måndag 4 april 2016

Zucchinipizza Lchf o mandelfri

I dag var det dags för pizza till middag och jag som ska dra ner på kolhydraterna gjorde så klart en pizza utan vetemjöl. Och självklart är den även utan mandelmjöl. Det är jag nästan mest nöjd över! De flesta kolhydratlåga och glutenfria bröd-recepten innehåller mandelmjöl. Men på grund av allergi vill jag inte ha mandelmjöl hemma hos oss, så jag ser alltid till att använda andra bättre alternativ.


Zucchinipizza Lchf o mandelfri

Pizzabotten Lchf o mandelfri

4 ägg
0,75 dl vispgrädde
1 msk fiberhusk
0,5 dl kokosmjöl
0,25 dl sesamfrön
100 g riven smakrik ost 
lite salt

Fyllning 

tomatsås
rökt skinka
zucchini
riven ost

Pizzabotten

Vispa ägg, grädde, fiberhusk, kokosmjöl och sesamfrön med elvisp.
Blanda sist ner osten.
Låt stå ca 5 minuter.
Fördela degen på en bakpappersklädd plåt. 
Grädda i ugn ca 15 minuter i 175 grader.

Fyllning

Skiva zucchini och dela sen ev. i kvartar eller halvor.
Stek i olivolja tills zucchinin är lite mjuk, krydda med örtsalt.
Dela skinkan i mindre bitar.
Bred ut tomatsås på den förgräddade pizzabotten.
Fördela resten av fyllning på pizzan.
Grädda i 200-225 grader i ca 15 min tills osten smält och allt fått fin färg.

Det här var riktigt gott och jag saknade inte alls vanlig pizza gjord på mjöl. Det var inte speciellt svårt att göra botten heller. Men jag gjorde nog botten lite för tjock så nästa gång ska jag breda ut den mer på plåten så att den blir tunnare.

Fyllningen kan man så klart variera efter eget tycke och smak. Zucchini är kanske lite ovanligt på pizza men prova för det är riktigt gott.

Pizzabotten innan gräddning. Men nästa gång ska jag stryka ut den mer så att den blir lite tunnare.
Pizzabotten efter den är förgräddad. Visst ser den fin ut?
Pizzan är klar! Ät o njut!

Vilken spännande kväll! Dels är det andra semifinalen mellan Luleå hockey och Frölunda, vi förlorade första så nu måste vi vinna. Just nu leder vi med ett mål med en period kvar. Dels har jag två barnsaker-annonser på Facebook Köp, byt o sälj där det bjuds hyfsat mycket och det är en timme kvar. De får gärna bjuda lite mer ;)

Nu är period tre i gång så nu måste jag koncentrera mig! 
Vi hörs i morgon då ni ska få fler kolhydratsnåla recept.

Uppdaterat: Lule vann med 4-2

Fläskpannkaka

En trött familj börjar vakna till liv.
Leif har redan åkt i väg, jag sitter småtrött vid datorn men ska snart se till att tjejerna tar sig upp. Isak däremot får sova vidare i flera timmar, han börjar sin Prao i dag och ska visst inte börja förrän till lunch. Vissa har det bra! Jag skulle verkligen inte haft något emot lite sovmorgon i dag, men snart är det helg och vi får sova igen.

Nu när det är dags för vardag igen tänkte jag tipsa er om en vardagsmiddag. Ugnspannkaka är enkelt att fixa när man kommer hem trött och hungrig efter jobbet. Om man dessutom tillsätter lite fläsk i pannkakan så blir den matigare och lite mindre efterrättslik.


Fläskpannkaka 

2-3 hg rimmat fläsk
2,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg

Skär fläsket i småbitar.
Bryn fläsket med lite fett i en liten långpanna i 225 grader.
Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en jämn smet.
Vispa ner resten av mjölken och äggen.
Håll smeten i den lilla långpannan med det brynta fläsket.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 20-25 minuter tills pannkakan har "stannat" och fått fin färg.

Ugnspannkaka med eller utan fläsk kan vara såå gott, speciellt eftersom vi äter det så sällan pga Isak äggallergi. Vi äter det inte ens 1 gång per år.

söndag 3 april 2016

Enkel grillmarinad

Tyvärr verkar vi inte ha gårdagens kanonväder även i dag. Men solen verkar kämpa sig fram så har vi tur blir det lite bättre än den grå himlen vi vaknade till i morse. Trot fin-vädret satt vi inne och såg hockey på tv hela eftermiddagen och när den var klar då var det snabba ryck som gällde för att få middagen klar i tid.

Vi skivade lite fläskfilé och la den i en marinad innan vi grillade den. Till det grillade köttet åt vi ugnsrostade rotsaker och sallad.


Enkel grillmarinad

ca 1 kg fläskfilé eller kyckling
1 dl rapsolja
1 msk grillkrydda
1 msk soja
nymald svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en plastpåse.
Skiva köttet eller kycklingen och lägg i påsen.
Låt marinera några timmar i kylskåp.
Grilla och njut!

En superenkel marinad med få ingredienser man oftast har hemma. Men även det enkla kan vara riktigt gott, så är det i det här fallet.


I går lyfte vi äntligen ut min älskade loungemöbel. Nu känns det som att våren och sommaren är på gång på riktigt. Det var såå varmt igår när vi satt ute, riktig sommarvärme. Men de har varnat om att det kommer snö till veckan :(

lördag 2 april 2016

Sesam- och linfröbröd

Nu är mitt sockersug värre än vanligt, för det blev ju inte mindre under påsken. Så nu ska jag dra ner på kolhydraterna igen och på så sätt bli av med detta jobbiga sug efter sött. Wish me luck! Så'n himla tur att det är enkelt att göra lågkolhydrat-bröd och att man kan variera det också för framför allt på helger vill jag gärna ha bröd till frukost.


