måndag 22 januari 2018

Tacopaj med krämig topp

Barnen önskade tacos och tacopaj till middag igår och det var ju lätt att kombinera så att alla fick sin önskan uppfylld. Den här tacopajens pajbotten är lite pizzalik och är en av mina favoriter, men just nu äter jag ju inte kolhydrater så jag åt tacosallad och fick strunta i den goda tacopajen. Men det kommer fler tillfällen...


Tacopaj med krämig topp

Pajbotten

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1,5 dl mjölk

Fyllning

800 gram köttfärs
2 påsar tacokrydda
0,5 burk krossade tomater

Topping

2 dl creme fraiche
2 dl riven ost

Fräs färsen, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. 
Låt sjuda ihop ett par minuter. 
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen.
Kavla ut och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter.
Fyll skalet med färsen. 
Blanda ihop crème fraiche och riven osten.
Klicka ut över köttfärsfyllningen. 
Grädda i mitten på ugnen i 225 grader cirka 20- 25 minuter.

Det här är en populär paj i sin enkelhet som man kan variera genom att t.ex lägga några skivor tomat och/eller paprika mellan köttfärsen och toppingen. Man kan även krydda toppingen lite antingen med lite peppar eller med lite curry som faktiskt också är gott.

Taco måste väl vara alla barnfamiljers favoritmat. Eller vad tror ni? Även om man äter tacos en gång i veckan kan man äta en ny rätt varje vecka eftersom tacos är så enkelt att variera. Man kan göra paj, pizza, sallad, gratäng, krydda lite annorlunda eller bara variera tillbehören lite. Perfekt!

Härlig paj med gott skal och god fyllning.
Pajdegen är så härlig och lättarbetad, lite pizzalik.
Enkel att kavla ut...
...och lägga i formen.
Fyll pajskalet med den taco-köttfärsröran.
Överst läggs en blandning av crème fraiche och riven ost.
Efter ca 20 minuter har du en härlig färdig paj att njuta av.
Mums!

söndag 21 januari 2018

Matsedel v.4 januari 2018

God morgon!
Här har vi vaknat upp till en småkall söndagmorgon men det gör inte så mycket för min plan för dagen är att pyssla på inomhus. Vi var på språng hela da'n igår så jag tänkte försöka vara hemma så mycket som möjligt i dag. Jag ska planera vår egna matsedel och eventuellt måste jag och handla, men jag hoppas jag slipper och klarar mig nån dag in i veckan innan jag måste på affären.

Den här matsedel har jag knåpat ihop till er och några maträtter kommer nog stå på vår egna matsedel också, t.ex. tacorullarna.


Matsedel v.4 januari 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


****************

Vi har inte ätit frukost än men jag tror att det är dags att duka fram den nu och se'n lär jag bli sittande vi frukostbordet några timmar. Älskar det! Lagom till lunch brukar jag vara klar med frukosten 😀

Nu när vi har så mycket att göra på jobbet lär det bli några tidiga jobbmorgnar för jag jobbar så bra tidigt på morgon när mejlen är tom och telefonen tyst. Tur att även Ida tycker om att vara tidigt på fritids där de får värsta hotell-frukosten. Hennes fritids har en frukost-satsning just nu för att få barnen att äta ordentligt på morgonen och på så sätt klara dagen bättre. Superbra! Oftast äter hon dock frukost hemma och promenerar sedan till skolan med sina kompisar. Även den morgonrutinen med promenad för motion och frisk luft är superbra.

Nej, nu kurrar magen och det är dags att börja med frukosten.
Ha en underbar söndag!

torsdag 18 januari 2018

Saffranskladdkaka lchf

Fredag i morgon och sen helg! Hur underbart låter inte det 😀
Helg innebär ofta att vi äter lite godare och gärna nån efterrätt eller fika. De traditionerna vill jag inte skippa trots att jag kör en lågkolhydratkost nu. Förra helgen gjorde jag en jättesmarrig saffranskladdkaka utan socker och vetemjöl, som jag serverade med hallon och grädde. Ni har väl inte missat den goda kombon saffran och hallon?


