onsdag 22 juni 2016

Kebabsallad

Heja Sverige!

Vi är laddade i tv-soffan och hoppas på en rolig kväll, nu vill vi se en massa mål och en vinst i detta fotbolls-EM. Skulle vara så tråkigt om Sverige har spelat klart redan.

Det var svårt att slita sig från lounge-möbeln och altanen, nu när vi äntligen har en varm och solig kväll igen. Tänk vad lite sol och värme kan göra för humöret, jag blir så lycklig av detta väder och hoppas att det är här för att stanna.

På sommaren varvar vi grillmat med sallader och jag tror inte vi är ensamma om det, eller? En familjefavorit är kebabsallad. De som vill kan fylla ett pitabröd med kebabkött och grönsaker istället för att äta det som en sallad.


Kebabsallad

sallad
gurka
tomat
rödlök
stekt kebabkött
orientdressing

Blanda godsaker på din tallrik, sätt dig ute och njut! 

tisdag 21 juni 2016

Italiensk lchf-paj

Planerar ni midsommarbuffén för fullt nu? Eller är det redan självklart vad som ska finnas där? Sill, lax, ägg och lite annat och sen jordgubbar till efterrätt, eller? I kväll ska jag grava laxen och på torsdag ska jag tillaga fläskfilén som ska serveras kall. Skagenröra, kall sås och fyllda ägghalvor blir pyssel för midsommaraftonens förmiddag. Se'n är det bara att hålla tummarna för att solen vill vara med också

Till fredagens go'middag med bl.a. lufttorkad skinka gjorde jag en italiensk lchf-paj eller omelett om ni hellre vill det. Men jag tycker att paj låter godare än omelett och eftersom det inte är något pajskal så kallar jag det för lchf-paj.


Italiensk lchf-paj

5 ägg
4 dl vispgrädde
1-3 msk pesto
1 purjolök
1 liten påse ruccola
salt, peppar
3 dl riven parmesan

Vispa ihop ägg, grädde och pesto,  smaka av med salt och peppar.
Strimla purjolöken  och stek den mjuk i smör på medelstark värme, det ska inte få färg.
Lägg i den grovhackade ruccolan i slutet. 
Lägg i botten på en smord pajform.
Lägg den rivna parmesanen över  och häll sedan äggblandningen över. 
Grädda i 225 grader 25-30 minuter.
Låt pajen vila några minuter innan ni äter av den.

Pajen blev hög och fin och såå god - en ny favorit! Den var så god så det blev ingen matlåda så snart kommer jag göra en omgång till. (Kanske redan till middag i kväll eftersom vi inte har planerat något annat än.) Ett perfekt tillbehör på buffébordet, de goda smakerna passar till det mesta.

Perfekt sommarlunch - en bit paj och en god sallad - ute i solen på vår altan. Det var bara den där lilla detaljen med solen som saknas :)

En tallrik full med godsaker
Paj på väg in i ugnen
Färdig att äta

måndag 20 juni 2016

Loppi blogbag sommar 2016

Nu har jag ännu en gång fått en Loppi blogbag full med roliga saker att prova. Den här gången innehöll den en del gamla favoriter och en del nyheter.


Grumme tvättsåpa är nästan det enda tvättmedlet vi använder. När Ida var nyfödd hade hon känslig hud och jag valde tvättmedel med omsorg. Nu är hon inte lika känslig men jag fortsätter använda Grumme ändå.

Barnen har alla tidigare filmer med Alvin & Gänget så det blir kul att utöka samlingen med ytterligare en bra film.

Burt's Bee lip balm, originalsmaken, har vi använt tidigare. Ska bli kul att prova denna Pink Grapefruit Lip Balm.

Nya tandborstar är alltid en höjdare och gör tandborstningen lite roligare för barnen...i några dagar. Få se vem som ska få denna från Jordan.

Family Fresh är ett av de största varumärkena inom duschtvål i dagligvaruhandeln i Sverige och jag tror att de flesta nån gång har haft en Family-fresh-flaska i duschen.

Ella's kitchens smoothies verkar populära hos småbarn nu för tiden, det fanns inte när mina barn var små. Men nu får de chans att prova ändå :)

Mjukmedel använder jag aldrig pga allergirisk, så flaskan från Softlan kommer jag skänka bort. Onödigt att den står o tar plats hemma hos oss.

söndag 19 juni 2016

Aioli

Efter gårdagens inlägg om ostbröden och räkmackorna har jag fått frågor om aioli. Och ni som undrar - det är jätteenkelt att göra och det är jättegott. Så det är helt klart värt att göra egen.

