söndag 10 januari 2016

Morotsbröd i långpanna

Hittade två paket jäst i kylskåpet som gick ut i slutet av december, som det alltså var hög tid att använda för att slippa slänga. Var inte riktigt på bakhumör så då bestämde jag mig för att baka ett långpannebröd som behöver lite tid och energi av mig och det blir dessutom lite disk.


Morotsbröd i långpanna
5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2 stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk honung eller sirap
2 dl grahamsmjöl
8-10 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet tilll 37 grader och blanda med jästen.
Tillsätt därefter olja, honung/sirap och salt.
Pressa ur vattnet ur morötterna innan du rör ner dem.
Tillsätt grahamsmjöl och sedan vetemjöl tills du får en smidig deg som släpper bunken.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Baka ut degen i en långpanna klädd med papper.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 20 min på 220 grader.
Låt det gräddade brödet kallna under bakduk på bakgaller och skär sedan i bitar.

Nybakat bröd är ju alltid så gott och känns lite extra lyxigt, trots att jag har det ganska ofta. Ida älskar hembakat bröd medan Isak fortfarande oftast föredrar köpebröd. Om ni som jag inte är så baksugna så är det perfekt att baka långpannebröd, snabbt o smidigt och jättegott.


Nu är julledigheten över för mig och Ida och jag undrar hur det kommer gå för oss att kliva upp och ta oss i väg i morgonbitti. Vi som brukar sova till 9-tiden och sen slöa på i pyjamas ytterligare nån timme. De stora barnen har ledigt ytterligare en dag innan allvaret börjar för dem, lyckliga de :) Isak, som har vridit dygnet totalt kommer få en kämpig tisdag då han ska upp till skolan.

Matsedel v.2 januari 2016

Nu tänkte jag köra igång med de populära veckomatsedlarna igen, där jag ger er tips på fem middagar och en godsak. Meatfree monday (köttfri måndag) har blivit ett vedertaget begrepp så jag fortsätter att ge er tips på vegetariska maträtter, varje måndag. På fredagar när arbetsveckan är slut vill jag äta nå gott som går fort att laga, de tipsen går under begreppet Mysfredag :)


Matsedel v.2 januari 2016
Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag
Chilikycklinggryta med potatismos

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 9 januari 2016

Provdricker

Nästa lördag ska jag ha drink-tjejkväll och jag har inte bestämt vad jag ska bjuda på för drink, så i dag testade jag två olika varianter. Ett tufft jobb men nån måste göra det :) Båda var rätt goda men det var ingen wow-känsla, en sån som jag får varje gång jag dricker Applepie Martini. Men den har jag redan bjudit tjejerna på så jag vill ha nån ny urgod drink. Letandet fortsätter..... Tipsa gärna om er favorit!

Rågkrustader med skagenröra och en blåbärsdrink till hockeyn

Kvällens första drink blev en med mycket citron, den var riktigt syrlig och god, precis som jag tycker om men för lite wow. Men en varm sommardag är den nog otroligt god och läskande och då kanske wow-känslan dyker upp. Eller så är jag bara för kräsen just nu och rädd att mina gäster inte tycker om lika sura drinkar som jag gör.


Den andra drinken jag provade var med blåbär och den var också hyfsat god men jag hade nog velat ha den lite syrligare. Lite mindre/svagare blåbärsdryck och lite mer lime tror jag skulle vara mer i min smak. Jag ska experimentera lite till så lyckas jag nog få den riktigt god.


När jag hade provsmakat drinkar klart blev det tacomiddag till barnens stora glädje och med två extra runt bordet. Alltid kul med spontangäster och speciellt när det är tacos för då gör vi alltid storkok och det räcker till många. Inte lika kul med spontangäster när man vet att man har lite för lite mat :) fast det brukar man kunna lösa också.

Räkor och choklad

God morgon härliga lördag! 
Värsta kylan har gett med sig och nu är det äntligen dags för en promenad då termometern bara visar drygt 10 minusgrader. Som jag har längtat att plugga i hörlurarna i öronen och gå på en långpromenad. Nånting som både sjukdomar och väder (regn, is eller kyla) har satt stopp för alldeles för länge.

Igår var min kusin här på mysmiddag, så härligt att hinna sitta ner och surra innan vardagen drar igång igen. Vi bjöd på två favoriter - den heta räkgrytan med tagliatelle och den goda och nyfunna chokladmousse-favoriten.


Het räkgryta
1 kg räkor med skal 
1 msk curry
3 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
4-6 färska champinjoner
2 dl strimlad purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 burk crème fraiche
1 tsk salt

Skala räkorna, skiva champinjonerna och strimla purjon och paprikan.
Stek champinjonerna och purjon.
Tillsätt curry, cayennepeppar, paprikakrydda och pressad vitlök för att steka med någon minut. 
Tillsätt paprika som får steka någon minut, men inte för länge så att den förlorar allt tuggmotstånd.
Tillsätt tomatpuré, salt, grädde och crème fraiche
Låt koka ihop några minuter. 
Dra grytan från värmen och lägg i räkorna, de ska bara bli varma inte koka.
Servera till tagliatelle (bandspagetti).

Det här blir en kryddstark och otroligt god räkgryta som vi äter lite då och då för den är så otroligt god. Ida tycker att den är för stark så jag sparar några räkor till henne så äter hon pasta och räkor istället. Tycker man inte om stark mat så får man dra ner på kryddorna en aning. Det viktigaste är att räkorna inte kokar för då blir de sega och tråkiga.


