tisdag 22 mars 2016

Friskvård

God morgon, dags för ännu en arbetsdag men den lär inte bli lika underbar som gårdagens. Vi hade friskvårdseftermiddag efter lunch och vi kunde inte ha fått bättre väder. Strålande sol och nollgradigt - perfekt för en isvägspromenad.

Vi planerade för länge se'n att vi skulle ta en isvägspromenad just i går och att planera det långt i förväg är väldigt osäkert. Det otroligt varma vädret förra veckan förstörde rätt mycket av isvägen och jag trodde att isvägssäsongen var över, men de har kämpat på bra med att få den funktionsduglig över påsk. Vilken tur för oss!

På väg ut med solen i ansiktet
På väg hem med vår fina kyrka som riktmärke
Efter vår promenad och en stunds vila i solen gick vi hem till chefen som har flyttat in i en ny fin lägenhet i närheten av Södra hamn och med en magisk utsikt. Där bjöds vi på kaffe, te, glass, godis och varsin påskpresent innan vi avslutade denna lyx-arbetsdag.

Utsikt från chefens balkong. Där ute gick vi några minuter tidigare.

Dagar som denna lever jag länge på och jag var full av energi när jag kom hem så jag satte igång att städa bort all packning från skidhelgen (som vi inte hann i söndags då det blev guldfirande istället) och när jag ändå höll på så storstädade jag också, något som jag aldrig brukar orka efter jobbet. Och det var inte ens jobbigt :) Det var inte nog med det, utan jag drog även fram allt påskpynt så nu har vi ett städat och påskfint hem och är redo för en påskledighet utan måsten.

måndag 21 mars 2016

Guldfirande

I går tog Luleå hockey ett efterlängtat guld som firades ordentligt i stan. Det var damerna som stod för bedriften men vi hoppas att herrarna gör om samma sak om några veckor, så vi får fira igen. Extra kul att det slogs publikrekord för damhockey - 4197 personer kom och såg matchen som slutade på bästa sätt.

Guldbanketten hölls på All Star och Ida fotograferades med den fina bucklan. Inte alla som har hållit i en sm-pokal :) Så skönt att äta på restaurang för oss som hade stressat hem från en skidhelg i Kåbdalis. Vi kom tillbaka till Luleå precis till matchstart - bra tajming!

Stolt Ida med den fina bucklan som hon fick låna några sekunder :)

Mellan allt firande hann vi äta lite också, som vanligt började vi med vitlöksbröd och deras starka o goda chiliaioli. Undra om det är stan's godaste vitlöksbröd?

Ida är lite sugen på att börja äta....

Se'n valde jag en kyckling-quesadilla, som även den var riktigt stark och god. De hade stekt den lite för länge så det var lite bränd smak på brödet. Men jag ursäktar dem för den här gången för det var mycket folk och många som ville ha mat samtidigt.


lördag 19 mars 2016

Isgardin

Veckans värme har tinat bort mycket av snön, men inte allt. Förra helgen då värmen började smälte snön på taket och bildade en fin "gardin" av istappar. Svårt att fånga på bild men det var riktigt vackert.

Fint på natten...
...och fint på dagen.

Nu längtar jag tills altanen tinar fram så vi kan lyfta fram våra utemöbler och sitta där o mysa i vårsolen. Måste nog hjälpa snösmältningen lite på vägen genom att skotta bort snön, orkar inte vänta på att solen och värmen gör allt jobb.

fredag 18 mars 2016

Mandelmassatårta - glutenfri

Äntligen fredag! 
Efter denna hektiska vecka med mycket att göra både på jobbet och hemma känns det otroligt skönt att det snart är helg. So lovely och så efterlängtat. Något annat som är efterlängtat är påsken med lite extraledigt. Bara en vecka kvar! Gissa om jag ska sova :) Men nu kör vi denna helg först!

Som efterrätt på min systers kalas hade vi mandeltårta med chokladkräm och även denna mandelmassatårta med grädde och bär. Två olika tårtor med ägg och mandelmassa men som smakar helt olika. Båda är helt glutenfria, tips, tips!


Mandelmassatårta - glutenfri

400 g mandelmassa
4 ägg

Riv mandelmassan grovt direkt ner i en skål.
Vispa ner äggen ett i sänder och vispa tills smeten blir jämn och pösig.
Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter i 175°.
Garnera med spritsad grädde och frukt eller bär eller servera på sidan om.

