tisdag 15 september 2015

Fläskfilépastapanna

Det blev en kort sjuksväng den här gången för Ida, så det blir skola och jobb för oss redan imorgon. Så himla skönt! Fast jag ska kanske inte säga för mycket redan nu, man har ju varit med om en hel del bakslag tidigare då barnen plötsligt blir sjuk när natten kommer igen.

Broccoli, pasta och fläskfilé är en perfekt kombination, vi åt det i fredags och vi åt det i dag. Men det var helt olika smaksättningar så det kändes som helt olika maträtter trots samma huvudingredienser.


Fläskfilépastapanna
ca 7 hg fläskfilé
1-2 stånd broccoli
1 msk kalvfond
1 dl pastavatten
1-2 dl crème fraiche
salt o peppar
4-5 hg pasta, gärna penne

Koka broccolin i saltat vatten.
Koka pastan enligt anvisningarna.
Skiva o stek fläskfilén, salta o peppra.
Tillsätt fond, lite pastavatten och lite crème fraîche till köttet.
Låt koka ihop nån minut.
Tillsätt broccolin.
Tillsätt den kokade pastan, lite i taget så du får rätt mängd till köttet.
Blanda runt ordentligt.
Tillsätt ev. mer pastavatten och/eller crème fraîche.
Vrid några varv med pepparkvarnen innan servering.

Pastavatten är bra att använda när man vill reda såserna lite eftersom det innehåller stärkelse från pastan. Dessutom är det salt o gott. Det ska alltså inte bli pasta och en massa sås utan pastan ska bli lite krämig.

Perfekt maträtt att göra när man har kvar lite kött från en tidigare middag. Så var det för mig idag. Och nu när jag skriver det kommer jag på att jag har ju inte gett er fredagens middagsrecept på fläskfilé med pasta och ädelost. Det kommer....

Sjuk tisdag

Åh vad glada vi är att Anna-Sofia gick vidare i Idol, nu laddar vi för fredagens kval-final. Något som är mindre roligt är att jag är hemma med en sjuk Ida i dag igen. Lite extra ledsen blir man över hennes fråga i morse "Varför blir jag sjuk så ofta?". Men nu hoppas vi att vi har gjort bort hela höstens och vinterns sjukdomar.

Har ni sett våra vackra äpplen från vårt nyplanterade äppelträd? De är dessutom lika goda som vackra. Nu gäller det bara att sköta om träden så att vi får många vackra goda äpplen i flera år framöver.


Vad har ni för planer för dagen? Som vanligt när man får en extradag hemma tänker man på allt man ska passa på att göra - tvätta, städa, baka och en massa annat. Men som vanligt så slutar det med att man har fullt upp med att pyssla om och mysa med sjuklingen som är värd all uppmärksamhet.

måndag 14 september 2015

Idol-Anso

Vi sitter redan bänkade i tv-soffan och väntar på att Idol ska börja (om ca en timme). I år kan det bli ett riktigt roligt år! Anna-Sofia som vi känt sen förskoleåldern är en av deltagarna och vi tänker rösta allt vi kan i dag så hon tar sig vidare och får vara med på fredagsfinalerna. Heja Anso! Nu håller vi tummarna att du får vara Idol-Anso hela hösten :)

Ida tycker att det är jättestort att känna en i Idol och brukar skryta om att "Olivia sitter bredvid Anso på Franskan i skolan". Undra om någon blir imponerad :)

Fritidsgården här på området som har stängt på måndagar i vanliga fall har extraöppet i kväll och kör en Idolkväll där de lägger en röst på Anna-Sofia för varje besökare. Vilket bra initiativ och jag hoppas det blir fullt!

Lycka till!

söndag 13 september 2015

Matsedel v.38 september 2015

Inspirerad av Olivias medmänsklighet i går följde jag med henne in till buss- och tågstation i morse för att hjälpa alla hundratals flyktingar med att visa vägen, ge vatten o fika, svara på frågor, dela ut leksaker till barnen och se till att de hittar rätt buss för att ta sig vidare till Finland, som de flesta verkar vilja till.

