lördag 29 april 2017

Bellini Float

Snart är det maj, svårt att tro med tanke på kylan utomhus. Men först sista april - Valborgsmässoafton och ännu ett tillfälle att äta o dricka gott....och kanske se nån majbrasa.

Vill ni ha en god efterrättsdrink till valborsmässoafton? Den här fräschingen tycker jag passar perfekt efter en god middag. Drink och efterrätt - allt i ett!


Bellini Float 

ca 8 portioner
1 stor burk persikor med lag
4 msk pressad citron
hallonsorbet
mousserande vin eller Fruktsoda/Sprite/7up

Mixa persikorna med sin sockerlag och pressad citron.
Lägg ca 1 dl persikomos i botten på ett glas.
Lägg 1-2 kulor hallonsorbet i glaset.
Häll på lite mousserande vin eller läsk.
Servera genast.

Mycket gott samlat i ett och samma glas! Jag brukar servera den här efter maten i väntan på den "riktiga" efterrätten. Sorbet är ju en klassiker att äta mellan rätter och här har jag gjort den lite roligare än "bara" sorbet.

Vackert o gott
Hittade nån snygg flaska som jag var tvungen att köpa.
Den lär bli populär under alla pridefestivaler i sommar, eller vad tror ni?

Borta bra men hemma bäst! Jag o Leif har haft en jättebra tripp till Umeå på tu man hand men nu njuter vi av att vara hemma med barnen igen. Vi halvslumrar i soffan samtidigt som vi försöker fundera vad vi ska göra i morgon, på valborgsmässoafton. Prognosen säger snö o snöblandat regn hela dagen så nån utomhusaktivitet och majbrasa orkar jag inte med. Men lite god mat o dryck sitter ju aldrig fel och det kan man ju inta inomhus, tack o lov 😀 Nu har jag ätit på restaurang flera dagar i rad så nu är jag sugen på hemlagad mat igen.

fredag 28 april 2017

Igår italienskt, idag spanskt

Min plan var att skriva ett inlägg om gårdagens smygpremiär av Luleås nya restaurang - Taverna Gusto med pizza, pasta, bruschetta och annat gott. Men tiden räcker inte riktigt till, jag väljer att dricka lite bubbel istället. Just nu är jag på dejt med min man i Umeå och snart ska vi prova Pinchos för första gången. Ni har väl hört talas om app-restaurangen? Ska bli så spännande att prova lite tapas, är rätt bortskämda med en bra tapasrestaurang i Luleå så det ska bli kul att testa andra tapas-rätter och kockar.

Jag och Olivia hade en supermysig kväll igår och vi åt så mycket gott. Jag är helt frälst och längtar tills jag ska äta där igen. Kan nog vara bra att jag väntar nån dag extra med min "recension" för jag är helt lyrisk just nu och inlägget skulle nog verka köpt om jag skrev det just nu 😀 (och det är det inte).

Olivia lyckades fånga mig på bild i deras mysiga pizzabar.

torsdag 27 april 2017

SM-GULD

Vilken kväll! Vilken match! Vilken vändning!

Jag tror inte att det var många som trodde på SM-guld för Luleå basket efter halva matchen. De låg under med över 10 poäng och det kändes som att de missade allt. Men i tredje perioden kom de ut som ett helt nytt lag och vände o vann ganska överlägset. Jag undrar vad de sa i omklädningsrummet!

Finalmotståndarna Udominate har vunnit fem raka matcher mot Luleå i serien och var obesegrade den här säsongen fram till semifinalen där de förlorade en av matcherna. Men det gäller att vara bäst i slutet av säsongen och det var Luleå Basket och därmed vann de fjärde raka guldet. Woho!

Vår baskettjej Ida var ut på golvet och firade med sina hjältar!

Finalomgångens MVP Allis Nyström är basketfostrad i Idas klubblag, BK Vråken.
Katie Bussey, skadade sig i slutminuten hoppas det inte är så farligt.
Kapten Anna Barthold lärde Ida hur man gör efter man har vunnit - man klipper lös nätet!
Jelena Antics guldhatt passade bra på Ida

Det var en härlig kväll med underbar stämning i hallen som vi lever länge på och jag tror det taggar Ida lite extra att fortsätta träna basket, både med laget och här hemma ute på gatan. Så glad att jag lyckades få tag i biljetter så vi fick se denna underhållning. Bästa på länge!

Det var första av sex raka dagar med roligheter. Jag hoppas kommande dagars och kvällars aktiviteter blir lika härliga. Vi fortsätter i kväll med en restaurang(smyg)premiär, där hoppas jag på god mat o dryck i mysig miljö. Förväntningarna är stora så jag är rädd att jag blir lite besviken.

onsdag 26 april 2017

Bamsedryck

Vi fick mysigt besök av Bamse till påsk som lämnade lite dryck till Ida 😁

Kiviks Musteri lanserar nu tre Bamse-fruktdrycker med sugrör i smakerna äpple, päron och jordgubb. Självklart är drycken gjord på naturliga råvaror. Jag bad Ida berätta vilken smak som var godast, men det kunde hon inte för alla var lika goda. Och jag håller med henne! Jag har faktiskt provsmakat lite och de kändes inte lika söta eller starka som andra liknande drycker. Det i kombination med de supersnygga förpackningarna gör att detta kommer bli favoritdrycken i sommar.

Vem gillar inte Bamse och hans vänner?


Jag blir så lycklig när jag ser dessa förpackningar, absolut snyggaste jag sett i barnväg. 
Ida som inte tycker om "bubblor" (kolsyra) älskar dessa fruktdrycker....och Bamse.