Varje gång jag gör aioli så blir jag överraskad att det är så enkelt och blir så gott. Undra när jag ska lära mig att det är sååå enkelt :) Har ni provat göra egen? Om inte, så måste ni prova!


Aioli

2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
en gnutta salt
1-2 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja

Blanda äggula, vinäger, senap, salt och pressad vitlök i en bunke.
Vispa med elvisp och tillsätt oljan. Börja droppvis och häll sedan i en fin stråle.
Vispa tills all olja är i och det har blivit en tjock majonnäs.
Låt aiolin stå och dra i kylen en stund.
Vill ni ha en lite lösare aioli kan man vispa i lite vatten (ca 1 msk).

Jag vill ha en ganska fast aioli så jag tillsätter inte vatten på slutet. Vill ni inte ha aioli utan bara majonnäs så struntar ni i vitlöken men använder receptet i övrigt.

Aioli är inte bara gott till räkor, utan det är supergott att doppa nygräddade vitlöksbröd i också. Mmmm så gott det är.

Kul med regn

Regn, regn och åter regn!

Nu är jag less detta regnande och vill ha strålande sol. Men enligt prognosen lär jag få vänta. Men man får väl försöka göra det bästa av situationen, som Ida gjorde i går. I värsta spöregnet tog hon på sig bikinibyxor och t-shirt och gick ut o hoppade på studsmattan. Hon hade hur kul som helst och var ute jättelänge. Det var länge se'n jag hörde henne skratta så mycket och ha så kul. Men se'n satt det bra med en varm dusch och lite varm o'boy.

Kul med volter i regnet
En blöt studsmatta ger bättre studs
Andra som vågade sig ut hade inte lika kul som Ida

lördag 18 juni 2016

Ostbröd

Förra fredagen åt vi kanongoda räkmackor à la lchf. Lycka! Det var så himla gott så jag var alldeles lyrisk. Som bröd använde vi Olivias ostbröd, mycket godare och med mer smak än "vanliga" tekakor som man brukar använda till räkmackor. Dessutom hade jag gjort egen aioli. Kan knappt bli bättre.

Ostbröden kan man använda som tekakor och äta med vanlig pålägg, men tack vare den starka ostsmaken passade de perfekt till räkor.


Ostbröd

4 dl riven stark ost
3 ägg
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver

Vispa ihop allt.
Klicka ut till sex runda ostbröd.
Grädda 8-10 minuter i 200 grader.
Låt svalna.

Få ingredienser och kanonlätta att göra. Olivia har redan hunnit baka två omgångar åt oss och jag funderar vad de mer kan fungera till. Fast jag har svårt att tro att det kan bli godare än som räkmacka.

Garnera ostbrödet med en massa gott t.ex. skagenröra eller aioli, avokado, gurka, tomat, paprika, äggskivor och handskalade räkor, så har du en god och mättande räkmacka att njuta av.

fredag 17 juni 2016

Skolavslutning 2016

Nu har alla våra barn sommarlov och trots dagens ihållande spöregn så blev det en bra skolavslutningsdag med fina barn, två kyrkbesök, sommarpresenter och god fredagsmiddag.

Fina och glada barn

Efter dagens tidiga EM-fotbollsmatch mellan Sverige och Italien som tyvärr slutade med 1-0-förlust fixade jag lite snabbt ihop en god middag. Italiensk lchf-paj, lufttorkad skinka, melon, jordgubbar, pepparsalami, oliver och sallad. Svårare än så behöver det inte vara för att få en kanonmiddag.

Till efterrätt åt vi jordgubbar och grädde - en riktig sommarefterrätt som vi lär äta även nästa helg då det är midsommar. Eller vad tror ni?

Lufttorkad skinka, jordgubbar och melon
Italiensk lchf-paj
Förutom skolavslutningar, fotboll och god middag hann jag faktiskt med att jobba lite också. Men inte blev det många timmar. Fast jag var effektiv och hann med riktigt mycket trots allt, så det känns skönt. 

De kommande två åren lär jag ha semester på skolavslutningsdagen för nästa år går Isak ut nian och det måste firas ordentligt, liksom året där på när Olivia tar studenten. Längtar redan tills de två festerna ska fixas :)