något på jobbet som gör att det blir fullt upp på eftermidda'n.

Ska ni grilla ikväll? Här kommer ett tips på tillbehör till grillat som ni kan blanda ihop till kvällens middag (eller nån annan dag). Vi åt det i lördags till den grillade högreven och det passade perfekt till grillat.


Zucchiniröra

1 liten zucchini
1 bit purjo
örtsalt
1 dl crème fraiche tomat o basilika

Dela zucchinin i bitar, strimla purjon och stek men behåll tuggmotstånd.
Krydda med lite örtsalt och låt kallna.
Blanda ner den smaksatta crème fraichen.

Så enkelt och så gott. Jag använde crème fraiche smaksatt med tomat o basilika för att det är en av mina favoriter men det passar så klart med nästan vilken som helst av de smaksatta varianterna. Eller använd den naturella och smaksätt själv t.ex. som den här goda falska potatissalladen som också innehåller zucchini.


Vad har ni för planer för ikväll, ska ni se nån majbrasa? Vi är ett gäng vuxna o barn som ska bowla och käka, men det lär bli ont om majbrasor. När Olivia och Isak var små gick vi alltid ner till strandkanten en bit från oss där det var en stor majbrasa, fikaförsäljning, lite sång och man fick köpa en korvbit som man sen kunde grilla på nån av småbrasorna som också fanns där. Det var rätt lagom, man var där nån timme och fick lite valborgskänsla samtidigt som man träffade en massa folk för "alla" var där så vi vuxna kunde stå o surra ett tag och barnen lekte med sina kompisar. Men sedan några år tillbaka har de slutat med den majbrasan och nu finns det ingen bra i närheten, tyvärr.

söndag 29 april 2018

Matsedel v.18 april/maj 2018

Som ofta på söndagar har jag smugit mig upp för att skriva till dig, medan övriga familjen fortfarande sover. En kopp te och Nyhetsmorgon håller mig sällskap i detta lugn.

Veckans matsedel innehåller många gratänger, nästan varje bild visar en gratängform. Men det är ju så himla smidigt att tillaga mat i ugnen där den klarar sig själv. Hoppas ni hittar nå gott i veckans matsedel!

Matsedel v.18 april/maj 2018

Köttfri måndag
Som vanligt börjar vi veckan med en köttfri maträtt och den här veckan blir det den smarriga och mättande broccoligratängen. Ät den tillsammans med en sallad, såå gott.



Tisdag
Den här veckans kycklingrätt är en smakrik och god kycklinggratäng där du slipper steka kycklingen först. Så himla skönt att slippa stekos.



Onsdag
Ingen vecka utan fisk, oftast är det lax men det finns några riktigt goda torskrätter i arkivet också.



Torsdag
God och smakrik mat med minimal ansträngning, det säger väl ingen nej till. Det här receptet kom till av en slump. Ibland lyckas man extra bra trots ändrade planer.



Mysfredag
Arbetsveckan avslutas med min favoritsallad men den super-duper-goda dressingen. Blanda ihop allt på ett fat och ringla dressingen över eller servera allt i skålar och var o en får blanda ihop sin egna sallad.



Veckans godsak
Första gången jag bakade dessa kakor var det jul, men de här smarriga kakorna passar året runt.

lördag 28 april 2018

Mycket nytt o gott

Nu när grillsäsongen är igång så gör vi som vanligt - grillar mest varje dag. 

Självklart blev det grillat till middag i dag också och i dag blev det grillad högrev. Har ni provat det? Det var första men absolut inte sista gången vi grillade högrev. Så himla gott och så himla mört. Innan vi grillade högreven i skivor fick högrevsbiten koka ett par timmar först.

Tillsammans med sallad (alltid sallad) och en god kall zucchiniröra med smaksatt crème fraîche blev det en perfekt lördagsmiddag.


Nu var det äntligen dags att börja renovera ett av sovrummen. Jag har i veckan lyckats tömma hela rummet så Leif kunde börja riva idag, jag är lite småstolt att jag lyckades få bort alla grejer därifrån. Tyvärr har inte alla grejer hittat nya bra platser utan de har fortfarande tillfälliga platser...i vardagsrum, kök och hall. Men snart.....då ska jag ha ordning på alla grejer.

Jag var tvungen att göra lite roligt i dag också 😀 så i morse bakade jag en mjölk- och äggfri blåbärs- och kokoskaka som jag har gått och klurat på ett tag. Nu fick jag äntligen testa om receptet blev lika bra som jag trodde när jag funderade ut det. Och vet ni! Det blev supergott. Ingen kan sakna varken ägg eller mjölk, i alla fall inte i den här kakan. Recept kommer....


