fredag 28 oktober 2016

Bästa förmånen


Alltså hur less är jag inte denna förkylning som kommer och går i flera veckor. Man känner sig bra i några dagar och se'n kommer ett nytt bakslag med halsont. Men nu hoppas jag att det är sista bakslaget och att vi får vara friska resten av vintern. Ida får vara hemma även i dag för att vila och bli av med alla baciller, hon har ingen feber men klagar på halsont. Precis samma som jag har haft i flera veckor.

Tack o lov har jag en massa jobb som jag kan sitta hemma o göra så jag behöver inte komma efter på jobbet och bli stressad över det. Jag ska läsa dokument, skriva rutinbeskrivningar och planera lite inför kommande veckor. Perfekt för hemarbete! Jag är så otroligt tacksam att jag nu har ett jobb och en chef som tycker det är ok att jag jobbar hemma om jag vill det. Bästa jobb-förmånen!

torsdag 27 oktober 2016

Halloweenmuffins med jord och maskar

Halloween närmar sig och självklart måste jag baka och framför allt garnera något läskigt. Varje år måste jag prova något nytt och i år blev det jordhögar med krälande maskar, eller är det kanske chokladmuffins med smulade oreokakor och godismaskar


Halloweenmuffins med jord och maskar

Chokladmuffins

1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
choklad-chunks (ploppar som jag kallar dem)

Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna.
Vispa smöret och resten av sockret poröst.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet.
Häll smeten i muffinsformar till ca 3/4 av formen.
Sätt ca 0,5 msk choklad-chunks i varje form, rör om lite.
Grädda stora muffins i 200 grader cirka 20 minuter och små muffins i 225 grader i 12-15 minuter.
Låt svalna.

Choklad-frosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g mörk choklad

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten. 
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den. 
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa eller bred på frostingen på alla muffins.

Garnering

oreo
godismaskar

Dela oreokakorna och skrapa bort den vita krämen.
Smula sönder kakorna.
Strö kaksmulorna på muffinsen så att de fastnar på frostingen.
Stick ner godismaskarna så ser det ut som att de kryper i jord.

Ett enkelt och effektfullt sätt att göra halloween-muffins och de blev supergoda också. Som vanligt använde jag mig av mitt favoritrecept på chokladmuffins, de blir så saftiga och goda och den här gången lyxade jag till dem med lite extra choklad i form av "pluppar"


Ni har väl inte missat min Halloween-kategori där det bland annat finns kattlådor, spindlar, spindeltårtor och spöken i olika former. Jag har inte planerat årets halloween-middag än. Har ni några tips på läskig och god mat? Det är nog bäst att börja fundera och planera den nu för det är bara en kort helg kvar innan det är Halloween.

onsdag 26 oktober 2016

Äppelkaka mandelfri o lchf

Jag är så himla glad att jag lyckades med denna sockerkaksliknande äppelkaka trots att jag varken använde socker eller vetemjöl.


Äppelkaka mandelfri o lchf

4 ägg
1,5 dl stevia-florsocker (75 gram)
125 gr smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl kokosmjöl
1,5 tsk bakpulver
4 syrliga äpplen
2 msk kanel

Smörj en pajform.
Smält smöret.
Vispa ägg och florsocker luftigt och vitt.
Vispa ner smält smör och grädde i äggsmeten.
Blanda kokosmjöl o bakpulver och rör ner med det övriga. 
Blanda ordentligt, häll i formen.
Skala, kärna ur och dela äpplena. 
Stek i smör, pudra över kanel och låt allt småputtra någon minut. 
Fördela äpplena över smeten och tryck ner dem lite.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 40 minuter. 

Oj, oj, oj så gott det här var. Jag har varit så sugen på äppelpaj hela hösten och nu äntligen fick jag till en god socker- och vetemjölsfri äppelkaka. Jag var rädd för att det skulle bli en kladdig, kletig smet med lite äpplen i, men så fel jag hade. Det var nästan så att den blev lite torr, så nästa gång ska jag ta ut den lite tidigare.

Jag har redan börjat spåna på varianter av denna. Hur blir det med blåbär? Eller kanske en tigerkaka? Vilken tur att det snart är helg så kan man unna sig lite gott igen, för nu vill jag fortsätta experimentera.

Jag använde stevia-florsocker eftersom jag hade ett paket hemma, men det går nog bra med vilken sötning som helst. Jag använder i stort sett inget socker numera så jag vill inte köpa hem en massa olika sorters stevia-socker. Jag vill ju förutom att inte äta socker även bli av med sötsuget så då vill jag inte äta en massa söta saker oavsett vilken sötning som används.

Jag åt inte bara en bit av denna go'kaka, kan jag erkänna.
Mums!
På väg in i ugnen för att bli en smarrig kaka.
Oj vad det hostas och snoras här hemma, både Ida och Isak lär bli hemma även i morgon. Och, tyvärr, börjar även jag att känna mig hängig, ont i/bakom ett öga, trött och saknar aptit. Det sista är verkligen inte likt mig, jag som alltid är hungrig eller sugen på nå gott :) En kväll i lugnt tempo och en lång natts sömn är nog det jag behöver, så jag ska se till att det blir så.

