söndag 11 september 2016

Påminnelse

Hoppas ni har haft en bra helg och känner er redo för en ny vecka. Vi har haft sjukstuga här hemma, Isak som i stort sett aldrig är sjuk har legat med nästan 39 graders feber hela helgen. Jag är oändligt trött och har värk i kroppen så jag har nånting i kroppen jag också, men tack o lov har jag inte lika hög feber som Isak. Peppar, peppar....är det kanske bäst att "säga".

Ska alldeles strax gå o lägga mig så att jag orkar jobba hela da'n imorgon, annars är risken stor att dagen slutar på det här sättet för mig:


Visst kommer ni ihåg att nominera mig till Matbloggspriset
Jag skulle bli så fruktansvärt glad om ni vill göra det för min skull.

Här är länken till nomineringssidan, klicka så kommer du dit: http://matbloggspriset.se/nominera/
Kopiera med dig den här blogglänken som är till Matro: http://mat-ro.blogspot.se

Krämig smakrik lövbiffsgryta

Nu har jag sovit skönt en hel natt och känner mig riktigt pigg, så nu ska jag snart sätta mig o jobba men först ska jag ge er receptet på gårdagens kanonmiddag. En lövbiffsgryta med god sås, det var nästan så att hela familjen ville slicka sina tallrikar rena. Låt er inte avskräckas av den långa ingredienslistan för det är inga konstigheter utan saker man ofta har hemma. Och med tanke på hur gott det blev så är det värt att använda allt.


Krämig smakrik lövbiffsgryta

1 kilo lövbiff
1 röd paprika
1 zucchini
1 gul lök
1 vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
2 msk dijonsenap
2 msk röd pesto
1 msk soja
1 msk paprikapulver

200 g naturell färskost
2 dl rött vin
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 dl vatten 
salt, peppar

Strimla lövbiffen och stek den i smör, salta o peppra. Lägg på en tallrik medan du gör det övriga.
Stek zucchini och paprika i bitar, lägg sedan o vila på ett annat fat.
Finhacka löken och stek den mjuk på svag värme. 
Pressa i vitlöken, höj värmen något och stek ytterligare ett tag.
Blanda ner tomatpurén i löken och låt fräsa med några minuter.
Blanda ner fond, senap, pesto, soja och paprikapulver. Rör ihop.
Blanda sedan ner färskost, vin, crème fraîche, grädde och vatten.
Koka upp.
Tillsätt det stekta köttet och låt småputtra i ca 10 minuter.
Tillsätt grönsakerna, låt koka tills allt blir varmt.

Jag har ju redan hyllat den här lövbiffsgrytan så det är inte så mycket mer att säga om den förutom - Gör den snarast!

Nästa gång tillsätter jag nog lite svamp också för det tror jag skulle lyfta grytan ytterligare lite. Jag serverade sallad och vitkålspasta till grytan och det var supergott, den här gången skar jag vitkålen lite bredare så att det skulle bli mer likt tagliatelle.

En riktig helgmiddag!
Krämig, smakrik och helt underbar gryta
Vitkåls-tagliatelle

lördag 10 september 2016

Rena tallrikar

Åh vilken god middag vi åt ikväll, det var nästan så att hela familjen slickade tallrikarna. Men nu är jag så trött och längtar till min nybäddade säng så ni får vänta på receptet tills i morgon. Hoppas det är ok. Den som väntar på nå gott...


I morse skrev jag en att-göra-lista för i dag, men det är inte mycket som blivit gjort på den. Istället blev en massa annat gjort. Under dagen kom vi på saker som var viktigare att få gjort, bland annat fortsatte vi vårt rensa-frysen-projekt så nu har vi förberett några kommande middagar. Perfekt!

Nu ska jag krypa ner i sängen och läsa lite, håller på med en spännande och bra bok - 3 minuter av Roslund&Hellström. Fast jag är rädd att det blir som vanligt - att jag somnar efter endast nån sida.

Bacon-brie-omelett

Vilken härligt väder vi vaknade till...Regn och rusk! Precis sånt väder jag hade önskat denna lördag. Eftersom jag ville/behövde vara inne och jobba hela da'n var det perfekt att inte solen sken och lockade ut mig. Det enda jag har varit ute i dag var när vi åkte på affär'n för att fylla på skafferi och kyl litegrann. Men nu tänker jag inte gå ut nå mer i dag utan planerar en riktigt myskväll inne i värmen med tända ljus, god mat och god dryck.

Omelett är perfekt lunchmat, så mättande, så enkelt och så lätt att variera.


Bacon-brie-omelett 1 portion

2 ägg
2 msk grädde
1 bit brieost
1-2 skivor bacon
salt, peppar

Dela bacon i småbitar och stek det. Ta bort kanten på brieosten, dela i småbitar.
Blanda ägg och grädde, krydda med lite salt och peppar.
Häll äggblandningen i en stekpanna (med smält smör).
När omeletten har börjat stelna tillsätter du brieosten och baconbitarna.
Stek klart och vänd sedan omeletten så att den får lite färg även på andra sidan.
Ät genast!