Men det kan bli svårt för barnen att välja. Ska man välja favoritsmaken eller favoritfiguren?
Vilken skulle du välja?

tisdag 25 april 2017

Biscotti med mörk choklad

Jag sa precis till barnen vilken lugn o skön kväll vi har haft och jag menar det verkligen. Sån underbar känsla en vanlig tisdag. Ofta är det bara stress, stress, stress på vardagar, men inte i dag så den här känslan ska jag leva länge på. Jag har till och med hunnit baka lite - en gå-bort-present som jag hoppas blir uppskattad. 

Vi älskar denna kaka/skorpa som inte ser mycket ut för världen och smakmässigt är det ingen wow-känsla men det är ändå nånting som gör det så svårt att bara ta en.


Biscotti med mörk choklad

100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
100 g mörk choklad

Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker. 
Vispa ner ett ägg i taget. 
Hacka chokladen.
Blanda mjöl, bakpulver och choklad separat och rör ner i smeten. 
Knåda lätt och forma till tre längder. 
Lägg dem på en plåt och platta till lätt.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. 
Skär genast i sneda två-centimeters-bitar.
Vänd snittytan uppåt och ställ in i ugnen ytterligare ca 15 minuter
Stäng sedan av ugnsvärmen och låt plåten stå kvar i eftervärmen tills skorporna torkat helt.

Som jag skrev - de ser inte mycket ut för världen men är ändå så goda. Perfekt med en biscotti till en kopp te. Åh så gott det är, så synd att jag försöker undvika kolhydrater, eller det är kanske tur för annars skulle jag ta minst en varje dag till mitt efter-middagen-te.

Det är verkligen enkelt och lätt att baka biscotti, utan problem o stress fixade jag degen efter middagen. Det blir inte så mycket tråkig disk att ta hand om heller. Det enda "problemet" är att det tar tid innan man får provsmaka eftersom de ska torka på eftervärmen i ugnen.

Jag är sugen att prova andra smaksättningar också men jag hann inte experimentera just nu utan det får bli nästa gång. Har en påse med torkade jordgubbar. Det borde väl bli gott, eller vad tror ni?

Längder redo för ugnen.
Skurna och torkade med snittytan uppåt.

Varma grillade bönmackor

Snart dags för lunch och jag har med mig en matlåda med min goda lchf-lasagne som jag ska sitta i lunchrummet på jobbet o äta. Nog hade det varit mysigare och därmed godare att sitta hemma ute på altanen och äta nygrillade mackor. Jag drömmer mig tillbaka till påskhelgen då solen sken och Leif fixade lunch på vår firebox (portabel fiffig grill).

Mitt nya favoritbröd är Fazers bönkaka, osötat och med mindre mjöl. Tycker om den runda formen och dessutom blir det inte så tjocka som när man använder sig av vanligt rostbröd. Supergott trots en vanlig fyllning av skinka och ost. Krångligare behöver det inte vara!

Favoritlunchen på vårvintern då solen skiner!
Goda mackor i mackjärnet och sen några minuter på elden.
Älskar vår Firebox, så fiffig och så användbar.

Mer fakta: Bönkaka är ett osötat ljust portionsbröd som innehåller 33 % grönt och mindre vetemjöl. Av dessa 33% är 14 % kidneybönor och 19 % palsternacka. Brödet har en hög proteinhalt och är dessutom mjölkfritt.

måndag 24 april 2017

Mazarinmuffins

I dag är en spännande dag då vi ska till sjukhuset och Ida ska provoceras mot mandel. Vi hoppas att det går lika bra som med soja som hon inte alls reagerade mot. Jag kan inte äta rå mandel utan jättekli i halsen, men i tillagad form går det hur bra som helst. Det beror på att det mest troligt inte är en äkta allergi utan en korsallergi, dvs jag är pollenallergiker och eftersom björkpollen och mandel är så nära besläktade så känner jag även av mandel.

Om det är likadant för Ida, dvs det går bra med mandel i bakverk, så vill jag att hon testas mot det och inte bara rå mandel så därför bakade jag dessa mazarinmuffins med mandelmassa som vi tar med oss till sjukhuset.


Mazarinmuffins 

100 g rumstempererat smör
1 dl socker
1 ägg
0,5 msk vaniljsocker
100 g riven mandelmassa
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,75 dl kall mjölk

Vispa smör och socker poröst.
Vispa ner ägget och den rivna mandelmassan.
Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och sikta ner det. 
Rör ner mjölken.
Fördela i 10-12 formar och grädda i 200 grader i ca 14 minuter.

Mandelmassa gör så att det blir jättesaftiga muffins med en god smak där man anar lite mandelsmak. De ser väldigt tråkiga ut eftersom de inte är pyntade med varken frosting eller glasyr. Men de är riktigt riktigt goda. För att få mer mazarinkänsla så garnerar man med florsockerglasyr, fast det tycker jag ofta blir alldeles för sött. 


Förra gången vi var till sjukhuset så vräkte snön ner och gissa vad det är för väder i dag? Jo, det har toksnöat hela natten så vägarna har ett tjockt snölager och det fortsätter snöa. Så typiskt, dels för att jag ska köra lite längre än när jag bara ska till jobbet och dels för att nu vill vi ha vår och sommar.

Nej, nu måste jag packa väskan, sopa av snön från bilen och börja åka mot sjukhuset. 
Håll tummarna för Ida i dag!

Uppdaterat:
Ida åt rå mandel i flera steg med väntan emellan för att vara säker på att hon inte reagerar. Sista steget innebar att hon FEM råa mandlar på en gång. Och det gick jättebra, hon hade inte minsta lilla kli i halsen trots så många mandlar. Lycka! Så nu ska hon äta prinsesstårtor, semlor, daim och en massa annat gott. Hon började redan i dag med en daimglass 😀