måndag 16 november 2015

Nötfri Nutella

Ni läste rätt! Nu har jag ett kanonrecept på Nötfri Nutella. Jag älskar nötfria saker och drömmer om en nötfri värld. Olivia älskar Nutella men pga Ida och Isaks nötallergi får hon aldrig äta Nutella hemma och vi kan aldrig prova alla roliga och smaskiga recept med Nutella. Men nu kommer det bli ändring på det! Här ska det bakas med denna nötfria Nutella.


Nötfri Nutella
300 g pumpakärnor
2,5 dl florsocker
1,5 dl kakao
2,5 tsk vaniljsocker
150 g (mjölkfritt) margarin
1 dl rapsolja
2,5 msk (havre)mjölk

Smält margarinet och låt svalna något.
Rosta pumpakärnorna i torr och het panna. Passa noga för de bränns lätt.
Mixa dem till ett mjöl.
Blanda/mixa ordentligt ihop med alla övriga ingredienser.
Förvara i kylskåp.

Mmm vad gott det här var. Men jag, Ida och Isak som var hemma och provsmakade vet ju inte hur vanlig Nutella smakar så vi fick vänta några timmar på att Olivia kom hem och vi fick ett expertutlåtande. Och vet ni vad hon sa? Att den här var mycket godare än vanlig Nutella! Jippie!

Jag tyckte att jag mixade pumpakärnorna ordentligt men som ni ser på bilden så kan jag mixa dem ännu mer. Det får jag prova nästa gång och det lär inte dröja. Undra vad jag ska baka? Vilket av alla mumsiga nutella-recept jag har sett ska jag prova.

Receptet hittade jag i Astma- och Allergiförbundets tidning Allergia, en tidning som alla medlemmar får hem i brevlådan gratis. Tips!

söndag 15 november 2015

Perfekt avslutning

Efter en perfekt avslutning på helgen sitter jag nu i soffan och väntar på Bron. Så bra och spännande serie. Visst följer ni den?

Middagen åt vi på All Star, en försenad födelsedagsmiddag med hela familjen för Leif. Det var så gott och mysigt med bra service. Vitlöksbrödet var bland det godaste jag ätit. Jag åt sedan samma som senast - deras Creamy Bourbon Chicken, det blev även Olivias val. Killarna valde varsin hambugare och Ida åt sin favorit - chicken nuggets.


Efter restaurangbesöket var det dags för Idas basket och när hon kom hem från träningen invigde vi bastusäsongen. Jag älskar att avsluta helgen med att bada bastu och nu lär vi göra det många söndagar framöver, enda tills våren och sommaren är här igen.

Oj, snart börjar Bron nu måste jag skynda mig att koka en kopp te! Vi hörs i morgon då ni ska få mitt nya favoritrecept. Är så lycklig för att jag har hittat det. Ni som följer mig på Instagram (@matro_sara) vet redan vilket recept jag pratar om.

Matsedel v.47 november 2015

Oj, vad snabbt den här helgen gick. Jag hade behövt minst en dag till för att hinna med hälften av allt jag hade velat hinna. I och för sig var vila prio ett och det har jag hunnit med i alla fall. Nu ska vi snart på restaurang för att fira veckans jubilar, så jag slipper dessutom laga mat och diska i dag :)

Lite sent kommer här nästa veckas matsedel. Hoppas ni hittar nå gott eller åtminstone får lite inspiration till god matlagning.


Matsedel v.47 november 2015
Köttfri Måndag
Krämigt, smakrikt och gott

Tisdag
Godaste laxen vi ätit på länge

Onsdag
Allt-i-ett-gott

Torsdag
Fläskfilé i pestosås och tagliatelle
Fläskfilé, pesto och pasta säger allt.

Mysfredag
Barnfavorit

Veckans godsak
Tjuvstartar med lite julsmaker med den saftigaste mjukpepparkakan

lördag 14 november 2015

#PrayforParis

I dag är det en riktigt deppig dag. Så ofattbart det som har hänt i Paris. Tv4 har stått på här hemma och jag har följt sändningar från och till hela dagen. Så tragiskt att det finns sån ondska.


Det viktiga nu är att inte börja hata, för det för inget gott med sig.


Snabbkyckling med chili-crème fraîche

I torsdags var det snabba ryck med middagen när jag kom hem. Många var hungriga och Leif skulle i väg på möte. Med hjälp av tinade kycklingfiléer, smaksatt crème fraîche och pasta är det enkelt att fixa en god middag på några minuter.