Saffranskladdkaka lchf

125 g smör
1 pkt saffran
2 msk Icas sötströ
1 dl vispgrädde
4 ägg
0,5 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl

Smält smöret i en kastrull där du även rymmer resten av ingredienserna.
Tillsätt saffran, sötströ och vispgrädde.
Låt svalna något innan du tillsätter äggen (så att de inte börjar tillagas).
Vispa sedan kraftigt. 
Vispa ner kokos- och mandelmjöl.
Smöra en springform på ca 22 cm. 
Grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter.
Den blir perfekt om den är fast halvvägs in mot mitten och resten är dallrig. Den stelnar sedan i kylskåp.
Servera med vispgrädde och hallon.

Jag var så fikasugen när den väl var färdiggräddad och kunde inte vänta, då var den riktigt rinnig i mitten (men god) men efter en stund i kylskåpet fick den en perfekt kladdig konsistens.

Alltså det här var så gott så jag tror jag måste göra en till i helgen....eller inte. Men saffran och hallon blir så himla gott tillsammans så glöm inte att servera den med hallon. Jag brukar servera hallonsås till saffransglass också. Tips!

Mumsigt!
Rund, gul och vacker

Nu ska jag åka in till stan för fika med några kompisar. Det är faktiskt det svåraste med lchf - att äta o fika ute på stan. Som nu, jag är inte jättehungrig utan vill bara ha nå litet och inte nå sött. En macka hade varit perfekt, men nu äter jag ju inte bröd..... Sallad är för mycket. Undra om man kan beställa en halv salladstallrik? Vi får väl se vad det blir...

onsdag 17 januari 2018

Spenatsoppa

Spenatsoppa måste ju vara en av de snabbaste maträtterna som finns som ändå känns som bra och välarbetad mat. Snabbare än snabbmat!

Det här blir en ganska tjock soppa som man sen späder som man vill - antingen med vatten eller med grädde. Men det är så lätt att komma ihåg 6-6-3-3 i 6 minuter 😀


Spenatsoppa

600 g hackad fryst spenat
6 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
3 dl grädde
cayennepeppar
salt
svartpeppar

Koka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.
Tillsätt grädde och kryddor.
Låt koka i ca 6 minuter.
Tillsätt mer grädde eller vatten om du vill ha en lösare soppa.
Smaka av och servera tillsammans med ägghalvor.

Alltså det här är ju så gott! Jag och Ida älskar soppor, Leif och Olivia åt men det blev inga stående ovationer från dem. Isak däremot vägrade smaka med orden "Jag äter inte gröna soppor" 😀 Han skulle bara veta vad han går miste om.

Han är inte lika lättlurad nu som när han var yngre och tokig i Turtles för då åt han hur mycket som helst när jag kallade gröna soppor för Turtles-soppa. Tips till er med mat-kinkiga barn.


Det börjar kännas att veckan närmar sig sitt slut, för jag blir tröttare o tröttare på kvällarna. Jag är inte sov-trött dvs jag skulle inte kunna somna, utan mer lite slö och längtar till helgens lugna tempo. Jobb-kalendern är hysterisk just nu med en massa möten om helt olika saker. Gäller att förbereda sig för rätt saker. Helg-kalendern däremot är rätt tom förutom lördag-eftermiddag för då har Ida basket-sammandrag igen, men samling först klockan 12 så jag går inte miste om en sovmorgon. Lovely!

Tror faktiskt att jag ska gå o lägga mig och läsa. Det händer inte ofta, men nu blev jag riktigt sugen på att krypa ner under täcket med en bra bok. Har en som jag har hållit på med i evigheter eftersom jag så sällan läser, det är mest ljudböcker som gäller numera.

tisdag 16 januari 2018

Kyckling Vindaloo

Tycker ni om indisk mat? Jag har inte riktigt bestämt mig. Det jag gör själv hemma tycker jag ofta om men jag blir ofta besviken när jag köper indiskt ute, vet inte om jag har fel uppfattning om vad indisk mat egentligen är. För ska jag vara ärlig är det sällan både som jag gör det själv och som jag äter det ute.

