torsdag 17 mars 2016

Gräddstuvad vitkål till chilikorv

Som vanligt när jag har många bollar i luften sover jag som en kratta, jag vaknar på natten och ligger o tänker på allt som måste göras och som inte får glömmas bort. Sömnbristen och stressen leder sen till hemsk o migränliknande huvudvärk. Så i dag har det inte varit nån bra dag men nu har huvudvärken släppt, det mesta är fixat och jag har sjunkit ner i soffan och ska nu sitta här och ta det lugnt tills jag flyttar till sängen.

I dag bjuder jag på en snabbfixad, kolhydratfattig och god vardagsmat. Många rynkar på näsan när man pratar om stuvad vitkål, men jag undrar om de verkligen har smakat det för detta är ju sååå gott :)


Gräddstuvad vitkål till chilikorv

vitkål
örtsalt
grädde

Skär vitkålen i mindre bitar (ca 1x1 cm).
Stek den på svag värme med en klick smör. Låt den bli mjuk men inte få färg.
Häll på grädde och låt det småputtra till vitkålen är riktigt mjuk.
Servera till god korv, jag hade chili-grillkorv.

Stuvad vitkål är så himla gott och passar perfekt till korv, både vanlig stekt falukorv och denna chilikryddade grillkorv. Jag har alltid tyckt om stuvad vitkål, tidigare gjorde jag en "vanlig" stuvning med mjöl men nu i dessa lågkolhydrat-tider använder jag grädde och struntar i mjölet. 

onsdag 16 mars 2016

Rödbetor och fetaost

Rödbetor är så himla gott! Något sådant gott vill man ju kunna servera som drinktilltugg men man vill ju inte ge gästerna röda fingrar. Så det perfekta är då att använda småpinnar och varva fetaost och rödbetor på. För rödbetor och fetaost är en "perfect match", eller hur?


Rödbetor och fetaost

kokta rödbetor
fetaost

Dela både rödbetor och fetaost i bitar.
Trä upp på pinnar.
Servera och njut!

De här hade jag kunnat äta hur många som helst av. Jag verkligen älskar rödbetor. Nu när det finns färdigkokta rödbetor så är ju dessa superenkla att göra och man behöver inte bli speciellt röd om fingrarna heller :)


Dagar som i dag är jag mer än lycklig att jag jobbar i Luleå igen och inte behöver tillbringa en timme i bilen pendlande till och från jobbet. Det hade aldrig funkat i dag. Det har varit en hektisk dag och kväll men jag hann allt jag ville och schemat höll, så nu kan jag gå och lägga mig nöjd o glad.

Smakbox

I går fick jag hem en spännande låda från Smakbox full med mat-nyheter. Jag älskar att få paket och innehåller paketen så här mycket roligt då är det ännu bättre. Ibland kan jag vara lite feg och dålig på att köpa och prova nya saker därför är det så himla bra när man får det hemskickat till sig. När jag väl har sakerna hemma då testar jag.

"Mamma skynda dig jag orkar inte hålla nå längre"

Det finns många olika "hemliga lådor" man kan prenumerera på inom olika områden, smink är kanske den mest kända. Nu har ni chansen, liksom jag, att ungefär varannan månad få hemlevererat en Smakbox full med matrelaterade saker.

Så här säger Smakboxs grundare: "Vi gillar produkter som har noggrant utvalda ingredienser, smaker som överraskar, ekologiska och lokala alternativ och starka nyheter från stora varumärken. Vissa kan du äta direkt, som en fin mörk choklad eller en dryck med ny smak. Andra ingår i din matlagning eller bakning, som en spännande krydda, pasta eller en ny mjölsort. Du får även med några smakrika recept som inspiration."

"Öppna och överraskas!" Det är precis det som är så roligt :)

Att prenumerera kostar 189 kr per box (inkl frakt) men värdet på varorna uppgår till 350-450 kr. Lovely! Nu kan jag dessutom i samarbete med smakbox erbjuda er 15% rabatt på er första smakbox om ni uppger rabattkoden MATRO. Klicka här för att komma till Smakbox.se.

Om du är snabb att starta din prenumeration så får du den här första smakboxen som första leverans, annars får du vänta till början på juni då det är dags för nästa smakbox-leverans.

Detta fanns i den första Smakboxen.

tisdag 15 mars 2016

Mannerströms räksoppa

Vilket väder!
När jag tog min härliga lunchpromenad på isvägen visade termometern 9 plusgrader. Det hör inte till vanligheterna! Jag bor ju faktiskt i norra Sverige och det är bara mitten av mars. Dessutom blev det varmare, när jag åkte hem var det 14 grader. Helt otroligt! Har nog aldrig varit med om nå liknande.

Jag ville så gärna prova dillmarängerna som jag hade sett, så då var det bara ut och googla soppa. Valet föll på en räksoppa av Leif Mannerström och det visade sig vara ett bra val.


Mannerströms räksoppa, 6 portioner

1 kg färska räkor med skal
1 stor gul lök, finhackad
3 msk olivolja
ca 75 g färsk fänkål, skuren i små tärningar
1 msk tomatpuré
9 dl fiskbuljong (av tärning)
1,5 dl torrt vitt vin
4-5 dl vispgrädde
ev lite cognac
salt och nymalen peppar
1 knippe dill, finskuren, till garnering

Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
Fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
Sila.
Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. Häll i grädde och låt koka ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac.
Garnera med dill, räkor och dillmaränger.