Snabbkyckling med chili-crème fraîche 
1 kg kycklingfilé
2 morötter
1 msk kycklingfond
2 dl crème fraiche mexican chili (eller annan chili-cf)
1 dl mjölk
salt o peppar

Skär kycklingen i mindre bitar, stek dem, salta o peppra.
Skala och grovriv morötterna, tillsätt till den stekta kycklingen och stek några minuter.
Tillsätt fond, crème fraîche och mjölk.
Koka ihop några minuter.
Servera till pasta.

Jag hade ingen idé vad jag skulle göra för kycklinggryta men eftersom jag hade en chili-crème fraîche hemma använde jag mig av den. Enkelt och gott! Och eftersom jag inte hade så lång tid på mig att fundera passade det perfekt.

Det är svårt att misslyckas med kyckling och pasta, eller hur? Så även den här snabbvarianten var god. Till lunch i går tillsatte jag en näve ruccola innan jag satte in matlådan i micron och det blev kanongott. Så nästa gång blir det ruccola direkt ner i grytan redan vid tillagningen.

fredag 13 november 2015

Äntligen helg

Äntligen är den här arbetsveckan slut. Så skönt!

Den envisa förkylningen som vägrar lämna min kropp har gjort mig såå trött o febrig på kvällarna så jag har inte orkat göra nånting. Men nu äntligen är det helg och jag ska sova, sova o sova och hoppas att det är bästa medicinen. Och sen hoppas jag på mer ork nästa vecka som innehåller en massa roliga kvällsaktiviteter.

Först var det kladdkakans dag, sen var det chokladens dag och i dag var det Smörgåstårtans dag. Perfekt anledning att slippa laga mat och köpa smörgåstårta istället. Så på väg hem från jobbet åkte jag förbi Kvantum och köpte en smörgåstårta, eller Laxstubbe rättare sagt. 


Den var ovanligt god för att vara köpt, men inget slår ju en hemmagjord smörgåstårta. Den här favoriten från min födelsedag i somras längtar jag efter.

Nu är det Idol, soffhäng och mys som gäller resten av kvällen. Precis som de flesta fredagarna. 
Ha en bra fredagkväll så hörs vi i morgon!

torsdag 12 november 2015

Kycklingtacopaj

I måndags åt vi denna goda kycklingtacopaj, älskar smaken på fyllningen och älskar pajskalet. Perfekt middag imorgon till fredagsmyset! Det är nästan så att jag är sugen att äta den imorgon igen, trots att jag har ätit den två gånger till lunch den här veckan...förutom middagen i måndags.


Kycklingtacopaj
Pajskal
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl flytande margarin
1,5 dl lättmjölk
Fyllning
3 kycklingfiléer
1 gul lök
3 dl skuren vitkål
1 påse taco-kryddmix
1 liten burk crème fraiche
1 dl grädde
salt
3-4 dl riven ost

Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk till en pajdeg 
med hjälp av en slev eller slickepott (ingen maskin behövs). 
Kavla ut den och lägg i en smord pajform.
Förgrädda i ugnen i 200°C ca 10-15 minuter.
Skär lök i småbitar och vitkål i centimeterstora bitar och fräs tills det mjuknar.
Skär kycklingen i småbitar, genomstek den.
Tillsätt den stekta löken och vitkålen samt tacokryddan. Rör om ordentligt.
Rör ner crème fraîche och grädde och låt puttra en stund.
Smaka av med salt.
 
Häll kycklingröran i pajskalet och strö över osten.
Grädda i 225 grader i 20-25 min. Servera med en god sallad till.

Jag älskar verkligen det här pajskalet som är lite pizzalik i sin konsistens (och såå enkel att blanda ihop). Vill ni ha ett annat pajskal så fungerar det lika bra. Visst kommer ni ihåg mitt inlägg med en massa olika pajskalrecept? Här hittar ni det.

Dessutom tycker jag att det är extra bra att pajen är äggfri så kan även Isak smaka den. Det är ju oftast äggstanning i pajer, men inte i denna alltså. Den blir så krämig och god med crème fraiche och smakerna passar perfekt tillsammans.


Undra om vi får se solen idag? Jag längtar efter ljus, med detta mörker känns det som att det är ständig kväll och natt. Detta gråtråkiga väder gör väl ingen glad. Men snart är det helg och då blir i alla fall jag glad :)