Sesam- och linfröbröd

1 dl sesamfrön
1 dl krossade linfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 dl finriven ost
3 ägg

Blanda alla torra ingredienser och riven ost. 
Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn massa. 
Häll massan på en bakpappersklädd plåt. 
Bred ut massan med en slickepott. 
Grädda i 225 grader i ca 8 min. 
Låt svalna och skär i bitar.

Det här var ett av de godare försöken jag gjort på lågkolhydratbröd. Jag valde krossade linfrön istället för hela för att det skulle bli mer mjöl-konsistens. Jag undviker ju helst att använda mandelmjöl pga allergi och nu har jag flera bra lågkolhydratbröd utan mandelmjöl. Lycka!

Jag gjorde inte brödet alltför platt för jag hoppades på ett saftigt och luftigt bröd - och det fick jag.

Här ser ni ungefär hur stor plats smeten tog på en plåt. Vill ni ha ett tunnare bröd kan ni bre' ut den mer.
Blev nöjd att jag fick till lite höjd på brödet.
Har man tur så kan man sen njuta av en äggmacka ute i solen

Blåbärs-chiapudding

God morgon härliga soliga lördag. Underbart att vakna upp till sol en ledig dag. Även om vi ska vara inne stora delar av dagen så är det ändå härligt med sol. Lite lunch och nån kopp te ute lär det i alla fall bli innan vi bänkar oss för Luleå hockeys första semifinalmatch. Jag njuter av att det är helg men barnen är dock inte lika glada, för det innebär också att lovet är slut och det är dags för skola igen. Nu gäller det slutspurten av året för snart är det betyg och sommarlov som gäller.

Nu ska jag duka fram frukost innan jag sätter igång med dagens att-göra-lista. Chia-pudding är ett bra frukostalternativ, men det blir det inte i dag.


Blåbärs-chiapudding

1,25 msk chiafrön
1 dl blåbärssoppa

Blanda frön och blåbärssoppa i ett glas.
Rör om.
Låt stå i kylen över natten (ca 9-10 timmar).
Klicka eventuellt lite yoghurt på toppen och garnera med färska bär.

Vi har provat lite olika chiapuddingar som har varit lite si och så, men den här varianten älskade både Olivia o Isak. Lite synd att den då innehåller socker pga blåbärssoppan, men man får försöka hitta en sockersnål variant. Man får ju i alla fall i sig de nyttiga chia-fröna.

torsdag 31 mars 2016

Mangoglass på 2 ingredienser

Vilken god och nyttig glass jag gjorde för nån dag se'n. Ett misstag som blev en succé. Ida beställde en mango-smoothie, så jag började blanda ihop fryst mango och mjölk innan jag upptäckte att vi inte hade någon yoghurt. Så då var det bara att blanda ihop de två ingredienserna och hoppas på det bästa :) Resultatet blev en god och krämig mango-mjukglass. Ibland har man tur!


Mangoglass

fryst mango i bitar
mjölk

Mixa ihop mango och mjölk till en krämig glass.
Servera och njut!

Börja med lite mjölk och fyll på tills du får den perfekta konsistensen. Jag hade ju tänkt göra det här en gång till innan jag publicerade receptet för att kolla mängden på ingredienserna. Men förkylningen kom i vägen...mangon, som vi alltid har i frysen, var helt plötsligt slut och jag har inte varit på affären på länge.

Det här blev kanongott och Ida som älskar glass kan nu få det till frukost till och med, för mango o mjölk är ju helt ok och inget tillsatt socker.

onsdag 30 mars 2016

Gravlax-pasta

Nu är hela familjen mer eller mindre förkyld. Gissa hur less jag är? Men det positiva är att jag börjar känna mig piggare i dag, ett tecken på det är att jag blir sugen på att städa. Så är det alltid för mig efter några sjuk-dagar. Hoppas pigghets-känslan håller i sig hela da'n för i så fall blir det några timmars jobb för mig i morgon. 

Är det fler än jag som har kvar gravad lax från påsk? Jag började bli lite less att äta hårdbrödmackor med gravad lax (godaste sättet att gravad lax på) så därför gjorde jag en gravlaxpasta till lunch i dag.


Gravlax-pasta

200 g gravad lax
0,5 rödlök
2 dl lätt crème fraiche
1-2 tsk dijonsenap
1 tsk pressad citron
0,5 dl dill
1 krm nymald vitpeppar

Skär laxen i mindre bitar. 
Finhacka rödlöken, fräs den mjuk i lite smör i en kastrull.
Blanda ner crème fraiche, senap, citronsaft, dill och peppar i kastrullen. 
Låt koka upp. 
Rör eventuellt ner lite pastavatten om du vill ha mer sås.
Rör ner laxen. 
Servera till nykokt pasta, ruccola och körsbärstomater.

Oftast räcker saltet från den gravade laxen och pastan, men om du inte tycker det så är det bara att tillsätta lite salt i laxsåsen. Men smaka av först, salta inte av gammal vana "för att man brukar det". Jag är inte så mycket för senap så jag använde den mindre mängden (och lite nätt 1 tsk dessutom), men jag kan tänka mig att andra vill ha något mer senap-smak.

Ruccola är så himla gott (och vackert) till pastarätter. Lite ruccola höjer de flesta pastarätterna. Och körsbärstomater är så himla gott (och vackert) till ruccola :)