Nu har ju nedräkningen till helgen börjat också - en halloween-helg. Visst har ni koll på att Halloween är 31 oktober och inget annat datum. Jag tycker det är så jobbigt att det springer "Bus-eller-godis"-barn här i flera dagar. Firar man halloween så firar man halloween och inte nästan-halloween bara för att det passar bättre att fira på lördag.

Dålig dag

Äntligen en ny dag!

I går var det en riktig skitdag men nu är det en ny dag och den kommer bli mycket bättre känner jag på mig, trots att vi har lite sjukstuga här hemma. Både Ida och Isak är förkylda och hemma från skolan i dag. Det hostas ordentligt inifrån deras sovrum, men jag hoppas att lite vila och kärlek gör dem friskare. Ida har halloween-disco i morgon på fritids som hon inte vill missa. På tal om Halloween, jag får inte glömma köpa godis om vi får "bus eller godis"-besök i helgen.


Nu ska jag passa på att läsa lite jobb-dokument innan sjuklingarna vaknar och vill bli ompysslade. Se'n funderar jag på att halloween-baka med Ida om hon orkar. Vi har så fina halloween-formar som jag vill använda och säsongen är ju inte så lång för dem :)

tisdag 25 oktober 2016

Snabbfixad god efterrätt

Efter en dag då det känns som att allt har gått fel, eller åtminstone inte som jag vill, skulle jag behöva lite god efterrätt. Visst känns det oftast lite bättre efter att man fått äta nå gott? I torsdags när jag låtsades att det var fredag blandade jag ihop den här godsaken som jag längtar efter nu.


Snabbfixad god efterrätt

Vispad grädde
hallon
mörk choklad, riven

Varva alla godsaker i ett fint glas.
Ät o njut!

Så enkelt men ändå så gott. Så kul att se att man inte alltid behöver krångla till allt för att det ska bli gott och vackert. Ni måste prova!


I övrigt fortsätter bygg-kaoset här hemma, men så länge det det går framåt och blir lite bättre varje dag så står jag ut. Nu måste jag bara hitta tid och ork till att rensa bland Idas grejer och flytta över dem till hennes nya rum. Garderoben är beställd och kommer på torsdag men eftersom Leif jobbar borta i två veckor lär den bli kvar omonterad i kartongen lika länge, tyvärr. Men den som väntar på nå gott.... är mitt lilla mantra just nu.

måndag 24 oktober 2016

Jobbigt

Kändes det jobbigt att stiga upp i morse? Det blir bättre.....


Jag vaknade till ett hageloväder som slog mot de nytvättade fönsterrutorna. Ett mysigt ljud om man hade fått ligga kvar i sängen och visste att man slapp gå ut, men när jag visste att både jag själv och barnen måste ut i ovädret då var det inte lika roligt. Jag hade gett nästan vad som helst för att ha fått sova vidare under det varma täcket. Men nu verkar det faktiskt som att det har lugnat ner sig, vi hoppas på det.

Nej nu är det dags att sätta lite fart här hemma med att packa väskorna som inte blev packade igår, ta fram kläder och få lite fart på barnen så att vi kommer i väg rätt snart och slipper de mesta av morgontrafiken.

Ha en bra dag tills vi hörs igen i kväll!

söndag 23 oktober 2016

Äggfri äppelkaka

Eftersom jag bakade en lågkolhydrat-äppelkaka med en massa ägg i går ville jag även baka en äggfri variant så att Isak också skulle få go'fika. Lika fascinerad som jag var över hur god lchf-kakan var, så är jag lika fascinerad över hur god och bra den här äggfria varianten blir.


Äggfri äppelkaka

3 dl mjöl
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk smält smör 
1,5 dl mjölk
Fyllning
3 äpplen
0,5 dl socker
2 tsk kanel

Smörj och bröa en springform.
Rör ihop alla ingredienser till kakan.
Häll smeten i formen.
Skala och skiva äpplena. Stick när äppelskivorna riktigt tätt i smeten, det ska vara mycket äpplen.
Blanda ihop kanel och socker och strö ovanpå.
Grädda i ca 225° ca 25-30 min.

Så kul att kunna göra en riktigt god äppelkaka som är äggfri. Äppelpaj, t.ex. smulpaj är inga problem utan det som brukar vara problem att få till riktigt bra utan ägg är sockerkaksaktiga mjuka kakor. Men den här äppelkakan blir riktigt, riktigt bra.

Det är inga problem att göra den även mjölkfri. Då använder du mjölkfritt margarin och havremjölk och den blir ändå lika bra.


På dagens agenda står, förutom de vanliga söndagssysslorna, shopping, kalas, fönsterputs, göra Blocket-annonser, basketträning, hockeymatch och att förbereda inför kommande veckas hantverkarbesök. Vad har ni för planer?

Men först börjar jag med ytterligare en kopp te och lite Nyhetsmorgon.