fredag 13 november 2015

Äntligen helg

Äntligen är den här arbetsveckan slut. Så skönt!

Den envisa förkylningen som vägrar lämna min kropp har gjort mig såå trött o febrig på kvällarna så jag har inte orkat göra nånting. Men nu äntligen är det helg och jag ska sova, sova o sova och hoppas att det är bästa medicinen. Och sen hoppas jag på mer ork nästa vecka som innehåller en massa roliga kvällsaktiviteter.

Först var det kladdkakans dag, sen var det chokladens dag och i dag var det Smörgåstårtans dag. Perfekt anledning att slippa laga mat och köpa smörgåstårta istället. Så på väg hem från jobbet åkte jag förbi Kvantum och köpte en smörgåstårta, eller Laxstubbe rättare sagt. 


Den var ovanligt god för att vara köpt, men inget slår ju en hemmagjord smörgåstårta. Den här favoriten från min födelsedag i somras längtar jag efter.

Nu är det Idol, soffhäng och mys som gäller resten av kvällen. Precis som de flesta fredagarna. 
Ha en bra fredagkväll så hörs vi i morgon!

torsdag 12 november 2015

Kycklingtacopaj

I måndags åt vi denna goda kycklingtacopaj, älskar smaken på fyllningen och älskar pajskalet. Perfekt middag imorgon till fredagsmyset! Det är nästan så att jag är sugen att äta den imorgon igen, trots att jag har ätit den två gånger till lunch den här veckan...förutom middagen i måndags.


Kycklingtacopaj
Pajskal
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl flytande margarin
1,5 dl lättmjölk
Fyllning
3 kycklingfiléer
1 gul lök
3 dl skuren vitkål
1 påse taco-kryddmix
1 liten burk crème fraiche
1 dl grädde
salt
3-4 dl riven ost

Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk till en pajdeg 
med hjälp av en slev eller slickepott (ingen maskin behövs). 
Kavla ut den och lägg i en smord pajform.
Förgrädda i ugnen i 200°C ca 10-15 minuter.
Skär lök i småbitar och vitkål i centimeterstora bitar och fräs tills det mjuknar.
Skär kycklingen i småbitar, genomstek den.
Tillsätt den stekta löken och vitkålen samt tacokryddan. Rör om ordentligt.
Rör ner crème fraîche och grädde och låt puttra en stund.
Smaka av med salt.
 
Häll kycklingröran i pajskalet och strö över osten.
Grädda i 225 grader i 20-25 min. Servera med en god sallad till.

Jag älskar verkligen det här pajskalet som är lite pizzalik i sin konsistens (och såå enkel att blanda ihop). Vill ni ha ett annat pajskal så fungerar det lika bra. Visst kommer ni ihåg mitt inlägg med en massa olika pajskalrecept? Här hittar ni det.

Dessutom tycker jag att det är extra bra att pajen är äggfri så kan även Isak smaka den. Det är ju oftast äggstanning i pajer, men inte i denna alltså. Den blir så krämig och god med crème fraiche och smakerna passar perfekt tillsammans.


Undra om vi får se solen idag? Jag längtar efter ljus, med detta mörker känns det som att det är ständig kväll och natt. Detta gråtråkiga väder gör väl ingen glad. Men snart är det helg och då blir i alla fall jag glad :)

onsdag 11 november 2015

Inte en vanlig tisdag

Igår var det inte helt vanlig tisdag utan det var en tisdag full av firande. Inte konstigt att jag trodde och hoppades på att det var lördag när klockan ringde i morse.

Jag hade kollat öppettider på några barer/restauranger i Luleå och Bishops Arms öppnade tidigast, redan klockan 16. Så jag och Leif hängde på låset för att hinna ta ett glas eller två på tu man hand och fira hans födelsedag innan vi skulle dra vidare. Vi delade även på en portion vitlöksbröd med saffransaioli, och smaken av saffran gjorde att jag nu längtar ännu mer till jul.

Bubbel och bröd

Sen var det hockey och CHL-match som gällde för Leif och basket som gällde för mig. Tack vare privatchaufför (min pappa), hann jag precis i rätt tid till basketarenan där jobbet skulle tacka av tre blivande pensionärer.