Svårt att förstå vidden av detta, jag trodde verkligen inte att det var så många som passerar Luleå varje dag. Undra hur många som egentligen är på flykt, bara i Luleå passerar flera hundra per dag och har så gjort i flera da'r och det förväntas fortsätta.

Åter till vår enkla bekymmersfria vardag och jag har knåpat ihop en matsedel åt er för kommande vecka som vi avslutar med en äppelpaj i dessa äppeltider.

Matsedel v.38 september 2015

Meat Free Monday
Tisdag
Cf-torsk med pressad potatis

Onsdag

Torsdag
Tacobiffar med potatis och sås

Mysfredag
Het räkgryta med tagliatelle

Något gott

Paltmiddag

Vilken dimma det är ute. Hoppas den snart byts ut om strålande sol som igår. Vilken härlig dag det var i går med sommarvärme, sol och ledigt. Bästa lördagen!

Dessutom var vi bjudna på middag till mina föräldrar så jag behövde inte fundera på nå mat. Och det bjöds inte på vilken mat som helst utan det bjöds på palt, pappas goda palt. Åh det var så gott. Jag har inte vågat mig på att göra palt själv än nån gång, men det börjar verkligen bli dags. Men det har jag sagt i mååååånga år.

Till palt måste man ha stekt fläsk, lingonsylt och Norrgott

Dags för frukost och planera dagen, men även kommande vecka. Vad ska göras? Vilka tider är det som gäller? Vem ska göra vad? osv Det är mycket som måste planeras redan på söndag för att kommande arbetsvecka ska fungera så bra som möjligt. Jag ska även göra klart veckans matsedel åt er så den kommer publiceras snart för att ge er lite inspiration.

En form full med goda paltar.
Stekt fläsk som är riktigt salt är ett måste för att det ska bli riktigt gott.

lördag 12 september 2015

Stolt mamma

Som mamma är man alltid lite småstolt över sina barn. De är söta, de är snälla, de är duktiga i skolan, de är duktiga i idrott, de är hjälpsamma osv. Men i dag är jag en extra stolt mamma för i dag har Olivia visat den absolut finaste egenskapen som en människa kan visa: 
MEDMÄNSKLIGHET.


Det är många flyktingar som passerar Luleå just nu på sin flykt undan krig. Flera hundra personer per dag kommer med tåg från södra Sverige och byter sen till buss för att ta sig vidare till Finland. I Luleå är det då några (ganska många) som hjälper dem med biljetter, sjukvård, vatten, fika, frukt, hygienartiklar och annat de kan behöva under den korta pausen i Luleå och den fortsatta resan.

För Olivia var det självklart att i dag när hon var ledig från skolan hjälpa till på tåg- och buss-stationen. När tåget med en massa flyktingar rullade in på station gick hennes tankar till Auschwitz, där hon var tidigare i år, och det var nära till tårarna. 

All tacksamhet och alla glada miner hon möttes av är värt så mycket och tänk om fler skulle vilja uppleva det. Även imorgonbitti kommer det två tåg och självklart är Olivia på plats även då för att hjälpa de som har lämnat sitt hemland i hopp om att få leva ett liv i fred.

fredag 11 september 2015

Matlagning i Brändön

Nu sitter jag och försöker komma på vad jag ska skriva om min underbara onsdagskväll i Brändön och deras konferensanläggning som ligger så vackert vid havet utanför Luleå. Jag vet inte hur jag ska lägga upp det här inlägget eller formulera mig för att ni ska förstå hur lycklig jag var och vilken kanonkväll vi hade.

Tänk att få göra det roligaste man vet i denna vackra miljö!

Jag älskar havet!

Jag har gjort så många tråkiga aktiviteter med jobb genom åren, värst var nog när vi skulle rida genom skogen och sen satt i en stor lada med en massa hö och åt. Eftersom allt alltid ska vara så hemligt vid såna här tillfällen hade jag ju inte en chans att hoppa av med tanke på min häst- och höallergi. Oj, så sjuk jag var när jag väl tog mig hem. Men nu var det inte den tråkiga upplevelsen vi skulle prata om utan den roligaste.

