tisdag 3 oktober 2017

Fläskfilégratäng med äpple, curry och mango chutney

Jag vet att många har något emot fläskytterfilé men jag tycker inte det är nå större fel på den och använder den ofta till vardagsmat (för den är ju definitivt bättre än kassler). Det man kan tänka på är att inte salta den lika mycket som fläskfilé eftersom den ofta är insprutad/marinerad med saltlösning.

Gratänger med fläskytterfilé är perfekt vardagsmat och den här varianten är kryddad med bl.a. curry, en av barnens favoritkryddor.


Fläskfilégratäng med äpple, curry och mango chutney

ca 700 gr fläskytterfilé eller fläskfilé
1 paprika
1 lök
1 syrligt äpple
3 dl riven ost, med smak
Sås
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
0,75 dl mango chutney
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
salt o peppar

Putsa filén. Skär i cm-tjocka skivor.
Bryn dom och krydda med salt och peppar.
Skala o skär löken i halvmånar, skala o skär äpplet i småbitar och skär paprikan i bitar.
Bryn lök, äpple och paprika tillsammans.
Blanda samman alla ingredienser till såsen.
Lägg köttet i botten på en ugnsfast form.
Lägg över grönsaksblandningen och strö över den rivna osten.
Slå på såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.

En sötstark gratäng där du själv kan avgöra vad som ska dominera. För mer sötma ta mer mango chutney, för mer styrka ta mer sambal oelek.

Vill du ha en snabblagad vardagsrätt så ser du till att steka köttskivorna i förväg, då går det fort att blanda ihop såsen, skära grönsaker och gratinera i ugnen när du kommer hem från jobbet.

Servera till ris, pasta eller broccoli
Kött, lök, paprika och äpple i väntan på sås och tillagning i ugnen.
Varsågod o ät!

måndag 2 oktober 2017

Vad ska jag välja?

Att det ska vara så svårt att välja ibland, eller ganska ofta faktiskt...

När det var dags för middag hade jag jag lite beslutsångest vad jag skulle göra med den fläskytterfilé jag hade tagit fram. Så istället för att göra en rätt gjorde jag faktiskt två olika maträtter. Och båda blev kanongoda. Vilken tur 😀

Den ena rätten blev en gryta med italienska favoritsmaker t.ex pesto, basilika, oliver och mozzarella. Den andra rätten blev en sötstark gratäng med bl.a. äpple, curry, sambal oelek och mango chutney. Till de olika fläskytterfilé-rätterna serverade jag tagliatelle, broccoli och sallad.

Så nu har ni två kanongoda recept att se fram emot...

Italiensk fläskfilégryta med champinjoner, pesto, basilika och mozzarella.
Fläskfilégratäng med paprika, äpple, curry och mango chutney

Enda nackdelen med att laga två olika maträtter är att det blir väldigt stökigt i köket och en hel del disk. Men det är det värt ibland....

Nu är i alla fall köket skinande rent igen och jag har satt mig med en kopp te framför datorn, men alldeles strax ska jag gå o lägga mig....hoppas jag. Jag lovade ju mig själv det i morse när jag var så himla trött. 

Glittermåndag

Redan måndag! Vart tog helgen vägen?
Helgen försvann i raketfart och nu är det måndag och ny vecka, första oktoberveckan. Tyvärr börjar den här veckan med att jag är riktigt trött, blev lite för lite sömn den här helgen. Det är inge kul att börja veckan trött, men jag får försöka fixa det genom att gå o lägga mig tidigt ikväll. Bra tanke i alla fall, men jag vet att det nästan aldrig blir så.


Måndag innebär i alla fall en lugn start, för Ida har lite sovmorgon och jag brukar stanna hemma tills hon cyklar iväg. Skönt att inte börja veckan med stress. Det hinner vi med tillräckligt ändå.

Förutom de vanliga träningarna för barnen innehåller den här veckan även en föräldraredovisning på Idas skola, klippning för Ida och en tjejkväll till helgen. En hyfsat lugn vecka alltså!

Ha en riktigt glittrig och bra måndag!

söndag 1 oktober 2017

Matsedel första oktoberveckan 2017

Sköna söndag!
Sitter o dricker mitt morgon-te framför Nyhetsmorgon och planerar middagar - både till dig och till oss själva. Tänk att det är oktober nu och om mindre än två veckor har vi en ny födelsedag då Isak fyller 16 år.


Matsedel första oktoberveckan 2017

Måndag
Den här pizzabotten är en lchf-variant som är glutenfri men om du vill kan du använda vanlig pizzadeg istället.

Tisdag
Tillaga torsk och ris i en o samma form. Så smidigt och så gott. En favorit från jag var liten men som håller än.

Onsdag
Den här gamla varianten på chili con carne är supergod, men egentligen är det väl inte en chili?

Torsdag
Hösten är grytornas tid och den här smaksätter vi med ingefära och aprikosmarmelad.

