torsdag 28 december 2017

Nyårsmeny 1

Har ni bestämt nyårsmenyn än?
Om inte, så kommer här ett menyförslag till er. Kanske får ni lite tips och inspiration tack vare detta inlägg. Tänkte försöka publicera några fler menyförslag inför nyår, de närmaste två dagarna. Hoppas ni hittar något ni gillar.

Det här första menyförslaget innehåller klassiska nyårsingredienser som hummer och oxfilé och avslutas med en smarrig chokladtårta.


Nyårsmeny 1

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt

Efterrätt

Glögglimpa

Om ni har kvar glögg så har jag det perfekta tipset på hur du ska använda upp den - baka limpor! Dessa bakade jag dagen före julafton och de passade perfekt till julskinkan på uppesittarkvällen och annat gott som vi dukade upp på julbordet.


Glögglimpa

50 g jäst
50 g smält smör
5 dl glögg
0,75 dl brödsirap
2 tsk salt
3 dl vetemjöl
10 dl rågsikt

Smält smör, häll i glögg och ljumma till 37°C.
Smula jästen i en bunke.
Slå på degvätskan och lös upp jästen.
Blanda ner övriga ingredienser.
Lägg över en bakduk över bunken och jäs degen i 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 bröd.
Lägg dem i smorda brödformar.
Jäs i 40 min.
Grädda nederst i 200°C i ca 35-40 min.
Pensla med lite sirapsvatten för glansig och söt yta.

Jag var lite skeptisk till en början. Kan det här verkligen bli bra? Det var en konstig rödaktig färg på degspadet och det luktade inte särskilt gott när limporna gräddades. Men så goda de blev! De här limporna kommer jag göra varje år. Det blev en jättesmidig och lättarbetad deg, så det var så himla enkelt och kul att baka. Precis som man vill ha det.

Lättarbetad, smidig och rödlätt deg.
Färdigjästa och redo för ugnen.
Nyss uttagna ur ugnen, nu ska de penslas med sirapsvatten.

Nu ska jag klä på mig och gå iväg till stan där jag ska träffa två kompisar för en lunch. Blir perfekt med en promenad i dagsljus, lite lunch och en massa surr. En bättre torsdag helt enkelt. Som jag njuter av att vara ledig och det är så mysigt att hela familjen är ledig samtidigt så vi alla kan ha sena kvällar, sovmorgnar med långfrukost som sträcker sig fram till lunch och bara vara utan tider att passa. Precis sådana dagar jag älskar.

Hoppas ni njuter av er torsdag!

onsdag 27 december 2017

Matjessillröra med äpple o rödlök

Nu har jag vilat upp mig i två dagar för både juldagen och Annandagen gick i lugnets tecken. Så skönt! Men nu börjar jag bli lite rastlös så det känns bra att jag har inbokat en middagsdejt med två barndomskompisar ikväll.

Till julbordet provade jag en ny sill-variant med matjessill som blev väldigt fräsch och god tack vare det syrliga äpplet.


Matjessillröra med äpple o rödlök

125 g matjessill
1 liten rödlök
1 stort syrligt äpple
1 msk fransk senap
2 tsk socker
2 dl crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl hackad persilja
1 msk vitvinsvinäger

Dela matjessillen i mindre bitar.
Finhacka rödlöken.
Skala och skär äpplet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt några timmar, gärna under natten.

Receptet hittade jag hos Mårtenssons kök som har en rejäl samling av sill-recept. Där kommer jag gå in o inspireras fler gånger.


Hoppas ni har haft en bra jul och känner er utvilade!
Jag förmodar att många av er har börjat jobba i dag, själv är jag ledig ett bra tag till och det känns så himla bra. Mina planer för den ledigheten är att städa och röja i förrådet - Neverending story. Det gäller att passa på när man har lite långledigt....

måndag 25 december 2017

Julbord 2017

En av årets lugnaste dagar är här. Juldagen innebär som vanligt att vi mest ligger i soffan och äter rester från i går. Så underbart! Vi har precis dukat bort frukosten som bestod av en massa gott pålägg från igår.

Årets julafton började vi med julbord och Kalle hos min syster innan vi åkte hem för lite paketutdelning och ännu ett julbord. Jag var lite inne på att skippa att göra ett eget julbord i år och istället bjuda på något annat på kvällskvisten. Men då hade vi ju gott miste om alla goda julbordsrester idag.