Jag utgick från Mannerströms recept men ändrade det lite, bland annat för att jag använde 1 kg räkor istället för de 6 hekto som var i hans recept.

Jag serverade soppan i en kanna och i skålar bredvid fanns det räkor och dillmaränger som var o en själv fick garnera soppan med.

Det ser inte speciellt gott ut när man håller på att tillaga soppan. Men det blir bättre.....

måndag 14 mars 2016

Dillmaränger

Förberedelserna inför helgens familjeläger i Kåbdalis pågår för fullt. Vi ledare har mejlat hur många gånger som helst i dag. Det är otroligt mycket som måste ordnas, allt från innehållsdeklarationer till släpvagnshyra. Hoppas alla deltagare förstår hur enormt mycket ideellt arbete som ligger bakom dessa 4 dagar. Förutom allt som måste fixas har jag även bakat två plåtar långpannekakor som vi ska bjuda på under fredagens myskväll.

Från kommande event till helgens event. Såg ett recept i Elle Mat & Vin på en hummersoppa med dillmaränger. Dillmarängerna såg så goda och annorlunda ut så jag var tvungen att prova dem. Jag gjorde ingen hummersoppa utan bjöd på en räksoppa istället i lördags (det receptet kommer i morgon).


Dillmaränger, ca 50 st

2 äggvitor
1 msk strösocker
1 krm citronsaft
2 msk finhackad dill

Vispa äggvitorna till ett kraftigt skum. 
Tillsätt strösocker och citronsaft och vispa till en kraftig, vit marängsmet. 
Vänd ner dillen. 
Spritsa ut små maränger på plåtar med bakplåts­­papper. 
Grädda mitt i ugnen i 100° ca 45 min, eller tills marängerna känns torra. 
Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen och kallna med luckan öppen.

I originalreceptet skulle det vara 3 msk socker, det lät alldeles för mycket tyckte jag så jag halverade sockermängden men det var ändå för sött. Så i det här receptet har jag valt att skriva 1 msk socker och hoppas det blir perfekt. Vill inte ta bort sockret helt för eventuellt behövs det för att framhäva dillsmaken och för att få bra maränger.

Det här var ett riktigt roligt och festligt tillbehör till soppan så de kommer jag göra fler gånger. Det blev en snackis runt bordet och sånt är alltid kul. Som ni förstår så mjuknar marängerna fort när de kommer ner i den varma soppan.

Spritsa ut små maränger på bakplåtspapper
Jag gräddade 2 plåtar samtidigt med varmluft i lite nätt 100 grader.
Servera som tillbehör till räk- eller fisksoppa.
Låt inte marängerna ligga i den varma soppa för länge innan du äter dem.

söndag 13 mars 2016

19 år

Vi hade planer att gå på restaurang i dag, min man och jag! 
Men det är inte många restauranger som har öppet på söndagar, tyvärr. Så istället valde vi att fira våra 19 år tillsammans, hemma med en god middag med hela familjen. Nästa år blir det nog både restaurangbesök och champagne. 20 år - wow!

Efter att ha varit ute i flera timmar med både grill-lunch och isvägspromenad var vi lite småtrötta men orkade ändå göra en god middag. Planer på att köpa pizza fanns där, ska jag erkänna. Men tack o lov kom jag på bättre tankar.

Vi ugnsstekte en rostbiff (på låg temperatur så klart) och när köttet var klart o vilade i folie höjde vi värmen i ugnen och rostade rotsaker. Min nya favorit - gulbeta - fanns så klart med på plåten. En lagom enkel middag men ändå med lite guldkant.


Om några timmar drar en ny arbetsvecka i gång, men det är bara en fyra-dagars-vecka för på fredag åker vi på familjeläger till Kåbdalis med Astma- och Allergiförening. Det blir en helg med skidåkning, stugmys och aktiviteter. Låter som en kanonhelg, eller hur? Men det brukar även innebära en hel del jobb för mig och jag brukar vara helt slut på söndag när det är dags att åka hem. Men i år hoppas jag få umgås lite mer med familjen än vad jag har hunnit tidigare år.

Måste komma på två middagar och en lunch som är enkelt att laga i stugan eller som går att förbereda hemma och sen bara behöva göra det sista på plats. Har ni några bra tips att ge mig?

Vårvinterdag med grillade mackor

Så härligt att vi fick ytterligare en dag med fin-väder. Solen sken inte lika starkt som tidigare men den kämpade sig genom molnen lite då o då. Alltså den här tiden, vårvintern, är helt underbar uppe i Luleå. Det är så otroligt vackert med snön, solen, värmen, isen, takdroppet, ja jag kan fortsätta rabbla upp saker som gör detta till en underbar årstid. Men den måste upplevas för att man ska förstå.


I går grillade vi korv till lunch och i dag valde vi att grilla mackor. Grilla mackor ute på elden är bästa sättet att äta varma mackor på. Har ni provat det nån gång?

Jag är så lycklig att vi fick en kanonhelg med två mysiga ute-luncher med god grillmat. Nu hoppas vi på fler såna här helger framöver.


Vi har haft en liten "plåtlåda" stående utanför dörren som jag inte har vetat vad det har varit, men jag har tagit för givet att det är nå verktyg som Leif har lämnat där. Gissa om jag blev förvånad när han till lunch i går packade upp lådan och det var en portabel grill, perfekt för utflykter och kunna grilla lite på.

När man har grillat klart stänger man locken och fäller upp benen och då tar den knappt mer plats än en pizzakartong. Himla fiffig pryl som jag har blivit helt kär i.