söndag 20 november 2016

Räksalladens hemlighet

Vet ni vad hemligheten med en god räksallad är?
Handskalade räkor! 

Om man skalar sina räkor själv blir det så mycket godare. Färdigskalade räkor, frysta eller i lag, är inte på långa vägar lika gott. Tyvärr, för det är ju så mycket enklare att använda såna räkor.

Om man använder handskalade räkor är det övriga i salladen inte lika viktigt för det blir ändå supergott. Jag använder ofta ägg och/eller avokado för att den ska bli lite matigare så jag håller mig mätt längre, sen har jag lite vanliga grönsaker som sallad, gurka, tomater och paprika. Vad är era måsten i en god räksallad?


Nu sitter jag och myser i soffan med Nyhetsmorgon på tv:n - bästa morgnarna. En extra bonus är att hela familjen är hemma, känns som en ovanlighet nu för tiden. Jag ska snart förbereda (ta upp från frysen 😀) lite försenat födelsedagsfika till i eftermiddag i övrigt har jag inte bestämt något för dagen.

Jag tror faktiskt att jag ska ta fram lite adventssaker så att allt är på plats nästa helg då det är första advent. Varför vänta? Jag vet att många tycker att det är fusk och absolut förbjudet att börja för tidigt med advent- och julfirandet. Men varför gå o vänta på nå så underbart. Lika bra att börja njuta i tid.

fredag 18 november 2016

Julen är på väg...

Den lilla snön vi har haft har regnat bort så nu är det så mörkt och tråkigt ute. Det var ju så mysigt med det lilla snötäcket som lyste upp så fint. Men trots det tråkiga vädret så vet vi att julen är på väg och i år ska jag vara ute i god tid med allt så jag får njuta extra länge och inte bara en månad.


Julbaket började jag med redan förra helgen och kanske fortsätter jag nu i helgen eftersom det var så avkopplande att få baka. Jag är inte speciellt bra på återhämtning och i min stressade vardag är återhämtning jätteviktigt så jag måste blir bättre på att göra saker som är roligt och ger mig energi. För många andra kan bakning vara stressigt och jobbigt, men jag kände så tydligt hur mycket jag har saknat det och hur roligt det var.

Eftersom jag i år ska göra allt lite tidigare blir det nog julmustkyckling till middag i dag istället för nästa helg som det brukar vara. Traditionen är att vi äter den goda jul-kycklingen till första advent, men traditioner kan brytas.... Tror även att jag passar på att hänga upp julgardinerna i helgen 😄

torsdag 17 november 2016

Vip-dagarna 2016

Eter två bra dagar, eller 1,5 bra dag och en halv mindre bra dag, i Stockholm är det nu Back to work som gäller. Tyvärr började det med en stressig dag med mycket jobb att ta igen och det lär nog bli likadant i morgon.

Men i morgon är det fredag och sen helg

Jag sov dåligt och steg sedan upp redan halv fem i tisdag för att hinna med flygtaxin och det kändes väldigt tydligt i morse när klockan ringde att jag inte har hunnit sova i kapp de förlorade sov-timmarna.


Tisdagskvällen på konferensen bjöd på överraskande god mat och trevlig underhållning. Mat till så många brukar kunna bli tråkig och kall, men de hade lyckats. Det började med en skagentoast och löjrom - alltid supergott, sedan blev det potatismos och majskycklingbröstfilé. Kycklingen var riktigt saftig och god, så den hade de lyckats med trots så många tallrikar som skulle serveras. Efterrätten däremot var ingen höjdare, bakat äpple med lite vaniljsås och tråkiga smulor. Synd på en i övrigt god middag.

