onsdag 27 december 2017

Matjessillröra med äpple o rödlök

Nu har jag vilat upp mig i två dagar för både juldagen och Annandagen gick i lugnets tecken. Så skönt! Men nu börjar jag bli lite rastlös så det känns bra att jag har inbokat en middagsdejt med två barndomskompisar ikväll.

Till julbordet provade jag en ny sill-variant med matjessill som blev väldigt fräsch och god tack vare det syrliga äpplet.


Matjessillröra med äpple o rödlök

125 g matjessill
1 liten rödlök
1 stort syrligt äpple
1 msk fransk senap
2 tsk socker
2 dl crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl hackad persilja
1 msk vitvinsvinäger

Dela matjessillen i mindre bitar.
Finhacka rödlöken.
Skala och skär äpplet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt några timmar, gärna under natten.

Receptet hittade jag hos Mårtenssons kök som har en rejäl samling av sill-recept. Där kommer jag gå in o inspireras fler gånger.


Hoppas ni har haft en bra jul och känner er utvilade!
Jag förmodar att många av er har börjat jobba i dag, själv är jag ledig ett bra tag till och det känns så himla bra. Mina planer för den ledigheten är att städa och röja i förrådet - Neverending story. Det gäller att passa på när man har lite långledigt....

måndag 25 december 2017

Julbord 2017

En av årets lugnaste dagar är här. Juldagen innebär som vanligt att vi mest ligger i soffan och äter rester från i går. Så underbart! Vi har precis dukat bort frukosten som bestod av en massa gott pålägg från igår.

Årets julafton började vi med julbord och Kalle hos min syster innan vi åkte hem för lite paketutdelning och ännu ett julbord. Jag var lite inne på att skippa att göra ett eget julbord i år och istället bjuda på något annat på kvällskvisten. Men då hade vi ju gott miste om alla goda julbordsrester idag.


Julbord 2017

Lingonsill
Ägghalvor
Grönpeppargravad lax
Janssons

Ugnsomelett
Kantarellstuvning
Köttbullar, hemmagjorda och köpta
Grillkorv (barnen tycker det är godare än prinskorv)
Skinka
Kokt potatis

Rödbetssallad
Äppelmos
Senap
Fikonmarmelad
Grönsaker

Hårdbröd
Glögglimpa
Mjukbröd
Smör
Ost


Hoppas ni också hade en bra julafton och att ni får ha lite ledigt!

torsdag 21 december 2017

Julklapp som räcker länge

Vi orkade inte riktigt hela vägen!
Det skulle ha varit min sista arbetsdag innan julledigheten, men istället för att vara på jobbet är jag hemma småkrasslig. Både jag och Ida har ont i huvudet (bihålorna?), så typiskt. Men jag hoppas att en dags vila gör oss pigga så vi kan njuta av julen.

Bild: @anneliesblomsterochbakverk

Är ni klara med alla julklappar annars har jag ett sista-minut-tipsen till er. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar Smakbox, denna underbara box full med överraskningar till ett bra pris. Jag har nu rabattkoder till er för att ge bort 2, 3 eller 6 Smakboxar i följd till någon och på så sätt får de julafton flera gånger om under året. För varje gång vi öppnar en Smakbox känns det som julafton. En ny smakbox kommer varannan månad, så 6 boxar är alltså en årsprenumeration.

Dessa priser och rabattkoder gäller fram t.o.m 26 december.
2 boxar för 299 kr (ord.pris 389 kr) med koden 2MATRO
3 boxar för 449 kr (ord.pris 579 kr) med koden 3MATRO
6 boxar för 899 kr (ord.pris 1049 kr) med koden 6MATRO
Här gör du ditt köp: https://www.smakbox.se/ge-bort-smakbox

Första boxen skickas efter jul men för att ha något fint att ge på julafton kan du skriva ut fina juliga presentkort här: https://www.smakbox.se/presentkort/

Bild: @anneliesblomsterochbakverk

Senaste boxen med temat Vinterfest innehöll mycket gott som vanligt. Flingor, olja, drickor, chips, kex, bröd, choklad, ost, kaffe och kakor var saker vi fick packa upp från boxen nu senast.

tisdag 19 december 2017

Fläskfilé i tomatcurrysås


Nu när jag mest är fokuserad på julledigheten och allt gott jag ska äta då har så svårt att komma på god och snabblagad vardagsmat nu sista jobbveckan. Den här fläskfilégrytan åt vi för någon helg sedan för så här gott äter vi inte till middagar den här veckan tyvärr. Jag måste verkligen skärpa mig...


Fläskfilé i tomatcurrysås

700 g fläskfilé 
1 vitlöksklyfta 
1 röd paprika i strimlor
1 burk hela champinjoner 
1 tsk curry 
2 tsk paprikapulver 
2 dl vatten
2 msk kalvfond 
1 msk soja
1 msk balsamvinäger 
0.5 dl chilisås 
3 dl grädde 
1 dl crème fraiche

Putsa fläskfilén och skär den i bitar. Bryn i smör i en stekpanna. Salta och peppra. 
Pudra över curry och paprikapulver och låt fräsa med några minuter.
Tillsätt paprika och champinjoner.
Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ca 10 minuter. 
Smaka av. 

