Redan söndagkväll och jag hann inte allt jag ville i dag (som vanligt alltså). En av sakerna jag inte hann var att gå igenom bilderna från mat-eventet på Scandic. Det var så himla trevligt och mysigt så jag vill inte göra ett hast-inlägg med lite bilder och lite text, utan jag hoppas kunna förmedla samma känsla som jag hade den kvällen. Men den som väntar på nå gott...
En sak jag hann göra i dag var att baka en av mina favorit-julkakor, de var högprioriterade eftersom jag inte hann baka dem i fjol. De är så porösa och goda med en härlig kanelsmak, riktiga julkakor.
Dessutom har jag hunnit prova lite olika maträtter inför kommande julfester. Planering och förberedelser - me like!
söndag 22 november 2015
Matsedel v. 48 november 2015
God morgon!
Även i dag tänker jag tillbringa mycket tid i köket, två middagsrätter, småpajer och några kakor står på dagens agenda. Vi får väl se om jag hinner allt jag har tänkt, men jag jobbar på utan stress och hinner det jag hinner. Resten lämnar jag till någon annan dag :) Jag tänker även gå igenom alla 150 kort från tisdagens mat-event på Scandic Luleå, så jag kan visa er hur trevligt vi hade under tiden vi lagade mat och åt en god trerättersmiddag.Som oftast på söndagar har jag även i dag smugit upp i ett tyst hus, satt mig vid datorn för att komponera ihop en matsedel till er. När jag har publicerat det här inlägget är det dags för dagens första kopp te (en av många :) )
Matsedel v. 48 november 2015
Köttfri måndag
Nu kan man frossa i saffran i en månad framåt och det blir en underbar smak på denna annorlunda, men såå goda paj.
Tisdag
Thailändsk korvstroganoff och ris
Favoritsmakerna röd curry och kokosmjölk i en spännande kombination med korv.
Onsdag
Thaichililax och pressad potatis
Den sötstarka thaichilisåsen som vi oftast använder till kyckling passar perfekt även till lax.
Torsdag
Lättlagat där man enkelt förstärker svampsmaken med hjälp av kantarellost.
Mysfredag
Variera fredagstacon med en gratäng med en massa gott i.
Veckans godsak
Inför första advent passar denna underbart goda kladdkaka med saffranssmak och den vackra lingongrädden är ett måste till.
lördag 21 november 2015
Godaste köttfärssåsen ska koka länge
Det blev en lite annorlunda lördagkväll i dag. Ida sover hos kompisar, Isak är på fritidsgården och Leif o Olivia är på hockey. Så jag har sjunkit ner i tv-soffan alldeles ensam för att se "Så mycket bättre". Jag är inte speciellt van vid att vara helt ensam i ett tyst hus, det brukar alltid vara nån hemma som vill ha min uppmärksamhet. Men nu ska jag njuta av tystnaden och lugnet nån timme till innan de börjar droppa in familjemedlemmar och eventuella kompisar.
Då spisen och ugnen är upptagna är det perfekt att ta fram slowcookern för att tillaga maten istället. Det var precis vad jag gjorde i dag. Och till Isaks stora glädje blev det spagetti och köttfärssås till middag.
Vilken härligt god köttfärssås det här blev. Jag använde inga speciella ingredienser utan det är koktiden som gör den så otroligt god.
Då spisen och ugnen är upptagna är det perfekt att ta fram slowcookern för att tillaga maten istället. Det var precis vad jag gjorde i dag. Och till Isaks stora glädje blev det spagetti och köttfärssås till middag.
Godaste köttfärssåsen ska koka länge
1 kg köttfärs
salt, svartpeppar
2 morötter
500 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
0,5 dl kalvfond
2 dl vatten
1 msk torkad oregano
Bryn köttfärsen i en stekpanna, salta o peppra. Lägg över i en Crock pot-gryta.
Riv morötterna och lägg ner i grytan.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kalvfond, vatten och oregano.
Rör om ordentligt.
Sätt på låg värme i minst 3 timmar men gärna mycket längre.
Vilken härligt god köttfärssås det här blev. Jag använde inga speciella ingredienser utan det är koktiden som gör den så otroligt god.
Bra början
Den här helgen har börjat lika bra som jag ville. Tänk vad lite som behövs för att bli lycklig :) Helgen började med en trevlig fredagkväll med gäster, ost, kex och vin och har fortsatt med en härlig lördag då jag har hunnit både baka, laga mat och ha fikagäster.
Gårdagens gäster hade med sig en flaska öl. Men det var ingen liten flaska de hade med sig, 3 liter öl i en plastflaska. Den var inte bara rolig, den var visst hyfsat god dessutom :)
Förutom två olika middagsrätter har jag hunnit med att baka lussekatter, saffransbullar med vanilj- o mandelmassefyllning och kanelkakor med hjortronkräm. En underbar köksdag och nu är julbaket äntligen igång så nu ska fortsättningen planeras. Ida vill baka pepparkakor så jag ska göra en pepparkaksdeg som får stå och mogna till nästa helg. Men vad ska jag baka mer?!