Chokladmousse utan ägg
2,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Servering
grädde
bär

Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något.
Vispa grädden ganska löst.
Rör ner en tredjedel av chokladen i grädden. Rör ordentligt.
Rör ner ytterligare en tredjedel medan du rör ordentligt.
Rör sedan ner det sista av chokladen.
Rör till en jämn mousse-smet.
Portionera i glas, muggar eller andra fina efterrättsskålar.
Låt stå kallt i ca 3 timmar.
Servera med grädde och bär.

Så enkel och så god, men det har ni ju nyss läst om eftersom det bara var någon dag sedan jag gjorde den här senast. Nästa gång sparar jag lite choklad som jag finhackar och blandar ner i chokladmoussen för att få lite crunch i den.

Älskar mina vackra glas

fredag 8 januari 2016

Helstekt oxfilé på låg värme

När jag och Leif lagade festmiddag i Jämtland och fick tag i billig svensk färsk oxfilé (under 200 kr/kg) tillagade jag den på ett sätt som jag blev tipsad om i höstas. Det var när vi var med jobbet i Brändön och lagade mat med deras kock som han sa att han nästan alltid tillagar oxfilé så här.


Helstekt oxfilé på låg värme
oxfilé
vitlökssmör, eget eller färdigköpt 

Bryn oxfilén runt om, salta o peppra
Blanda ihop vitlökssmör eller använd färdigköpt.
Sätt in oxfilén i ugnen på 64 grader i 3 timmar.
Ös med vitlökssmöret varje halvtimme.

Jag tror inte att ugnen höll 64 grader utan att den var kallare så på slutet höjde vi till 125 grader så att köttet skulle bli klart i lagom middagstid. Men jag ska prova att följa det här receptet nån mer gång då jag är hemma med min egna ugn som jag "känner" bättre.

Vitlökssmöret kan man skippa och i stället låta oxfilén stå och klara sig själv i tre timmar medan man gör annat. Leif hade gärna velat ha en stekyta eller hårdare kant, kanske var det vitlökssmöret som jag öste med som gjorde att den saknades.

Potatishalva, sallad och grönpepparsås var tillbehören för dagen.

I dag är det något varmare ute, termometern visar endast lite drygt 20 minusgrader och det ska visst bli varmare under da'n också. Skönt! Nu ska jag sätta igång att städa och förbereda kvällens middag för ikväll får vi gäster. Mysigt! Men först är det dags för ytterligare en kopp te - så klart :)

Man är ju en aning dagvild nu när det är vardag och helg om vartannat mest varje dag. Men ni missar väl inte att det är F.R.E.D.A.G i dag. Det innebär fredagskänsla för vissa men för mig innebär det att det bara är en kort helg kvar innan det är dags att återgå till vardagen med jobb, skola och tidiga morgnar.

torsdag 7 januari 2016

Trettondagsmiddag

I går blev vi bjudna på festmiddag hos mina föräldrar och det började med det bästa som finns - Kalixlöjrom och resten av måltiden var inte så tokig den heller. Mysigt att sitta inne i värmen och äta en värmande kalops när termometern ute börjar gå ner mot minus 30, fast den stannade nog på -27. Nu på morgonen är det ett par grader kallare, men vi verkar inte spränga -30-gränsen nu heller.


Trettondagsmiddag
Förrätt
laxrullar med pepparrotsost toppade med löjrom
Varmrätt
kalops, potatis, syltlök och rödbetor
Efterrätt
hallonsorbet och hallon
Fika i soffan
småkakor och te

Efter efterrätten kopplade jag av och glömde ta kort på småkakorna, men jag ska försöka komma ihåg att be om receptet på de små skurna pepparkakorna som vi bl.a. blev bjudna på. De var riktigt goda och de var visst enkla att baka också. Perfekt, eller hur?

Rödvinet vi drack till kalopsen var gott men jag började nysa när jag drack det. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Har nån av er varit med om det? Jag googlade lite på det och det verkar som att man kan vara allergisk mot vissa druvor. Måste kolla vilka druvor som vinet innehöll! Eller också var det bara en tillfällighet att jag nös när jag drack och egentligen var det något annat som gjorde att jag nös. Lite skumt var det i alla fall. Jag är ju allergisk mot många blommor men det har ju mina föräldrar koll på så de har ju inga växter hemma som jag blir dålig av.

onsdag 6 januari 2016

Chokladmousse utan ägg

Har ni en bra Trettondag? Det har vi, men kall!

Nu ska vi snart åka till mina föräldrar på middag men innan dess tänkte jag ge er receptet på en supergod och superenkel efterrätt med bara två ingredienser. Finns det nå godare än choklad? Tror inte det!


Chokladmousse utan ägg
2,5 dl vispgrädde
200 g Marabou mörk choklad
Servering
grädde
bär

Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något.
Vispa grädden ganska löst.
Rör ner en tredjedel av chokladen i grädden. Rör ordentligt.
Rör ner ytterligare en tredjedel medan du rör ordentligt.
Rör sedan ner det sista av chokladen.
Rör till en jämn mousse-smet.
Portionera i glas, muggar eller andra fina efterrättsskålar.
Låt stå kallt i ca 3 timmar.
Servera med grädde och bär.

Oj så gott det här var - precis vad jag hade hoppats på. Eftersom Isak är lite allergisk mot ägg vill jag inte använda ägg och de flesta chokladmousser innehåller ägg eller äggula. Varför? Den här blev jättegod och det var inga problem att få den att stelna (som jag kan tänka mig är en anledning till ägg i chokladmousse).

Jag serverar grädde och bär på sidan om så får var och en ta så mycket man vill av de olika tillbehören.