Vi äter mycket omelett nu för tiden, så smidigt och så enkelt att variera genom att smaksätta den på olika sätt. Perfekt att använda rester i kylskåpet och slänga ner i en omelett. Servera se'n tillsammans med en sallad så har du en god måltid.

Ida pyntade sin omelett-bit med lite extra grönsaker

fredag 9 september 2016

Fredags-AW

Äntligen fredag och helg! 
Och en helg då hela familjen är hemma tillsammans. Det var länge se'n.

Ikväll hade vi after work med jobbet, hela förvaltningen så vi var 75 stycken som åt god plockmat, underhölls med trevlig sång och teater och avslutade med en smarrig chokladbrownie. Jag åkte hem rätt tidigt dels för att hinna umgås med familjen lite men framför allt för att jag satt i värsta draget så jag fick ont i rygg o nacke och frös som att det var mitt i vintern.

Kändes skönt att cykla hem tidigt, duscha kokhett och se'n ta en stor kopp varmt te och surra med min man. Känns som att vi knappt har sett varann på flera veckor. Mindre kul att Isak precis kom o sa att han känner sig hängig och vill prova feber. Tyvärr visade den på 39 grader. Det positiva är att Isak sällan har feber mer än ett dygn, och vi hoppas att det fortsätter vara så. Jag varken vill eller hinner vara sjuk just nu.

Ursäkta de dåliga och mörka mobilbilderna.

Plockmaten bestod av västerbottensostpaj, ceasarsallad med krutonger, lufttorkad skinka, laxspett, melon- och fetasallad och kycklingfajitas.

torsdag 8 september 2016

Planering på Sörbyn turism och konferens

En trött men nöjd bloggerska har nu landat i soffan med datorn i knäet, tekoppen i handen och Per Morberg och Vad blir det för mat på tv:n. Efter två planeringsdagar på annan ort med övernattning kom jag hem mitt i torsdagsstädningen. Men nu är huset städat och fint och jag njuter lite extra.


Planeringsdagarna hölls på Sörbyn turism och konferens, ett vackert ställe ca 8 mil från Luleå. Där blev vi bjudna på god mat, fika, arbetsro och vacker utsikt. Men jag förstår inte att det ska vara så svårt att köpa hyfsat gott te. Tur att jag är rutinerad och alltid bär med mig egna tepåsar.

På onsdagkväll fick vi välja mellan två olika aktiviteter - matlagning eller måleri. Vad tror ni jag valde? Självklart tog jag tillfället i akt att få laga mat i ett restaurangkök med en riktig kock, alltid lika kul att få lite tips o idéer.

Vi lagade en supergod 3-rättersmiddag tillsammans under två timmar. Se'n satte vi oss vid ett fint dukat bord och började med en renstekscheesecake o tranbärssås, fortsatte sedan med perfekt stekt reninnanlår (kocken fick ansvaret för köttet) med rösti, svampsås och annat gott. Middagen avslutades med hjortronpaj och citron-creme fraîche. Efter det var jag så mätt o trött så jag somnade ovaggad.


Mer om matlagningskvällen kommer om nån dag, måste bara gå igenom drygt 100 kort först. Jag hoppas att jag även har hunnit få alla recept mejlade till mig till dess.

Blomkålsris

Efter jag la upp receptet på vingrytan igår har jag fått frågor om hur jag gjorde blomkålsriset. Så här kommer "receptet"! Blomkålsris är ett perfekt substitut för vanligt ris till grytor bland annat. Definitivt värt att prova, så jag hoppas ni vågar. Passa på nu när ni får tag i färsk, god och billig blomkål i affärerna (eller trädgårdslanden). 


Blomkålsris

1 blomkålshuvud
salt
vatten

Koka upp vatten i en kastrull. Salta ordentligt.
Skölj blomkålshuvudet ordentligt i kallt rinnande vatten. Skär av blasten/bladen. 
Riv blomkålshuvudet, både buketterna och stammen, på den grova sidan på rivjärnet. 
Häll ner blomkålsriset i det kokande vattnet. 
Låt det ligga i det kokande vattnet i nån minut. Provsmaka för rätt konsistens.
Häll av i ett durkslag och servera.

Jag serverade blomkålsriset till vingrytan och det passar så himla bra. Eftersom blomkålsriset ser ut som vanligt ris tror man nästan att det är vanligt ris man äter. Blomkålsris smakar ju egentligt inte så mycket så det är väl därför man är så lättlurad och tror att det är vanlig ris.

Till helgen funderar jag på att göra en risotto med blomkålsris. Är det nån som har provat?