Fredag
Byt ut den vanliga fredags-tacon mot en långkokt kyckling-variant.

Veckans godsak
Det här är en storfavorit hos mig, en saftig och god chokladmuffins som gömmer en chokladig havresmet. Ni måste prova!

***********

Nu ska jag ta ytterligare en kopp te och funderar vad jag ska göra idag - röja bland gamla barnsaker (spara?, slänga?, sälja?), fixa i trädgården, tvätta, baka, förbereda några middagar eller bara vila. Valen är många och det blir nog lite av varje känns det som. Jag ska i alla fall göra det mest akuta i trädgården och det är att ta bort alla gamla rabarber från landet och lyfta in kryddkrukan.

Dessutom ska jag vila för jag känner mig lite extra trött och Ida hostar oroväckande, hoppas inte vi åker på nån förkylning nu. Men med tanke på alla förkylningar som florerar kring oss så är nog risken stor att även vi åker dit.

Vad har ni för söndagsplaner?

fredag 29 september 2017

F.r.i.d.a.y

Härliga helg!
Oj, vad jag njuter av den här kvällen hemma i soffan i ett nystädat hem med fredagsblommor (i min nya vas) och tända ljus. Till middag gjorde jag kyckling i ugn, så det var minimal ansträngning inför middan. Precis som en fredagsmiddag ska vara!


Nu är det dags för en kopp te, soffhäng och Idol. Precis som många fredagar framöver kommer se ut. Måste bara se till att jag kommer i säng tidigare än jag brukar på fredagar för i morgon blir det ingen sovmorgon. Istället ska vi upp tidigt och i väg till baskethallen för en massa matcher för Ida. Heja Vråken!

Ha en underbar fredagkväll!

Marängtårta med dajm

Är ni sugen på nå sött i helgen så kommer här ett recept på en superenkel tårta att göra. Köpes-marängbottnar har varit vår räddning många gånger när vi ska göra tårta eftersom de är äggfria och då tål även Isak dem.


Dajmtårta

1 pkt marängbottnar
2 dubbeldajm eller 4 enkla
3 dl grädde

Bryt eller skär dajmen i mindre bitar.
Vispa grädden och rör ner dajmbitarna.
Fördela dajmgrädden mellan marängbottnarna.

Det här är en väldig populär tårta som oftast går åt i ett rasande tempo. Jag däremot tycker att den är lite väl söt. Men om man serverar osötade bär på sidan om så blir det genast mycket godare då bären balanserar upp det söta på ett gott sätt.

*******************************

Vad har ni för helgplaner? I morgon ska jag se Ida spela basket mest hela dagen men i övrigt är helg-kalendern tom. Skönt! Om vädret tillåter ska jag nog passa på att göra höstfint i trädgården så att den är redo för frost och snö.

torsdag 28 september 2017

Smakrik morotspaj med cream cheese

Här kommer ytterligare ett smarrigt pajrecept från Olivias pajlunch. Det här är en gammal klassiker som jag gärna gör ofta för den är så otroligt god. Ni måste prova! Passa på nu när morötterna är extra goda och superbilliga. Jag köpte flera kilo morötter i tisdags för 1 kr/kg. Bra pris, eller hur?

Jag använde ett recept på pajskalet som är glutenfritt och lchf-vänligt. Men om du hellre vill ha något annat recept så har jag en massa roliga tips här.


Smakrik morotspaj med cream cheese

Lchf-pajskal

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Mixa lite av mandelmjölet och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda i 175 grader i ca 7 minuter.

Morotsfyllning

1 gul lök
4 morötter
2 msk olja
0,5 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1 tsk pressad citron

Skala och skiva löken, tvätta och riv morötterna grovt.
Fräs lök och morötter i oljan i ca 10 minuter. 
Salta och tillsätt citronsaften.

Äggstanning

3 ägg
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

1 dl riven ost
150 g cream cheese

Vispa ihop ägg och mjölk med salt o peppar.
Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten.
Häll på äggstanningen och klicka på cream cheese. 
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Kom ihåg att känna med en gaffel att äggstanningen har stelnat (stannat) men låt den inte bli för torr. En krämig äggstanning är så mycket godare än en torr och tråkig.

Redo att gräddas
Redo att ätas.

Efter flera kvällar på språng har jag tänkt mig en hemmakväll i dag. Helst i tv-soffan, men risken är stor att det blir i tvättstugan istället. Fast det viktiga är faktiskt att det blir hemma i mjukiskläder och inte på språng eller att jag måste vara taxi-chaufför. Just nu är jag så sugen på att bara vara hemma så det låter till och med mysigt o skönt att vara hemma o städa 😀

Men nu ska jag börja med att ta en kopp chai-te o en chokladbit och sätta mig o planera helgens middagar och därefter skriva en handlingslista till i morgon.

Njut torsdagskvällen, imorgon är det f.r.e.d.a.g!