Tzatziki
5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad
ev. 1 skvätt citronsaft
ev. 2 tsk olivolja
Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
Blanda yoghurt, vitlök och ev. olivolja. Tillsätt gurkmoset.
Smaka av med salt och några droppar citron.
Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.
Tzatziki är ett av mina sommar-favorit-tillbehör och det passar så bra till grillat. Det kommer bli många omgångar tzatziki i några månader framåt.
**********************
Ikväll ska vi på Tapas-restaurang med jobbet. Äntligen! Vi har pratat om det i flera månader men "plötsligt händer det...." Ska bli gott och trevligt! Jag hoppas att mina tapas-favoriter serveras i kväll. Man vet aldrig i förväg vilka olika tapas som serveras, så det blir en överraskning gång från gång.