måndag 4 juli 2016

Zucchinigratäng

Kalasförberedelserna fortsätter och ikväll stod paketinslagning på schemat. Extra bra att blivande 9-åringen sov hos en kompis så att vi kunde fixa med paketen i lugn och ro i vettig tid. Hade Ida varit hemma hade vi varit tvungna att vänta till mitt i natten innan hon sov och det hade varit fritt fram, för hon är en riktig nattuggla som vänder dygnet på en gång vid lite ledighet.

Nu är presenterna inslagna och jag ska bara ge er detta kanonrecept sen ska jag passa på att gå o lägga mig i vettig tid för en gångs skull. Till gårdagens grillmiddag gjorde jag en zucchinigratäng istället för potatisgratäng och det var sååå gott.


Zucchinigratäng

3 st zucchini, medelstora
3 dl grädde
3 dl riven smakrik ost (dessutom ska det vara ost uppepå)
örtsalt
svartpeppar

Skär zucchinin med mandolin i riktigt tunna skivor. 
Smörj en form med lite smör eller olja. 
Lägg ett lager zucchini i botten, salt och peppra, strö över lite riven ost och häll på en skvätt grädde.
Varva och avsluta med ett tjockare lager ost. 
Gratinera i 225 grader i ca 35-40 minuter tills den fått färg.

Jag älskar zucchini i alla former och det här hamnar nog topp 3 över godsaker med zucchini. Tack vare den här gratängen behöver jag inte sakna potatisgratäng. Ni måste prova!

Vi åt gratängen till grillad karré och en sallad - Supergott!

Vaniljdrömmar

Nu när jag har dragit ner på socker och kolhydrater är det väldigt ont om bakrecept här på bloggen, tyvärr. Men vi har några kalas framför oss och självklart kan jag inte låta bli att baka till dem, så nu har ni några bakrecept att se fram emot.

I helgen bakade jag en av min pappas favoritkakor, men som jag själv inte är så förtjust i så det blir enkelt att låta bli dem. Det gäller att vara smart :)


Vaniljdrömmar

100 g margarin
1 dl olja
2 dl strösocker
Vispas ihop så det blir vitt och pösigt

Blanda ihop i en skål
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk hjorthornssalt

Rör ihop smörblandningen med mjölblandningen.
Rulla bollar och sätt på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 150 grader i ca 12 min.

De flöt ut och blev lite för platta tyckte jag, men enligt Ida var det absolut inget fel på smaken. Fast när jag då svarade "Va' bra då kan vi bjuda på dem" så svarade hon blixtsnabbt med ett stort leende "Nej, nu när jag har smakat lite mer så var de nog inte så goda, så det är nog dumt att bjuda på dem". Vad gör man inte för att få alla kakor själv?

Det är verkligen snabbfixade kakor det här, jag blir lika förvånad varje gång. Smeten ser så himla kladdig ut men det är hyfsat enkelt att rulla bollar av den ändå. Men det luktar inte gott från ugnen medan man gräddar pga hjorthornssaltet. Tur att inte kakorna smakar likadant :)

Bollar som väntar på att gräddas
En "härlig" smör-, olja- och sockerblandning som ska blandas med mjöl bl.a.

söndag 3 juli 2016

Muffins och Minnen

Ibland är det lite extra kul med Facebook och att de påminner en om minnen. I morse fick jag se den här fina Barbie-glasstårtan som jag gjorde till Idas 4års-kalas. Kjolen var gjord av blåbärsglass och dekorerad med spraygrädde. Här kan du läsa mer om hur jag gjorde barbie-tårtan som både stor och liten tyckte om.


Snart är det dags för nya kalas för Ida men i år fyller hon nio! Den här helgen har jag ägnat åt kalasförberedelser för kommande veckas två kalas. I år blir det ingen Barbie-tårta, ja det blir nog ingen tårta överhuvudtaget som det verkar. Men fika blir det!

I dag bakar vi muffins som ska garneras och pyntas innan de serveras. Jag hittade så fina kartong-muffinsformar på Rusta. Älskar dessa stabila formar som man inte behöver muffinsplåt till, dessutom var de här i en sån perfekt storlek. Jag tror jag ska åka och köpa några fler förpackningar, de fanns i en massa olika mönster och färger.

lördag 2 juli 2016

Caesarsallad med kyckling och bacon

Vart försvann den här da'n? Jag har bakat lite, handlat lite, tvättat lite och tagit det allmänt lugnt. Precis som jag hade planerat! Men jag hade inte planerat att da'n skulle gå så fort. Nu är det familjemys i soffan som gäller resten av kvällen. Lugnt avslut på en lugn dag :)

Ni är några som har efterfrågat hur jag gjorde gårdagens kanonmiddag som jag knappt kunde sluta äta av. Och här kommer receptet!