Det här är en av mina favorittårtor och den är lika god med hallon, som här, eller med hjortron. Persikohalvor är också riktig gott till och blir då en perfekt påsktårta. Kanske ett tips till er, för det är ju faktiskt bara en vecka kvar till påsk. Har ni påskmenyn klar?

torsdag 17 mars 2016

Gräddstuvad vitkål till chilikorv

Som vanligt när jag har många bollar i luften sover jag som en kratta, jag vaknar på natten och ligger o tänker på allt som måste göras och som inte får glömmas bort. Sömnbristen och stressen leder sen till hemsk o migränliknande huvudvärk. Så i dag har det inte varit nån bra dag men nu har huvudvärken släppt, det mesta är fixat och jag har sjunkit ner i soffan och ska nu sitta här och ta det lugnt tills jag flyttar till sängen.

I dag bjuder jag på en snabbfixad, kolhydratfattig och god vardagsmat. Många rynkar på näsan när man pratar om stuvad vitkål, men jag undrar om de verkligen har smakat det för detta är ju sååå gott :)


Gräddstuvad vitkål till chilikorv

vitkål
örtsalt
grädde

Skär vitkålen i mindre bitar (ca 1x1 cm).
Stek den på svag värme med en klick smör. Låt den bli mjuk men inte få färg.
Häll på grädde och låt det småputtra till vitkålen är riktigt mjuk.
Servera till god korv, jag hade chili-grillkorv.

Stuvad vitkål är så himla gott och passar perfekt till korv, både vanlig stekt falukorv och denna chilikryddade grillkorv. Jag har alltid tyckt om stuvad vitkål, tidigare gjorde jag en "vanlig" stuvning med mjöl men nu i dessa lågkolhydrat-tider använder jag grädde och struntar i mjölet. 

onsdag 16 mars 2016

Rödbetor och fetaost

Rödbetor är så himla gott! Något sådant gott vill man ju kunna servera som drinktilltugg men man vill ju inte ge gästerna röda fingrar. Så det perfekta är då att använda småpinnar och varva fetaost och rödbetor på. För rödbetor och fetaost är en "perfect match", eller hur?


Rödbetor och fetaost

kokta rödbetor
fetaost

Dela både rödbetor och fetaost i bitar.
Trä upp på pinnar.
Servera och njut!

De här hade jag kunnat äta hur många som helst av. Jag verkligen älskar rödbetor. Nu när det finns färdigkokta rödbetor så är ju dessa superenkla att göra och man behöver inte bli speciellt röd om fingrarna heller :)


Dagar som i dag är jag mer än lycklig att jag jobbar i Luleå igen och inte behöver tillbringa en timme i bilen pendlande till och från jobbet. Det hade aldrig funkat i dag. Det har varit en hektisk dag och kväll men jag hann allt jag ville och schemat höll, så nu kan jag gå och lägga mig nöjd o glad.

Smakbox

I går fick jag hem en spännande låda från Smakbox full med mat-nyheter. Jag älskar att få paket och innehåller paketen så här mycket roligt då är det ännu bättre. Ibland kan jag vara lite feg och dålig på att köpa och prova nya saker därför är det så himla bra när man får det hemskickat till sig. När jag väl har sakerna hemma då testar jag.

"Mamma skynda dig jag orkar inte hålla nå längre"

Det finns många olika "hemliga lådor" man kan prenumerera på inom olika områden, smink är kanske den mest kända. Nu har ni chansen, liksom jag, att ungefär varannan månad få hemlevererat en Smakbox full med matrelaterade saker.

Så här säger Smakboxs grundare: "Vi gillar produkter som har noggrant utvalda ingredienser, smaker som överraskar, ekologiska och lokala alternativ och starka nyheter från stora varumärken. Vissa kan du äta direkt, som en fin mörk choklad eller en dryck med ny smak. Andra ingår i din matlagning eller bakning, som en spännande krydda, pasta eller en ny mjölsort. Du får även med några smakrika recept som inspiration."

"Öppna och överraskas!" Det är precis det som är så roligt :)

Att prenumerera kostar 189 kr per box (inkl frakt) men värdet på varorna uppgår till 350-450 kr. Lovely! Nu kan jag dessutom i samarbete med smakbox erbjuda er 15% rabatt på er första smakbox om ni uppger rabattkoden MATRO. Klicka här för att komma till Smakbox.se.

Om du är snabb att starta din prenumeration så får du den här första smakboxen som första leverans, annars får du vänta till början på juni då det är dags för nästa smakbox-leverans.

Detta fanns i den första Smakboxen.