Ser ni artisterna? Visst är det likt E-type och Magnus Uggla? Men det är inte de utan det var en som imiterade och han var så himla bra. Oj, vad jag skrattade och diggade med. Många favoritlåtar hann de med under kvällen som började med 80-talstema. Bästa låtarna!

tisdag 15 november 2016

Popcorn-soppa - veckans raket

Tänk vilken genomslagskraft ett tv-program kan ha. Fast det är ju inte vilket tv-program som helst utan det är mysprogrammet Så mycket bättre jag pratar om. I lördagens avsnitt bjöd Little Jinder på popcorn-soppa till lunch. Och gissa vilket inlägg som åkte som en raket upp till första-platsen på min topplista? Precis, receptet på popcorn-soppa. Ganska fascinerande att ett 6 år gammalt bortglömt recept på bloggen plötsligt blir "hot stuff". Och här hittar ni receptet om ni blir nyfikna.

måndag 14 november 2016

Saffransdeg à la Roy Fares

Jul, jul, jul, åh vad jag älskar jul. 
I lördags bakade jag lussekatter och saffransbullar med härlig vaniljfyllning och ni kan ju tänka er hur gott det luktade i huset. I år testade jag Roy Fares recept på saffransdeg och det här receptet kommer jag nog fortsätta att använda mig av. Det blev kanongoda bullar och degen var jättesmidig att jobba med. Degar som är lättjobbade är nog bland det bästa som finns. Kärlek 😀 Dessutom innehöll inte degen ägg, ytterligare pluspoäng för det.


Saffransdeg à la Roy Fares

Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar)
520 g vetemjöl, (8,5 dl)
Deg
150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker, (2 dl)
2 g salt, (2 krm)
320 g vetemjöl, (5,5 dl)

Fördeg
Smula sönder jästen i en bunke.
Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen med den.
Blanda ner vetemjölet, knåda ordentligt till en fin deg. Använd köksassistenten i 5 minuter.
Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
Deg
Blanda i de resterande ingredienserna (smör, socker, salt och vetemjöl) i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna.
Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
Baka ut på valfritt sätt och lägg på plåtar.


Lussekatter

Baka ut degen till lussekatter, lägg på bakpappersklädda plåtar.
Tryck ner russin ordentligt.
Låt jäsa ordentligt under bakduk i 1-2 timmar.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.


Vaniljsaffransbullar

Fyllning
120 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker

Blanda ihop fyllningen.
Dela degen i två delar.
Kavla ut varje deg och bred på fyllningen.
Rulla ihop, skär i 1 cm breda bitar, lägg i pappersformar på plåt.
Låt jäsa ordentligt under bakduk i 1-2 timmar.
Pensla ev. med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.

Det blir jättegott att använda mandelmassa i fyllningen och dra ner ganska rejält på sockret. Men eftersom vi har lite mandelallergi i familjen så skippade jag mandelmassan i år och det blev faktiskt oväntat bra även utan mandelmassa. Vilken tur!

Traditionell lussekatt med russin innan gräddning.
Man kan även göra fina gula flätor.
Fläta efter gräddning.

Superkraft

Då var denna härliga helg över och det är dags för en ny vecka.
En vecka som innebär minutiös planering för att fungera. Vilken tur att jag är bäst på planering!


Jag vaknade alldeles alldeles för tidigt i morse. Undra om det beror på all planering eller nattens Supermåne? Det lär bli extra många koppar te i dag känner jag redan nu och vilken tur att jag har planerat för att sluta en timme tidigare just i dag.

Nu är det dags att väcka Ida och se till att vi gör oss klara så att vi tar oss i väg i tid. Vi hörs senare och då hoppas jag att jag kan ge er receptet på de urgoda saffransbullarna jag bakade i lördags. Så saftiga och goda, ett riktigt kanonrecept fick jag till i år.

söndag 13 november 2016

Lampa - smycke

Nu är det en mysig tid vi har framför oss med många tända ljus men man vill även har fina lampor att tända. Jag är så himla nöjd med vår lampa över köksbordet, min egna discokula. Men jag är på jakt efter en fin lampa att hänga över matbordet i vardagsrummet också.

Har ni något tips på en lampa som är vacker både när den är tänd och släckt? 
Som en prydnad, ett smycke, i rummet.

Kristallkronor är så fina och det blir så vackert när solen skiner på dess prismor och fyller rummet med regnbågsdroppar. Jag hittade sidan Lyster.se där de hade en massa olika kristallkronor. Det fanns plafonder, små kronor, stora kronor, gammal stil, modernare stil, ja lite allt möjligt faktiskt. Så kul att titta runt blanda alla kristallkronor och fundera vilken som skulle passa just hos oss.

Inte visste jag att man kunde köpa kristallkronor på nätet. Men varför inte - man kan ju köpa allt på nätet.