VIP-rummet var bokat där vi avnjöt en god buffé och dryck. Tack vare att det bland annat var tacoköttfärs på buffén så fanns det riktigt mycket grönsaker. Me like! Jag tog lite köttfärs, salsa och guacamole, men smakade även av kycklingen och riset. Men framför allt åt jag av de fräscha grönsakerna som täckte över halva tallriken.

Men det vi alla saknade var något sött till kaffet, en liten chokladbit eller kaka hade höjt betyget från oss alla. Avsaknaden av något sött gjorde att jag helt skippade teet så jag vet inte ens om det fanns något gott te eller om de, som många andra restauranger, bara hade det odrickbara gula Lipton.

BasketBuffé

I går var det en speciell kväll för alla basketfans i Luleå för en av de största (eller kanske Den Största) i Luleås baskethistoria var på tillfälligt besök från USA. Innan matchen hyllades Eric Elliott, som sig bör, med stående ovationer, hyllningsfilm och jubel. Vilken spelare!

tisdag 10 november 2015

Skink- och ostfylld skinkschnitzel med pepparsås

I lördags fick Leif experthjälp när han lagade go'middag till oss. Ida var så duktig och hjälpte till att fylla schnitzlarna med skinka och ost, efter att Leif hade bankat ut dem. Hon blir duktigare o duktigare i köket och hon längtar tills hon får ha hemkunskap i skolan.


Det är inte så länge sen vi åt detta men jag lägger ut receptet här igen för den här gången struntade vi i paneringen och det blev minst lika gott. Jag tror faktiskt att det blev snäppet godare den här gången. Dessutom åt vi den goda pepparsåsen den här gången så det receptet får ni också längre ner.


Skink- och ostfylld skinkschnitzel
8 skinkschnitzlar
8 skivor ost
8 bitar rökt skinka
salt o peppar
smör
 
Lägg ut skinkschnitzlarna på en skärbräda och banka ut dem med en kötthammare eller en brödkavel.
Lägg ostskivor och en skinkskiva på halva schnitzeln.
Vik över så det blir dubbelt.
Salta och peppra.
Hetta upp en stekpanna med smör.
Stek på medellåg värme.

Till schnitzlarna åt vi sallad, klyftpotatis och den goda men enkla pepparsåsen som vi åt lite då och då i somras till grillat. Men den passade lika bra till den här middagen. Ni måste prova!

Pepparsås
1 dl Caj Ps grillolja/marinad
2,5 dl grädde
0,5-1 msk nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt koka ihop några (många) minuter.
Smaka ev. av med mer svartpeppar. Det ska vara en stark pepparsmak.
 

Det ser ut som att det är mycket pyssel och jobb med denna middag men den är enklare än man tror. Så har ni inte provat än så tycker jag att ni bokar in en skinkschnitzel-kväll till helgen :)

 
Nu är jag less detta grå-tråkiga vädret, jag längtar efter solen. Det känns som att det aldrig blir ljust dessa dar, i dag är det dessutom dimmigt. Suck! Om inte solen kommer tillbaka snart så får vi kanske snö som lyser upp och ger oss ljus. Jag börjar faktiskt längta lite efter snön, bara det inte vräker ner. Men snö är i alla fall mycket bättre än regn på vintern, eller hur?
 
Ikväll blir det mycket firande! Direkt efter jobbet ska jag fira en 50-åring med ett glas bubbel på Bishops (de enda som har öppet så tidigt), sen ska jag rusa iväg och fira 3 blivande pensionärer med middag och basket. Inte en helt vanlig tisdag, med andra ord!

måndag 9 november 2015

Chilikycklinggryta

Då har vi vaknat upp till en ny vecka och det blir en annorlunda vecka för Leif ska vara i Luleå hela veckan. Det var länge sen! Nu när han är hemma kan han se till att barnen tar sig till skolan i tid och jag kan vara på jobbet redan klockan sju och kan då flexa ut redan vid tre. Lyx!

Den här grytan komponerade jag ihop i början på min förkylning då jag ville använda ingefära och chili som båda ska vara bra mot förkylningar. Eftersom jag fortfarande är förkyld lyckades jag inte så bra trots mycket ingefära och chili - men vi fick i alla fall äta en god gryta.