Barnen älskar curry så den här grytan gick åt i ett rasande tempo och det blev ingen lunchlåda kvar till mig.


Ser att det är fortsättningen på Gessle-programmet i dag. Det måste jag se! Vilken nostalgitripp att se alla gamla bilder o klipp och höra alla låtar. Jag var verkligen ett STORT Gyllene Tider-fan och kan än i dag alla låtar utantill. Kanske inte så konstigt så många gånger som jag har hört alla låtar.

måndag 18 december 2017

Dumlemuffins med noblesse

Julbakar ni för fullt?
Tänkte ge er ett recept på nå supersmarrigt men utan de traditionella julsmakerna. Men choklad är ju aldrig fel. Har ni gjort julens godaste godis så har ni kanske dumle hemma och då passar det perfekt att göra några dumlemuffins också.


Dumlemuffins med noblesse

100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
ca 15 stycken dumlekolor
ca 15 stycken noblessechoklad

Smält smöret.
Knäck äggen i en skål. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev till skålen. 
Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. 
Häll upp i formarna till två tredjedelar med smet. 
Tryck ner en dumle i varje muffins. 
Grädda sedan i mitten av ugnen i 200 grader cirka 8-10 minuter. 
Ta ut och lägg en noblesse på varje muffins.

När ni läser receptet förstår ni att man inte kan misslyckas. Så mycket god choklad i en o samma form.

Färdiggräddade med en dumlekola i mitten.
Lägg en noblesse på varje varm muffins så smälter de och muffinsen blir ytterligare lite godare.
Åh så gott!

Nu ska jag ta ytterligare en dumlemuffins, en kopp te och se Gessle på tv. 
Ett bra avslut på en tråkig måndag.

Ha en bra måndag och kom ihåg att njuta och inte bara stressa!

söndag 17 december 2017

Matsedel veckan inför jul 2017

Jag har haft en liten välbehövlig bloggpaus i helgen men nu är jag tillbaka med en veckomatsedel, en julinspirerad matsedel. Sista veckan innan jul tycker jag att vi ska frossa i julsmaker som t.ex. saffran, julmust och glögg.


Matsedel veckan inför jul 2017

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

*******************

I fredagskväll gjorde jag en pepparkaksdeg som har fått stå till sig i kylskåpet, men nu är det dags att prova om det blev en bra deg. Nu ska jag vi göra hjärtan, snöflingor, stjärnor, tomtar och en massa annat av pepparkaksdegen. Våra pepparkaksbakardagar brukar vara en av julens mysigaste dagar!

Sedan tänkte jag även att vi ska hinna göra lite mer julgodis och baka lite innan det är dags att fixa köttbullar både till jul och dagens middag. Det låter som det blir en hemmadag i köket. Me like! Fast jag har lovat Olivia att vi ska en sväng på några affärer också, men det är ju många lediga timmar kvar av dagen.

torsdag 14 december 2017

Rostad mjukpepparkaka med brie och fikonmarmelad

Ska ni dricka glögg i helgen? 
Här kommer ytterligare ett gott glögg-tilltugg med goda julsmaker. Den här gången rostade jag mjukpepparkaka i ugnen så skivorna blev lite krispiga och använde dem som kex som jag sedan toppade med brieost och fikonmarmelad. Fikonmarmeladen är min absoluta favorit, så himla enkel att göra och supergod kryddad med kardemumma.


Rostad mjukpepparkaka med brie och fikonmarmelad

mjukpepparkaka (se nedan eller använd eget recept)
brieost
fikonmarmelad (se nedan)

Skär mjukpepparkakan i munsbitar, lägg på plåt.
Rosta i 225-250 grader (grill) i några minuter på varje sida. Håll koll så de inte bränns.
Låt svalna på plåt.
Lägg en bit brieost på varje pepparkaksskiva.
Toppa med en klick fikonmarmelad.

Fikonmarmelad med kardemumma

500 g torkade fikon
kokande vatten
0,75 l kallt vatten
1 tsk stött kardemumma
0,5 dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
2 dl syltsocker

Lägg de torkade fikonen i en skål. Häll över kokande vatten så att det täcker och låt stå ca 1 timme.
Häll bort vattnet och låt fikonen rinna av. Grovhacka dem och lägg dem i en kastrull.
Tillsätt vatten och låt koka på svag värme ca 25 minuter.
Tillsätt kardemumma och citronsaft. Koka ytterligare 8-10 minuter.
Mixa marmeladen slät med en stavmixer.
Rör ner sockret i kastrullen och låt marmeladen koka ordentligt i 3 minuter.

Mjukpepparkaka

100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
3 dl mjölk
1 dl lingonsylt

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt det avsvalnade margarinet, mjölken och sylten. 
Rör försiktigt till en jämn smet.
Smöra och bröa en rund form.
Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i den nedre delen av ugnen i 40-60 minuter.


Det här var verkligen en kanongod kombination av sött o salt och goda smaker. Precis i min smak. Ni måste prova!

Mjukpepparkakan är min favoritvariant eftersom den förutom att den har god smak även är äggfri. Absolut bästa betyget på äggfritt bak är när ingen tror att det är äggfritt och så är det med den här kakan.

Fikonmarmeladen har jag redan hyllat, den är ett måste hemma hos oss varje jul