Nu har jag satt mig i soffan med en kopp te helt för mig själv och njuter av lugnet. Isak är nere i sitt rum, Olivia jobbar och Leif o Ida är ute o ränner med kompisar så jag har tv:n och soffan helt för mig själv. Ganska skönt faktiskt 😎

Hoppas att ni också har haft en härlig lördag!

fredag 27 april 2018

Finally

Äntligen blev det grillpremiär även för oss i år!

Jag blev så glad igårkväll när jag såg att grillen hade tinat fram och då var Leif snabb att bestämma att det skulle bli grillmiddag i dag. Jag sa inte emot. Men som ni kanske kommer ihåg var jag ju så så sugen på italiensk after work i dag. Det blev inte småplock med italienska smaker men däremot firade jag in helgen med en Aperol spritz en riktigt god fredagsdrink med ursprunget i Italien.


Vi hade inte förberett nån middag och hade inget kött framtaget så vi var tvungen att åka o handla efter jobbet dessutom behövde Isak skjuts till o från träningen så det blev en sen middag till Let's Dance. Men den som väntar på nå gott....

Vi grillade min grillfavorit flankstek, sparris, zucchini och majskolv, till det åt vi sallad och ugnsstekt potatis o sötpotatis. Såå himla god middag. Det enda som saknades var en smarrig efterrätt 😀

torsdag 26 april 2018

Vi fortsätter fira - Bubbeltorsdag

Alltså Luleås basketdamer är ju bara bäst! Fem raka SM-guld talar sitt tydliga språk.

Igår var det dags igen för att fira ett SM-guld i basket och firandet ska fortsätta i flera da'r 😀 Tyvärr vann de guldet på bortaplan så vi kunde inte vara på plats och fira direkt efter slutsignalen som vi gjorde i fjol. Kommer ni ihåg? Här kan ni läsa mer om det. På söndag ska de firas på sta'n och då räknar jag med att vi är där.

Härligt rött bubbel med smak av jordgubbar gör att jag längtar extra mycket till sommaren.

Jag var sugen att gå på italiensk after work i morgon men kompisen jag frågade kunde inte följa - för hon ska till Italien. Så för henne blir det inte bara en italiensk AW utan en italiensk vecka. Härligt för henne. Hoppas hon får äta riktigt mycket gott.

Jag får fixa en egen After Work hemma med en massa småplock med goda italienska smaker. Jag är så sugen på lite mozzarella, pesto, omelett, parmaskinka, oliver och prosecco. Låter det inte gott? Så enkelt att fixa också. Men vi får se vad det blir. Imorgon är jag kanske sugen på nå helt annat.

En fördel med snö är att man kan använda den som kyl 😀

Äntligen Vårtecken

Efter lite strul både här och där fick jag dock till slut månadens Smakbox med tema Vårtecken. Den som väntar på nå gott...

Som vanligt innehåller boxen några gamla favoriter och några spännande nyheter. Den här boxen innehöll mycket dryck - perfekt att svalka sig med när solen börjar värma. Mitt nya favorit-te från Lipton som är berikat med antingen c- eller b-vitamin fanns också med i boxen. Ni måste prova! Ida siktade in sig på Hello-Kitty-godis, medan jag väljer choklad från nötfria Malmö Chokladfabrik när jag äter godis.

Mycket gott i en box!
Ser ni nå gott och/eller spännande?

Bacon Bits tycker jag låter gott att strö över en sallad och perfekt för mig med färdigstekt bacon så man slipper stekoset som jag inte alls gillar. Portionsförpackning färdigkokt ris som man bara behöver värma i micron låter himla smidigt, framför allt nu när några i familjen vill ha kolhydratfattiga tillbehör medan andra gärna vill ha potatis, pasta eller ris till maten. Färdigkokt ris innebär en kastrull mindre på spisen.

Santa Marias nya kryddtuber är en storfavorit och jag använder dem nästan dagligen. Har ni inte provat så är det dags. Framför allt vitlök och ingefära använder jag ofta, så smidigt att alltid kunna använda färsk utan större ansträngning.

Jag har den vanliga boxen men det finns även en Smakbox Balans med mindre sötsaker och mer gluten- o laktosfritt och vegetariskt. Vilken skulle ni vilja ha?

Fina Ida 💕 Kortet har hon tagit själv dessutom. Visst blev det bra?

Om du startar en prenumeration (utan köptvång) får du 15% rabatt på första boxen 
och dessutom en flaska exklusiv ekologisk rapsolja från Gunnarhögs Gård (värde 60 kr). 
Det enda du behöver göra för att ta del av detta erbjudande är att använda 
rabattkoden MATRO 
när du startar din prenumeration här.

Erbjudandet räcker så länge det finns kvar av Vårtecken-boxarna. Tyvärr är Smakbox Balans redan slutsåld men det finns fortfarande kvar av den "vanliga", dvs den som jag prenumererar på.