fredag 22 april 2016

Svedka Sour

Efter en intensiv arbetsvecka med många deadlines och viktiga möten och utbildningar känns det lite extra skönt att det nu bara är en jobb-dag kvar innan helgen och vilan är här :) Tyvärr visar inte väderprognosen något höjdarväder. När ska vi få lite värme? Jag längtar ju till att sitta o mysa på altanen....

Är det dags för en fredagsdrink ikväll? Jag fick tips om en sötsur vodka-drink som jag kanske provar i kväll. Har ni provat den? Eller har ni provat klassikerna whisky sour, som detta är en variant på?


Svedka Sour

2-4 cl SVEDKA vodka
2 cl citronjuice
2 cl sockerlag 
0,25 st äggvita
is

Häll Svedka, citronjuice, sockerlag, äggvita och is i en shaker. 
Skaka om. 
Ta fram ett rocksglas och fyll med is. 
Sila av drinken ned i glaset. 
Garnera med en citronskiva. 


Svenska vodkavarumärket SVEDKA är, till mångas förvåning, den mest sålda svenska vodkan i USA. Och populariteten har ökat sedan första importen 1998. Att SVEDKA är svenskt och kommer från ett destilleri i Lidköping, där den produceras och tappas för export till USA, är det inte många som känner till. Men nu kan den även köpas via Systembolagets beställningssortiment.

onsdag 20 april 2016

Ugnsstekt zucchini - vegetariskt lchf-tillbehör

Lill-lördag!
Fast hos oss betyder inte lill-lördag party och festligheter, utan hos oss är onsdag den stora plockardagen. Efter middagen plockar vi undan allt som ligger på fel ställe och hos oss är det mycket... Jag fattar inte hur svårt det kan vara att ha "var sak på sin plats". Men nu är det rensat och i morgon är huset redo att dammtorkas, dammsugas och skuras. Frågan är bara vem som ska göra det :)

Fredagens höjdarmiddag var entrecôte, kantarellostsås, tomat- och löksallad med mozzarella och ugnsstekt zucchini. En middag jag gärna kopierar nu på fredag :)


Ugnsstekt zucchini - vegetariskt lchf-tillbehör

zucchini
olivolja
örtsalt

Dela zucchinin längs efter.
Pensla med olivolja och krydda med örtsalt.
Ugnsstek i ca 200 grader i ca 10 minuter.

Jag ugnsstekte min zucchini några minuter på slutet av potatishalvornas tillagningstid, så jag behövde inte smutsa ner nån ny plåt utan trängde in det på samma. Det var ett perfekt och lite matigare tillbehör till entrecôte, sallad och sås. Annars är det lätt att det bara blir sallad och sås när man försöker utesluta kolhydrater.

tisdag 19 april 2016

Kycklingklubbor, grönsaker och ostsås

Sjukdomarna avlöser varandra här hemma och jag är såå less. Jag hoppas jag klarar mig den här gången för på torsdag ska jag gå en utbildning som jag verkligen vill och måste gå. Nu vill vi ha sol och värme så att alla baciller försvinner och vi får vara friska.

I dag åt vi en av Isaks gamla favoriter - kycklingklubbor. Han åt det så ofta när han var yngre så nu är han nästan less det (och vi andra också) och vi äter det inte särskilt ofta numera. Men i dag var det dags igen och jag åt wokade morötter o zucchini till kycklingen tillsammans med en chiliost-sås, de övriga åt pasta.


Kycklingklubborna 

steker jag först för lite stekyta sen steker jag klart dem i ugnen i ca 200 grader.

Wokade morötter och zucchini 

delar jag i mindre bitar sen steker jag dem i olivolja och kryddar med örtsalt och svartpeppar.

Chiliost-sås 

kokar jag ihop ett paket chiliost och ca 2 dl grädde.

Det var riktigt gott, trots allt :), och nu kan vi kanske börja äta det lite då och då igen eftersom vi har haft ett uppehåll på många år. En bra vardagsmiddag! Om man hinner förbereda genom att steka kycklingen dagen innan så går det hyfsat fort att fixa klart middagen när man kommer hem efter jobbet.

måndag 18 april 2016

Tomat- och löksallad med mozzarella

Måndagkväll och en ny vecka är i gång. Den här veckan verkar kunna bli något lugnare än förra vecka. Skönt! Enda orosmolnet är alla förkylningar som härjar. När ska det ta slut? Jag har i alla fall gjort en ny omgång Ingefärashot som jag nu ska dricka för att försöka hålla mig frisk.

Av någon anledning hade jag extremt många tomater hemma i helgen så då passade jag på att göra en god tomatsallad.