Gårdagens gäster hade med sig en flaska öl. Men det var ingen liten flaska de hade med sig, 3 liter öl i en plastflaska. Den var inte bara rolig, den var visst hyfsat god dessutom :)
Förutom två olika middagsrätter har jag hunnit med att baka lussekatter, saffransbullar med vanilj- o mandelmassefyllning och kanelkakor med hjortronkräm. En underbar köksdag och nu är julbaket äntligen igång så nu ska fortsättningen planeras. Ida vill baka pepparkakor så jag ska göra en pepparkaksdeg som får stå och mogna till nästa helg. Men vad ska jag baka mer?!
Kanelkakor med hjortronkräm |
Saffransbullar med vanilj- och mandelmassefyllning |
Lussekatter |
fredag 20 november 2015
Lingonbröd
Här är det fullt upp mest hela tiden. Men nu är det äntligen helg och jag ska vila och komponera godsaker i köket hela helgen, mina två favoritsysselsättningar. Så det här kommer bli en kanonhelg känner jag på mig. Det började bra redan i kväll med goda vänner som kom över på lite fredagsmys. Men nu har de gått hem och jag ska lägga mig i soffan och se vem som åker ur Idol. Vem har ni som favorit? Tyvärr har ju vår storfavorit åkt ut så nu spelar det inte så stor roll hur det går.
För någon vecka sedan bakade jag ett härligt långpannebröd med lingon. Så vackert med de röda lingonen och så enkelt med långpannebak.
Jag tyckte om det här brödet jättemycket men barnen blev inte speciellt imponerade. Inte ens Ida som älskar hembakat bröd tyckte om detta, jag tror att det var lingonen som hon inte tyckte om.
För någon vecka sedan bakade jag ett härligt långpannebröd med lingon. Så vackert med de röda lingonen och så enkelt med långpannebak.
Lingonbröd
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
0,5 dl rapsolja
0,75 dl ljus sirap
6 dl rågsikt
8-10 dl vetemjöl
ca 2 dl lingon, frysta eller färska
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Knåda försiktigt in lingonen i degen.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Kavla eller tryck ut den med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper.
Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min.
Låt det svalna på plåten.
Jag tyckte om det här brödet jättemycket men barnen blev inte speciellt imponerade. Inte ens Ida som älskar hembakat bröd tyckte om detta, jag tror att det var lingonen som hon inte tyckte om.
Härlig deg med röda lingon |
onsdag 18 november 2015
Jobbmingel
Det var inte bara i gårkväll jag åt och drack gott. Det var go'fika och bubbelvatten på jobbet till eftermiddagsfikat också. Vilken mat- och fikadag! I dag blev det rester till middag, men det är ju denna härliga blandning mellan fest och vardag som jag älskar.
Vi har tre nya tjejer i vår korridor som bjöd på välkomstmingel med salta pinnar, ost, kex, pepparkakor, små söta maränger, kokostoppar och två mjuka goda kakor. Till det drack vi Loka Crush och kaffe/te. Trevligt avbrott i jobb-vardagen.
I dag var det en riktigt stressig dag på jobbet och hemma och i morgon lär det bli lika fullt upp från tidiga morgon till sena kväll. Men med helgen i sikte klarar man av några dagars stress. Till helgen hoppas jag kunna påbörja lite adventsbakning. Bakning är avkoppling för mig, så det ser jag verkligen fram emot.
Nu ska jag koppla av i några minuter med en kopp te innan jag ska ta tag i tvättstugestädningen.
Vi har tre nya tjejer i vår korridor som bjöd på välkomstmingel med salta pinnar, ost, kex, pepparkakor, små söta maränger, kokostoppar och två mjuka goda kakor. Till det drack vi Loka Crush och kaffe/te. Trevligt avbrott i jobb-vardagen.
I dag var det en riktigt stressig dag på jobbet och hemma och i morgon lär det bli lika fullt upp från tidiga morgon till sena kväll. Men med helgen i sikte klarar man av några dagars stress. Till helgen hoppas jag kunna påbörja lite adventsbakning. Bakning är avkoppling för mig, så det ser jag verkligen fram emot.
Nu ska jag koppla av i några minuter med en kopp te innan jag ska ta tag i tvättstugestädningen.
tisdag 17 november 2015
Matkväll på Scandic
Jag gissar att det är fler än jag som ser fotbollsmatchen mellan Sverige och Danmark just nu. Efter jobbet och innan fotbollen hann jag med ett roligt matlagningsevent på Scandic i Luleå. Matnörd som jag är älskar jag alla sådana evenemang, att laga mat tillsammans är en perfekt aktivitet. Tips till kommande julfester!
Ni kommer få veta mer om Scandic och kvällens stamkundsaktivitet om någon dag men jag har över 150 bilder att gå igenom först.
Ni kommer få veta mer om Scandic och kvällens stamkundsaktivitet om någon dag men jag har över 150 bilder att gå igenom först.
Men här kommer en försmak! Den som väntar på nå gott....
Vi välkomnades till ett mysigt dukat bord, i en lite avskild del av restaurangen. |
Klassisk, men ack så god, skagen toast åt vi till förrätt. |
Torsk med chevrekräm och varma grönsaker var dagens varmrätt. |
Mascarponemousse, chokladmousse, cantuccini, maräng, banan och jordgubbar - wow vilken efterrätt! |
Kvällens viner! |
Tack för i kväll! |
Nu ska jag koncentrera mig på fotbollen. Vi hörs imorgon!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)