Julbord 2017

Lingonsill
Ägghalvor
Grönpeppargravad lax
Janssons

Ugnsomelett
Kantarellstuvning
Köttbullar, hemmagjorda och köpta
Grillkorv (barnen tycker det är godare än prinskorv)
Skinka
Kokt potatis

Rödbetssallad
Äppelmos
Senap
Fikonmarmelad
Grönsaker

Hårdbröd
Glögglimpa
Mjukbröd
Smör
Ost


Hoppas ni också hade en bra julafton och att ni får ha lite ledigt!

torsdag 21 december 2017

Julklapp som räcker länge

Vi orkade inte riktigt hela vägen!
Det skulle ha varit min sista arbetsdag innan julledigheten, men istället för att vara på jobbet är jag hemma småkrasslig. Både jag och Ida har ont i huvudet (bihålorna?), så typiskt. Men jag hoppas att en dags vila gör oss pigga så vi kan njuta av julen.

Bild: @anneliesblomsterochbakverk

Är ni klara med alla julklappar annars har jag ett sista-minut-tipsen till er. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar Smakbox, denna underbara box full med överraskningar till ett bra pris. Jag har nu rabattkoder till er för att ge bort 2, 3 eller 6 Smakboxar i följd till någon och på så sätt får de julafton flera gånger om under året. För varje gång vi öppnar en Smakbox känns det som julafton. En ny smakbox kommer varannan månad, så 6 boxar är alltså en årsprenumeration.

Dessa priser och rabattkoder gäller fram t.o.m 26 december.
2 boxar för 299 kr (ord.pris 389 kr) med koden 2MATRO
3 boxar för 449 kr (ord.pris 579 kr) med koden 3MATRO
6 boxar för 899 kr (ord.pris 1049 kr) med koden 6MATRO
Här gör du ditt köp: https://www.smakbox.se/ge-bort-smakbox

Första boxen skickas efter jul men för att ha något fint att ge på julafton kan du skriva ut fina juliga presentkort här: https://www.smakbox.se/presentkort/

Bild: @anneliesblomsterochbakverk

Senaste boxen med temat Vinterfest innehöll mycket gott som vanligt. Flingor, olja, drickor, chips, kex, bröd, choklad, ost, kaffe och kakor var saker vi fick packa upp från boxen nu senast.

tisdag 19 december 2017

Fläskfilé i tomatcurrysås


Nu när jag mest är fokuserad på julledigheten och allt gott jag ska äta då har så svårt att komma på god och snabblagad vardagsmat nu sista jobbveckan. Den här fläskfilégrytan åt vi för någon helg sedan för så här gott äter vi inte till middagar den här veckan tyvärr. Jag måste verkligen skärpa mig...


Fläskfilé i tomatcurrysås

700 g fläskfilé 
1 vitlöksklyfta 
1 röd paprika i strimlor
1 burk hela champinjoner 
1 tsk curry 
2 tsk paprikapulver 
2 dl vatten
2 msk kalvfond 
1 msk soja
1 msk balsamvinäger 
0.5 dl chilisås 
3 dl grädde 
1 dl crème fraiche

Putsa fläskfilén och skär den i bitar. Bryn i smör i en stekpanna. Salta och peppra. 
Pudra över curry och paprikapulver och låt fräsa med några minuter.
Tillsätt paprika och champinjoner.
Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ca 10 minuter. 
Smaka av. 

Barnen älskar curry så den här grytan gick åt i ett rasande tempo och det blev ingen lunchlåda kvar till mig.


Ser att det är fortsättningen på Gessle-programmet i dag. Det måste jag se! Vilken nostalgitripp att se alla gamla bilder o klipp och höra alla låtar. Jag var verkligen ett STORT Gyllene Tider-fan och kan än i dag alla låtar utantill. Kanske inte så konstigt så många gånger som jag har hört alla låtar.

måndag 18 december 2017

Dumlemuffins med noblesse

Julbakar ni för fullt?
Tänkte ge er ett recept på nå supersmarrigt men utan de traditionella julsmakerna. Men choklad är ju aldrig fel. Har ni gjort julens godaste godis så har ni kanske dumle hemma och då passar det perfekt att göra några dumlemuffins också.


Dumlemuffins med noblesse

100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
ca 15 stycken dumlekolor
ca 15 stycken noblessechoklad

Smält smöret.
Knäck äggen i en skål. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev till skålen. 
Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. 
Häll upp i formarna till två tredjedelar med smet. 
Tryck ner en dumle i varje muffins. 
Grädda sedan i mitten av ugnen i 200 grader cirka 8-10 minuter. 
Ta ut och lägg en noblesse på varje muffins.

När ni läser receptet förstår ni att man inte kan misslyckas. Så mycket god choklad i en o samma form.

Färdiggräddade med en dumlekola i mitten.
Lägg en noblesse på varje varm muffins så smälter de och muffinsen blir ytterligare lite godare.
Åh så gott!

Nu ska jag ta ytterligare en dumlemuffins, en kopp te och se Gessle på tv. 
Ett bra avslut på en tråkig måndag.

Ha en bra måndag och kom ihåg att njuta och inte bara stressa!