Tomat- och löksallad med mozzarella

4 tomater
1 rödlök
2 mozzarellabollar
olivolja
örtsalt
torkad basilika

Skiva tomaterna, halver eventuellt.
Skala och skiva löken i halvmånar eller mindre bitar.
Dela mozzarellan i bitar.
Blanda ihop på ett fat.
Strö över örtsalt och basilika. Ringla över olivolja.

Den här tomat- och löksallad blir jättegod att servera på en ruccolabädd. Men eftersom flera i min familj inte tycker om ruccola så serverade jag den och annan sallad i skålar på sidan om så får var o en ta det den vill. Perfekt i en familj med många olika smaker och viljor :)

VitkålsCarbonara

Nu är jag inne på min tredje lchf-vecka och det går bättre än förväntat med tanke på att jag älskar mackor, bakverk och pasta :) Jag har bakat många goda varianter på lchf-bröd så jag får min del av mackor (trots att jag inte äter vetemjöl) och nu har jag även lyckats göra en av våra pastafavoriter, Carbonara, utan pasta och den blev lika god som vanligt. Lycka!

Gårdagens middag var alltså en riktig höjdare. Jag hade höga förväntningar på min Carbonara där jag bytte ut spagettin mot vitkål, och jag blev inte det minsta besviken.


VitkålsCarbonara

0,5 vitkålshuvud
1-2 pkt bacon
3 ägg
0,5 dl grädde
2-3 dl ost, helst parmesan
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
smör

Strimla vitkålen.
Koka i saltat vatten i 5 minuter. Låt rinna av.
Stek bacon i bitar.
Blanda ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar.
Smält smör i en kastrull. Tillsätt äggblandningen.
Rör ordentligt hela tiden medan det värms annars är det risk att det blir äggröra istället.
När blandningen precis börjar tjockna (även här är det viktigt att inte vänta för länge så det blir äggröra istället) tar du kastrullen från plattan och blandar ner bacon och vitkål.

Alltså detta var så gott så jag kan knappt sluta prata om det med folk. God mat gör mig lycklig! I Carbonara är det ju osten som är det smak-karakteristiska och den smaken har du ju även utan spagetti. Det här kommer serveras många gånger framöver hemma hos oss. Ni måste prova!

Jag älskar pasta och aldrig trodde jag att jag skulle säga att jag inte saknar pasta. Men här kan jag ärligt säga att det här var minst lika gott.

Det var svårt att ta fina kort på den goda maten.

söndag 17 april 2016

Tävling: Ramlösa Kvarn


Nu pågår en tävling både på min Facebook-sida och min Instagram-sida.


In och tävla så har ni chans att få hem ett paket med 4 nya proffsmjöler, Rustique Råg och Vete, Manitoba cream och Parisserie, från Ramlösa Kvarn. Jag har själv fått hem ett sådant paket med recept så jag längtar tills jag får provmaka lite med dem. Så spännande!


Tävlingsreglerna får ni läsa på respektive ställe, dvs Facebook och Instagram. Man får tävla på båda ställena och har då större chans till vinst.

Men skynda er för redan om en vecka, söndag 24 april, utser jag en vinnare som får hem detta fina paket med mjöl och recept.

lördag 16 april 2016

Fredagmiddag med vin

Måste börja med att visa er hur det såg ut när jag steg upp i morse. Det var snöfall à la April, tack o lov slutade det efter några minuter, men då började det hagla, sen vräkte regnet ner och nu är det uppehåll. Aprilväder, it is!

Solen lär vi dock inte få se i dag enligt väderprognosen och jag som längtar så efter vår, värme, solsken och altanhäng.


Istället för altanhäng blir det soffhäng idag. En lördag utan planer känns så konstigt men skönt så jag ska passa på att vila extra mycket i alla fall i några minuter.

I går firade vi in helgen med en go'middag - entrecôte, tillbehör och rödvin. En god middag med hela familjen är mitt favoritsätt att avsluta stressiga arbetsveckor med och inleda härliga helger med.


Vi stekte några skivor entrecôte, ugnsstekte potatishalvor och zucchinibitar, kokade ihop en kantarellostsås och gjorde en tomat- och löksallad med mozzarella. Det är tack vare såna här hemmamiddagar som jag sällan går på restaurang. Tror knappt de hade gjort det mycket bättre o godare och dessutom hade vi gått miste om det roliga i att laga middag tillsammans, prata om veckan och smutta på ett glas vin.

Till entrecôten blev Leif rekommenderad ett italienskt vin, Albe Barolo, som vi inte har provat tidigare och det passade både att dricka under matlagningen och till själva maten. Viktigt att det är gott till båda tillfällena. Ett riktigt gott vin (fast i den prisklassen ca 200 kr är de flesta viner goda).

Jag åt ugnsstekt zucchini till maten....
...medan de övriga valde potatishalvor.
Jag gjorde en tomat-, lök- och mozzarellasallad, kryddad med örtsalt, basilika och olivolja.
Till den serverade jag blandsallad och ruccola.