Efter en hel dags planering inför framtiden och en massa god mat och fika var det dags för kvällsaktiviteten. Vi samlades i den stora kåtan där eldarna brann för fullt, vin o öl var framplockat, matlådor stod på plats och kocken var redo, dvs allt var perfekt förberett.


Nu var det dags för oss att planera och fixa i ordning en god 3-rättersmiddag med hjälp av alla goda råvaror. Det fanns inga recept utan vi fick själv komma på vad vi ville göra och kocken assisterade oss om vi ville. Det måste vara svårt för en erfaren kock att se oss amatörer göra så mycket fel, men han höll sig lugn och tillrättavisade oss aldrig. När vi väl frågade fick vi en massa goda råd på vägen.

Oj vad jag fick idéer när jag såg alla välfyllda korgar. Det är ju sånt här jag älskar! Till slut hamnade jag, tillsammans med Jaana, vid förrättsbordet. Inte helt oväntat då jag älskar förrätter. Till vårt förfogande hade vi crème fraîche, majonnäs, räkor, kräftstjärtar, blåbärsgravad älg, pepparrot, dill, vårlök, rödlök, kaviar, förkokta rödbetor, solrosskott, inlagda (?) blåbär o lingon, salladsblad och Levainbröd. Vad skulle ni ha gjort av det?


Vi började med att lägga en salladsbädd på tallriken sen gjorde vi en skagenröra på crème fraîche, majonnäs, rödlök, pepparrot, dill, salt o peppar som vi la på en halv skiva levainbröd och toppade med solrosskott.

Dessutom gjorde vi en röra med det gravade köttet, crème fraîche, pepparrot, vårlök, salt o peppar som vi la på tunnskivade rödbetor, toppad med blåbär och lingon. Det var en chansning som gick hem att lägga en röra på rödbetsskivor. Det kommer jag göra fler gånger - så fräscht och så gott.

Vi blev riktigt nöjda över vår förrätt och vi fick dessutom mycket beröm, så ni kan nog förvänta er recept så småningom.


Sen var det dags för den underbart goda varmrätten. Grillad oxfilé kan aldrig bli fel. Nu serverades den till potatisgratäng gjord i stekpanna på öppen eld, wokade grönsaker, stekt sparris och en grönpepparsås med konjak som jag snart ska prova göra hemma. Oj så gott det var och så mätt jag var men jag var ju tvungen att orka smarrig efterrätt också.


Efterrätten var cointreau-flamberad Gino eller liknande Gino i alla fall. Gino ska ju var i ugn så att chokladen smälter och blir ett täcke över den varma frukten. Men vi hade ingen ugn utan strödde på den rivna chokladen på den varma frukten så att den smälte. Till det serverades grädde men eftersom jag var så mätt struntade jag i grädden och orkade då lite mer fruktsallad :)

Nu så här i efterhand kom jag på att det hade varit kul att göra nå vitchokladmousse-liknande istället och serverat till fruktsalladen.


Vi kom igång snabbt och alla hittade sig en plats där de gjorde nytta. Inget tjafs, inga tveksamheter, bara så himla roligt. Tänk så duktiga vi var som lyckades få ihop en sån underbart god middag. Innan vi satte igång var vi många som trodde att vi skulle göra suovas eller nå annat enkelt, inte trodde vi att vi var betrodda att fixa värsta gourmetmiddagen.

På kniven (nere till vänster) ser man att det går fort och på bilden bredvid ser man hur det kan se ut när det har gått fort - riven vit choklad överallt t.o.m på golvet :) Oj vad vi skrattade åt det!

Efter middagen badade några badtunna o bastade men jag som var förkyld med feber (typiskt) la mig o sov ganska tidigt i en av stugorna vi hyrde. Det enda jag kan klaga på under hela vistelsen var nog att det saknades krokar på toaletten. Ingenstans att hänga handdukarna och inte heller kläderna när man duschade, men det hoppas jag att de fixar snart.


Det här gör jag gärna om! Tack kolleger, Brändö konferens och kocken Johan.