Caesarsallad

Romansallad
grillade eller stekta kycklingfiléer
stekt bacon
skivad/riven parmesan
caesardressing (se recept nedan)

Strimla salladen tvärs över så det blir ganska stora strimlor.
Skiva kycklingfiléerna och dela baconet.
Lägg först salladen på ett stort serveringsfat, fördela sedan kyckling, bacon och parmesan på salladen.
Ringla över dressingen.


Caesardressing

(4 portioner)
2 dl kall rapsolja
1 kallt ägg
2 tsk dijonsenap
3 sardellfiléer (eller ansjovis)
1 klyfta vitlök
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven parmesanost
ev. ca 0,5 dl vatten, mjölk eller grädde

Lägg alla ingredienser utom osten i en hög behållare. 
Mixa med en stavmixer i botten och vicka på den tills allt gått ihop. 
Lägg ner den rivna osten och kör några varv igen med stavmixers. 
Späd eventuellt med lite vatten, mjölk eller grädde för att få dressingen lösare.

Det här var ett enkelt sätt att göra dressingen på men jag var hela tiden rädd för att den skulle skära sig, för i vanliga fall brukar man ju tillsätta oljan försiktigt under tiden man vispar. Men det gick galant och dressingen höll ihop fint. Den blev riktigt tjock så jag tillsatte ungefär 0,5 dl vatten och det blev då en trögflytande dressing som gick att ringla över salladen - precis som jag ville ha den.

fredag 1 juli 2016

Äntligen

Efter en katastrofal mat-vecka utan inspiration och lust till matlagning lyckades jag i dag få till en riktigt god middag. Jag kunde knappt sluta äta, men jag lyckades hejda mig så det finns kvar till lunch i morgon. Längtar!

Och den goda middagen var - Caesarsallad! Jag har faktiskt aldrig gjort det hemma förut, men nu lär det bli fler gånger. Jag har ätit det några gånger på restaurang men ofta har jag blivit besviken för det är för torr kyckling, för lite dressing o parmesan och för mycket billig sallad. Nu när jag gjorde den själv blev det en perfekt kombination och med saftig kyckling.


En efterlängtad helg har precis börjat och jag njuter av att sitta i soffan och bara ta det lugnt. I kväll ska jag inte göra nånting, bara sitta här o slöa innan jag går o lägger mig för att få många timmars sömn. I morgon då ska det bakas - äntligen. Det var riktigt länge se'n jag bakade men nu är det dags för till veckan har vi två 9-årskalas att se fram emot.

Nä nu ska jag fortsätta slöa! Ha en bra fredagkväll!

Tidig morgon, alldeles för tidig

Oj så tidigt jag var tvungen att stiga upp i morse, alldeles för tidigt. I dag drar den stora fotbollsturneringen Piteå Summer Games igång och Isak hade samling redan klockan sex för vidare färd mot Piteå och första matchen. Hoppas killarna har hunnit vakna till matchstart.

Efter att ha skjutsat Isak till samlingsstället åkte jag själv hem för att vänta in att jobbet ska börja. Så nu sitter jag här vid köksbordet med en kopp te, det lär bli några koppar i dag.


I tröttdimman är det lätt att glömma bort att det är fredag i dag. Jihoo! Fredag innebär att jag har två härliga lediga dagar att se fram emot. Fast så himla ledigt blir det nog inte för jag har två kalas att planera. På torsdag fyller nämligen vår minsting, Ida, 9 år. Men helg betyder att morgnarna inte behöver börja så tidigt och det gör mig mer än nöjd.

Nu kör vi jobb i några timmar och sen tar vi helg!

torsdag 30 juni 2016

Piggelin päron-drink

D.R.I.N.K.T.O.R.S.D.A.G
Bästa sättet att börja uppladdningen inför helgen! 

I dag ska ni få receptet på en riktig sommardrink, den var så fräsch och god så jag drack flera stycken i det fina sommarvädret som vi hade i helgen. En sockerchock i glas :) Efter att knappt ätit socker på flera månader så fick jag en rejäl socker-dos av den här drinken - men det var det värt.


Piggelin päron-drink

4-6 cl Absolut Pear
ca 2 dl Schweppes Pear Lime
1 piggelin

Blanda vodkan och läsken i ett glas.
Sätt i glassen, med pinnen kvar, i glaset.
Garnera ev. glaset med någon frukt.
Drick och njut.
(Ta bort glasspinnen när glassen smält)

Så himla god denna drink var! Och det bästa av allt, den var ju så enkel att göra! Ingen sockerlag att koka, ingen citron eller lime att pressa och egentligen inget mätande heller. Det går bra att bara hälla lite päronvodka i ett glas och sen fylla upp med läsken och sen i med glasspinnen.

Jag längtar redan till nästa gång jag ska dricka den.