Chilikycklinggryta
1 kg kycklingfileer
1 bit ingefära
1 spansk peppar
1 dl thaichilisås
1 msk kycklingfond
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
1 paprika

Skär kycklingen i mindre bitar, stek, salta och peppra. Lägg i en gryta.
Riv ingefäran och finhacka pepparn. Tillsätt till grytan.
Tillsätt thaichilisås, fond, crème fraiche och grädde. Koka upp.
Låt koka några minuter, smaka av.
Skär paprikan i bitar, tillsätt mot slutet beroende på vilket tuggmotstånd du vill ha.

Det blev en riktigt god och lagom stark gryta som jag fick mycket beröm för - alltid lika kul. I vanliga fall skulle jag nog ha använt ris till grytan men eftersom det var Halloween ville jag prova att göra potatismos-spöken. Och vilken tur, för det var riktigt, riktigt gott med potatismos till den här kycklinggrytan. Olivia som inte tycker om potatismos blev överaskad att det kunde vara så gott. Tips!

söndag 8 november 2015

Matsedel v.46 november 2015

Nu sitter jag med tända ljus och myser i ett tyst hus. Alla barnen sover och Leif har åkt i väg för att köpa sig en farsdags- och födelsedagspresent. Han kommer hem om drygt 2 timmar med sin leksak och barnen lär bli lika glada som han.

En lugn och skön söndag ser jag fram emot. Nu ska jag börja med lite frukost, sen ska jag hinna med en shoppingsväng med Isak, som har ont om kläder, innan vi ska o fira min pappa. Vad har ni för söndagsplaner?

Efter en veckas uppehåll är jag nu tillbaka med en veckomatsedel som jag hoppas kan ge er lite inspiration inför kommande vecka.


Matsedel v.46 november 2015
Köttfri måndag
Thaiinspirerad vegetarisk gryta,

Tisdag
I väntan på jul....

Onsdag
Gratäng fylld med goda smaker.

Torsdag
Köttfärs och potatis passar perfekt ihop.

Mysfredag
Bakad potatis med gravlaxröra med äpple
Fräsch röra tack vare äpplet och bakad potatis är ju såå gott.

Veckans godsak
I lördags var det kladdkakans dag, men kladdkaka är alltid rätt att äta.

lördag 7 november 2015

Mangokyckling i Crock Pot

Oj vad fort den här lördagen har gått! Snart dags att börja med middagen.

Dagens mysiga långfrukost blev extra mysig för hela familjen var vaken och åt tillsammans. Med tonåringar i huset händer det inte ofta, typ aldrig. Sen har jag hunnit vara på kalas för Idas kompisar Elin o Emma, lite te och chokladkakor sitter aldrig fel.

I går orkade jag inte stå i köket och passa kycklinggrytan så jag lät min Crock Pot göra jobbet. Perfekt!


Mangokyckling
1 kg kycklingfiléer
2 msk kycklingfond
2 dl vatten
2 tsk sambal
1 msk soja
0,5 dl mango chutney
1 röd paprika i bitar
2-4 dl mangobitar (jag använder fryst)
0,5 purjolök i strimlor
2-3 dl crème fraiche

Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar.
Sätt i crock-pot-grytan.
Tillsätt fond, vatten, sambal, soja och mango chutney.
Tillaga i 3 timmar på låg temperatur.
Tillsätt paprika och purjo, så de får koka med i ca 10 minuter.
Tillsätt mango och crème fraîche.
Koka upp och låt koka nån minut.
Servera med ris.

Kycklingfilé behöver ju inte speciellt mycket tid på sig att bli klar. Nästa gång ska jag prova sätta i frysta hela kycklingfiléer, jag kan tänka mig att de blir klara under tiden jag är på jobbet. Dessa tinade kycklingbitar blev väldigt möra, nästan för möra på 3 timmar. Har du mer tid än 3 timmar behöver du inte dela kycklingfiléerna, jag gjorde det för klockan hann bli lite för mycket innan jag satte igång min Crock Pot. Har nån erfarenhet av hela kycklingfiléer och hur lång tid de behöver i en crock pot?

Har du inte en crock pot kan du bryna kycklingfiléerna i mindre bitar och sen blanda ihop allt och låta grytan koka i ca 15 minuter.

Jag tycker att grytan till min Crock Pot är så pass snygg så man kan servera direkt ur den vid bordet. Jag är inte så förtjust i att ha grytor och kastruller på bordet annars.

Dags för tillagning!
Grytan klar att servera!