I helgen åt vi denna Kyckling Vindaloo som Isak redan efter någon tugga berömde. Sånt gillar jag!


Kyckling Vindaloo

1 kg strimlade kycklingfiléer
Marinad
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 ml krossade tomater
0,5 dl vinäger
400 ml kokosmjölk
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk kardemumma
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Tillsätt senare
1 msk kycklingfond
1 msk sambal oelek

Finhacka lök och vitlök och fräs mjukt.
Lägg tomater, kokosmjölk, vinäger, kryddor, lökgräset och kycklingen i en kastrull.
Låt allt marinera i kylskåpet i minst 1 timme.
Tillsätt fond och sambal och låt allt koka ihop i ca 30 minuter, kolla att kycklingen är färdig.
Servera med ris (jag som undviker kolhydrater äter endast blomkål till)

Vill man ha en krämigare gryta använder man kokosgrädde istället och tycker man inte om kokosmjölken tar man vanlig grädde. Jag älskar kokosmjölk-smaken och skulle absolut inte byta bort den. Jag hade dock gärna haft en lite krämigare gryta eftersom jag inte åt något ris som sög upp den goda såsen.


Efter en hektisk dag var det skönt att komma hem till dukat bord och färdiglagad gryta. Trots att planen var spenatsoppa. Men när jag blev längre än väntat på jobbet blev det ändrade planer. Nu ska jag ställa mig och göra spenatsoppa så att den bara behöver värmas i morgon av den som är hemma först till midda'n. Spenatsoppa är superenkelt att göra men ännu enklare att bara värma på.

Det verkar vara dåligt väder i hela Sverige. Hur har ni det? Här i Luleå blåser det mycket och snöar lite grann, inte så farligt faktiskt utan det är blåsten som är värst. Men det håller på att lugna ner sig tack o lov. Det har gått lite dåligt med mina promenader för jag går inte ut när vädret är så här. Men jag hoppas på bättring.

måndag 15 januari 2018

Idas skinkpasta med ost

Idas intresse för matlagning brukar gå i perioder, ibland är hon jätteduktig o vill hjälpa med allt och ibland är hon inte alls intresserad. Under julledigheten gjorde hon en smarrig lunch till sig själv med makaroner och julskinka, men det går lika bra att använda annan skinka.


Idas skinkpasta med ost

kokt pasta, t.ex.makaroner
skinka
färskost med god smak
grädde
kryddor

Bryn skinkan lite.
Blanda ner färdigkokt pasta, en stor klick ost och en skvätt grädde.
Låt allt bli varmt och koka ihop lite.
Smaka av med svartpeppar och ev. andra goda kryddor.

God mat för både liten och stor! Den goda smaksatta osten är det som gör den här rätten riktigt god och ett enkelt sätt att smaksätta maträtter. Ida använde en ost med basilikasmak, basilika och pasta är en perfekt kombination.

**********************

Hoppas ni har haft en bra start på veckan och att den bara blir bättre o bättre ju längre den går. Vi har haft en blåsig start på veckan, jag har utanpåliggande persienner på jobbet och det lät som de skulle blåsa sönder. Men jag tror att de höll. Jag tror det har lugnat ner sig en aning nu, eller så är det bara önsketänkande.

Jag slutade lite tidigare i dag men det lär inte bli så många fler korta dagar på ett tag. Det är sjukt mycket att göra på jobbet nu, men det är sjukt kul också. Det går ju i perioder hur kul man tycker jobbet är så det gäller att njuta ordentligt när man är inne i en bra period. Och det gör jag!

söndag 14 januari 2018

Matsedel v.3 januari 2018

Dags för en ny veckomatsedel!
Pysslade på med så mycket annat här hemma så jag höll på att glömma bort att det är söndag och dags att ge er mat-inspiration för kommande arbetsvecka.


Matsedel v.3 januari 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak