onsdag 6 juli 2016

Onsdag

Ännu en tidig morgon och ännu en dag med regn, men vet ni vad? 

I dag jobbar jag bara till lunch och se'n har jag semester i två dagar och se'n är det helg så nu får jag sovmorgon i f-y-r-a dagar. Härligt med fredagskänsla på en onsdag!


Eftermiddagen och kvällen ska jag ägna åt kalasförberedelser. Tänk att vår lilla sladdis blir 9 år i morgon! Jag tror jag säger fel varje gång jag säger att hon fyller 9 år. Det var ju nyss vi åkte in till förlossningen tidigt en kall men solig julimorgon. Jag gick några dagar över tiden men det gjorde inget för det blev som jag ville - att vår lill-tjej föddes 07-07-07. Gissa hennes lyckonummer?

tisdag 5 juli 2016

Deviled eggs

Oj vad fort tiden går! Jag har ju inte gett er alla recept från midsommarbuffén än och snart är det dags för kalas med en massa nya recept. Förutom de örtkrämsfyllda ägghalvorna hade jag med dessa deviled eggs med en lite starkare fyllningen. Styrkan avgör man dock själv med tabascon.


Deviled eggs

6 hårdkokta ägg
3 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
 droppar tabasco
salt o peppar
rädisor till garnering

Hårdkoka äggen, svalna, skala och halvera.
Ta ut äggulorna och blanda med övriga ingredienser.
Spritsa fyllningen i gropen efter gulan.
Garnera med rädisbitar.

Jag kokade inte äggen tillräckligt länge så gulan var inte hård och därför blev fyllningen lös och gick inte att spritsa fint. Men det var god smak i alla fall och passade perfekt till laxen och sillen på midsommarbordet.

För mig är ägg ett måste till sill och om man dessutom gör äggen lite roligare med en fyllning blir det extra gott och vackert på ett buffébord.

***********************

Nu har det regnat och blåst hela da'n, Gissa om jag är nå less! Känns som en riktigt dålig höstdag. Det bästa med det här vädret är att jag inte behöver ångra min sena semester, värre är det för Leif som började sin semester i går. Men snart måste det ju bli soligt och varmt. Vi väntar och längtar!

Regn hos mig

Regnet öser ner ute, här inne är det alldeles tyst för alla sover utom jag.

Jag hade gärna legat kvar i sängen under täcket och lyssnat på regnets smattrande mot rutan. För visst är det ett mysigt ljud om man inte behöver gå ut? Men i dag måste jag gå ut för jobbet kallar, än är det länge kvar till semester. Det är bara leta fram paraplyet och stövlarna och ge sig ut i regnet.


Den här veckan då vi har flera kalas och ute-aktiviteter inplanerade verkar bli en riktig skit-vecka vädermässigt. Men jag är inte bara bra på att planera, jag är även bra på att omplanera. Så inte kommer lite regn att stoppa oss från att ha en kanonvecka.

Men innan festligheterna börjar så kör vi en vanlig tisdag!
En regnig jobb-tisdag :)

måndag 4 juli 2016

Zucchinigratäng

Kalasförberedelserna fortsätter och ikväll stod paketinslagning på schemat. Extra bra att blivande 9-åringen sov hos en kompis så att vi kunde fixa med paketen i lugn och ro i vettig tid. Hade Ida varit hemma hade vi varit tvungna att vänta till mitt i natten innan hon sov och det hade varit fritt fram, för hon är en riktig nattuggla som vänder dygnet på en gång vid lite ledighet.

Nu är presenterna inslagna och jag ska bara ge er detta kanonrecept sen ska jag passa på att gå o lägga mig i vettig tid för en gångs skull. Till gårdagens grillmiddag gjorde jag en zucchinigratäng istället för potatisgratäng och det var sååå gott.


Zucchinigratäng

3 st zucchini, medelstora
3 dl grädde
3 dl riven smakrik ost (dessutom ska det vara ost uppepå)
örtsalt
svartpeppar

Skär zucchinin med mandolin i riktigt tunna skivor. 
Smörj en form med lite smör eller olja. 
Lägg ett lager zucchini i botten, salt och peppra, strö över lite riven ost och häll på en skvätt grädde.
Varva och avsluta med ett tjockare lager ost. 
Gratinera i 225 grader i ca 35-40 minuter tills den fått färg.

Jag älskar zucchini i alla former och det här hamnar nog topp 3 över godsaker med zucchini. Tack vare den här gratängen behöver jag inte sakna potatisgratäng. Ni måste prova!

Vi åt gratängen till grillad karré och en sallad - Supergott!

Vaniljdrömmar

Nu när jag har dragit ner på socker och kolhydrater är det väldigt ont om bakrecept här på bloggen, tyvärr. Men vi har några kalas framför oss och självklart kan jag inte låta bli att baka till dem, så nu har ni några bakrecept att se fram emot.

I helgen bakade jag en av min pappas favoritkakor, men som jag själv inte är så förtjust i så det blir enkelt att låta bli dem. Det gäller att vara smart :)


Vaniljdrömmar

100 g margarin
1 dl olja
2 dl strösocker
Vispas ihop så det blir vitt och pösigt

Blanda ihop i en skål
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk hjorthornssalt

Rör ihop smörblandningen med mjölblandningen.
Rulla bollar och sätt på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 150 grader i ca 12 min.

De flöt ut och blev lite för platta tyckte jag, men enligt Ida var det absolut inget fel på smaken. Fast när jag då svarade "Va' bra då kan vi bjuda på dem" så svarade hon blixtsnabbt med ett stort leende "Nej, nu när jag har smakat lite mer så var de nog inte så goda, så det är nog dumt att bjuda på dem". Vad gör man inte för att få alla kakor själv?

Det är verkligen snabbfixade kakor det här, jag blir lika förvånad varje gång. Smeten ser så himla kladdig ut men det är hyfsat enkelt att rulla bollar av den ändå. Men det luktar inte gott från ugnen medan man gräddar pga hjorthornssaltet. Tur att inte kakorna smakar likadant :)

Bollar som väntar på att gräddas
En "härlig" smör-, olja- och sockerblandning som ska blandas med mjöl bl.a.

söndag 3 juli 2016

Muffins och Minnen

Ibland är det lite extra kul med Facebook och att de påminner en om minnen. I morse fick jag se den här fina Barbie-glasstårtan som jag gjorde till Idas 4års-kalas. Kjolen var gjord av blåbärsglass och dekorerad med spraygrädde. Här kan du läsa mer om hur jag gjorde barbie-tårtan som både stor och liten tyckte om.


Snart är det dags för nya kalas för Ida men i år fyller hon nio! Den här helgen har jag ägnat åt kalasförberedelser för kommande veckas två kalas. I år blir det ingen Barbie-tårta, ja det blir nog ingen tårta överhuvudtaget som det verkar. Men fika blir det!

I dag bakar vi muffins som ska garneras och pyntas innan de serveras. Jag hittade så fina kartong-muffinsformar på Rusta. Älskar dessa stabila formar som man inte behöver muffinsplåt till, dessutom var de här i en sån perfekt storlek. Jag tror jag ska åka och köpa några fler förpackningar, de fanns i en massa olika mönster och färger.

lördag 2 juli 2016

Caesarsallad med kyckling och bacon

Vart försvann den här da'n? Jag har bakat lite, handlat lite, tvättat lite och tagit det allmänt lugnt. Precis som jag hade planerat! Men jag hade inte planerat att da'n skulle gå så fort. Nu är det familjemys i soffan som gäller resten av kvällen. Lugnt avslut på en lugn dag :)

Ni är några som har efterfrågat hur jag gjorde gårdagens kanonmiddag som jag knappt kunde sluta äta av. Och här kommer receptet!


Caesarsallad

Romansallad
grillade eller stekta kycklingfiléer
stekt bacon
skivad/riven parmesan
caesardressing (se recept nedan)

Strimla salladen tvärs över så det blir ganska stora strimlor.
Skiva kycklingfiléerna och dela baconet.
Lägg först salladen på ett stort serveringsfat, fördela sedan kyckling, bacon och parmesan på salladen.
Ringla över dressingen.


Caesardressing

(4 portioner)
2 dl kall rapsolja
1 kallt ägg
2 tsk dijonsenap
3 sardellfiléer (eller ansjovis)
1 klyfta vitlök
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven parmesanost
ev. ca 0,5 dl vatten, mjölk eller grädde

Lägg alla ingredienser utom osten i en hög behållare. 
Mixa med en stavmixer i botten och vicka på den tills allt gått ihop. 
Lägg ner den rivna osten och kör några varv igen med stavmixers. 
Späd eventuellt med lite vatten, mjölk eller grädde för att få dressingen lösare.

Det här var ett enkelt sätt att göra dressingen på men jag var hela tiden rädd för att den skulle skära sig, för i vanliga fall brukar man ju tillsätta oljan försiktigt under tiden man vispar. Men det gick galant och dressingen höll ihop fint. Den blev riktigt tjock så jag tillsatte ungefär 0,5 dl vatten och det blev då en trögflytande dressing som gick att ringla över salladen - precis som jag ville ha den.